Λίγη βοήθεια... Μπλέχτηκα!

bf109e

Λίγη βοήθεια... Μπλέχτηκα!

Δημοσίευση από bf109e »

Γεια σας.
Θα ηθελα μια βοηθεια για το τι σημαινουν καποια πραγματα.Εχω ενα outrunner thunder tiger που γραφει πανω ΟΒL 2924/11.Τι σημαινει αυτο? Βρισκω και αλλα μοτερ που λενε 2830 1450 κv. Τι σημαινουν αυτοι οι αριθμοι? Πως θα καταλαβαινω ποιο esc θα παρω για καποιο μοτερ? Ξερω οτι καπου βλεπεις τα Αμπερ.

Επισης απο που φαινεται η ισχυς σε καποιο μοτερακι πριν το παρω?

Συγνωμη αν σας βαζω σε κοπο αλλα καποια στιγμη πρεπει να ξεκαθαρισω καποια θεματακια για τα ηλεκτρικα.
bladeskiller

Απάντηση: Λιγη βοηθεια.Μπλεχτηκα

Δημοσίευση από bladeskiller »

Το μοτέρ σου είναι αυτό http://www.heliland.com/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=54_36&products_id=139

Οταν τώρα βλέπεις αριθμό, που δίπλα του έχει το συμβολισμό κν ,αυτό σημαίνει τις στροφές του μοτέρ ανά βολτ. Αν για παράδειγμα γράφει 1500κν ,στο 1 βολτ θα πάρει 1500σαλ στα 2 3000σαλ και πάει λέγοντας.
Για τα ρεύματα κατανάλωσης τώρα και επειδή οι κωδικοί των κατασκευαστών διαφέρουν ως προς την ερμηνεία, κοιτάς στο διαδίκτυο να βρεις τις προδιαγραφές του κατασκευαστή όπου σου λέει τα αμπέρ που τραβάει το μοτέρ, ανάλογα με τη μπαταρία που θα χρησιμοποιήσεις και τι προπέλα παίρνει. Εκεί θα βρείς και το μέγιστο ρεύμα για ένα λεπτό και ο ρυθμιστής ταχύτητας θα πρέπει να έχει ικανότητα σε αμπέρ τουλάχιστον 50% επιπλέον από αυτό το μέγιστο ρεύμα για να είσαι εντάξει.

Φιλικά Κώστας.
bf109e

Απάντηση: Λίγη βοήθεια... Μπλέχτηκα!

Δημοσίευση από bf109e »

Θα το κοιταξω.Δηλαδη τωρα οσο πιο μεγαλος ειναι ο αριθμος κv τοσο πιο δυνατο ειναι το μοτερ?
tanfoglio

Δημοσίευση από tanfoglio »

Αρνητικόν!
Το ανάποδο...Όσο πιο λίγα τα kv, τόσο πιο δυνατό το μοτέρ. Παράδειγμα: μοτέρ με 600kv είναι στα 11,6 v στις 7000 στροφές. Μοτέρ με 1000 kv είναι 7v στις 7000 στροφές...
Όμως επειδή τα kv δεν είναι κάτι που σου δείχνει άμεσα την ίσχύ του μοτέρ εάν δεν είσαι εξοικειωμένος, δες τα w του μοτερ. Απο εκεί θα καταλάβεις καλύτερα... Κανόνας: για scale πτήσεις 50-70 w/pound (1 pound περιπου 0.5 κιλά). Για 3d σίγουρα πάνω από 100 έως 150.

Οι συμβολισμοί στα μοτέρ είναι δύσκολο κεφάλαιο. Για να μην χαθούμε τελείως σε λεπτομέρειες μπες στο site του μοτέρ σου και δες όλα τα χαρακτηριστικά του. Σίγουρα έχει και τα αμπέρ. Επίσης τα καλά μοτέρ σου έχουν και αριθμούς στοιχείων που απαιτούνται για το είδος της πτήσης που θέλεις...Το esc είναι συνάρτηση του pack των μπαταριών που θα βάλεις (είδος και τάση), αλλά και του ρεύματος που θα τραβάει το μοτέρ με το setup που θα έχεις. Το παραπάνω βλάπτει μόνο την τσέπη σου και το τελικό βάρος του μοντέλου. Το λιγότερο τα βλάπτει όλα...Και το μοντέλο!

