Μετατροπή Τ/Κ σε 2.4 Ghz με εσωτερικό module_diy.
-
Απάντηση: Μετατροπή Τ/Κ σε 2.4 Ghz με εσωτερικό module_diy.
Γειά σας, Είμαι σχετικά νέος στο χώρο. Πετούσα περίπου 2 χρόνια 2005-7. Μετά από μια μεγάλη παύση ξεκίνησα πάλι να ξεσκονίζω τα μοντέλα μου πρίν μερικές μέρες. Έχω την τ/κ που αναφέρεις πιό πάνω 6ch heli της futaba στα 35mhz. Θέλω να σε ρωτήσω αν πιστεύεις ότι είναι αξιόπιστη η μετατροπή της σε 2,4 , γιατί σκέφτομαι μήπως αγοράσω την ίδια στην μπάντα των 2,4. Επίσης διαβάζω οτι υπάρχουν τα συστήματα εναλλαγής συχνότητας FH. Η μετατροπή αυτή εμπεριέχει αυτό το σύστημα? Σκεφτόμουν την Futaba 6J 2.4Ghz Combo Limited Edition FHSS with 2 Receivers R2006GS and R2106GF. Παρεπιπτόντως θα ήθελα κάποιος να μου πεί την διαφορά των δύο δεκτών. Ευχαριστώ!
sukhoi.su29 έγραψε: ↑Orck ευχαριστώ για την ανάγνωση και το σχόλιο.
Συμφωνώ απολύτως ότι το πλήρες κυκλωμα θα έπρεπε να έχει και την γείωση (ή αρνητικό) του αρχικού module .
Μάλιστα προβληματίστικα λιγάκι αν θα έπρεπε να το βάλω και τελικά δεν το έβαλα γιατί σκοπός μου ήταν να απεικονίσω τις συνδέσεις που πρέπει να γίνουν , κι όχι αυτές που ήδη υπάρχουν.
Γράφω μέσα αν δείς σε κάποιο σημείο ότι το αρχικό module είναι ήδη "grounded" όπως δηλαδή λές κι εσύ σωστά ότι το μαύρο είναι μόνιμα συνδεδεμένο.
Εχω πάντως ακόμη μια παράγραφο που θέλω να γράψω για κλείσω το θέμα
οπότε ευχαρίστως θα προσθέσω άλλο ένα κυκλωματικό που να δείχνει πλήρες το κύκλωμα του module των 35-40.
Το δια ταύτα τώρα είναι να γίνουν οι δοκιμές εκτός πάγκου Τώρα θα πρέπει τα όποια μοντελλάκια πετάξω με το καινούργιο συστηματάκι να πετάξουν απροβλημάτιστα χωρίς παρεμβολές και "γλίτσες" και να γίνει επί τόπου μια αναφορά για να είναι πλήρης η όλη παρουσίαση οπότε να ξέρουν και οι φίλοι που θα ήθελαν να το φτιάξουν τα αποτελέσματα που είχα .
Πάνω κάτω αυτά θέλω να γράψω για επίλογο , μαζί με μια απεικόνιση του ppm σήματος περισσότερο έτσι για "επιμόρφωση" μας αλλά και ικανοποίηση της περιέργειάς μας ,αλλά και για να συγκρίνουν το σήμα όσοι τυχόν θέλουν να τσεκάρουν με παλμογράφο.
....για οποιοδήποτε σχόλιο ή συζήτηση ,εδώ είμαστε ...#**
Πολυ ομορφο και πρωτοτυπο θεμα για παρουσιαση....τουλαχιστον εγω δεν ειχα ιδεα απο αυτα.......οχι οτι εχω τωρα...
Πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική ανοίγεται με αυτό το άρθρο για να αξιοποιηθεί και πάλι η παλιά μου 6κάναλη 35MHz T/K. Μήπως ξέρει κάποιος αν υπάρχει τρόπος να γίνει αντίστοιχη μετατροπή σε DSM2 της spectrum?
- sukhoi.su29
Αγαπητέ φίλε Mike γειά και χαρά .Βασιζόμενος αποκλειστικά και μόνο στην προσωπική εμπειρία απο την χρήση των ραδιο-τηλεκατευθυντικών ηλεκτρονικών της FrSky (Φρί-σκάϊ όπως την διαβάζουν οι ξένοι) και συγκεκριμένα των modules εκπομπής (εξωτερικού ή εσωτερικού όπως αυτό του παρόντος άρθρου ) καθώς και των δεκτών , μπορώ να πώ , πώς ναι είναι αξιόπιστη.
