Έκρηξη Lipo στον αέρα!

Λυκουργος

Έκρηξη Lipo στον αέρα!

Δημοσίευση από Λυκουργος »

Αφορμή αυτού του post στάθηκε το σημερινό συμβάν στο parking του Μαραθωνα. Ο φίλος Σωτήρης έκανε πτήση 3d με το raptor90 και όλη η παρέα τον χάζευε όταν ξαφνικά ακούστηκε ένας κρότος , και ο Σωτήρης χάνει τον έλεγχο του ελικοπτερου που για καλή τύχη όλων βρισκόταν σε οριζόντια θέση,σε σχετικά χαμηλό ύψος και μακριά από όλους μας. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι ο Σωτήρης είναι ένας πολύ αξιόλογος και ευσυνείδητος χειριστής που πετάει ναι μεν εντυπωσιακά 3D ,ποτε όμως πάνω από τα κεφαλια μας. Για να μη σας κουράζω θα κάνω μια περιγραφή της ζημιας που υπέστη το raptor90 με τρις λέξεις..ΔΕΝ ΈΜΕΙΝΕ ΤΊΠΟΤΑ. Τι προκάλεσε αυτή την καταστροφή και τι ήταν ο κρότος που ακούστηκε? Η lipo μπαταρία που έσκασε,μάλιστα κυριοι. Το γιατί συναινεί αυτό ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Θα ήθελα λοιπόν να μάθω εάν έχετε ακούσει η εάν σας έχει τύχει κάτι παρόμοιο και κατά τη γνώμη σας από τι θα μπορούσε να προκληθεί αυτό.
pappy

Απ: Έκρηξη Lipo στον αέρα!

Δημοσίευση από pappy »

Μια απλή λύση που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυξημένη ζήτηση των servo αλλά και γενικά όλων των ηλεκτρονικών του σε ρεύμα!!!
Σε συνδυασμό με την λήξη ορίου ζωής μίας μπαταρίας Lipo μπορεί να συντελέσει στο να συμπεριφερθεί βίαια (έκρηξη)!!! μου έτυχε να εκραγεί μπαταρία lipo την ώρα που την φόρτιζα!!!
όντας άσχετος από ελικόπτερα φαντάζομαι όμως ότι τα ψηφιακά servo που έχουν μεγαλύτερη απαίτηση για ρεύμα και κάνουν συνέχεια διορθώσεις σε συνδυασμό με όλα τα servo να δουλεύουν ταυτόχρονα (3D πτήση)και την βλάβη στην μπαταρία όπως προείπα...ίσως αυτό να δημιούργησε την άσχημη κατάληξη!!!
pappy

Δημοσίευση από pappy »

Ας μην ξεχνάμε ότι μία μπαταρία lipo όταν προσγειώνεται ένα αεροπλάνο ηλεκτρικό μετά από μιά τεταμένη πτήση του είναι ζεστή!!
Μου έχει τύχει να κατεβάσω από π΄τηση 6 λεπτών το superstat της robbe με 4σελη μπαταρία που κυριολεκτικά έβραζε!!!!και φυσικά......φούσκωσε!!!
nitro 35%

Δημοσίευση από nitro 35% »

το ελικοπτερο δεν εχει τοσες καταναλωσεις και ουτε οταν τελειωνει η πτηση ειναι ζεστη μπαταρια.Προφανος εγινε βραχυκυκλωμα.
mrkaza

Δημοσίευση από mrkaza »

Τα 5 Servo ..ακόμα και σε Stall δεν καταναλώνουν αρκετό ρεύμα για να ζορίσουν μια Lipo. Ακόμα και 3 Αμπέρ το κάθε ένα να κατανάλωνε, θα φτάναμε τα 15Α πολύ!
Δεν αρκούν για να σκάσουν μια Lipo, πόσο μάλλον πριν σκάσει το BEC!
Μενει βέβαια να μάθουμε τι Lipo είχε, γιατι αν θυμάμαι καλά ήταν επώνυμη και πολλά C .

Το γεγονός αυτό βέβαια, με κάνει να σκέφτομαι τη χρήση Lipo ακόμα και για την ηλεκτρονική στο P-47 που ετοιμάζω :-\
Άβαταρ μέλους
CARAPIS

Δημοσίευση από CARAPIS »

Πρωτα απ'ολα θελω να πω ενα μαγαλο 'λυπαμε' στον καλο μου φιλο Σωτηρη για τοοο χτεσινι του ατυχημα & να μηην τον παρει απο κατω.Απανω του Σωτηρη δεν θα γινει το δικο του..., ξανα πεταμεεεεεεε...!!!
Εχω δει σε ανοιποψιαστο χρονο, κανα δυο βιντεακια στο UT, με φωτιες & εκρηξεις για τισ LP, ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕ ΝιM η' με NiCd.
χρόνια τωρα, 15+, δουλευω NiCd-SMC απο 2000-3500, χωρις κανενα προβλημα, με καλες αποδωσεις και διαρκεια.
dim sofos