Δεν είναι δύσκολα...Αλλά στην αρχή φαίνονται (και είναι...) πολλά τα νούμερα και δεν ξέρεις τι να πρωτοδείς.
Αν θες παραπάνω βοήθεια, εδώ είμαστε...Σιγά-σιγά!

Γιώργος
bf109e

Δημοσίευση από bf109e »

Να θεσω ενα παραδειγμα.Εχω ενα ηλεκτρικο αφρολεξατο fw190 ηλεκτρικο.Ειναι 1 μετρο το φτερο του.Ζυγιζει 450γρ.Απο τη μανα του εχει ενα μπρασλες αουτραννερ μοτερ 2826.Μαρκα καλα κρασια.Εχει esc 25Α.Μπαταρια λιπο 3s 1000mah.Θα πεταει με το μοτερ της μανας του?Δε ξερω τα W του μοτερ.Δε το εχω βρει πουθενα μονο του.Αλλιως εχω το μοτερ που ο φιλος bladekiller ανεφερε πιο πριν ετοιμο με το esc του και μπαταριες λιπο απο 1200 ως 1500mah.Aλλα για να μπει πανω θελει τρελοτατη πατεντα επειδη της μανας του πιανει πανω σε ενα ξυλο που πετα σα κερατο απο μεσα.Εχει και μακρυ αξονα το μοερ και βγαινει εξω απο το κοουλ η προπελα.Για να μπει αυτο που εχω θελει συνδυασμο απο 3 βασεις.Και αν δεν κανουν οι τρυπες του μοτερ αλλο μοτερ.Αν πεταει με της μανας του τα γλυτωνω αυτα.
tanfoglio

Συγνώμη για να καταλάβω. Στο αεροπλάνο από τον κατασκευαστή είχει τοποθετηθεί το συγκεκριμένο μοτέρ, και ρωτάς αν πετάει?????????
Ή το έχεις πάρει μεταχειρισμένο από κάπου και δεν ξέρεις την προιστορία του????

Δοκίμασε το. Κράτησε το στο χέρι, ανέβασε throttle 100% και δες τι κάνει, χωρίς φυσικά να το αφήσεις. Έχει το thrust που χρειάζεται? Από τα στοιχεία που λες το μοτέρ δειχνει μια χαρά για τα 450 γρ. Επίσης το μοτέρ από ότι καταλαβαίνω είναι τύπου GWS. Είναι άλλη ιστορία να ταιριάξεις άλλου τύπου brushless επάνω...Και για μένα δεν αξίζει και τον κόπο!

Κάνε το τεστ που σου είπα...

Γιώργος
ankon

Δημοσίευση από ankon »

bf109e έγραψε: Να θεσω ενα παραδειγμα.Εχω ενα ηλεκτρικο αφρολεξατο fw190 ηλεκτρικο.Ειναι 1 μετρο το φτερο του.Ζυγιζει 450γρ.Απο τη μανα του εχει ενα μπρασλες αουτραννερ μοτερ 2826.Μαρκα καλα κρασια.Εχει esc 25Α.Μπαταρια λιπο 3s 1000mah.Θα πεταει με το μοτερ της μανας του?Δε ξερω τα W του μοτερ.Δε το εχω βρει πουθενα μονο του.Αλλιως εχω το μοτερ που ο φιλος bladekiller ανεφερε πιο πριν ετοιμο με το esc του και μπαταριες λιπο απο 1200 ως 1500mah.Aλλα για να μπει πανω θελει τρελοτατη πατεντα επειδη της μανας του πιανει πανω σε ενα ξυλο που πετα σα κερατο απο μεσα.Εχει και μακρυ αξονα το μοερ και βγαινει εξω απο το κοουλ η προπελα.Για να μπει αυτο που εχω θελει συνδυασμο απο 3 βασεις.Και αν δεν κανουν οι τρυπες του μοτερ αλλο μοτερ.Αν πεταει με της μανας του τα γλυτωνω αυτα.

