Μπαταρίες Lipo & τα μυστικά τους - Γλωσσάρι

mrkaza

Δημοσίευση από mrkaza »

Ξεκινάω από την ονομασία τους:

...όπου είναι τα αρχικά του Lithium Polymer .

Το πρόβλημα που είχαν πάντα τα ηλεκτρικά μοντέλα πάσης φύσεως ήταν, ότι:
ή δε θα είχες δύναμη ή από τις πολλές μπαταρίες θα ήσουν υπερβολικά βαρύς για να πετάξεις. Λυπηρό γιατί στη αρχή εντυπωσιάζεσαι με τα ηλεκτρικά μοντέλα και με την καθαρότητά τους, εφόσον δε χρειάζεται να αγωνιστείς πολύ προκειμένου να απομακρύνεις θόρυβο, λαδιά κλπ. Α! μη ξεχάσω και το χρόνο προετοιμασίας, που προϋποθέτουν τα θερμικά.
Η Σωτηρία μας ονομάζεται: LIPO . LIPO = Περισσότερη διάρκεια πτήσης, γρήγορα φόρτιση κ.α.

Οι Lipo έχουν τα εξής βασικά χαρακτηριστικά είναι πολύ ελαφριές σε σχέση με τις γνωστές μας μπαταρίες (Nicd Nimh) επίσης έχουν δυνατότητα να δώσουν παρά πολύ ρεύμα σε σχέση με τη χωρητικότητα τους C , πράγμα που μας επιτρέπει να μπορούμε να βάλουμε μεγαλύτερα - ισχυρότερα μοτέρ χωρίς να ανεβάσουμε το βάρος του μοντέλου καθώς με τα ίδια γραμμάρια μπαταρίας έχουμε σαφέστατα περισσότερη χωρητικότητα αλλά και δυνατότητα εκφόρτισης .

Εικόνα

Στην Πράξη

C= Χωρητικότητα μπαταρίας, πόσα Mha είναι δηλαδή
Τα νούμερα που έχει επάνω της μια Lipo 4s2p.
Το πρώτο νούμερο αφορά στα στοιχεία που έχει συνδεδεμένα στη σειρά και το δεύτερο πόσες από τα παραπάνω έχει παράλληλα
.
Πιο απλά ...για κάθε στοιχείο που έχουμε στη σειρά πολλαπλασιάζουμε με το 3.7 (τάση στοιχείου Lipo) για να υπολογίσουμε ση συνολική τάση της μπαταρίας.
Μια 2s λοιπόν είναι 2Χ3,7volts άρα στο σύνολο της = 7.4 V
Μια 5s = 18.5 V Κοκ.
Το δεύτερο νούμερο τώρα, αν έχουμε μια 5s2p 3000 Mha έχουμε 18,5 V και 6000 Mha καθώς πολλαπλασιάζουμε τη χωρητικότητα με το νούμερο στην δεύτερη στήλη για να βρούμε την συνολική χωρητικότητα.

Όταν λεμε μπαταρία 20c -30 C τι σημαίνει ; Ότι μπορούμε να έχουμε εκφόρτιση από 20 φορές το C έως και 30 φορές το C .
Το πρώτο νούμερο είναι το ρεύμα που μπορεί να «δώσει» διαρκώς ...και το δεύτερο στιγμιαία .

Φόρτιση Lipo

Γενικός κανόνας είναι ότι φορτίζουμε MAX με 1 C και με Balancer ώστε να εξισορροπήσουν τα στοιχεία κατά το τέλος της φόρτισης. Βασικό είναι να ελέγξουμε ότι έχουμε δηλώσει το σωστό τύπο μπαταρίας στο φορτιστή και επιβλέπουμε την μπαταρία όταν φορτίζει καθώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ...οι εκρήξεις!
Από κοντά λοιπόν και πάντα επιφυλακτικά. (οι ταλαιπωρημένες lipo φουσκώνουν, άρα και με το μάτι αντιλαμβανόμαστε ότι δε μπορούμε να τις εμπιστευτούμε πολύ, τόσο στη φόρτιση αλλά και στην πτήση)

