Επισκευή-κατασκευή spitfire απο συντρίμια!!
-
Επισκευή-κατασκευή spitfire απο συντρίμια!!
Μια φορά και έναν καιρό ηταν το πρώτο μου warbird, το spitfire...Ήταν όμως γιατί χωρίς να καταλάβει κανείς τον ακριβή λόγο...το χάσαμε!!!Δυστυχώς δεν πρόλαβα να το χαρώ πάρα πολύ και δεν πήγαινε η καρδιά μου να το κάνω διακοσμητικό στο δωμάτιό μου...Διακοσμητικό λέω γιατί η πτώση ήταν σφοδρή και με την πρώτη ματιά καταλάβενες ότι ήταν δύσκολη υπόθεση η επισκευή.Και όντως ήταν διότι
1)Οι 30 cm μούρης περίπου μέχρι τον πιλότο έγιναν σκόνη!!
2)Τα φτερά κόπηκαν στα 2 και πολλές αεροτομές είχαν σπάσει
3)Η μία ξύλινη βάση από τις ρόδες είχε αποκοπεί τελείως
4)Αρκετή ξύλινη επένδυση balsa είχε εξαφανιστεί επίσης
Από τα μηχανολογικά μέρη τα οποιά θα αλλαχθούν
1)Έσπασε η εξάτμιση
2)Κόπηκε το ντεπόζιτο
3)Έσπασε το retract servo
4)Λύγισε η λιπο.
κ.α...
Ο λόγος που το έφτιαξα είναι διότι ήθελα να εισχωρήσω στα κατασκευαστικά διότι μ αρέσει πιστεύω.
Θέλω όμως να τονίσω ότι δεν είμαι κατασκευαστής και ότι έκανα το έκανα με φαντασία και όρεξη.Τίποτα άλλο...
1)Οι 30 cm μούρης περίπου μέχρι τον πιλότο έγιναν σκόνη!!
2)Τα φτερά κόπηκαν στα 2 και πολλές αεροτομές είχαν σπάσει
3)Η μία ξύλινη βάση από τις ρόδες είχε αποκοπεί τελείως
4)Αρκετή ξύλινη επένδυση balsa είχε εξαφανιστεί επίσης
Από τα μηχανολογικά μέρη τα οποιά θα αλλαχθούν
1)Έσπασε η εξάτμιση
2)Κόπηκε το ντεπόζιτο
3)Έσπασε το retract servo
4)Λύγισε η λιπο.
κ.α...
Ο λόγος που το έφτιαξα είναι διότι ήθελα να εισχωρήσω στα κατασκευαστικά διότι μ αρέσει πιστεύω.
Θέλω όμως να τονίσω ότι δεν είμαι κατασκευαστής και ότι έκανα το έκανα με φαντασία και όρεξη.Τίποτα άλλο...
- Συνημμένα
-
- 14052010164.jpg (95.87 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
-
- 27052010171.jpg (86.2 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
-
Απάντηση: Επισκευή-κατασκευή spitfire απο συντρίμια!!
Στην αρχή κατάφερα και ένωσα τα φτερά μιας και ο μεταλικός σωλήνας που τα ενώνει είχε μείνει στο ένα φτερό και μπορούσε να εισχωρήσει μέσα στο άλλο.Ευτυχώς είχαν αποκοληθεί στην μέση και είχα οδηγούς για να τα ενώσω σωστά.
Επίσης κόλλησα μετρώντας προσεχτικά και την άλλη βάση των τροχών ενώ συνέχισα επισκευάζοντας αρκετές αεροτομές..
Απο κάποιο σημείο και έπειτα φυσικά προμηθεύτηκα νέα ξυλεία Balsa.Η κατάσταση στην φώτο μοιάζει ανυπόφορη αλλά δεν ηθελα να τα ξηλώσω και να αρχίσω καποιά κομμάτια από την αρχή , διότι δεν έχω την απαιτούμενη εμπειρία.
Επίσης κόλλησα μετρώντας προσεχτικά και την άλλη βάση των τροχών ενώ συνέχισα επισκευάζοντας αρκετές αεροτομές..
