Ξυλεία για αερομοντέλα
Απάντηση: Ξυλεία για αερομοντέλα
Υπάρχει και η άποψη ότι όσο πιό εύκολα σπάει ένα μοντέλο, τόσο καλύτερα πετάει!
Να ρωτήσω τώρα κι εγώ: η φλαμουριά, που πωλείται σε πηχάκια, κάνει για στήριξη θερμικών κινητήρων κάτω των 0.10 κ.ι.;
Να ρωτήσω τώρα κι εγώ: η φλαμουριά, που πωλείται σε πηχάκια, κάνει για στήριξη θερμικών κινητήρων κάτω των 0.10 κ.ι.;
Nikolas K έγραψε: ↑Υπάρχει και η άποψη ότι όσο πιό εύκολα σπάει ένα μοντέλο, τόσο καλύτερα πετάει!
Οικονομία βάρους μπορείς να πετύχεις σε πολλά άλλα σημεία όπως χρησιμοποιώντας μπαταρία δέκτη μικρής χωρητικότητας και κυρίως μετατοπίζοντας την μπαταρία, δέκτη, μηχανή κλπ. για τα πετύχεις το σωστό κέντρο βάρους. Πάντως δεν συνιστάται να κάνεις οικονομία βάρους στο firewall.
Δοκίμασε να ζυγίζεις κάθε εξάρτημα ξεχωριστά και να καταγράφεις το βάρος του πριν το τοποθετήσεις στο μοντέλο. Θα εκπλαγείς πόσο εύκολα και γρήγορα 'μαζεύεται' το βάρος.
Για τα είδη ξύλου που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μοντέλων αεροπλάνων έχω να προσθέσω τα παρακάτω στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν το μοντελιστή στην επιλογή του κατάλληλου ξύλου. Τα στοιχεία είναι από την σελίδα http://www.kolmanl.info/index.php?show=balsa#balsa_uv
.
Την μπάλσα την κατατάσσουμε σε τρεις κατηγορίες βάσει πυκνότητας
ελαφριά (πυκνότητα 70-120kg/m3 κιλά ανά κυβικό μέτρο)
μέτρια (από 120kg/m3 έως 200kg/m3)
σκληρή (από 200kg/m3 και άνω)
Από την προσωπική μου εμπηρεία η μπάλσα που πωλείται στα ελληνικά καταστήματα συνήθως είναι η ελαφριά.
Ας πούμε ότι η balsa βάρους 160kg/m3 μεσαίας πυκνότητας είναι το σημείο αναφοράς (έχει ακαμψία 100%) τότε το βάρος και η ακαμψία για κάποια άλλα είδη ξύλου έχουν τις παρακάτω τιμές:
πυκνότητα (kg/m3) % ακαμψίας
-------------------------------------------------------------
balsa σκληρή 225 161
φλαμουριά 420 288
έλατο 450 260
πεύκο 450 277
καρυδιά 590 506
δρυς 770 430
Στην χρήση της μπάλσας επίσης παίζει ρόλο η φορά που έχουν τα νερά του ξύλου. Αύτό εξαρτάται από τον τρόπο κοπής. Δυστυχώς στην Ελλάδα πας σε ένα κατάστημα και κάνεις διαλογή επί τόπου και αν είσαι τυχερός βρίσκεις αυτό που θέλεις.
Αυτά λίγα είχα να προσθέσω, ελπίζω να σε κάποιους φίλους μοντελιστές να είναι χρήσιμα.
.
Την μπάλσα την κατατάσσουμε σε τρεις κατηγορίες βάσει πυκνότητας
ελαφριά (πυκνότητα 70-120kg/m3 κιλά ανά κυβικό μέτρο)
μέτρια (από 120kg/m3 έως 200kg/m3)
σκληρή (από 200kg/m3 και άνω)
Από την προσωπική μου εμπηρεία η μπάλσα που πωλείται στα ελληνικά καταστήματα συνήθως είναι η ελαφριά.