Φροντίδα

ΔΕΝ πρέπει να πέσει κάτω από 3 V ανά στοιχείο η τάση της μπαταρίας γιατί θα καταστραφεί. ʼρα λοιπον, δεν την εξαντλούμε στην πτήση ποτέ!
Δεν επιλέγουμε τη μπαταρία που θα χρειαζόμαστε οριακά, αλλά λίγο μεγαλύτερη (αν χρειαζόμαστε 20 C θα πάρουμε μια 30 C ή έστω 25c αλλιώς θα αγοράσουμε ποιο σύντομα νέα lipo

Επισης τωρα τελευταια εχουν αρχιση να βγενουν Lipo που υπόσχονται ότι μπορείς να της φορτίσεις και με 2 C αλλά αυτές είναι πολύ ακριβές για την ώρα
Συνημμένα
lipo.jpg
lipo.jpg (43.31 KiB) Προβλήθηκε 54 φορές
ahilleas

Απάντηση: Μπαταρίες Lipo & τα μυστικά τους - Γλωσσάρι

Δημοσίευση από ahilleas »

Πολύ χρήσιμο το ποστ σου.Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο να ρωτήσω πως θα φορτίσω κι εγώ την μπαταρία μου μην τη χαλάσω,κρίμα είναι.
πήρα λοιπόν αυτή τη μπαταρία (http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8590&Product_Name=ZIPPY_Flightmax_5000mAh_6S1P_30C_
)
είναι 6σελη 5000 mah 30c.
Αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να τη φορτίζω με 5 αμπέρ? για να είμαι στο 1 c charge?
Λέει ότι είναι 2c charge αλλά δεν θέλω να τη ζορίσω...
ankon

Δημοσίευση από ankon »

Ναι φιλε Αχιλλεα σωστα τα λες .Θα την φορτισεις με 5 Α. Το παραπανω δεν ειναι καλο για την μπαταρια.Μπορεις και με λιγοτερα (4 η 4,5 Α)αν εισαι στο σπιτι. Φυσικα θα βαλεις και τον Balancer. ΠΡΟΣΟΧΗ μονο που φορτιζεις αυτες τις μπαταριες, μονο σε εξωτερικο χωρο μακρυα απο ευφλεκτα υλικα.

ΜΦΧ
Αγγελος
ahilleas

Άγγελε ευχαριστώ για την απάντηση,τώρα θα την φορτίσω λιγότερο αγχωμένος!
ούτως η άλλως 1 μπαταρία έχω,όποτε δεν προλαβαίνω να ξαναπεταξω,άρα σπίτι θα την φορτίζω με balancer φυσικά και θα βάλω τα λιγότερα δηλαδή 4Α.
Γιάννης Ζαφείρης

Δημοσίευση από Γιάννης Ζαφείρης »

Ειδικά σε τέτοιου είδους μπαταρίες, μεγάλες με μπόλικα Α. (και δη πολύ οικονομικές αμφιβόλλου ποιότητος), καλή είναι η ύπαρξη μέτρων προστασίας (Σακούλες για LiPo).

Μια φθηνή και πρακτική λύση είναι η φόρτιση (αλλά και φύλαξή τους) μέσα σε χύτρα που ασφαλίζει
ahilleas

Συμφωνώ απόλυτα.Ήδη για τις τρίσελες χρησιμοποιούσα κάτι στρογγυλά μεταλλικά κουτιά από μπισκότα αν τα ξέρετε.Αυτά έχεις το πλεονέκτημα ότι μπορείς και τα τρυπάς για να μπαίνουν τα καλώδια φόρτισης χωρίς να βρεις μπελά με τη χύτρα.τώρα με την εξάσελη μαλον πρέπει να βρω καλύτερη λύση (εντός σπιτιού πάντα για να μπορώ να επιβλέπω κι ολας)Αυτό κι αν είναι αγχωτικό με αντάλλαγμα την (εύκολη και καλά)συσσώρευση ενέργειας που σε απαλλάσσει απ τα παρελκόμενα και το θόρυβο του νιτροκινητήρα.
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

Γιάννης Ζαφείρης έγραψε: Ειδικά σε τέτοιου είδους μπαταρίες, μεγάλες με μπόλικα Α. (και δη πολύ οικονομικές αμφιβόλλου ποιότητος), καλή είναι η ύπαρξη μέτρων προστασίας (Σακούλες για LiPo).

