Spectrum 2.4 Ghz
Spectrum 2.4 Ghz
Καλημερα στην παρεα του φορουμ.
Και νεο κρουσμα εμφανιστηκε αυτη την φορα απο της νεας τεχνολογιας
τηλεκατευθηνσεις 2.4 Ghz.
Ελικοπτερο εν πτηση συνετριβη ευτυχως με λιγες απωλειες και διαπιστωθηκε οτι το φτεξιμο ηταν απο μπλακ αουτ του δεκτη ο οποιος εκανε ρεσετ απο μονος του με αποτελεσμα να μην υπαρχη ελεγχος.
Ειναι το δευτερο κρουσμα μεσα σε λιγες μερες στην περιοχη μας απο τις
συγκεκριμενες τηλεκατευθηνσεις και τα δυο αφορουσαν σε μοντελα ελικοπτερων.
Μετα απο αυτα τα γεγονοτα συνηστω μεγαλη προσοχη μεχρι να καταλαβουμαι τι ακριβως συμβαινη.
Θελω να πιστευω οτι το προβλημα θα λυθη.
Και νεο κρουσμα εμφανιστηκε αυτη την φορα απο της νεας τεχνολογιας
τηλεκατευθηνσεις 2.4 Ghz.
Ελικοπτερο εν πτηση συνετριβη ευτυχως με λιγες απωλειες και διαπιστωθηκε οτι το φτεξιμο ηταν απο μπλακ αουτ του δεκτη ο οποιος εκανε ρεσετ απο μονος του με αποτελεσμα να μην υπαρχη ελεγχος.
Ειναι το δευτερο κρουσμα μεσα σε λιγες μερες στην περιοχη μας απο τις
συγκεκριμενες τηλεκατευθηνσεις και τα δυο αφορουσαν σε μοντελα ελικοπτερων.
Μετα απο αυτα τα γεγονοτα συνηστω μεγαλη προσοχη μεχρι να καταλαβουμαι τι ακριβως συμβαινη.
Θελω να πιστευω οτι το προβλημα θα λυθη.
Απ: Spectrum 2.4 Ghz
Στο δικό μου εδώ και ένα χρόνο δεν έχει τύχει τίποτα.
Αλλά επειδή ακούω πράγματα και από αεροπλάνα που πέσαν, περιμένω να δω τι γίνεται...
Αλλά επειδή ακούω πράγματα και από αεροπλάνα που πέσαν, περιμένω να δω τι γίνεται...
...για τσεκαρεται αν τα παιδια που πετουσαν ειχαν πανω τους τα κινιτα τηλφ.,εχω διαβασει σε φορουμ του εξωτερικου για τις αλλεπιδρασεισς αυτων των δυο.
:(Λυπαμε παρα πολυ για τισ ατυχιες των παιδιων καθως εχω και heli και ξερω πως 'ποναει' :(
:(Λυπαμε παρα πολυ για τισ ατυχιες των παιδιων καθως εχω και heli και ξερω πως 'ποναει' :(
-
έγραψε: ...για τσεκαρεται αν τα παιδια που πετουσαν ειχαν πανω τους τα κινιτα τηλφ.,
Σωστό. Αυτό αποδεδεγμένα μπορεί να προκαλέσει πτώση.
Ωστόσο Ηλία, μήπως μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες;
Για παράδειγμα, ποιός ήταν ο πομπός, ποιός ο δέκτης;
Αν ηταν ο 9καναλος για ριξε μια ματια και εδώ
Γιάννη για κατι που εσυ μου ανέφερες ενοοώ, που ήταν και τι πιο σημαντικό που εχω ακούσει...
2 πτώσεις δικές μου ήταν με dx7 και AR6100. Έχασα τον έλεγχο δεν ξέρω γιατί και πέσαν (2 foam)...Μικρο το κακό αλλά δεν ξέρω μήπως έφταιξε στιγιμαία απώλεια τάσης...
Πάντως στον 6200 που εχω τώρα έχω βάλει το πυκνωτάκι για να είμαι σίγουρος.
