Εδώ και αρκετό καιρό κατασκεύασα το ελικόπτερο ΕP Concept SR, αγοράζοντας τα τεύχη της Deagostini.
Είμαι εντελώς αρχάριος στον μοντελισμό γενικά, αλλά είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ.
Κατάφερα λοιπόν και συναρμολόγησα το ελικόπτερο, διαβάζοντας και μελετώντας με προσοχή τις οδηγίες στα τεύχη και βλέποντας και τα δύο βοηθητικά DVD που παρείχε η εταιρία. Βρήκα όμως αρκετές αντιφάσεις στις οδηγίες, σχετικά με την κατασκευή αλλά και με τις ρυθμίσεις πριν την πτήση.
Επειδή το ελικόπτερο δεν πετούσε και "έτρεμε" αρκετά, απευθύνθηκα σε κάποιον ειδικό, ο οποίος μου έδωσε να καταλάβω (και είχε δίκιο) ότι το ελικόπτερο καθώς και όλα τα συνοδευτικά του (μπαταρίες, φορτιστές κ.λ..),
δεν ήταν και ότι καλύτερο.
Προσπάθησε να με βοηθήσει αλλά μάλλον το πρόβλημα δεν λύνεται ή δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς.
Παρόλα αυτά θα ήθελα τη βοήθεια οποιουδήποτε φίλου, προκειμένου το ελικόπτερό μου να πετάξει. Έτσι βέβαια θα μάθω και κάποια πράγματα από τα πολλά που δεν γνωρίζω.
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι κατά τη λειτουργία του ελικοπτέρου οι δύο έλικές του δεν κινούνται στο ίδιο επίπεδο όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα όπου φαίνεται ο δεξιός έλικας να κινείται ψηλότερα.
Προσπάθησα πολλές φορές με ρυθμίσεις, να διορθώσω το πρόβλημα. Ακόμη ζύγισα τους έλικες σε ζυγαριά ακριβεία και χρησιμοποιώντα μονωτική ταινία του έκανα ισοβαρείς.
Το πρόβλημα όμως παραμένει και απελπίστηκα πλέον. Η μόνη ελπίδα είναι η βοήθεια των μελών του forum τους οποίους παρκαλώ πολύ.
Βοήθεια για Ελικόπτερο
Βοήθεια για Ελικόπτερο
- Συνημμένα
-
- PC280034.jpg (95.5 KiB) Προβλήθηκε 36 φορές
Απάντηση: Βοήθεια για Ελικόπτερο
parasjohn έγραψε: ↑Εδώ και αρκετό καιρό κατασκεύασα το ελικόπτερο ΕP Concept SR, αγοράζοντας τα τεύχη της Deagostini.
Είμαι εντελώς αρχάριος στον μοντελισμό γενικά, αλλά είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ.
...
Το πρόβλημα όμως παραμένει και απελπίστηκα πλέον. Η μόνη ελπίδα είναι η βοήθεια των μελών του forum τους οποίους παρκαλώ πολύ.
Αγαπητέ φίλε, θα είμαι σύντομος αλλά περιεκτικός:
1/ Έκανες πάρα πολύ καλά που ασχολήθηκες με το μοντελισμό
2/ Βέβαια με λίγο ανορθόδοξο, επίπονο, χρονοβόρο, κοστοβόρο ίσως(?) και αμφιβόλου απόδοσης τρόπο
3/ Δεν θα πρέπει το 2/ να σε απογοητεύσει και αποθαρρύνει να δώσεις συνέχεια στο 1/ $no$
Με βάσει λοιπόν τα ανωτέρω θα σου θέσω δύο μόνο ερώτηματα:
1/ Θέλεις το ελικόπτερο σου απλά να πετάξει ή να πετάξει απο εσένα?
2/ Έστω πως πετάει άριστα. Μπορείς εσύ να το πετάξεις?
Καταλήγω:
Tο ελικόπτερο είναι από τα πλέον απαιτητικά είδη μοντελισμού - μαζί με τα jet (φαντάζομαι Bειδικά στο ελικόπτερο !@/-=}{{
Το "σπάσιμο" ενός ελικοπτέρου για έναν αρχάριο είναι τόσο εύκολο που δεν θες να το ανακαλύψεις, ειδικά με το συγκεκριμένο ελικόπτερο στο οποίο τόσους πόρους επένδυσες.
