Μπαταρίες Lipo & τα μυστικά τους - Γλωσσάρι

nasa

Απάντηση: Μπαταρίες Lipo & τα μυστικά τους - Γλωσσάρι

Δημοσίευση από nasa »

ΑνδρεαςΛ έγραψε: Έχω προσέξει ότι μία LIPO μου έχει ένα στοιχείο με τρυπούλα, μάλλον μετά από ατύχημα.

Πρέπει να την παραμερίσω.

1. Αποφορτίζω τελείως.
2. Αλατόνερο? η κάτι άλλο
3. Που την πετάω για να είμαι οικολογικά σωστός....?

...Ανδρέα...πήγαινέ την στον 'Γερμανό'...ξέρουν τι θα κάνουν...
η ταν, η, τα πετάν...
ubhae

Δημοσίευση από ubhae »

Αντώνης Κριτζάς έγραψε: Να φορτίζεις πάντα με balancer Ο φορτιστής θα σταματίσει μόλις δεί 4,20V σε κάθε κελί
Εγώ κατεβάζω το μοντέλο περίπου με 3,6V -3,7V σε κάθε κελί και μετά απο λίγο φορτίζω πάλι
Μετά την πτήση δεν φορτίζω (είμαι περίπου 3,7V) αλλά την αφήνω έτσι μέχρι την επόμενη φορά που θα πάω για πτήση οπότε ξαναφορτίζω

χμμ σε εχασα λιγο, τι εννοεις "κατεβάζω το μοντέλο περίπου με 3,6V -3,7V σε κάθε κελί" πετας μεχρι να κατεβει ή κανεις discharge.ωχ νομιζω μπερδευτικα κι αλλο...
φορτιζεις και πας 4.2 με 4.25 , αποφορτιζεις ως τα 3,7 και μετα ξαναφορτιζεις? τι κερδιζεις με αυτο? αφου παλι 4,25 θα παει ?
τα εχω κανει αχταρμα μεσα στο κεφαλι μου? δωσε μου λιγο τα φωτα σου
nasa

Δημοσίευση από nasa »

...φίλε ubhae...ο Αντώνης εννοεί ότι με μια πτήση των ~7min (ενός μοντέλου τύπου π.χ. Parkzone) η 11.1V 3Cell μπαταρία του θα εκφορτίσει, η, αν θέλεις θα 'πέσει' στα ~3.6-3.7V ανά cell...
...αν πρόκειται να συνεχίσει να πετάει τότε την φορτίζει (charge/balance) επι τόπου...αν όχι τότε την αφήνει στα ~3.7V κ' την φορτίζει την επόμενη φορά που θα ξαναπετάξει...
...τι φορτιστή χρησιμοποιείς για τις μπαταρίες σου..?
η ταν, η, τα πετάν...
King Kostas

Δημοσίευση από King Kostas »

Το 4.25 δεν υπάρχει.

Η Max τάση σε κάθε κελί Li-ion μπαταρίας φτάνει μέχρι 4.20V.

Όταν τελειώνεις την πτήση καλό είναι κάθε κελί να μη είναι κάτω από 3.70 - 3.65V.

Δεν τα έχετε κάνει αχταρμά παίδες. Απλά δεν διαβάζετε όσο πρέπει. Σε αυτό το thread υπάρχουν όλα όσα ζητάς. Όλα αυτά που ρωτάς λύνονται απλά πατώντας στο google την λέξη LiPo.
ubhae

Δημοσίευση από ubhae »

Χρησιμοποιω ενα balance/charger χωρις interface για ρυθμισεις, ηρθε με το ελικοπτερο. http://www.helipal.com/st-06c-7-2v-11-1v-li-polymer-balance-charger.html

Δεν ημουν σιγουρος για το balance ομως κι αγορασα ξεχωριστη συσκευη να βλεπω σε οθονη τι γινεται. http://www.myrcmart.com/rcx-3in1-battery-balancer-lipo-battery-p-3731.html