Πιο συγκεκριμένα :
Πρωτο-χρησιμοποίησα το module DJT 2.4Ghz (εξωτερικό -κουμπώνει στην οπίσθια υποδοχή) προκειμένου να μετατρέψω την παλαιά JR τ/κ σε 2.4 . Με αυτό το module έχω δουλέψει εδώ και μια τριετία περίπου σχεδόν όλη την σειρά των 8-κάναλων συμβατών δεκτών και πιο συγκεκριμένα τα κάτωθι μοντέλα :
• D8R-II 2.4Ghz 8CH (τηλεμετρικό)
• D8R-II PLUS 2.4Ghz 8CH (τηλεμετρικό)
• D8R-XP 2.4Ghz (τηλεμετρικό).
Επί συνόλου λοιπόν 7-8 δεκτών που τοποθέτησα δοκιμαστικά στην αρχή ξεκινώντας απο το μικρούλι 15-άκι θερμικό , μέχρι στο τέλος και σε βενζινοκίνητο τα αποτελέσματα με έχουν αφήσει ικανοποιημένο.
Δεν έχω δεχθεί μέχρι τώρα καμμία παρεμβολή , «γλίτσα» , απώλεια σήματος , «κλείδωμα» κ.λ.π. τόσο όσο αφορά το σύνολο των μοντέλων στα οποία «φοράω» τους δέκτες frsky όσο και τα διάφορα πεδία πτήσεων – μοντελλοδρόμια με τις ιδιαιτερότητες που έχει το καθένα όσο αφορά «παρασιτικές» εκπομπές RF , αντανακλάσεις λόγω γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών , αρμονικές , και γενικότερα πάσης φύσεως «ενοχλητική» Η/Μ ακτινοβολία.
Ανακεφαλαιώνοντας :
To κύκλωμα εκπομπής του εξωτερικού module DJT 2.4Ghz παραμένει το ίδιο , και απλώς τώρα τοποθετείται εσωτερικά υπο την μορφή του DHT 8ch diy διαθέτοντας την ικανότητα επικοινωνίας με όλη την σειρά δεκτών :
(μονόδρομης επικοινωνίας – δηλαδή χωρίς τηλεμετρία)
• V8R4
• V8R7-HV
• V8R7-SP
• V8FR-HV
(αμφίδρομης επικοινωνίας – δηλαδή με τηλεμετρία)
• D4FR
• D6FR
• D8R
• D8R-II PLUS
• D8R-XP
**Μια σημείωση που θα ήθελα να κάνω εδώ επειδή απο προσωπική εμπειρία μου έχει φανεί πολύ χρήσιμη είναι η εξής : Ουδέποτε μέχρι τώρα τοποθέτησα σε μοντέλο αισθητήρες (τάσεως,θερμοκρασίας,ταχύτητας κλπ) πρός εκμετάλλευση της τηλεμετρικής δυνατότητας (πράγμα που είναι ενδιαφέρον και ίσως το πραγματοποιήσω εν καιρώ ) όμως η αμφίδρομη επικοινωνία ειδοποιεί με το πάρα πολύ χρήσιμο και χαρακτηριστικό beep ,όταν το μοντελάκι πάει στου κόσμου τα πέρατα και αρχίζει ο δέκτης να αντιλαμβάνεται εξασθένηση στο σήμα που λαμβάνει απο τον πομπό , οπότε και αυτός στέλνει το αντίστοιχο handshaking που ενημερώνει τον χειριστή .
Όσο αφορά το σύστημα εναλλαγής συχνότητας FH , μήπως εννοείς την εναλλαγή μεταξύ των δυο modes της διαμόρφωσης PPM ?. Δηλαδή το σύστημα FS mode και το σύστημα HS mode όπου το HS το επιλέγουμε για ψηφιακά servo υψηλής ταχύτητας . Η επιλογή αυτή γίνεται απο τον δέκτη (με την διαφοροποίηση στον χρονισμό του binding) οπότε δεν μας απασχολεί το σύστημα του module .
Αν εννοείς κάτι άλλο , γράψε σχετικά.