Επίσης ο μοντελισμός και μάλιστα ο αερομοντελισμός έχει - μοιραία - αρκετό διάβασμα.
Στο μεταξύ λοιπόν θα ανακαλύψεις μέσα από forum, videos κλπ πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις ονομάζεται "έλλειψη tracking" των δύο blades μεταξύ τους. Ας πούμε πολύ περιληπτικά πως το ένα blade ίπταται πιό ψηλά ή πιο χαμηλά από το άλλο. Κάπου εκεί θα κατανοήσεις και πώς διορθώνεται.
Καλή συνέχεια λοιπόν, και όλοι εδώ είμαστε!
W:-)
Φιλε Γιαννη το "traking" που εχεις (κρινοντας από την φωτο) ειναι τοσο μεγάλο που καθιστα απαγορευτική κάθε προσπάθεια για πτίση.
Αν εχεις προσεξει (σιγουρα) τα blads "συνδεονται" με μικρές ντίζες με την κεφαλή (τον ροτορα). Από εκει καθορίζεις τις μοιρες και το traking. Κάνε μια προσπάθεια βιδόνοντας μιση στροφή το ενα και ξεβιδόνοντας μισή στροφή το αλλο. Δες αν μειώνεται ή όχι. Αν βρώ χόνο θα "μπώ" στην κατασκευαστρια εταιρία, για να δώ ακριβώς πώς ειναι ο ροτοράς της και θα σου πώ πιο συγκεκριμενα πράγματα.
ps: Τα λόγια του προλαλήσαντα ειναι σοφά. Παρε ενα με διπλό αντιστρεφόμενο ελικα και εξωμειωτή για αρχή. Τα ελικόπτερα ειναι ο "Αρχοντας" των τηλεκετευθυνόμενων.
Καλές προσγειώσεις
Αν εχεις προσεξει (σιγουρα) τα blads "συνδεονται" με μικρές ντίζες με την κεφαλή (τον ροτορα). Από εκει καθορίζεις τις μοιρες και το traking. Κάνε μια προσπάθεια βιδόνοντας μιση στροφή το ενα και ξεβιδόνοντας μισή στροφή το αλλο. Δες αν μειώνεται ή όχι. Αν βρώ χόνο θα "μπώ" στην κατασκευαστρια εταιρία, για να δώ ακριβώς πώς ειναι ο ροτοράς της και θα σου πώ πιο συγκεκριμενα πράγματα.
ps: Τα λόγια του προλαλήσαντα ειναι σοφά. Παρε ενα με διπλό αντιστρεφόμενο ελικα και εξωμειωτή για αρχή. Τα ελικόπτερα ειναι ο "Αρχοντας" των τηλεκετευθυνόμενων.
Καλές προσγειώσεις
-
Το ελικοπτερο αυτο ειναι σταθερου βηματος οποτε πρεπει να να του δωσεις και καποιες μοιρες στα blades. Παντως μια φορα που το ειδα απο κοντα οταν μου το εφερε καποιος γνωστος για να του το ρυθμισω απογοητευτικα. Το ελικοπτερο στοιχεισε για να ολοκληρωθει οσο ενα 600αρι 3d (ισως και περισοτερο), και ειναι σταθερου βηματος, με καρβουνατο μοτερ, και ολα του τα ηλεκτρικα για εκθεση σε μουσειο! Η τηλεκατευθηνση του δε, ηταν mode 1. Οπως ειναι απο την μανα του, αμφιβαλω αν μπορει να πεταξει. Απο οτι εχω διαβασει, καποιοι το εχουν πεταξει αλλα εχουν δωσει αρκετα χρηματα ακομα. Επισης απ' οτι θυμαμαι, τα blades που δινανε απο το περιοδικο ηταν κατι πλαστικα κουφια που τα διπλωνες στη μεση με το ενα χερι! Μην επιχειρισεις να το πεταξεις με αυτα. Βαλε τουλαχιστον ενα ζευγαρι ξυλινα. Και οι μπαταρια που δινουν συνηθως ειναι off με αποτελεσμα να μην εχει δυναμη να σηκωθει το ελοκοπτερο.