Ας πούμε ότι η balsa βάρους 160kg/m3 μεσαίας πυκνότητας είναι το σημείο αναφοράς (έχει ακαμψία 100%) τότε το βάρος και η ακαμψία για κάποια άλλα είδη ξύλου έχουν τις παρακάτω τιμές:
πυκνότητα (kg/m3) % ακαμψίας
-------------------------------------------------------------
balsa σκληρή 225 161
φλαμουριά 420 288
έλατο 450 260
πεύκο 450 277
καρυδιά 590 506
δρυς 770 430
Στην χρήση της μπάλσας επίσης παίζει ρόλο η φορά που έχουν τα νερά του ξύλου. Αύτό εξαρτάται από τον τρόπο κοπής. Δυστυχώς στην Ελλάδα πας σε ένα κατάστημα και κάνεις διαλογή επί τόπου και αν είσαι τυχερός βρίσκεις αυτό που θέλεις.
Αυτά λίγα είχα να προσθέσω, ελπίζω να σε κάποιους φίλους μοντελιστές να είναι χρήσιμα.
Τελικά βρήκα σε λογική πλέον τιμή το πολυπόθητο αερομοντελιστικό κόντρα πλακέ που έψαχνα. :/)-
Το κατάστημα www.aeolus-rc.com/
μας προσφέρει ελκυστικές τιμές, για την ξυλεία, διαλέγοντας από την γκάμα των προϊόντων της graupner σε τιμές σχεδόν ίδιες με το e shop της εταιρίας.
Αερομοντελιστικά κόντρα πλακέ διαλέγουμε από ΕΔΩ
και κάνουμε την παραγγελία μας στο ελληνικό κατάστημα aeolus.......απλά πράγματα !!!!!;;)
Υ.Γ. Κάνουμε διαφήμιση ? Ναι. Όταν αξίζει την κάνουμε, γιατί αφενός υποστηρίζουμε την Ελληνική αγορά, και αφετέρου δε την τσέπη μας !!!
Το κατάστημα www.aeolus-rc.com/
μας προσφέρει ελκυστικές τιμές, για την ξυλεία, διαλέγοντας από την γκάμα των προϊόντων της graupner σε τιμές σχεδόν ίδιες με το e shop της εταιρίας.
Αερομοντελιστικά κόντρα πλακέ διαλέγουμε από ΕΔΩ
και κάνουμε την παραγγελία μας στο ελληνικό κατάστημα aeolus.......απλά πράγματα !!!!!;;)
Υ.Γ. Κάνουμε διαφήμιση ? Ναι. Όταν αξίζει την κάνουμε, γιατί αφενός υποστηρίζουμε την Ελληνική αγορά, και αφετέρου δε την τσέπη μας !!!
Άλλο ένα Ελληνικό κατάστημα, προσφέρει στους αερομοντελιστές ξυλεία για την κατασκευή των αερομοντέλων μας, σε SUPER τιμες.
Και αυτό ειναι το HOBBY BOX
και το τμήμα ξυλείας του στο site ΕΔΩ
;;)
Υ.Γ. Αγοράζουμε και υποστηρίζουμε την Εγχώρια αγορά μας, δίνοντας έτσι στους εμπόρους μας την δυνατότητα, να μπορούν να μας προσφέρουν όλο και καλλίτερες τιμές :)>)>)
Και αυτό ειναι το HOBBY BOX
και το τμήμα ξυλείας του στο site ΕΔΩ
;;)
Υ.Γ. Αγοράζουμε και υποστηρίζουμε την Εγχώρια αγορά μας, δίνοντας έτσι στους εμπόρους μας την δυνατότητα, να μπορούν να μας προσφέρουν όλο και καλλίτερες τιμές :)>)>)
Συγνώμη για την ηλικία μου(13)αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρετε κάποιο μαγαζί στην Άθηνα που να πουλάει κυλινρικό ξύλο με διάμετρο 4cm και μήκος 40cm.Το χρειάζομαι για την Τεχνολογία 1ης Γυμνασίου και συγκεκριμένα για τη κατασκευή ενος επιβατικού αεροπλάνου με μήκος 40cm και ύψος 4cm(για την άτρακτο).
Καλά, όχι να ζητάς και συγνώμη για την ηλικία σου...
Να τα χαίρεσαι τα χρόνια σου όσο περισσότερο μπορείς!
και βεβαίως να πετάς όπως και όσο μπορείς (αφού καταλαβαίνω ότι σ' αρέσει κιόλας)
Μπάλσα μπορείς να βρεις εδώ:
http://bestrcshop.com/eshop/index.php?cPath=41_71_89&sort=3a&page=1
και εδώ:
http://www.hobbybox.gr/details2.php?lang=1&wh=1&the1id=84&the2id=85&theid=85&open1=84&open2=85&thepid=1141&page=1
Η διάσταση που θέλεις νομίζω είναι δύσκολη, αλλά δεν είμαι ο ειδικότερος...
Μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι χτιστό - πιο δύσκολο αλλά και πιο ενδιαφέρον.
Αγγελε (ankon) τι λες?
Βαγγέλης
Να τα χαίρεσαι τα χρόνια σου όσο περισσότερο μπορείς!
και βεβαίως να πετάς όπως και όσο μπορείς (αφού καταλαβαίνω ότι σ' αρέσει κιόλας)
Μπάλσα μπορείς να βρεις εδώ:
http://bestrcshop.com/eshop/index.php?cPath=41_71_89&sort=3a&page=1
και εδώ:
http://www.hobbybox.gr/details2.php?lang=1&wh=1&the1id=84&the2id=85&theid=85&open1=84&open2=85&thepid=1141&page=1
Η διάσταση που θέλεις νομίζω είναι δύσκολη, αλλά δεν είμαι ο ειδικότερος...
Μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι χτιστό - πιο δύσκολο αλλά και πιο ενδιαφέρον.
Αγγελε (ankon) τι λες?
Βαγγέλης
Μπορώ να πάω σε ένα ξυλουργείο και να τους ζητήσω τέτοιο ξύλο, όχι συγκεκριμένα μπάλσα, σε αυτές τις διαστάσεις που να ειναι ομώς ελαφρύ και να μην ειναι δυσκόλο στη κοπή;Αν γίνεται αυτό το ξύλο να βρίσκεται εύκολα.
chris96 γειά σου !!!
Κυλινδρικό τεμάχιο ξύλου θα βρεις στο practiker, στο τμήμα ξυλείας. Εάν δεν έχουν 40αρι θα ρίξεις μια ματιά στα είδη κήπου.
Ότι ξύλο και να βρεις όμως, θα είναι σκληρό και θα δουλεύεται αρκετά δύσκολα. Για να το ροκανίσεις θα προμηθευτείς και μια ράσπα (λίμα για ξύλα με μεγάλα δόντια)
Σε μαραγκό δεν θα βρεις στρόγγυλο ξύλο, παρά μόνο σε τορναδόρο επιπλοποιό.
Αν σκεφτώ κάτι άλλο θα σου απαντήσω πάλι !!! Για πότε το θέλεις ?
Κυλινδρικό τεμάχιο ξύλου θα βρεις στο practiker, στο τμήμα ξυλείας. Εάν δεν έχουν 40αρι θα ρίξεις μια ματιά στα είδη κήπου.
Ότι ξύλο και να βρεις όμως, θα είναι σκληρό και θα δουλεύεται αρκετά δύσκολα. Για να το ροκανίσεις θα προμηθευτείς και μια ράσπα (λίμα για ξύλα με μεγάλα δόντια)
Σε μαραγκό δεν θα βρεις στρόγγυλο ξύλο, παρά μόνο σε τορναδόρο επιπλοποιό.
Αν σκεφτώ κάτι άλλο θα σου απαντήσω πάλι !!! Για πότε το θέλεις ?
-
Καλημέρα,
Παλαιότερα, κυλινδρικά ξύλα ή καβίλιες αγοράζαμε από την προέκταση της Φειδίου, Γαμβέττα νομίζω λέγεται στο δεξί χέρι καθώς κατηφορίζεις από την Εμ. Μπενάκη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε και πολλά ξύλα, στοιβαγμένα στο εξωτερικό του καταστήματος και βρίσκαμε οτι διάσταση θέλαμε και όχι μόνο με το μέτρο αλλά και δίμετρα και τετράμετρα.
Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα. Δεν χάνεις τίποτα αν βρίσκεσαι στην περιοχή της Ομόνοιας, να δοκιμάσεις.
Αντώνης Παπαδόπουλος
Παλαιότερα, κυλινδρικά ξύλα ή καβίλιες αγοράζαμε από την προέκταση της Φειδίου, Γαμβέττα νομίζω λέγεται στο δεξί χέρι καθώς κατηφορίζεις από την Εμ. Μπενάκη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε και πολλά ξύλα, στοιβαγμένα στο εξωτερικό του καταστήματος και βρίσκαμε οτι διάσταση θέλαμε και όχι μόνο με το μέτρο αλλά και δίμετρα και τετράμετρα.
Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα. Δεν χάνεις τίποτα αν βρίσκεσαι στην περιοχή της Ομόνοιας, να δοκιμάσεις.
Αντώνης Παπαδόπουλος
Γιώργος Μέσκος έγραψε: ↑
Μία σωστή κατασκευή κατασκευή άπό balsa δίνει στό μοντέλο πολύ μά πάρα πολύ
περισσότερη άκαμψία άπό όση χρειάζεται.
Κράτησα αυτήν την πολύ σωστή και εμπεριστατωμένη άποψη του Γιώργου, και προχώρησα σε μια έρευνα για το κόστος αγοράς μπάλσας που χρειάζεται για την κατασκευή ενός αερομοντέλου.
Δεν είναι τραγικά τα πράγματα, όπως έχουν ακουστεί παλαιότερα. Είναι φτηνή η ξυλεία τελικά.......πολύ φτηνή (εάν ψάξει κανείς) , και νομίζω συμφέρει να μπούμε στην διαδικασία της κατασκευής.
Ένα δίμετρο αερομοντέλο έτοιμο, κοστίζει από 600 και πάνω. Δεν νομίζω τελικά η ξυλεία και τα υπόλοιπα υλικά να αγγίξουν αυτό το κόστος
Σέβομαι όμως τις εκτιμήσεις των έμπειρων μοντελιστών, που αναφέρουν ότι πέρα από την χαρά της δημιουργίας το κόστος είναι το ίδιο με ένα έτοιμο μοντέλο, και σε πολλές περιπτώσεις το ξεπερνά, http://www.petame.gr/forum/viewtopic.php?t=1532
αλλά θέλω να το διαπιστώσω στην πράξη, κυρίως με τις σημερινές τιμές των υλικών, που πέφτουν συνεχώς όλο και προς τα κάτω.
Επανέρχομαι με περισσότερα στοιχεία !!!!_Β_Ο
Καλημέρα,
κάθισα και έκανα μια σούμα για το κόστος της τελευταίας μου κατασκευής (50gas):
Έδωσα 70 ξυλεία, 30 επικάλυψη, 15 κόλλες, 15 σκέλη, 10 πίσω σκέλος, 10 ρόδες, 10 χορν-μεντεσέδες, 5 ντεπόζιτο, 20 για χοντρές ντίζες, 5 για κάνοπι, 5 για κάρμπον, κανά 50 μεταφορικά και κανά 50 τελωνείο >:(
Σύνολο : 295
Ένα αντίστοιχο, σχεδόν ίδιο, στην Ελλάδα κοστίζει λιανική 300 χωρίς μεταφορικά και έξω περίπου το ίδιο.
Τελικά φίλε mastoras έχεις δίκιο, με λίγη προσοχή στις αγορές κάτι γίνεται. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος, ότι επειδή παίρνεις τα υλικά λίγα-λίγα μπορεί να στα "πάρουν" χωρίς να το καταλάβεις, γι' αυτό καλό
είναι να γίνεται προϋπολογισμός του κόστους των υλικών.
Μου βγήκε λοιπόν στα ίδια χρήματα, λίγο φθηνότερα, πιθανόν πιο γερό και
σίγουρα 700γρ. ελαφρύτερο ;D
Από την άλλη, μάλλον όλοι έχουμε στο σπίτι ρόδες, σκέλη, χορν κλπ από άτυχα μοντέλα, οπότε σ' αυτή την περίπτωση συμφέρει ακόμη περισσότερο οικονομικά.
κάθισα και έκανα μια σούμα για το κόστος της τελευταίας μου κατασκευής (50gas):
Έδωσα 70 ξυλεία, 30 επικάλυψη, 15 κόλλες, 15 σκέλη, 10 πίσω σκέλος, 10 ρόδες, 10 χορν-μεντεσέδες, 5 ντεπόζιτο, 20 για χοντρές ντίζες, 5 για κάνοπι, 5 για κάρμπον, κανά 50 μεταφορικά και κανά 50 τελωνείο >:(
Σύνολο : 295
Ένα αντίστοιχο, σχεδόν ίδιο, στην Ελλάδα κοστίζει λιανική 300 χωρίς μεταφορικά και έξω περίπου το ίδιο.
Τελικά φίλε mastoras έχεις δίκιο, με λίγη προσοχή στις αγορές κάτι γίνεται. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος, ότι επειδή παίρνεις τα υλικά λίγα-λίγα μπορεί να στα "πάρουν" χωρίς να το καταλάβεις, γι' αυτό καλό
είναι να γίνεται προϋπολογισμός του κόστους των υλικών.