Όσο αφορά την ερώτηση σχετικά με τα συγκεκριμένα συστήματα futaba θα αναφέρω μόνο πολύ σύντομα ότι έχω απεριόριστη εκτίμηση στηνν ποιότητα Futaba οπότε εαν έχεις την δυνατότητα και αν τα συστήματα αυτά σου προσφέρουν τους χειρισμούς που θέλεις για τα μοντέλλα σου , βεβαιότατα και συνεπικουρώ στην απόφασή σου.
Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες πιστεύω ότι οι ΦΟΥΤΑΜΠΑΤΟΙ του forum θα σου δώσουν τα φώτα τους.
Για οτιδήποτε περαιτέρω είμαι διαθέσιμος με χαρά.
Πιο συγκεκριμένα :
Πρωτο-χρησιμοποίησα το module DJT 2.4Ghz (εξωτερικό -κουμπώνει στην οπίσθια υποδοχή) προκειμένου να μετατρέψω την παλαιά JR τ/κ σε 2.4 . Με αυτό το module έχω δουλέψει εδώ και μια τριετία περίπου σχεδόν όλη την σειρά των 8-κάναλων συμβατών δεκτών και πιο συγκεκριμένα τα κάτωθι μοντέλα :
• D8R-II 2.4Ghz 8CH (τηλεμετρικό)
• D8R-II PLUS 2.4Ghz 8CH (τηλεμετρικό)
• D8R-XP 2.4Ghz (τηλεμετρικό).
Επί συνόλου λοιπόν 7-8 δεκτών που τοποθέτησα δοκιμαστικά στην αρχή ξεκινώντας απο το μικρούλι 15-άκι θερμικό , μέχρι στο τέλος και σε βενζινοκίνητο τα αποτελέσματα με έχουν αφήσει ικανοποιημένο.
Δεν έχω δεχθεί μέχρι τώρα καμμία παρεμβολή , «γλίτσα» , απώλεια σήματος , «κλείδωμα» κ.λ.π. τόσο όσο αφορά το σύνολο των μοντέλων στα οποία «φοράω» τους δέκτες frsky όσο και τα διάφορα πεδία πτήσεων – μοντελλοδρόμια με τις ιδιαιτερότητες που έχει το καθένα όσο αφορά «παρασιτικές» εκπομπές RF , αντανακλάσεις λόγω γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών , αρμονικές , και γενικότερα πάσης φύσεως «ενοχλητική» Η/Μ ακτινοβολία.
Ανακεφαλαιώνοντας :
To κύκλωμα εκπομπής του εξωτερικού module DJT 2.4Ghz παραμένει το ίδιο , και απλώς τώρα τοποθετείται εσωτερικά υπο την μορφή του DHT 8ch diy διαθέτοντας την ικανότητα επικοινωνίας με όλη την σειρά δεκτών :
(μονόδρομης επικοινωνίας – δηλαδή χωρίς τηλεμετρία)
• V8R4
• V8R7-HV
• V8R7-SP
• V8FR-HV
(αμφίδρομης επικοινωνίας – δηλαδή με τηλεμετρία)
• D4FR
• D6FR
• D8R
• D8R-II PLUS
• D8R-XP
**Μια σημείωση που θα ήθελα να κάνω εδώ επειδή απο προσωπική εμπειρία μου έχει φανεί πολύ χρήσιμη είναι η εξής : Ουδέποτε μέχρι τώρα τοποθέτησα σε μοντέλο αισθητήρες (τάσεως,θερμοκρασίας,ταχύτητας κλπ) πρός εκμετάλλευση της τηλεμετρικής δυνατότητας (πράγμα που είναι ενδιαφέρον και ίσως το πραγματοποιήσω εν καιρώ ) όμως η αμφίδρομη επικοινωνία ειδοποιεί με το πάρα πολύ χρήσιμο και χαρακτηριστικό beep ,όταν το μοντελάκι πάει στου κόσμου τα πέρατα και αρχίζει ο δέκτης να αντιλαμβάνεται εξασθένηση στο σήμα που λαμβάνει απο τον πομπό , οπότε και αυτός στέλνει το αντίστοιχο handshaking που ενημερώνει τον χειριστή .
Όσο αφορά το σύστημα εναλλαγής συχνότητας FH , μήπως εννοείς την εναλλαγή μεταξύ των δυο modes της διαμόρφωσης PPM ?. Δηλαδή το σύστημα FS mode και το σύστημα HS mode όπου το HS το επιλέγουμε για ψηφιακά servo υψηλής ταχύτητας . Η επιλογή αυτή γίνεται απο τον δέκτη (με την διαφοροποίηση στον χρονισμό του binding) οπότε δεν μας απασχολεί το σύστημα του module .
