Από τι προκαλούνται οι "γραμμές" στα video;

Απάντηση
Defender

Δημοσίευση από Defender »

Αληθεια... Αυτες οι γραμμες στο βιντεακι γιατι δημιουργουνται? Εχει να κανει με τον ελικα που ειναι μπροστα στον φακο, με τους κραδασμους ή με κανενα ηλεκτρομαγνητικο πεδιο λογω του οτι ειναι κοντα στο μοτερ? Το ιδιο προβλημα μου εμφανιστηκε και στο δικο μου βιντεο κι ενω ειχα τοποθετησει την καμερα στο κατω μερος της ατρακτου λιγο πιο μπροστα απ τα σκελη...
bladeskiller

Δημοσίευση από bladeskiller »

Καλημέρα σε όλους.

Οι γραμμές αυτές, οφείλονται στο ότι η προπέλα βρίσκόταν μπροστά στο φακό. Μου έχει τύχει κι εμένα όταν είχα γυρίσει ένα βιντεάκι με ένα walkera 60 και η κάμερα ήταν τοποθετημένη σε σημείο που οι λεπίδες φαίνονταν στο πλάνο.
Αλλη περίπτωση, που μπορούν να εμφανιστούν τέτοιες γραμμές, είναι όταν έχουμε τοποθετήσει ασύρματη κάμερα σε ηλεκτρικό μοντέλο και τροφοδοτείται από την μπαταρία του μοντέλου, χωρίς επαρκή σταθεροποίηση της τάσης.
Επίσης η κάμερα πρέπει να τοποθετείται μακρυά από τους κινητήρες ή τα μοτέρ ,γιατί τόσο οι κραδασμοί όσο και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ,που προκαλούν τα μοτέρ ,δημιουργούν κυματάκια στην εικόνα. Και φυσικά καλό είναι η στήριξη της κάμερας να είναι όσο γίνεται ελαστική ώστε να απορροφώνται οι κραδασμοί.
Το παρακάτω βιντεάκι, δείχνει πως ΔΕΝ πρέπει να τοποθετείται μια κάμερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ,η flycam τοποθετήθηκε σε ένα ηλεκτρικό cessna-182, στηριγμέμη με σελοτέιπ στη μύτη όπου βρίσκεται και το μοτέρ του έλικα. Οποιος το δει, θα νομίζει ότι έπαθε γλαύκωμα.

http://www.youtube.com/watch?v=JLDjzhMcU5s

Φιλικά Κώστας.
Γιάννης Ζαφείρης

Δημοσίευση από Γιάννης Ζαφείρης »

Οι κραδασμοί έχουν πρωτεύουσα ευθύνη.
Αυτός και ο λόγος που οι κάμερες (τύπου flycam π.χ) συνοδεύονται με ένα απορροφητικό σφουγκαροειδές αυτοκόλλητο.
Πέρα από την εικόνα που καταλλήγει "χαλασμένη" στις οθόνες μας, από τους κραδασμούς κινδυνεύει με μελλοντική καταστροφή και η κάρτα μνήμης της κάμερας.
Οι γραμμές τώρα, θα μπορούσαν να προκαλούνται και με το συντονισμό προπέλας - σάρωσης.
Defender

Απ: Από τι προκαλούνται οι "γραμμές" στα video;

Η τοποθετηση εγινε με αρκετη προσοχη με το σπογγωδες velcro αλλα και με επιπλεον αντικραδασμικη εξτρα βασουλα που κατασκευασα (γιατι δεν ηθελα να υπαρχει velcro πανω στην ατρακτο οταν αφαιρουσα την καμερουλα)... Αυτο που σκεφτομαι ειναι αυτο που ειπες για την σαρωση... Μηπως χρειαζεται καρτα μνημης με μεγαλυτερη ταχυτητα... Η αληθεια ειναι πως εψαχνα για 150x αλλα οταν το θυμηθηκα (Μ. Σαββατο απογευμα) ηταν πλεον αργα, οποτε και βρηκα μια 60x απο ενα καταστημα με φωτογραφικα ειδη. Θα προσπαθησω να παρω την "γρηγορη" και να ξαναδοκιμασω...
Γιάννης Ζαφείρης

Δημοσίευση από Γιάννης Ζαφείρης »

Διαφορά σε αυτόν τον τομέα με γρηγορότερης απόκρισης κάρτας μνήμης, ...δε θα δεις γιατί το δοκίμασα.
Φοβάμαι ότι μάλλον συντονίζεται η προπέλα με τη συνότητα σάρωσης, όπως είπαμε, αλλά -μα την αλήθεια μου-, θα ήθελα την άποψη ενός εμπειρότερου εμού. H()
Θα σε συμβούλευα να μην ξοδευτείς με νέα κάρτα :-\
Όλοι οι κάτοχοι κάμερας, αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα. Αναμφισβήτητα πάντως, το σύστημα εγγραφής σε κάρτα μνήμης, είναι κατά πολύ καλύτερο απο το σύστημα εκπομπής - λήψης που χρησιμοποιούν άλλοι φίλοι.
Το δεύτερο σύστημα έχει συχνά "χασίματα" και περισσότερο βάρος λόγω μπαταριών.
Πέρα απο αυτά, θα πρέπει κανείς να έχει μαζί του και έναν καταγραφέα :-\
(video rec - Lap-top)
Συνημμένα
Flycam2.jpg
Flycam2.jpg (17.17 KiB) Προβλήθηκε 63 φορές
Roinides

Δημοσίευση από Roinides »

Έχω και γω τη συγκεκριμένη flycam2 ενός φίλου.