Απο κάποιο σημείο και έπειτα φυσικά προμηθεύτηκα νέα ξυλεία Balsa.Η κατάσταση στην φώτο μοιάζει ανυπόφορη αλλά δεν ηθελα να τα ξηλώσω και να αρχίσω καποιά κομμάτια από την αρχή , διότι δεν έχω την απαιτούμενη εμπειρία.
- Συνημμένα
-
- 27052010172.jpg (92.7 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
_Β_Ο Στελαρααααα, πας καλα, προχωρα..._Β_Ο
-
Εν συνεχεία έπρεπε να φτιάξω καινούργιες αεροτομές στην μέση και μπροστά των φτερών οι οποίες θα έδιναν και την καμπυλότητα η οποία καταλήγει στο τριγωνικό balsa(κανούργιο και αυτό) για να κλεισουν τα φτερά μπροστά(Συνχωρέστε την ωρολογία μου αλλά θυμίζω είναι η πρώτη φορα!).
Στο σημείο αυτό πρόσθεσα και μια ενισχυμένη κατασκευή για να στηρίξω τα 2 σωληνωηδές ξύλα που κουμπώνουν τα φτερά με την άτρακτο.
Επίσης προστέθηκε μια κατασκευή πάνω στην οποία θα βιδωθεί το retract servo ενώ σιγά σιγά έχει αρχίσει και κατά κομμάτια η επένδυση απο μαλακό balsa.Όπως φαίνεται στην φώτο στο σημείο που εισχωρούν οι τροχοί ήταν πιο ζόρικα...
Στο σημείο αυτό πρόσθεσα και μια ενισχυμένη κατασκευή για να στηρίξω τα 2 σωληνωηδές ξύλα που κουμπώνουν τα φτερά με την άτρακτο.
Επίσης προστέθηκε μια κατασκευή πάνω στην οποία θα βιδωθεί το retract servo ενώ σιγά σιγά έχει αρχίσει και κατά κομμάτια η επένδυση απο μαλακό balsa.Όπως φαίνεται στην φώτο στο σημείο που εισχωρούν οι τροχοί ήταν πιο ζόρικα...
- Συνημμένα
-
- 06062010181.jpg (84.66 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
-
- 06062010179.jpg (92.68 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
-
- 04062010176.jpg (85.26 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
-
Μετά λοιπόν και τα πολλά μερεμέτια στα φτερά τελειώνει και η ολοκληρωτική κάλυψή του με μαλακό balsa.
Το μονοκοτάρισμα το αφήνω για το τέλος και περνάμε στην κατασκευή καινούργιας μούρης.Σκέφτομαι οτι θα πρέπει για αρχή να μετρήσω το σπασμένο παχύ κομμάτι στο οποίο ήταν βιδωμένη η μηχανή το οποίο κομμάτι δίνει και το σχήμα που πρέπει να ακολουθήσω πηγαίνωντας προς τα πίσω.Σε αυτό το σημείο χρειάστηκε ο υπολογιστής και το Autocad για να σχεδιαστεί απόλυτα σωστα το περίγραμμα ώστε να κοπεί η ξυλεία.Υπήρχαν καμπύλες που είναι δύσκολο να σχεδιάσω με το χέρι.Έτσι βγαίνει το πατρόν το οποίο ακουμπώ πάνω σε χοντρό balsa ώστε να κοπεί η μούρη...
Το μονοκοτάρισμα το αφήνω για το τέλος και περνάμε στην κατασκευή καινούργιας μούρης.Σκέφτομαι οτι θα πρέπει για αρχή να μετρήσω το σπασμένο παχύ κομμάτι στο οποίο ήταν βιδωμένη η μηχανή το οποίο κομμάτι δίνει και το σχήμα που πρέπει να ακολουθήσω πηγαίνωντας προς τα πίσω.Σε αυτό το σημείο χρειάστηκε ο υπολογιστής και το Autocad για να σχεδιαστεί απόλυτα σωστα το περίγραμμα ώστε να κοπεί η ξυλεία.Υπήρχαν καμπύλες που είναι δύσκολο να σχεδιάσω με το χέρι.Έτσι βγαίνει το πατρόν το οποίο ακουμπώ πάνω σε χοντρό balsa ώστε να κοπεί η μούρη...