2 πτώσεις δικές μου ήταν με dx7 και AR6100. Έχασα τον έλεγχο δεν ξέρω γιατί και πέσαν (2 foam)...Μικρο το κακό αλλά δεν ξέρω μήπως έφταιξε στιγιμαία απώλεια τάσης...
Πάντως στον 6200 που εχω τώρα έχω βάλει το πυκνωτάκι για να είμαι σίγουρος.
-
Ηλία roinides; Αναφερόμουν στον Ηλία hlsat!
(με συγχωρείς, είστε δύο "Ηλίες").
Τη δική σου περίπτωση την ξέρω. Βεβαίως χρήσιμη η απάντηση σου και για τους υπόλοιπους φίλους εδώ :-)
(με συγχωρείς, είστε δύο "Ηλίες").
Τη δική σου περίπτωση την ξέρω. Βεβαίως χρήσιμη η απάντηση σου και για τους υπόλοιπους φίλους εδώ :-)
έγραψε:
Σωστό. Αυτό αποδεδειγμένα μπορεί να προκαλέσει πτώση.
Ωστόσο Ηλία, μήπως μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες;
Για παράδειγμα, ποιός ήταν ο πομπός, ποιός ο δέκτης;
Γιάννη γιατί λες "αποδεδειγμένα"? Εχεις κάποιο σχετικό reference / βιβλιογραφία?
Με βάση την γνώση που έχω από τα πρωτόκολλα ψηφιακών ασύρματων επικοινωνιών είναι εξαιρετικά απίθανο (ίσως και αδύνατο) να συμβεί.
Οι πιο πολλές αστοχίες των συστημάτων τ/κ στα 2.4G έχω την εντύπωση ότι οφείλονται κυρίως σε προβλήματα τροφοδοσίας του δέκτη (που παρουσιάζονται κυρίως σε ηλεκτρικά μοντέλα), και όχι σε εξωτερικές παρεμβολές.
Βαγγέλης
Από τόν Οκτώμβριο πού έχω τήν Spectrum ουδέποτε έτυχε κάτι, που νά οφείλεται σέ πρόβλημα μεταξύ δέκτη (AR 7000) και πομπού..
Πρίν από κανά δίμηνο πού πήρα και δέκτη (AR 6100) γιά τό beltάκι,
και τό πετάω σχεδόν μέχρι εξαντλήσεως τής μπαταρίας ούτε και εκεί έχω πρόβλημα.
Μήπως πρέπει νά τό ψάξετε και αλλού τό θέμα.
Χώρια ότι τό τσαντάκι μέ τό κινητό, είναι επί μονίμου βάσεως στήν μέση μου.
Βέβαια παρατηρώ κατά καιρούς σέ φωτογραφίες, ότι κάποιοι μοντελιστές έχουν τό κακό ελλάτωμα νά κολλάνε τόν δέκτη χύμα επάνω στό ελικόπτερο, χωρίς καμία αντικραδασμική προστασία.
Δέν γνωρίζω άν αυτό παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο.
Τό σίγουρο είναι όμως ότι καλό κάνει, κακό δέν κάνει.
Προσωπικά έχω καί τού δύο δέκτες προφυλαγμένους από κραδασμούς.
Μέ κόστος λιγότερο από 0,60 λεπτά......
Αυτά απο τήν δική μου μεριά και εμπειρία. :-)
Πρίν από κανά δίμηνο πού πήρα και δέκτη (AR 6100) γιά τό beltάκι,
και τό πετάω σχεδόν μέχρι εξαντλήσεως τής μπαταρίας ούτε και εκεί έχω πρόβλημα.
Μήπως πρέπει νά τό ψάξετε και αλλού τό θέμα.
Χώρια ότι τό τσαντάκι μέ τό κινητό, είναι επί μονίμου βάσεως στήν μέση μου.
Βέβαια παρατηρώ κατά καιρούς σέ φωτογραφίες, ότι κάποιοι μοντελιστές έχουν τό κακό ελλάτωμα νά κολλάνε τόν δέκτη χύμα επάνω στό ελικόπτερο, χωρίς καμία αντικραδασμική προστασία.
Δέν γνωρίζω άν αυτό παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο.