Προχθες ειδα απο κοντα 2 τετοια σε φιλο (γνωστο και ως Helidoctor) τα οποια και τα δυο ειχαν αυτο το προβλημα (μαζι με ολα τα αλλα που αναφεραν οι παραπανω).Δυστηχως οσο και να πειραξεις τα ντιζακια του tracking δεν προκειτε να ερθουν ''καρφι'' τα blade και να δουλεψουν τελεια.Ισως ομως να ερθουν λιγο καλυτερα χωρις ομως να εξαλιψεις το προβλημα.Αρχιζοντας απο τον πομπο ο οποιος ειναι mode I και οχι mode II δηλαδη throttle-rudder right hand ξεκινας λαθος.Οντως επερνες ενα 50 θερμικο ακρως ποιο λειτουργικο με τα λεφτα που εδωσες.Βεβαια τωρα το πηρες και σιγουρα δεν ειναι λυση να το παρατησεις.Σιγουρα ομως δεν προκειτε να πεταξει σωστα.Φυσικα και πρεπει οπως ειπαν οι περισοτεροι να ασχολιθεις πρωτα με simulation απο τα πολλα που κυκλοφορουν.Αναφορικα και μονο να πω πως ο φιλος μου το αλλαξε τον πομπο και τον εκανε Mode II και τα ελικοπτερα και τα δυο τα εκανε να πεταξουν.Μπορω αν θες να σου δωσω το τηλεφωνο του με πμ ουτοσωστε να σε βοηθησει να το πεταξεις μιας και εδωσες τοσα λεφτα που δεν πρεπει να πανε τζαμπα.
Δεν βρίσκω λόγια για να σας ευχαριστήσω.
Δεν περίμενα τόσο άμεσο ενδιαφέρον για τη λήση του προβλήματός μου.
Απαντώντας στον φίλο gxaid αφού τον ευχαριστήσω θέλω να του πω ότι
γενικά μου αρέσει να μαθαίνω πως λειτουργεί κάποιο πράγμα παρά να το
λειτουργώ εγώ. Βέβαια ο συνδιασμός και των δύο είναι το καλύτερο και
αυτό επιδιώκω. Πιστεύω ότι έχω τις ικανότητες να πετάξω το ελικόπτερό μου,
εφόσον βέβαια αυτό λιετουργεί κανοικά. Δεν ξεχνώ την σίγουρη πιθανότητα
να κάνω κάποιο λάθος και να πέσει, δηλαδή να του προκαλέσω ζημιές. Τι να
κάνουμε όμως, πόλεμος χωρίς θύματα δεν γίνεται.
Και κάτι ακόμη. Ξέρω ότι το ελικόπτερο είναι το ποιο απαιτητικό σε ρυθμίσεις, πτητικό μέσο. Αυτό όμως είναι που μου προκαλεί το μεγάλο ενδιαφέρο μου.
Άλωστε κάπου διάβασα ότι το ελικόπτερο είναι ένα πτητικό μέσο που δεν θέλει να πετάξει !!!!!
Για τον φίλο Μogolos, αφού πρώτα τον ευχαριστήσω, θέλω να του πώ ότι
αυτό που αναφέρει για το σφίξιμο στις βίδες που συνδέουν τους έλικες με
τον ρότορα, ήταν το μοναδικό που δεν πήγε η σκέψη μου. Ίσως εκεί να βρω τη λύση. Θα το κάνω και θα ενημερώσω σχετικά.
Για τον φίλο Dimitris-Kriti (πολυαγαπημένη μου ΚΡΗΤΗ !!) αφού τον ευχαριστήσω, θέλω να του πω ότι ότι είναι απόλυτα σωστά όλα όσα αναφέρει, όμως να είναι σίγουρος ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο ελικόπτερο πετάει και μπορεί να δεί το σχετικό βίντεο στη σελίδα http://www.petame.gr/forum/viewtopic.php?t=3722
Όντως τα blades είναι όπως τα περιγράφει και γιαυτό έψαξα (μέσω κάποιου
γνώστη των πραγμάτων) να τα αντικαταστήσω με κάτι καλύτερο, αλλά μάλλον δεν υπάρχει κάτι που να ταιριάζει.
