Black Horse P-40C ανακατασκευή

Pantelis papageorgiou

Απάντηση: Black Horse P-40C ανακατασκευή

Δημοσίευση από Pantelis papageorgiou »

Αντώνη,
αν ντύσεις με solartex πώς θα φτιάξεις πριτσίνια και panel lines???
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

επάνω στο solartex θα περάσω ένα χέρι primer και πάνω σε αυτό θα γίνουν τα απαραίτητα mushroom με την μέθοδο ατλακολ και τα flush με κολλητηρι
Οχι πολλά πολλά .......μη το παρακάνουμε!!
Pantelis papageorgiou

1. Το primer πώς θα το τρίψεις χωρίς να "φας" το πανί?
2. Τα πριτσίνια με την τεχνική που περιγράφεις βγαίνουν mushroom. Εσύ τα θέλεις flush (τα περισσότερα).
3. Το κολλητήρι πώς θα το πατήσεις στο (πολύ λεπτό) στρώμα primer χωρίς να τρυπήσεις-λειώσεις το θερμοσυστελλόμενο συνθετικό πανί?
w1ndsurfer

Δημοσίευση από w1ndsurfer »

Με απαλό χέρι δεν υπάρχει πρόβλημα
ούτως ή άλλως θα σφραγιστει μετά με βερνίκι οπότε και να έχει φάει λίγο το φιλμ δεν πειράζει

.
Συνημμένα
IMG00270-20120527-1646.jpg
IMG00270-20120527-1646.jpg (95.99 KiB) Προβλήθηκε 55 φορές
IMG00261-20120526-1743.jpg
IMG00261-20120526-1743.jpg (92.73 KiB) Προβλήθηκε 55 φορές
Αντώνης Κριτζάς

Pantelis papageorgiou έγραψε: 1. Το primer πώς θα το τρίψεις χωρίς να "φας" το πανί?
2. Τα πριτσίνια με την τεχνική που περιγράφεις βγαίνουν mushroom. Εσύ τα θέλεις flush (τα περισσότερα).
3. Το κολλητήρι πώς θα το πατήσεις στο (πολύ λεπτό) στρώμα primer χωρίς να τρυπήσεις-λειώσεις το θερμοσυστελλόμενο συνθετικό πανί?

Παντελή τα πάνελ και τα πιρτσίνια που θέλω να βάλω όπως και το τελικό αποτέλεσμα δεν προσβλέπει στην τελειότητα των μοντέλων υπό κλίμακα όπως τα φτιάχνεις εσύ Δεν αξίζει άλλωστε για ένα τέτοιο μοντέλο
Θα μπορούσα να κάνω αρκετές τεχνικές αλλά δυστυχώς δεν έχω τα μέσα και τον χώρο Η επιλογή του solartex έγινε γιατί πρώτον το έχω ξανακάνει , δεύτερον μπορεί να γίνει μέσα στο σπίτι μου , τρίτον διότι πιστεύω ότι θα δέσει την όλη την ξυλεία και τέταρτο θα είναι ευκολο να κάνω μικρο επιδιορθώσεις Τα πάνελ θα μπορούσαν να γίνουν με απλό ταινίωμα και άχνα με τον αερογράφο (σαν ζωγραφιστά) Εγώ απλά θα προσπαθήσω να τα βγάλω ελαφρώς ανάγλυφα για να περάσω μέσα βρωμιές
http://www.tompierce.net/190/html/paint/panelines.htm

Σε ευχαριστώ όπως και όλους για το ενδιαφέρον και τις συμβουλές
Περιμένω σχόλια
Συνημμένα
image019.jpg
image019.jpg (39.91 KiB) Προβλήθηκε 55 φορές
Pantelis papageorgiou

Αντώνη,
κάθε προσπάθεια και εμπλοκή με τέτοιες τεχνικές για scale look, είναι αξιέπαινες και βοηθούν στην τεχνική εξέλιξη του μοντελιστή. Είμαι σίγουρος ότι στην πορεία της δουλειάς θα αναπτύξεις και δικές σου παραλλαγές που βολεύουν καλύτερα στο χώρο, τα υλικά και τα εργαλεία σου.
Παρόλα αυτά επέτρεψέ μου να επιμείνω ότι η καλύτερη μέθοδος για να επιτύχεις αυτό που θέλεις στο συγκεκριένο μοντέλο είναι η επικάλυψη με δύο χέρια sealer του ξύλου και στη συνέχεια όλη η εργασία με το primer όπως την περιγράφεις. Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγεις το πανί, το οποίο δεν πρόκειται να δώσει κάτι σημαντικό στην αντοχή της όλης κατασκευής και αντίθετα με ότι πιστεύεις, θα σε δυσκολέψει περισσότερο σε κάποια μελλοντική επισκευή.
Καλή επιτυχία.
Αντώνης Κριτζάς