Τό σίγουρο είναι όμως ότι καλό κάνει, κακό δέν κάνει.
Προσωπικά έχω καί τού δύο δέκτες προφυλαγμένους από κραδασμούς.
Μέ κόστος λιγότερο από 0,60 λεπτά......
Αυτά απο τήν δική μου μεριά και εμπειρία. :-)
- Συνημμένα
-
- dekt.jpg (100.18 KiB) Προβλήθηκε 49 φορές
θα συμφωνισω και εγω με τον vhal.μου εχει τυχη να με περνουν επιμονα τηλεφωνο την ωρα που πετουσα,χωρις να εχω το παραμικρο προβλημα
-
Αναζητούσα τις πηγές από όπου πήρα την πληροφορία που σας μετέφερα, αλλά δεν υφίσταται πλέον η διεύθυνση! >:(
Ανέφερε πάντως -αν θυμάμαι καλά-, ότι έχουν σημειωθεί μερικές περιπτώσεις όπου κινητά τηλέφωνα κατάφεραν και επηρέασαν τους 2,4
Όπως και να έχει, η διατύπωσή μου ως "αποδεδειγμένο" ήταν ατυχής, όπως ατυχείς είναι επίσης οι επιβεβαιώσεις περί απολύτου ασφάλειας από παρεμβολές στα 2,4.
Τίποτε δεν αποκλείεται.
Έχασα αεροπλάνο μου από παρεμβολή στους 2,4. Δεν ηταν στα χέρια μου εκείνη τη στιγμή, αλλά όσοι ήσαν παρόντες το είδαμε με τα μάτια μας. ʼνευ λόγου και αιτίας, το αεροπλάνο ξεκίνησε να κάνει loop και roll, δεν "άκουγε" τίποτα μέχρι που κουτρουβαλιάστηκε και ησύχασε w(range Check) και ήταν άψογο.
Το αεροπλάνο πετούσε ήδη δυό μήνες με αμέτρητες πτήσεις και ο ίδιος δέκτης, με ίδια servo και ίδια μπαταρία, σήμερα "πετάνε" χωρίς πρόβλημα με άλλο αεροπλάνο.
Κανείς μέχρι τώρα δεν το εξηγησε.
Μάλιστα, στην προσπάθειά μου να σας βρω τα links με τις παρεμβολές από κινητά, βρήκα αυτό που είναι σχεδόν ίδια περίπτωση με τη δική μου! (Πατήστε εδώ
)
ʼλλος ένας μάλιστα που λέει τον πόνο του, γράφει εδώ
μερικά σχόλια αλλά φοβάται όπως θα διαβάσετε ...μήν τυχόν και τον περάσουν οι υπόλοιποι για τρελό!
Αυτό που θέλω να τονίσω απο δική μου εμπειρία για τους δέκτες AR6... και AR7...έιναι οτι η κεραία τους πρέπει να είναι όπως ακριβώς πρωτίνη ο κατασκευαστής, να κοιτάνε σε αντίθετη φορά και να είναι σε ευθεία. Μερικοί όπως και εγω πριν την πατήσω δεν δίναμε μεγάλη σημασία στην σωστή τοποθέτηση του δέκτη και των κεραιών του.
Κοίτα πιστεύω μπορεί να συμβεί παρεμβολή και καταστροφή από κλήση κινητού.
Οι αιτίες που εμφανίζονται συχνά είναι δύο:
1)Είναι να μην σε καλέσει γκαντέμης!!! Την έκατσες! Εγώ τους έχω σταμπάρει και τους έχω σε φραγή εισερχομένων όταν είμαι σε πεδίο πτήσης!!!
2)Γυναίκα που την έστησες για να πας για πτήση.Την έκατσες και εκεί, οι κατάρες τους πάνε κατευθείαν στο receiver !!!
Δεν μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά όμως :-&&
Οι αιτίες που εμφανίζονται συχνά είναι δύο:
1)Είναι να μην σε καλέσει γκαντέμης!!! Την έκατσες! Εγώ τους έχω σταμπάρει και τους έχω σε φραγή εισερχομένων όταν είμαι σε πεδίο πτήσης!!!