Μια φθηνή και πρακτική λύση είναι η φόρτιση (αλλά και φύλαξή τους) μέσα σε χύτρα που ασφαλίζει

Γιάννη πως και ειναι τόσο σπάνιες οι σακουλεςw
spyros95

Δημοσίευση από spyros95 »

εχω ενα μικρο προβληματικοι σε αυτη την μπαταρια ! Πηρα το lama v4 και η μπαταρια του μετα απο λιγο καιρο στα πλαγια αρχιζε να βγαινει το πλαστικο!
spyros95

μηπως 8α μπορουσε κανεις να με βοη8ησει πανω σε αυτο το 8εμα???
Αντώνης Κριτζάς

βάλε φωτογραφία για να καταλάβουμε το πρόβλημα σου
spyros95

οκ 8α προσπα8ησω!!!!
kostro

Δημοσίευση από kostro »

Καλησπέρα σε όλους,

έχω κάποιες ερωτήσεις:
1)τις μπαταρίες LIPO μπορώ να τις ξαναφορτίσω και όταν τις έχω χρησιμοποιήσει 2 λεπτά μόνο μετά από πλήρη φόρτιση? Δεν χαλάνε?
2)εάν διακοπεί η φόρτιση (πχ διακοπή ρεύματος) , μπορώ να συνεχίζω την φόρτιση μετά ή χαλάνε?
3) έχουν μνήμη όπως οι παλιές μπαταρίες?
4)για το cessna 182 έχω μόνο μια μπαταρία 1800mh, και θα ήθελα να αγοράσω άλλη μια μεγαλύτερη, γνωρίζεται που μπορώ να βρω τις πιο συμφέρουσες τιμές?
5) η φόρτιση από τον αναπτύρα του αυτοκινήτου είναι καλή? Ενέχει κάποιο κίνδυνο η φόρτιση από τον αναπτύρα τον οποίο θα έπρεπε να γνωρίζω ως αρχάριος?

Νίκος
Αντώνης Κριτζάς

H lipo δεν κρατάει μνήμη και μπορεί να φορτιστεί από όποιο επίπεδο την άφησες μετά την πτήση Ακόμη και αν διακόψεις μία φόρτιση μπορείς να την συνεχίσεις μετά
Η μπαταρία lipo θέλει φορτιστή μόνο για lipo Κανένας άλλος φορτιστής δεν κάνει για αυτή την μπαταρία
Για τιμές πρέπει να κοιτάξεις στο internet δεν μπορούμε να τα πούμε από εδώ
Γενικά ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις χωρίς να είναι και κανόνας Υπάρχουν μπαταρίες σχετικά οικονομικές που κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους και έχουν αντοχή για αρκετές φορτίσεις Υπάρχουν και κάποιες ακριβές που πληρώνεις όνομα
Μερικά θα τα πούμε από κοντά και στον Μαραθώνα
Πρακτικά με 3 μπαταρίες μπορείς να βγάλεις όλη την ημέρα πετώντας και φορτίζοντας

Προσοχή δεν φορτίζουμε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο
kostro

Δημοσίευση από kostro »

OK Αντώνη,

απλά μου κάνει εντύπωση αυτό που μου λες για το αυτοκίνητο διότι το μαγαζί όπου αγόρασα το "cessna" μου έδωσε και το φορτιστή αυτοκινήτου!!!
Λεπτομέρειες θα πούμε και από κοντά, προς το παρόν εξασκούμε με το "simulator" στο pc, μπας και το πετάξω σωστά την Κυριακή.
Καλή σου μέρα,

Νίκος
ankon

Δημοσίευση από ankon »

Φιλε μου αυτες οι μπαταριες θελουν μεγαλη προσοχη ....με μια λαθος φορτιση μπορουν να παρουν φωτια.Πρεπει να εισαι 100% σιγουρος τι κανεις!!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φορτιστές - Μπαταρίες - Φόρτιση & Αποφόρτιση”