Καλημέρα
Α!! μη με βάζεις σε σκέψεις .........
Το sealer δεν υλικό που απλά κλείνει τους πόρους του ξύλου? Λειτουργεί και ως βοηθητικό συνοχής?
Αν μιλάγαμε για υαλοποίηση ξέρω ότι θα είχαμε άψογο αποτέλεσμα άσχετα αν δεν έχω την δυνατότητα να το κάνω
Μήπως έχεις κάποιο μοντέλο με τέτοια επένδυση (sealer) να δω από κοντά?
Pantelis papageorgiou

Πράγματι το sealer σφραγίζει τους πόρους του ξύλου και δεν προσδίδει καμμία δομική αντοχή στην κατασκευή. Μιλάμε όμως για ένα εξηνταράκι μοντέλο βάρους το πολύ 6 κιλών. Τί παραπάνω αντοχή χρειάζεται? Επίσης το solartex δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι ουσιώδες στην δομική αντοχή της κατασκευής σου. Ακόμη, θα συστέλεται και διαστέλεται πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη δομή με τις αλλαγές της θερμοκρασίας, με προφανή τα αποτελέσματα στην τελική επιφάνεια του μοντέλου (σκασίματα, φουσκώματα, αποφλοίωση....). Αφού αποφάσισες να δώσεις scale λεπτομέρειες σε ένα τόσο μικρό μοντέλο, τουλάχιστον κάνε το έτσι ώστε να πιάσει τόπο. Μην ξεχνάς ότι είναι 60αράκι με βάρος το πολύ 6 κιλά.
Καλή επιτυχία

PS Δυστυχώς το τελευταίο μοντέλο που είχα φτιάξει με sealer, έπεσε από διακόπτη πριν τρία χρόνια. Πάντως σε ενημερώνω ότι δεν είχε καμία διαφορά η βαμένη επιφάνεια από εκείνη που προκύπτει από επικάλυψη με υαλοϋφασμα και εποξειδική ρητίνη.
Alexander1

Δημοσίευση από Alexander1 »

Αντώνη φοβερή δουλειά μπράβο!!! Εθελοντής με αερογράφο Νο2 και γνώσεις πάνω σε στεγνό πινέλο. Αν χρειαστείτε οτιδήποτε μου λέτε.
dgiatr

Δημοσίευση από dgiatr »

Pantelis papageorgiou έγραψε: Πράγματι το sealer σφραγίζει τους πόρους του ξύλου και δεν προσδίδει καμμία δομική αντοχή στην κατασκευή. Μιλάμε όμως για ένα εξηνταράκι μοντέλο βάρους το πολύ 6 κιλών. Τί παραπάνω αντοχή χρειάζεται? Επίσης το solartex δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι ουσιώδες στην δομική αντοχή της κατασκευής σου. Ακόμη, θα συστέλεται και διαστέλεται πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη δομή με τις αλλαγές της θερμοκρασίας, με προφανή τα αποτελέσματα στην τελική επιφάνεια του μοντέλου (σκασίματα, φουσκώματα, αποφλοίωση....). Αφού αποφάσισες να δώσεις scale λεπτομέρειες σε ένα τόσο μικρό μοντέλο, τουλάχιστον κάνε το έτσι ώστε να πιάσει τόπο. Μην ξεχνάς ότι είναι 60αράκι με βάρος το πολύ 6 κιλά.
Καλή επιτυχία

PS Δυστυχώς το τελευταίο μοντέλο που είχα φτιάξει με sealer, έπεσε από διακόπτη πριν τρία χρόνια. Πάντως σε ενημερώνω ότι δεν είχε καμία διαφορά η βαμένη επιφάνεια από εκείνη που προκύπτει από επικάλυψη με υαλοϋφασμα και εποξειδική ρητίνη.