2)Γυναίκα που την έστησες για να πας για πτήση.Την έκατσες και εκεί, οι κατάρες τους πάνε κατευθείαν στο receiver !!!
Δεν μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά όμως :-&&
-
Καλημέρα σε όλους.
Αυτό που λέει ο Jek για τις κεραίες είναι πολύ σωστό. Πολλά προβλήματα που έχουν παρατηρρηθεί σε συστήματα 2.4 γίγα και που κάποιοι νομόζουν ότι οφείλονται σε παρεμβολές, στην πραγματικότητα οφείλονται σε απώλεια σήματος λόγω λάθους τοποθέτησης των κεραιών. Οι κεραίες του ενός δέκτη πρέπει να βλέπουν όπως λέει ο κατασκευαστής και επιπλέον οι κεραίες των δύο δεκτών να είναι μεταξύ τους κάθετες και απομακρυσμένες η μια από την άλλη όσο γίνεται περισσότερο. Επιπλέον καμιά από τις κεραίες δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε μεταλλικές επιφάνειες ή καλώδια, που λειτουργούν σε αυτές τις υψηλές συχνότητες σαν ανακλαστήρες.
Επίσης μεγάλη προσοχή στην τροφοδοσία να μην γίνονται βυθίσεις τάσης γιατί ο δέκτης θα κάνει επανάταξη ,η οποία κρατάει κάτι δευτερόλεπτα. Σε μεγάλα μοντέλα δεν θα ήταν κακή ιδέα να διαχωριστεί η τροφοδοσία του δέκτη από αυτή των σερβό ώστε ο δέκτης να τροφοδοτείται σε κάθε περίπτωση.
Συμπερασματικά τα 2.4 γίγα σημαίνουν ασφάλεια αλλά χρειάζεται προσοχή σε ορισμένα σημεία γιατί η συμπεριφορά αυτών των συχνοτήτων διαφέρει μακράν αυτής στα 35 ή τα 40 ΜΗΖ.
Φιλικά Κώστας.
Αυτό που λέει ο Jek για τις κεραίες είναι πολύ σωστό. Πολλά προβλήματα που έχουν παρατηρρηθεί σε συστήματα 2.4 γίγα και που κάποιοι νομόζουν ότι οφείλονται σε παρεμβολές, στην πραγματικότητα οφείλονται σε απώλεια σήματος λόγω λάθους τοποθέτησης των κεραιών. Οι κεραίες του ενός δέκτη πρέπει να βλέπουν όπως λέει ο κατασκευαστής και επιπλέον οι κεραίες των δύο δεκτών να είναι μεταξύ τους κάθετες και απομακρυσμένες η μια από την άλλη όσο γίνεται περισσότερο. Επιπλέον καμιά από τις κεραίες δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε μεταλλικές επιφάνειες ή καλώδια, που λειτουργούν σε αυτές τις υψηλές συχνότητες σαν ανακλαστήρες.
Επίσης μεγάλη προσοχή στην τροφοδοσία να μην γίνονται βυθίσεις τάσης γιατί ο δέκτης θα κάνει επανάταξη ,η οποία κρατάει κάτι δευτερόλεπτα. Σε μεγάλα μοντέλα δεν θα ήταν κακή ιδέα να διαχωριστεί η τροφοδοσία του δέκτη από αυτή των σερβό ώστε ο δέκτης να τροφοδοτείται σε κάθε περίπτωση.
Συμπερασματικά τα 2.4 γίγα σημαίνουν ασφάλεια αλλά χρειάζεται προσοχή σε ορισμένα σημεία γιατί η συμπεριφορά αυτών των συχνοτήτων διαφέρει μακράν αυτής στα 35 ή τα 40 ΜΗΖ.
Φιλικά Κώστας.
Καλημερα στα παιδια!
Tου θεματος επανερχομαι με λεπτομερειες που μου εδωσε ο κατοχος και χειριστης του συστηματος. Μιλάμε για Spectrum 2.4 Ghz DX7 Δεκτης AR 7000
Το προβλημα εγινε σε ελικοπτερο θερμικο και μετα απο ελεγχους που εγιναν η πτωση προηλθε απο μπλακ αουτ του δεκτη δηλαδη ρεσεταρισε.