- Συνημμένα
-
- 27052010170.jpg (88.15 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
-
- 18062010197.jpg (91.57 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
-
- 18062010195.jpg (96.02 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
-
Με το ίδιο πατρόν κόβω ακόμα 2 κομμάτια απο λεπτότερο ξύλο αλλά πλέον αυτά τα κομμάτια δεν είναι συμπαγής αλλά αποτελούν μέρος της ατράκτου μου.Τα κομμάτια αυτά μαζί με το συμπαγές κομμάτι της μούρης, θα ενωθούν όπως φαίνεται και στην φώτο με τις διαδοκίδες πάχους 4μμ και ύψους 1,5 cm για τις οποίες υπολογίζω μήκος περίπου 20cm μέχρι να φτάσω εκεί που θέλω στην ατρακτο.Οι διαδοκίδες κουμπώνουν (και κολάνε φυσικά) περιμετρικά του κύριου μέρους της νέας ατράκτου ώστε από πάνω να περάσει το μαλακό ξύλο.
Φυσικά δημιουργώ και τον χώρο που θα περάσει η εξάτμιση.Κατόπιν αυτού μετράω από το παλιό σπασμένο κομμάτι(το οποίο έχω ενώσει πρόχειρα)την κλίση που έχει η βάση της μηχανής(καινούργια και αυτή) έτσι ώστε να την βιδώσω και πάνω εκεί να τοποθετήσω από τώρα την μηχανή η οποία θα με βοηθήσει να μετρήσω ακριβώς την ενσωμάτωση του δημιουργήματος με την υπόλοιπη άτρακτο.
Αυτό ήταν αρκετά δύκολο διότι έπρεπε να λάβω υπόψη πέρα απο περασιές ,αποστάσεις κ.τ.λ, την ελαφριά κλίση που πρέπει να κοιτάει ο έλικας προς τα δεξιά ώστε να εξισοροπούνται οι ροπές του κινητήρα κατά την πτήση.(Αυτό αν θυμάστε το έματα απο το φόρουμ!!!).Για να το πετύχω φυσικά αυτό κόλλησα λίγο στραβά το συμπαγές κομμάτι ξύλου της μούρης σε σχέση με την υπόλοιπη περασιά απο τις διαδοκίδες μου.Μετά από αυτό έκανα και την ένωση με την παλιά άτρακτο με την βοήθεια προσθετων διαδοκίδων εσωτερικά.
Φυσικά δημιουργώ και τον χώρο που θα περάσει η εξάτμιση.Κατόπιν αυτού μετράω από το παλιό σπασμένο κομμάτι(το οποίο έχω ενώσει πρόχειρα)την κλίση που έχει η βάση της μηχανής(καινούργια και αυτή) έτσι ώστε να την βιδώσω και πάνω εκεί να τοποθετήσω από τώρα την μηχανή η οποία θα με βοηθήσει να μετρήσω ακριβώς την ενσωμάτωση του δημιουργήματος με την υπόλοιπη άτρακτο.
Αυτό ήταν αρκετά δύκολο διότι έπρεπε να λάβω υπόψη πέρα απο περασιές ,αποστάσεις κ.τ.λ, την ελαφριά κλίση που πρέπει να κοιτάει ο έλικας προς τα δεξιά ώστε να εξισοροπούνται οι ροπές του κινητήρα κατά την πτήση.(Αυτό αν θυμάστε το έματα απο το φόρουμ!!!).Για να το πετύχω φυσικά αυτό κόλλησα λίγο στραβά το συμπαγές κομμάτι ξύλου της μούρης σε σχέση με την υπόλοιπη περασιά απο τις διαδοκίδες μου.Μετά από αυτό έκανα και την ένωση με την παλιά άτρακτο με την βοήθεια προσθετων διαδοκίδων εσωτερικά.
- Συνημμένα
-
- 08062010186.jpg (84.18 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
-
- 01062010175.jpg (86.03 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
- Dell Gatto Grande
μπράβο! :,)
κάτι που θέλω να προσθέσω είναι ότι στα μοντέλα μας
με ξύλινο σκελετό και επικάλυψη με θερμό συστελλόμενο ...