Πηρα ενα imax b6 καποια στιγμη αλλα βγηκε ελλατωματικος (δεν αναβε η οθονη) και τον γυρισα πισω. Δεν ταλαιπωρηθηκα με το μαγαζι ισα ισα ο αθρωπος μου ζητησε και συγγνωμη. Περιμενουμε παραλαβη και θα μου στειλει mail να παω να παραλαβω του κουτιου ενα προσφορα με μετασχηματιστη.
Για την ωρα:
Εχω ρυθμισει το esc οταν πεφτω στο 3.1/cell να κλεινει. αλλα συνηθως το ξυπνητηρι της τηλεκατευθυνσης χτυπα νωριτερα και το προσγειωνω στα 6 λεπτα οπου κι εχω 3.6-3.7 ανα cell
Απ οτι καταλαβα τα αρχικα 4.2 /cell ειναι normal μετα απο πληρη φορτιση. οπου να σημειωσω οτι ειναι και balance ηδη με 4.2/cell. (κι ας βγαζει 12.6v η μπαταρια που πανω γραφει 11.1v λογικα αυτο το αναγραφομενο 11.1 ειναι το minimum)
πεταω πεταω πεταω... πεφτω στα 3.6 , εδω μου τα χαλαει, οι τιμες ειναι: 3,7-3,6-3,65. οποτε πριν φορτισω ξανα κανω ισσοροπηση/discharge:τα παω στα 3,7 και μετα ξεκιναω φορτιση (αυτη η τελευταια κινηση μαλλον ειναι περιττη)
Το google οντως βγαζει πολλα για lipo (αλλα ειναι αγγλικα κι εγω ειμαι αυτοδιδακτος _Β_Ο, οχι και το πιο δυνατο χαρτι μου)
Τωρα διαβαζω αυτο http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=209187
ειναι μεγαλο αλλα κουτσα κουτσα με το λεξικο θα βγαλω ακρη πιστευω, ηδη βρηκα αυτα που επρεπε.
Παντως πολλες εκρηξεις βλεπω στο youtube, εγω ποτε δεν ειχα θεμα αλλα προληπτικα και μονο αγορασα ειδικες σακουλες lipobags.
Εσεις ενδεικτικα τι μαρκες μπαταρια παιρνετε? πειτε καμμια μαρκα να εχω ενα μπουσουλα, οι turnigy ας πουμε ειναι καλες? eneloop βγαζουν για τηλεκατευθυνομενα? το αμαξακι με eneloop το χω χρονια και ακομα πεταει.
sav.in

Δημοσίευση από sav.in »

Οι eneloop δεν είναι lipo! είναι ίσως οι καλύτερες αλκαλικές που υπάρχουν μια και έχουν ελάχιστη εσωτερική αντίσταση μα δεν μπορούν να έχουν την απόδοση μιας αντίστοιχης σε χωρητικότητα lipo συν του ότι έχουν περισσότερο βάρος κάτι που τις κάνει ακατάλληλες για αερομοντέλο εκτός και αν τις βάλεις για τροφοδοσία του δέκτη
Οι turnigy ανήκουν στην κατηγορία ότι πληρώσεις παίρνεις
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Να ρωτησω και εγω εδω για να μην ανοιξω καινουριο θεμα. Βαζω και φορτιζω μια lipo (3s) αλλα το ενα στοιχειο δεν ανεβαινει πανω απο 4.1,ενω τα αλλα δυο πηγαινουν κανονικα στα 4.2.Ειναι αυτο ανησυχιτικο?Η μπαταρια ειναι καινουρια,ειναι η πρωτη της φορτιση. Ο φορτιστης ειναι ο etronix powerpal,και τον χρησημοποιω με αλλες μπαταριες χωρις προβλημα.
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Εκανα ενα storage και ηρθαν στα ισια τους.Λογικα τωρα οταν φορτισω θα πανε ολα καλα.Γραψτε false alarm για την ωρα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φορτιστές - Μπαταρίες - Φόρτιση & Αποφόρτιση”