Αν εννοείς κάτι άλλο , γράψε σχετικά.
Όσο αφορά την ερώτηση σχετικά με τα συγκεκριμένα συστήματα futaba θα αναφέρω μόνο πολύ σύντομα ότι έχω απεριόριστη εκτίμηση στηνν ποιότητα Futaba οπότε εαν έχεις την δυνατότητα και αν τα συστήματα αυτά σου προσφέρουν τους χειρισμούς που θέλεις για τα μοντέλλα σου , βεβαιότατα και συνεπικουρώ στην απόφασή σου.
Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες πιστεύω ότι οι ΦΟΥΤΑΜΠΑΤΟΙ του forum θα σου δώσουν τα φώτα τους.
Για οτιδήποτε περαιτέρω είμαι διαθέσιμος με χαρά.
- sukhoi.su29
Red έγραψε: ↑Πολυ ομορφο και πρωτοτυπο θεμα για παρουσιαση....τουλαχιστον εγω δεν ειχα ιδεα απο αυτα.......οχι οτι εχω τωρα...
Αγαπητέ red σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Η τοποθέτηση του εσωτερικού module είναι πολύ απλή δουλειά και ίσως να φαίνεται "μπερδοψοδουλειά" λόγω των φωτό με τις πλακέτες και τα καλωδιάκια . Πραγματικά δεν χρειάζεται να έχει κανέις ιδέα απο αυτά παρά μόνο θα χρειαστεί να κάνει λίγες κολλήσεις με το κολλητήρι .
Μάλιστα όπως έχω γράψει αν κάποιος αποφασίσει να μην τοποθετήσει τον διακόπτη τριών ζευγών για να επιλέγουμε μεταξύ 2,4 ghz και της παλιάς συχνότητας ,τότε δεν είναι ούτε μια ώρα δουλειά.
Επειδή είδα ότι το θέμα ήταν "νεκρό" θεώρησα φρονιμότερο να μη γεμίσω με άλλο κατεβατό το thread .
Μια και όμως μου δίνετε πάσα , εσύ ο skynet και ο mike , θα ανακεφαλαιώσω την μικρή κατασκευούλα αμέσως μόλις βρώ λίγο χρόνο , δεδομένου ότι θα ειναι χρήσιμο να φανεί με φωτό και ο τριπλός διακόπτης που αναφέραμε παραπάνω ο οποίος τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος (στην πλάτη) της τηλεκατεύθυνσης αλλά στο πρώτο μέρος του άρθρου δεν είχε εμφανιστεί.
- sukhoi.su29
Skynet έγραψε: ↑Πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική ανοίγεται με αυτό το άρθρο για να αξιοποιηθεί και πάλι η παλιά μου 6κάναλη 35MHz T/K. Μήπως ξέρει κάποιος αν υπάρχει τρόπος να γίνει αντίστοιχη μετατροπή σε DSM2 της spectrum?
Skynet καλημέρα.
Οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείς αν μετατρέψεις την παλιά σου τ/κ , ευχαρίστως είναι διαθέσιμη.
Για το δεύτερο ερώτημά σου , δεν ξέρω αν το κατανοώ καλά , πάντως εαν εννοείς ότι θέλεις ο πομπός σου να γίνει συμβατός με δέκτες που δουλεύουν σε πρωτόκολλο DSMX - DSM2 , υπάρχει τουλάχιστον ένα module diy της orange ,το OrangeRX DSMX/DSM2 2.4GHz DIY Transmitter Module το
οποίο ταιριάζει σε πομπό με έξοδο ppm και το το οποίο καλύπτει δυο επιπλέον συμπληρωματικά πρωτόκολλα λειτουργίας DSM2 1024/22ms, DSM2 2048/11ms, DSMX 22ms, DSMX 11ms .
Βλέπουμε ότι δηλαδή δίνει δυο επιλογές σε κάθε ένα απο τα δυο modes.
ώς πρός την ανάλυση του υπό διαμόρφωση σήματος.
Εαν θέλεις να δείς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά ή να δείς και άλλα module τύπου do-it-yourself μια πρώτη ιστοσελίδα η οποία έχει αρκετά μαζεμένα είναι του γνωστού "κινεζάκου" ..
Φιλικά Νίκος.