όσο και σπασμένα να είναι τα ξυλα
μπορούμε να τα "ξανατεριαξουμε"!
..δηλαδή με την βοήθεια μιας kyano θα τα "ξανακλιδοσουμε" στην αρχική τους ευθυγράμμιση!)
..από εκεί και πέρα μπορούμε να κολλήσουμε ξυλα πρόσθετα για να ενισχύσουμε το ράγισμα.
ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε και μια όχι τόσο παχύρρευστη εποξική ( αυτές που χρησιμοποιούν για την εμπότιση fiberglass )
με πινελάκι ώστε να δέσουν καλύτερα οι ρωγμές!
.. η κυανό δεν αντέχει σε κραδασμούς (κινητήρα / προσγειώσεις ) και μπορεί να σπάσει!ενώ η εποξική είναι πιο ελαστική και θα κρατa πιο καλά
καλή συνέχεια!_P_P
κάτι που θέλω να προσθέσω είναι ότι στα μοντέλα μας
με ξύλινο σκελετό και επικάλυψη με θερμό συστελλόμενο ...
όσο και σπασμένα να είναι τα ξυλα
μπορούμε να τα "ξανατεριαξουμε"!
..δηλαδή με την βοήθεια μιας kyano θα τα "ξανακλιδοσουμε" στην αρχική τους ευθυγράμμιση!)
..από εκεί και πέρα μπορούμε να κολλήσουμε ξυλα πρόσθετα για να ενισχύσουμε το ράγισμα.
ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε και μια όχι τόσο παχύρρευστη εποξική ( αυτές που χρησιμοποιούν για την εμπότιση fiberglass )
με πινελάκι ώστε να δέσουν καλύτερα οι ρωγμές!
.. η κυανό δεν αντέχει σε κραδασμούς (κινητήρα / προσγειώσεις ) και μπορεί να σπάσει!ενώ η εποξική είναι πιο ελαστική και θα κρατa πιο καλά
καλή συνέχεια!_P_P
-
Φυσικά έχω χρησιμοποιήσει εποξική στις κρίσιμες κολλησεις μου που χρειάζομαι δύναμη..Κυανο πιο πολύ στο λεπτό μπαλσα της επένδυσης έχω βάλει.Δεν υπήρχε δυνατότητα συναρμολόγησης λόγω της καταστροφής.
Με χαρά να ακούσω και άλλες γνώμες να μαθαίνω!!
Θα συνεχίσω συντόμος...
Με χαρά να ακούσω και άλλες γνώμες να μαθαίνω!!
Θα συνεχίσω συντόμος...
- Dell Gatto Grande
Μια κατασκευαστική λεπτομέρεια.."κατεμενα" ζωτικής σημασίας.
τα ορθογώνια παραλληλόγραμμα ξυλα που δείχνω με κόκκινες γραμμές στην φωτογραφία του φτερού σου ,
έχω την εντύπωση ότι τα νερά τους είναι παράλληλα με την επιφάνεια που ακουμπάς το φτερό σχέδιο A.
oi δυνάμεις που καταπονούν τα φτερά έχουν τάση να απομακρύνουν το πάνω από το κάτω μέρος του φτερού.
με αποτέλεσμα τα ξυλα με τα νερά παράλληλα να προσφέρουν μηδαμινή αντίσταση και σύντομα να σκιστούν .
Το σωστό είναι τα νερά να είναι κάθετα με το πέτσωμα του φτερού
σχέδιο B
ώστε οι ίνες του ξύλου να συγκρατούν το πάνω με το kato πέτσωμα(skin)
αν κάποιος έχει γνώση επί του θέματος
παρακαλώ να με διορθώσει μην καθοδηγούμε τον φίλο λάθος _Β_Ο
τα ορθογώνια παραλληλόγραμμα ξυλα που δείχνω με κόκκινες γραμμές στην φωτογραφία του φτερού σου ,
έχω την εντύπωση ότι τα νερά τους είναι παράλληλα με την επιφάνεια που ακουμπάς το φτερό σχέδιο A.
oi δυνάμεις που καταπονούν τα φτερά έχουν τάση να απομακρύνουν το πάνω από το κάτω μέρος του φτερού.