Παντελή έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές solartex για μερική ή ολική επικάλυψη τμημάτων του φτερού και αυτό που έχω να πώ είναι ότι το θεωρώ εκπληκτικό σαν υλικό γιατί :
A. είναι πολύ εύκολο στο στρώσιμό του, έχει ελαστικότητα και πατιέται πολύ εύκολα πάνω σε ξύλινες επιφάνειες καθώς και σε επιφάνειες με μεγάλη καμπυλότητα - καμία σχέση με το μονοκότ! Όταν το είχα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά δεν πίστευα στο αποτέλεσμα!(δεν είχα καμία σχέση με εργασίες μονοκοταρίσματος τότε)
Β. είναι σχετικά χονδρό σαν υλικό επικάλυψης, με αποτέλεσμα ακόμα και εάν υπάρχει μια μικρή ανωμαλία απο κάτω, να την επικαλύψει, συγχωρεί δηλαδή μικρές ατέλειες στην επιφάνεια του φτερού και δεν τις αποτυπώνει απο πάνω. Ένα "τρίκ" που κάνω γενικά είναι οτι όταν το solartex περνάει πάνω απο ανώμαλη επιφάνεια που δεν την έχω λειάνει επαρκώς, δεν το σιδερώνω σε εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα να μην αντιγράφεται η ανωμαλία απο πάνω.
Γ. Προσφέρει γενικά επιπλέον "δέσιμο" στην όλη κατασκευή.
Δ. Βάφεται σαν "τρελό"
Ε. Έχω περάσει με solartex αεροπλάνο εδώ και τρία χρόνια (cmrpo corsair 1,85 m) το οποίο το πετάω αρκετά συχνά Χειμώνα-Καλοκαίρι και δεν μου έχει παρουσιάσει το παραμικρό φούσκωμα,σκάσιμο ή αποφλοίωση. Γενικά θεωρώ οτι είναι πολύ ανθεκτικό σαν υλικό. Σε κανένα απο τα αεροπλάνα που το έχω χρησιμοποιήσει δεν μου έχει παρουσιάσει το παραμικρό ίχνος φθοράς. Μετά το βάψιμο χρησιμοποιώ βερνίκι πολυουρεθάνης με καταλύτη το οποίο δεν αντιδρά με το solartex και το αποτέλεσμα θεωρώ οτι είναι άκρως ικανοποιητικό.
Το μόνο αρνητικό που θεωρώ ότι έχει το solartex είναι οτι επειδή είναι πορώδες σαν υλικό, δεν καθαρίζει εύκολα απο τη βρώμα η τα λάδια του καυσίμου.
Αντώνης Κριτζάς

όλα μου άρεσαν όπως τα είπες αλλά μου έκανε εντύπωση το οτι είναι πορώδες Πράγματι είναι αλλά μετα απο το primer ,την βαφή και το βερνίκι πώς γίνεται να είναι ακόμη πορώδες ?
Pantelis papageorgiou

dgiatr έγραψε: Παντελή έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές solartex για μερική ή ολική επικάλυψη τμημάτων του φτερού και αυτό που έχω να πώ είναι ότι το θεωρώ εκπληκτικό σαν υλικό γιατί :
A. είναι πολύ εύκολο στο στρώσιμό του, έχει ελαστικότητα και πατιέται πολύ εύκολα πάνω σε ξύλινες επιφάνειες καθώς και σε επιφάνειες με μεγάλη καμπυλότητα - καμία σχέση με το μονοκότ! Όταν το είχα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά δεν πίστευα στο αποτέλεσμα!(δεν είχα καμία σχέση με εργασίες μονοκοταρίσματος τότε)
Β. είναι σχετικά χονδρό σαν υλικό επικάλυψης, με αποτέλεσμα ακόμα και εάν υπάρχει μια μικρή ανωμαλία απο κάτω, να την επικαλύψει, συγχωρεί δηλαδή μικρές ατέλειες στην επιφάνεια του φτερού και δεν τις αποτυπώνει απο πάνω. Ένα "τρίκ" που κάνω γενικά είναι οτι όταν το solartex περνάει πάνω απο ανώμαλη επιφάνεια που δεν την έχω λειάνει επαρκώς, δεν το σιδερώνω σε εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα να μην αντιγράφεται η ανωμαλία απο πάνω.
Γ. Προσφέρει γενικά επιπλέον "δέσιμο" στην όλη κατασκευή.
Δ. Βάφεται σαν "τρελό"
Ε. Έχω περάσει με solartex αεροπλάνο εδώ και τρία χρόνια (cmrpo corsair 1,85 m) το οποίο το πετάω αρκετά συχνά Χειμώνα-Καλοκαίρι και δεν μου έχει παρουσιάσει το παραμικρό φούσκωμα,σκάσιμο ή αποφλοίωση. Γενικά θεωρώ οτι είναι πολύ ανθεκτικό σαν υλικό. Σε κανένα απο τα αεροπλάνα που το έχω χρησιμοποιήσει δεν μου έχει παρουσιάσει το παραμικρό ίχνος φθοράς. Μετά το βάψιμο χρησιμοποιώ βερνίκι πολυουρεθάνης με καταλύτη το οποίο δεν αντιδρά με το solartex και το αποτέλεσμα θεωρώ οτι είναι άκρως ικανοποιητικό.
Το μόνο αρνητικό που θεωρώ ότι έχει το solartex είναι οτι επειδή είναι πορώδες σαν υλικό, δεν καθαρίζει εύκολα απο τη βρώμα η τα λάδια του καυσίμου.