Να ευχαριστήσω επίσης το φίλο Nikos για τις χρήσιμε συμβουλές του.
Το θέμα με το mode I στον πομπο θα το δω γιατι δεν θυμάμαι τη ρύθμιση που έχει. Νομίζω θα με βοηθούσε πολύ να έχω τη δυνατότητα να συνομιλήσω με κάποιον που έκανε το ελικόπτερο να πετάξει. Περιμένω τον αριθμό τηλεφώνου του φίλου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους......
+(*)
Δεν περίμενα τόσο άμεσο ενδιαφέρον για τη λήση του προβλήματός μου.
Απαντώντας στον φίλο gxaid αφού τον ευχαριστήσω θέλω να του πω ότι
γενικά μου αρέσει να μαθαίνω πως λειτουργεί κάποιο πράγμα παρά να το
λειτουργώ εγώ. Βέβαια ο συνδιασμός και των δύο είναι το καλύτερο και
αυτό επιδιώκω. Πιστεύω ότι έχω τις ικανότητες να πετάξω το ελικόπτερό μου,
εφόσον βέβαια αυτό λιετουργεί κανοικά. Δεν ξεχνώ την σίγουρη πιθανότητα
να κάνω κάποιο λάθος και να πέσει, δηλαδή να του προκαλέσω ζημιές. Τι να
κάνουμε όμως, πόλεμος χωρίς θύματα δεν γίνεται.
Και κάτι ακόμη. Ξέρω ότι το ελικόπτερο είναι το ποιο απαιτητικό σε ρυθμίσεις, πτητικό μέσο. Αυτό όμως είναι που μου προκαλεί το μεγάλο ενδιαφέρο μου.
Άλωστε κάπου διάβασα ότι το ελικόπτερο είναι ένα πτητικό μέσο που δεν θέλει να πετάξει !!!!!
Για τον φίλο Μogolos, αφού πρώτα τον ευχαριστήσω, θέλω να του πώ ότι
αυτό που αναφέρει για το σφίξιμο στις βίδες που συνδέουν τους έλικες με
τον ρότορα, ήταν το μοναδικό που δεν πήγε η σκέψη μου. Ίσως εκεί να βρω τη λύση. Θα το κάνω και θα ενημερώσω σχετικά.
Για τον φίλο Dimitris-Kriti (πολυαγαπημένη μου ΚΡΗΤΗ !!) αφού τον ευχαριστήσω, θέλω να του πω ότι ότι είναι απόλυτα σωστά όλα όσα αναφέρει, όμως να είναι σίγουρος ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο ελικόπτερο πετάει και μπορεί να δεί το σχετικό βίντεο στη σελίδα http://www.petame.gr/forum/viewtopic.php?t=3722
Όντως τα blades είναι όπως τα περιγράφει και γιαυτό έψαξα (μέσω κάποιου
γνώστη των πραγμάτων) να τα αντικαταστήσω με κάτι καλύτερο, αλλά μάλλον δεν υπάρχει κάτι που να ταιριάζει.
Να ευχαριστήσω επίσης το φίλο Nikos για τις χρήσιμε συμβουλές του.
Το θέμα με το mode I στον πομπο θα το δω γιατι δεν θυμάμαι τη ρύθμιση που έχει. Νομίζω θα με βοηθούσε πολύ να έχω τη δυνατότητα να συνομιλήσω με κάποιον που έκανε το ελικόπτερο να πετάξει. Περιμένω τον αριθμό τηλεφώνου του φίλου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους......
+(*)
που καταφερεισ να βρεισ πλουμιστα πατουσακια για το πετουμενο? οπου αναζητησα ητανε ολοι out και κανεισ δεν ειχε ιδεα για το ποτε 8α ελ8ουν ξανα... σε μπαλακια του πινγ πονγ κατεληξα και carbon ραβδους 60cm..εμποριου ειναι αυτο στη φωτο η εκανες δουλιτσα να το σκαρωσεις?