Μου βγήκε λοιπόν στα ίδια χρήματα, λίγο φθηνότερα, πιθανόν πιο γερό και
σίγουρα 700γρ. ελαφρύτερο ;D
Από την άλλη, μάλλον όλοι έχουμε στο σπίτι ρόδες, σκέλη, χορν κλπ από άτυχα μοντέλα, οπότε σ' αυτή την περίπτωση συμφέρει ακόμη περισσότερο οικονομικά.
Για όλους εκείνους που θέλουν να κατασκευάσουν ένα μεγάλο scale σπάνιο αεροπλάνο και να μην μένουν στα πολυφορεμένα(mustang, cessna,piper, hellcat κλπ) η κατασκευή από το μηδέν είναι μονόδρομος. Όπως πολύ συχνά μου αρέσει να λέω "αν θέλεις καλό αεροπλάνο πρέπει να το φτιάξεις".
Κατά τη γνώμη μου η πιο γερή και ελαφριά κατασκευή με την καλύτερη ακαμψία είναι από ξύλο (μπάλσα και επιλεκτικά σε σημεία που χρειάζεται κόντρα πλακέ) επικεκαλυμένο με υαλούφασμα και εποξική ρητίνη. Φυσικά οπωσδήποτε μετά βάψιμο(ούτε για αστείο monocote και άλλα τέτοια.Μόνο ύφασμα, σε μοντέλα των οποίων τα πρωτότυπα ήταν επικεκαλυμένα με τέτοιο).
Για το κόστος μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα σας κοστίσει σίγουρα ακριβότερα από ότι ένα αντίστοιχο ARF, χωρίς να συνυπολογίσω τις εργατοώρες. Όμως πείτε μου πού θα βρείτε ένα mooney ή ένα Martin Baltimore ή ένα Miles Mohawk σε ARF?
Κατά τη γνώμη μου η πιο γερή και ελαφριά κατασκευή με την καλύτερη ακαμψία είναι από ξύλο (μπάλσα και επιλεκτικά σε σημεία που χρειάζεται κόντρα πλακέ) επικεκαλυμένο με υαλούφασμα και εποξική ρητίνη. Φυσικά οπωσδήποτε μετά βάψιμο(ούτε για αστείο monocote και άλλα τέτοια.Μόνο ύφασμα, σε μοντέλα των οποίων τα πρωτότυπα ήταν επικεκαλυμένα με τέτοιο).
Για το κόστος μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα σας κοστίσει σίγουρα ακριβότερα από ότι ένα αντίστοιχο ARF, χωρίς να συνυπολογίσω τις εργατοώρες. Όμως πείτε μου πού θα βρείτε ένα mooney ή ένα Martin Baltimore ή ένα Miles Mohawk σε ARF?
-
Παιδιά μην ξεχνάτε και το κόντρα πλακέ από αγιουζ (αφρικάνικο) εγώ πιστεύω πώς είναι το ελαφρύτερο κόντρα πλακέ#**
Διάβαζα της 2 σελίδες αλλά δίστιχος δεν μπόρεσα να βρω πληροφορίες με ρίζες. Στην ουσία ψάχνω 2-3 μέρες στο ιντερνέτ και κάνω τηλέφωνα για να βρω ένα ελαφρύ και πολύ καλό ξύλο για μοντελισμό. Πρόκειται για την Λεύκα ! Ψάχνω Φύλλα Λεύκας σε 2χιλ Πάχος. Ο ένας η ο άλλος ίσος να έχει δει το ξύλο σε Καφάσια που κάνουν για Φρούτα σε σουπερ μάρκετ. Στα αγγλικά « poplar « λέγεται το ξύλο αλλά η αμερικάνικη λεύκα δεν είναι τόσο καλή όσο η Ελληνική !! Και για να κάνουν τελάρα για φρούτα αποκλείεται να είναι τόσο ακριβό !!
Αν έχει κανείς πληροφορίες πού μπορούμε να βρούμε Φύλλα Λεύκας σε 2χιλ… ας μας βοηθήσει !
Αν έχει κανείς πληροφορίες πού μπορούμε να βρούμε Φύλλα Λεύκας σε 2χιλ… ας μας βοηθήσει !