Αυτο το μοτερ βγαινει σε πολλες παραλλαγες,δες αν εχει αλλα στοιχεια πανω του και πες μας.Οι παραλλαγες του ξεκινουν απο 500γραμ αεροπλανο μεχρι 2κιλα.Πρεπει να εχει μια καθετο και ενα νουμερο η να αναφερει kv.Παντος για να εχει 25 Α esc δεν νομιζω οτι θα εχει προβλημα για 450 γρ.
bf109e

Δημοσίευση από bf109e »

Ειναι ομως ωραιο μοντελο το ατιμο.Θα το κοιταξω.Εχω παραγγειλει και δεκτη να του βαλω.Εναν απλο hitech 5καναλο για θερμικα.Δεν εχω βαλει ποτε δεκτη ηλεκρτικων γιατι φοβαμαι το range τους.

Το μοτερ δεν γραφει τιποτα πανω.Μπορω να δωσω ενα λινκ για το πως ειναι περιπου.Τα gws με λιγα λογια αξιζουν η ειναι χαλια η δουλεια?
bf109e

Δημοσίευση από bf109e »

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5428&Product_Name=AX_2306N_2000kv_brushless_Micro_Motor

Το μοτερ μοιαζει με αυτο.Αλλα σε αυτο το στυλ δεν βρισκω 2826.Μηπως λενε οτι ναναι?Α ξεχασα να πω πως το μοντελο ειναι καινουργιο.
ankon

Δημοσίευση από ankon »

Αυτο ειναι πολυ μικρο για 450γρ μοντελο.Μπορεις να βαλεις κατι μεγαλυτερο αφου παρεις μια βαση για τετραγωνο ξυλο.Υπαρχουν!
bf109e

Δημοσίευση από bf109e »

Aυτο μου κανει και εμενα εντυπωση.Ενα αντιστοιχο 109 με τα ιδια λενε πως πεταει καλα αλλα θα ηταν λιγο καλυτερα αν ειχε μεγαλυτερο μοτερ.
Για να βαλω τωρα εγω αλλο μοτερ ειναι πατενταρα.Συν οτι αυτο που εχω δεν βρισκω πατεντα να του βαλω.Οταν θα παρω το δεκτη θα δω τι τραβηγμα εχει και θα δω μετα τι γινεται.Τοσο μικρο λετε αποκλειεται να ειναι 2826 που λεει ο κατασκευαστης?Παντως ειναι λιγο πιο μικρο απο το 2924 που εχω.
bf109e

Δημοσίευση από bf109e »

Τωρα εχω περισσοτερες πληροφοριες.Το μοτερακι που ειχε απο τον κατασκευαστη,του ειχαν μεσα 2 προπελες 8Χ3.8.Το δομιμασα στο χερι τι κανει.Τριχες.Δε νομιζω να απογειωθει ποτε.Του εβαλα μια προπελα πανω 9Χ6.Εκει ειχε καλο τραβηγμα αλλα ζεσταθηκε λιγο το μοτερακι.Τι κανω?Εκτος απο το να σαλταρω?Αφηνω την 9αρα πανω και βλεπουμε?Η να βαλω μια 8Χ5?Η 8Χ6?
tanfoglio