Έχει τα ίδια προβλήματα.

Μίλησα με τον Γερμανό που τη φτιάχνει, μου είπε να κατεβάσω το τελευταίο firmware update , προσπάθησα αλλά δεν γίνεται.

Μου είπε να δοκιμάσω και σε άλλα pc, το προσπάθησα σε 4 διαφορετικά , τίποτα.

Οπότε θα πω στον φίλο να την τοποθετήσει καλύτερα κάπου που δεν θα είναι κοντά προπέλα-κινητηρας!!!

vhal

Δημοσίευση από vhal »

Γιάννη τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λες για το συντονισμό του κινητήρα με τη σάρωση της κάμερας. Η γρηγορότερη κάρτα μνήμης ΔΕΝ θα λύσει το πρόβλημα - το bottleneck (μποτιλιάρισμα) γίνεται κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τον αισθητήρα. Οι μικρές κάμερες έχουν "χάλια" κύκλωμα για το άδειασμα του αισθητήρα -- άρα όσο γρήγορη κάρτα και να βάλεις δεν θα παρατηρήσεις διαφορά.
Defender, δεν ξέρω τι δυνατότητες ρύθμισης έχει η κάμερά σου, αλλά αν είναι δυνατόν αύξησε την ευαισθησία της στο φως ή άνοιξε το διάφραγμά της (λέμε τώρα...)

Βαγγέλης
Defender

Κι εγω την flycamone2 εχω και μαλιστα με το αναβαθμισμενο software (οπως μου επισημαναν κατα την αγορα της)...
sfyris

Δημοσίευση από sfyris »

Οι συνηθισμένες κάμερες δυστυχώς στερούνται ρύθμισης ταχύτητας διαφράγματος, καθορίζουν μόνες τους αυτήν την παράμετρο, οπότε όταν υπάρχει αρκετό φως όπως όταν βρίσκονται επάνω σε ένα αεροπλάνο, ρυθμίζουν την ταχύτητα στο μέγιστο με αποτέλεσμα να "παγώνουν" κάθε κίνηση και άρα και αυτήν μιας περιστρεφόμενης προπέλας. Αν θέλετε να εξαλλειφθεί το φαινόμενο των "γρίλλων" εξαιτίας της προπέλας, πρέπει η κάμερα να επιτρέπει την παραπάνω ρύθμιση οπότε και θα τοποθετηθεί σε μικρή ταχύτητα διαφράγματος, έτσι δε θα "παγώνει" η κίνηση και η προπέλα θα φαίνεται σαν ένας δίσκος.
aeroporos

Δημοσίευση από aeroporos »

και πως γινεται αυτο δηλαδη; μαλον δε γινεται !@/-=}{{
sfyris

Δημοσίευση από sfyris »

Μάλλον $no$. Τουλάχιστον δεν έχω υόψιν μου καμία να το κάνει :-\
ankon

Δημοσίευση από ankon »

Απο οτι γνωριζω οι γραμμες δημιουργουνται απο την προπελλα.Η λυση ειναι να μπει η Καμερα κατω απο το φτερο σε πλαγια θεση η δεξια η αριστερα .
Defender

To ιδιο μου ειπαν και απ την ACME οταν τους εστειλα e-mail με το βιντεο που τραβηξα. Μου επισημαναν να βρω αλλο τροπο τοποθετησης της βασης ωστε να μην βρισκεται η προπελα μπροστα απ τον φακο.
Panelpni

Απάντηση: Απ: Από τι προκαλούνται οι "γραμμές" στα video;

Δημοσίευση από Panelpni »

Oι videocameres λειτουργούν σαν φωτογραφικές μηχανές που τραβάνε πολλές οι λίγες φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο.
Όταν τραβάει το κλείστρο 10,000 φορές ανά δευτερόλεπτο θα δούμε ίσως τον έλικα παγωμένο αν ο αριθμός τον στροφών του έλικα συμπίπτει. Πολύ απλά γιατί θα τον φωτογραφίζει η video μηχανή μας στην ίδια θέση μιας και κάθε φορά που ανοίγει το κλείστρο θα έχουν ραντεβού στο ίδιο σημείο. Αν αλλάξουμε τις στροφές θα δούμε δυο –τρεις η και περισσότερες φορές την προπέλα στο video και αυτό γιατί λόγω τις υψηλής ταχύτητας του κλείστρου που προλαβαίνει και φωτογραφίζει πολλές φορές την προπέλα σε μια περιστροφή της και θα το αποδίδει σε λίγα frame στο video μας. Και αντιθέτως χαμηλή ταχύτητα κλείστρου μπροστά από τον φακό μας η προπέλα θα αφήνει μια μουτζούρα-θαμπάδα κλπ γιατί πριν τραβήξει μια φωτογραφία η videokamera από τις πολλές που έχει η κάθε εικόνα η προπέλα θα έχει πέραση 2-3 η και πιο πολλές φορές. Ο συνδυασμός των παραπάνω δίνει και ανάλογα συνδυασμένα αποτελέσματα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά ηλεκτρονικά - Ιδιοκατασκευές - Σκέψεις”