Δημοσίευση από dim sofos »

Γειά χαρά

ʼτυχος ο φίλος μας με το ελικόπτερο του.
Θα ήθελα να αναφέρω μια δοκιμή πάνω σε lipo μπαταρίες
που έκανα δύο χρόνια πρίν.
Τοποθέτησα την μπαταρία σε ηλεκτρικό τριβείο μαζί με δέκτη και σέρβο.ʼφησα το σύστημα να κραδάζετε για 10 λεπτά.
Επανέλαβα το τέστ 7 φορές,η μπαταρία flight power παρέδωσε
το πνεύμα της με μια υπέροχη φλόγα,αφού τα λαμάκια της είχαν
στραβώσει και ακουμπήσει.
Συνήθως σε θερμικά μοντέλα καλό είναι να τοποθετούμε ενισχυμένα
πακ powerbox.
pani

Δημοσίευση από pani »

Σωτηρη λυπαμαι για την ατυχια σου.

Κι εγω κλεινω περισοτερο προς την αποψη του βραχυκυκλωματος. Δεν ειναι τοσο μεγαλες οι καταναλωσεις ωστε να γονατισουν σε βολτ μια λιθιου εστω και λιγων C, σε διαταξεις δεκτων ελικοπτερων οπου ακομα και σε ενα 90αρι δεν ξεπερνουν τα 8-9 αμπερ μεγιστο.
Ενα σημειο που εχω δει αρκετες φορες ελλειψη προσοχης σε διαφορες κατασκευες ειναι η μη επαρκης αντικραδασμικη προστασια σε μπαταριες Λιθιου ιοντων που ως γνωστον ειναι πολυ ευαισθητες σε κραδασμους. Οι κολησεις (η πονταρισιες) των στοιχειων τους μεταξυ τους αρκετα συχνα αποκολουνται για τον λογο αυτο. Οι Λιθιου ιοντων των οποιων τα στοιχεια ειναι κυλινδρικα και θυμιζουν τα κλασσικα Α εχουν πολυ μεγαλυτερη αντοχη στους κραδασμους, ειδικα τους υψησυχνους (πχ. αυτους οι οποιοι προερχονται απο ακεντροβαριστες φανες, συμπλεκτες κοκ) και δεν εντοπιζονται ευκολα στα ε/π λογω του οτι δεν ειναι ορατοι (οπως οι χαμηλοσυχνοι οι οποιοι οπτικα φαινονται σε φινακια, σκελη κτλ).

Αυτα βεβαια στη θεωρια, γιατι στην πραξη....
Apostolos

Δημοσίευση από Apostolos »

Σωτήρη δεν είσαι ο μόνος!!!

Έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά σε σχέση με το βραχυκύκλωμα των lipo σε ελικόπτερα! Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να κατασκευάσει μια βάση που να εδράζετε σταθερά η μπαταρία και δένονται σε σταθερό σημείο τα καλώδια έτσι ώστε να μην υπάρχει παίξιμο μετάξι των πόλων και των καλωδίων. Το σύνολο αυτό απομονώνετε από τους κραδασμούς του ελικοπτέρου με foam. ^-^
volvakias1

Δημοσίευση από volvakias1 »

Εγω το μονο που εχω να πω ειναι οτι με επιασε το στομαχι μου οταν ειδα το μοντελο να χτυπιεται κατω σαν ψαρι και να φωναζει ο Σωτηρης για ενα μπουφαν.Αλλα ολοι τα ειχαμε χαμενα.Απο μενα παντος συγνωμη.Δεν ξερω αν επρεπε να γραψω αυτο σε αυτο το θεμα αν εκανα λαθος συγνωμη :(
Γιάννης Ζαφείρης

Δημοσίευση από Γιάννης Ζαφείρης »

έγραψε:
Εχω δει σε ανοιποψιαστο χρονο, κανα δυο βιντεακια στο UT, με φωτιες & εκρηξεις για τισ LP, ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕ ΝιM η' με NiCd.

Και όμως αγαπητέ, συμβαίνει και αυτό. Η ιστορία που ακολουθεί, αφορά δύο pack NiMH SANYO 2700 τα οποία υπερ-προστάτευα και φρόντιζα αρκετά. Τα χρησιμοποιούσα στο πρώτο ελικόπτερο μου (R-Titan). Το ένα το κράτησα και το άλλο το δώρισα στο παιδί που πήρε το ελικόπτερο.
Το δικό μου pack το χρησιμοποίησα σε μια cessna θερμική και ενώ τη ρυθμίζαμε, πριν ακόμη πετάξει, ...εξεράγη μπροστά στα μάτια μας! Χωρις να το χρησιμοποιούμε! (Μηχανικές ρυθμίσεις κάναμε στο απέταχτο μέχρι τότε αεροπλάνο μου).
Λίγες μέρες μετά, με ενημέρωσε το παιδί που του είχα δώσει το δεύτερο pack, ότι κάηκε και αυτό! Απίστευτο ε; Και όμως! Νόμιζες οτι είχαν ρολοϊ οι μπαταρίες! Όλα αυτά, μετά από 7 μήνες άψογης λειτουργίας τους και δίχως το παραμικρό σημάδι βλάβης ή φθοράς! Πραγματοποιούσα κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα και οι μπαταρίες συμπεριφέρονταν άψογα. Η συνδεσμολογία τους είχε γίνει με ηλεκτρόποντα, σε εξειδικευμένο κατάστημα.
Το ευτύχημα είναι ότι δε συνέβη νωρίτερα και δη σε πτήση ελικοπτέρου.
sotos