Αυτό συνέβη γιατι η μπαταρια του συστηματος επεσε στην ταση και το ρευμα.
Ο κατασκευαστης αναφεει για την περιπτωση αυτη,οτι ο χρονος που χρειαζεται για να επανερθη η επικοινωνια πομπου δεκτου ειναι 9 δευτερολεπτα! Σε καποιο ξενο φορουμ διαβασα δε, οτι ο χρονος αυτος μειωνεται στα 3 δευτερα, με την τοποθετηση ενος ηλεκτρολυτικου πυκνωτου.
Θα δοκιμαστη αυτη η μετατροπη θα δω τα αποτελεσματα και θα σας δωσω νεες αναφορες στο θεμα.
Επειδη υπαρχουν αναφορες για παρεμβολες απο κινητα τηλεφωνα, κατι τετοιο δεν εγινε στη δικη μας περιπτωση. Αυτός και ο λόγος που δεν αναφερα καθολου την λεξη παρεμβολη.
Γενικα παντως πρεπει να ειμαστε ποιο πολυ προσεκτικοι με την περιπτωση μπαταριας στην φορτηση μεχρι να λυθει εντελως το προβλημα.
Οι δικες μου γνωσεις με οδηγουν στο εξης: πιθανως οι δεκτες με προγραματιζομενο συστημα επιλογης συχνοτητος (PLL) ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ 2.4 GHZ αλλα και σε αλλες συχνοτητες, εκτος απο αυτους που εχουν κρυσταλλους πρεπει να δημιουργουν αυτη την απωλεια επικοινωνιας με τον πομπο οταν πεσουν οι μπαταριες. Ας το προσεξουμε καλυτερα για να μην υπαρχουν απωλειες σε μοντελα.
Φιλικα Ηλιας
Tου θεματος επανερχομαι με λεπτομερειες που μου εδωσε ο κατοχος και χειριστης του συστηματος. Μιλάμε για Spectrum 2.4 Ghz DX7 Δεκτης AR 7000
Το προβλημα εγινε σε ελικοπτερο θερμικο και μετα απο ελεγχους που εγιναν η πτωση προηλθε απο μπλακ αουτ του δεκτη δηλαδη ρεσεταρισε.
Αυτό συνέβη γιατι η μπαταρια του συστηματος επεσε στην ταση και το ρευμα.
Ο κατασκευαστης αναφεει για την περιπτωση αυτη,οτι ο χρονος που χρειαζεται για να επανερθη η επικοινωνια πομπου δεκτου ειναι 9 δευτερολεπτα! Σε καποιο ξενο φορουμ διαβασα δε, οτι ο χρονος αυτος μειωνεται στα 3 δευτερα, με την τοποθετηση ενος ηλεκτρολυτικου πυκνωτου.
Θα δοκιμαστη αυτη η μετατροπη θα δω τα αποτελεσματα και θα σας δωσω νεες αναφορες στο θεμα.
Επειδη υπαρχουν αναφορες για παρεμβολες απο κινητα τηλεφωνα, κατι τετοιο δεν εγινε στη δικη μας περιπτωση. Αυτός και ο λόγος που δεν αναφερα καθολου την λεξη παρεμβολη.
Γενικα παντως πρεπει να ειμαστε ποιο πολυ προσεκτικοι με την περιπτωση μπαταριας στην φορτηση μεχρι να λυθει εντελως το προβλημα.
Οι δικες μου γνωσεις με οδηγουν στο εξης: πιθανως οι δεκτες με προγραματιζομενο συστημα επιλογης συχνοτητος (PLL) ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ 2.4 GHZ αλλα και σε αλλες συχνοτητες, εκτος απο αυτους που εχουν κρυσταλλους πρεπει να δημιουργουν αυτη την απωλεια επικοινωνιας με τον πομπο οταν πεσουν οι μπαταριες. Ας το προσεξουμε καλυτερα για να μην υπαρχουν απωλειες σε μοντελα.
Φιλικα Ηλιας