Συμφωνώ με περίπου όλα όσα λες. Όμως αν το solartex περαστεί με σουρφασέρ το οποίο είναι πολύ ψαθυρό και άκαμπτο, σίγουρα θα σκάσει όταν το πανί πάρει συστολοδιαστολές. Τέλος, αν το solartex βαφτεί και βερνικωθεί με πολυουρεθάνη θα πρέπει να εξαφανιστεί το πορώδες του.
dgiatr

Δημοσίευση από dgiatr »

Pantelis papageorgiou έγραψε: Συμφωνώ με περίπου όλα όσα λες. Όμως αν το solartex περαστεί με σουρφασέρ το οποίο είναι πολύ ψαθυρό και άκαμπτο, σίγουρα θα σκάσει όταν το πανί πάρει συστολοδιαστολές. Τέλος, αν το solartex βαφτεί και βερνικωθεί με πολυουρεθάνη θα πρέπει να εξαφανιστεί το πορώδες του.

Παντελή σουρφασέρ έχω χρησιμοποιήσει μόνο μια φορά πάνω σε solartex στο corsair που προανέφερα χωρίς να έχει πάθει το παραμικιρό μετά απο τρία χρόνια πτήσεων. Όλες τις άλλες φορές που έχω περάσει solartex δεν έχω χρησιμοποιήσει σουρφασέρ και τελικά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται. Στο ZERO που βλέπεις εδώ http://www.youtube.com/watch?v=5uUX6SbDd8k&feature=youtu.be

είναι ξαναπερασμένο μετά απο "στραβή" όλο το φτερό με solartex χωρίς σουρφασέρ.
Αντώνης Κριτζάς

.........και πάλι ευχαριστώ για τις προτροπές και το ενδιαφέρον
Μόλις ολοκληρωθουν κάποιες εκρεμότητες θα προχωρήσω στο ντύσιμο και θα τα ξαναπούμε
Pantelis papageorgiou

dgiatr έγραψε: Παντελή σουρφασέρ έχω χρησιμοποιήσει μόνο μια φορά πάνω σε solartex στο corsair που προανέφερα χωρίς να έχει πάθει το παραμικιρό μετά απο τρία χρόνια πτήσεων. Όλες τις άλλες φορές που έχω περάσει solartex δεν έχω χρησιμοποιήσει σουρφασέρ και τελικά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται. Στο ZERO που βλέπεις εδώ http://www.youtube.com/watch?v=5uUX6SbDd8k&feature=youtu.be

είναι ξαναπερασμένο μετά απο "στραβή" όλο το φτερό με solartex χωρίς σουρφασέρ.

Δεν θέλω να επιμείνω, δεδομένου ότι το έχεις δοκιμάσει και λές ότι δεν παρουσιάζει προβλήματα. Δεν κατανοώ όμως γιατί πρέπει να καταφύγει κανείς σε επικάλυψη με πανί ενός σκάφους, όταν έχει την πρόθεση να περάσει σουρφασέρ και να φτιάξει επάνω του scale λεπτομέρεις. Αφενός είναι δαπανηρότερη και πιο χρονοβόρα λύση (το solartex κοστίζει 10ευρώ το τρέχων μέτρο και έχει τη φασαρία του στην τοποθέτηση) και αφετέρου, σε περίπτωση μικροζημιάς το πανί πρέπει να αφαιρεθεί (τουλάχιστον τοπικά) και είναι σαφώς δυσκολότερη η επισκευή.
Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Στην πράξη αποδεικνύεται η πραγματικότητα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Scale Αεροπλάνα”