Δημοσίευση από sotos »

έγραψε:
Σωτήρη δεν είσαι ο μόνος!!!

Έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά σε σχέση με το βραχυκύκλωμα των lipo σε ελικόπτερα! Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να κατασκευάσει μια βάση που να εδράζετε σταθερά η μπαταρία και δένονται σε σταθερό σημείο τα καλώδια έτσι ώστε να μην υπάρχει παίξιμο μετάξι των πόλων και των καλωδίων. Το σύνολο αυτό απομονώνετε από τους κραδασμούς του ελικοπτέρου με foam. ^-^

Θα συμφωνησω με τον Αποστολη.Εκτος του οτι μπορει να ειχε ελλατωμα η lipo θελει προσοχη η στηριξη της ιδιως σε heli που εχει κραδασμους και χαμηλης αλλα και υψηλης συχνοττητας..
sotos

Δημοσίευση από sotos »

Αυτο το ειδατε μιας και εχει σχεση?
http://www.youtube.com/watch?v=vwYBmJ1Wuhk
Λυκουργος

Δημοσίευση από Λυκουργος »

χαχαχαχαχα καλο αλλα έπρεπε να ποσταριστει 10 ημερες πριν :P :P :P
Σωτήρης Μπούτσης

Δημοσίευση από Σωτήρης Μπούτσης »

Γειά σας παιδιά και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Λυκούργο μια διόρθωση αν μου επιτρέπεις. Το ελικόπτερο ήταν το Stratus και όχι το Raptor. Και είναι κρίμα γιατί ήταν ολοκαίνουργιο με λιγότερες από 10 πτήσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι σώθηκαν σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά και ο κινητήρας παρόλα αυτά η όλη ζημιά είναι όντως πολύ μεγάλη γιατί το ελικόπτερο έπεσε στο μπετό και συνέχισε να χτυπιέται σχεδόν για 1 λεπτό όπως λέει και ο φίλος μου ο Volvakias μέχρι να μπορέσω να ρίξω ένα μπουφάν από πάνω και να το σβήσω.

Σίγουρα δεν ήταν θέμα υπερβολικού φορτίου στην μπαταρία. Η μπαταρία και το regulator ήταν Fromeco και θεωρούνται top στην αγορά. 7,4 V, 4800 mah με 2 στοιχεία σε σειρά και 2 παράλληλα regulated από τον Arizona regulator ο οποίος έχει μια ψύκτρα ικανή να κρυώσει φορτηγό. Η μπαταρία μπορούσε να δώσει άνετα 18Α+ και το regulator υπερβαίνει τα 20Α. Επίσης τα servo είναι όλα τα καινούργια brushless που έχουν χαμηλότερη κατανάλωση από τα συμβατικά ψηφιακά. Επιπλέον την συγκεκριμένη στιγμή δεν έκανα κάποια μανούβρα που θα απαιτούσε υπερβολικό ρεύμα από τα servo.

Όλα τα καλώδια στον έλεγχο που έκανα αργότερα ήταν εντάξει και είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο από αυτά να είχε φαγωθεί γιατί είχα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα επειδή το ελικόπτερο αυτό είναι όλο ανθρακόνημα και όλα τα καλώδια τα είχα πολύ προστατευμένα είτε με σπιράλ είτε με θερμοσυστελώμενο.

Το πρόβλημα πιστεύω όπως αναφέρθηκε ίσως να ήταν οι κραδασμοί γιατί στο συγκεκριμένο ελικόπτερο και η βάση της μπαταρίας είναι κάρμπον και μεταφέρει όλους τους κραδασμούς.

Εν πάση περιπτώση και για να απαντήσω στον φίλο μου τον Χρήστο αν και είπα εκείνη την ώρα τα παρατάω όπως ξέρετε τα νεύρα εκείνης της στιγμής περνάνε γρήγορα και ήδη κοιτάω να δω αν θα αγοράσω ένα καινούργιο Stratus η αν θα αγοράσω ανταλακτικά για αυτό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φορτιστές - Μπαταρίες - Φόρτιση & Αποφόρτιση”