Καταρχήν...
Ένα τέτοιο μοντέλο δεν έχει λόγους από τον κατασκευαστή του να έχει μοτέρ που να το γυρίζει ανάποδα. Δεύτερον το να ζεσταθεί το μοτέρ είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Τρίτον υποθέτω ότι δεν έχεις κάτι για να μετρήσεις τα Α, με την ενιάρα, και να δεις αν το 25άρι esc σε καλύπτει...
Τέταρτον: μην κάνεις τίποτα άλλο...Περίμενε τον δέκτη σου και βάλτον επάνω μόλις έρθει. Έχω την αίσθηση και το λέω από εμπειρία, ότι απογειώνεται με φουλ γκάζι αλλά σε στυλ scale. Χρειάζεται να τροχοδρομήσει πρώτα. Εάν το διώξεις με το χέρι, δώσε και μια μικρή (μικρή!) ώθηση για να είσαι πιο σίγουρος.
Πέμπτον: εάν παρ'ελπίδα θέλεις να αλλάξεις μοτέρ, να πάρεις αυτά με την βάση τύπου gws. Δεν θα χρειαστεί καμία μετατροπή!!!

Γιώργος
bladeskiller

Δημοσίευση από bladeskiller »

Ο ρυθμιστής ταχύτητας, μπορεί ενδεχομενως να αντέχει τα αμπέρ της μεγαλύτερης προπέλας αλλά να μην τα αντέχει το μοτέρ. Επειδή λοιπόν δεν έχεις συγκεκριμένα στοιχεία για το μοτέρ, καλό θα ήταν να βάλεις την προπέλα της μαμάς.
Εγώ πιστεύω, ότι το αεροπλανάκι μια χαρά θα πετάξει. Εντάξει μην περιμένεις λόγο ώθησης βάρους να πλησιάζει πόσο μάλλον να ξεπερνάει τη μονάδα. Δεν είναι και 3D. Επίσης η δοκιμή ώθησης με το χέρι ,δεν είναι και πολύ αξιόπιστη. Για παράδειγμα έχω ένα φοαμένιο τσέσνα. Η ώθηση στη δοκιμή με το χέρι ,φαίνεται ανύπαρκτη. Κι όμως μια χαρά πετάει. Εντάξει για να κάνεις λουπ πρέπει να βουτήξεις πρώτα αλλά δεν είναι και ακροβατικό. Τα ίδια και με μια ηλεκτρική ντακότα.
Γιαυτό ,πριν αλλάξεις κάτι ,όταν του βάλεις και το δέκτη φέρτο από το μοντελοδρόμιο, να το δούμε γιατί χωρίς δοκιμή δεν βγαίνει συμπέρασμα.

Φιλικά Κώστας.
bf109e

Δημοσίευση από bf109e »

Καλημερα σε ολους.Λοιπον.Ξανα εκανα το τεστακι.Αυτη τη φορα και με τις 2 προπελες.Εβαλα την 9αρα.Το αφησα για εναμιση λεπτο 3 κλικ πιο κατω απο το τερμα.Το μοτερακι ηταν πολυ ζεστο.Το esc ηταν σα να μη δουλεψε.Το αφησα να κρυωσει.Βαζω τη δικη του.Ξανα ιδιος χρονος ιδιο γκαζι.Το μοτερακι ηταν ζεστο.Αλλα οχι οπως ηταν με την 9αρα.Πιστευω αν μεινει με την 9αρα θα καει.Βεβαια στο χερι τρωει ολο το βαρος η 9αρα επειδη δεν ξεφορτωνει επειδη δεν εχει ταχυτητα.Στον αερα θα ειναι αλλιως.Οπως και να εχει τρωει αρκετο ζορι το μοτερ.Αρα ενα τεστ στο μοντελοδρομιο θα δειξει.Αρκει να μην ειναι crash test.

Τωρα δεν ξερω που μπορω να βρω μοτερακια με βαση τυπου GWS.Δεν φτανει μνο η βαση αλλα θελει και μακρυ αξονα.Θα στειλω καποια λινκ με τη σειρα που θα μπουνε τα πραγματα της πατεντας οπως το σκεφτηκα και θελω τη γνωμη σας!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Moteur - Speed Controls”