με αποτέλεσμα τα ξυλα με τα νερά παράλληλα να προσφέρουν μηδαμινή αντίσταση και σύντομα να σκιστούν .
Το σωστό είναι τα νερά να είναι κάθετα με το πέτσωμα του φτερού
σχέδιο B
ώστε οι ίνες του ξύλου να συγκρατούν το πάνω με το kato πέτσωμα(skin)
αν κάποιος έχει γνώση επί του θέματος
παρακαλώ να με διορθώσει μην καθοδηγούμε τον φίλο λάθος _Β_Ο
- Συνημμένα
-
- Untitled.jpg (9.09 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
-
- 18062010195.jpg (92.44 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
-
Dell gatto σε ευχαριστω που βοηθάς.Όσον αφορά τα συγκεκριμένα ξύλα δεν άλλαξα πολλά πράγματο απ' όσο τα βρήκα..είχαν σπάσει 1-2 μικρά κομμάτια και απλά αναπλήρωσα.Τα περίσσσοτερα από αυτά που δείχνεις είναι του κατασκευαστή...
Άλλα πως μπόρεσες να δείς τις γραμμές των νερών τους????!
Πάντωνς αυτό το θέμα με το πως κατανέμονται οι δυνάμεις κατά την πτήση και που να ενισχύσω κατά την κατασκευή με απασχόλησε πολύ.
Αν και είμαι πολ. μηχανικός δυστυχώς δεν είμαι αεροναυπηγός και έβγαζα τα συμπεράσματα μόνος μου.¨Οχι μόνο στα φτερά αλλά ιδιαίτερα και στο δέσιμο του σκελετού της ατράκτου και στην ένωση που έκανα...
Άλλα πως μπόρεσες να δείς τις γραμμές των νερών τους????!
Πάντωνς αυτό το θέμα με το πως κατανέμονται οι δυνάμεις κατά την πτήση και που να ενισχύσω κατά την κατασκευή με απασχόλησε πολύ.
Αν και είμαι πολ. μηχανικός δυστυχώς δεν είμαι αεροναυπηγός και έβγαζα τα συμπεράσματα μόνος μου.¨Οχι μόνο στα φτερά αλλά ιδιαίτερα και στο δέσιμο του σκελετού της ατράκτου και στην ένωση που έκανα...
-
O Γιώργος και στα 2 πράγματα που αναφέρει έχει δίκιο.
Βέβαια στη φάση που βρίσκετε το φτερό τώρα...είναι πολύ δύσκολο να γίνει η όποια αλλαγή....οπότε το κρατάμε όλοι σα πληροφορία και ο Στέλιος συνεχίζει το επίπονο έργο του.
Στέλιο, στο firewall έβαλες κάποιο down + right thrust;
Βέβαια στη φάση που βρίσκετε το φτερό τώρα...είναι πολύ δύσκολο να γίνει η όποια αλλαγή....οπότε το κρατάμε όλοι σα πληροφορία και ο Στέλιος συνεχίζει το επίπονο έργο του.
-
pilot-stelios έγραψε: ↑
......δυστυχώς δεν είμαι αεροναυπηγός και έβγαζα τα συμπεράσματα μόνος μου.¨Οχι μόνο στα φτερά αλλά ιδιαίτερα και στο δέσιμο του σκελετού της ατράκτου και στην ένωση που έκανα...
Στέλιο και από αυτό έχουμε…..ότι θες ρώτα μη μασάς.
Το μοντέλο είναι 46, 61 ή 91;
-
John Χάλαρης έγραψε: ↑O Γιώργος και στα 2 πράγματα που αναφέρει έχει δίκιο.
Κώστα το έχω γράψει παραπάνω :
''Αυτό ήταν αρκετά δύκολο διότι έπρεπε να λάβω υπόψη πέρα απο περασιές ,αποστάσεις κ.τ.λ, την ελαφριά κλίση που πρέπει να κοιτάει ο έλικας προς τα δεξιά ώστε να εξισοροπούνται οι ροπές του κινητήρα κατά την πτήση.(Αυτό αν θυμάστε το έματα απο το φόρουμ!!!).Για να το πετύχω φυσικά αυτό κόλλησα λίγο στραβά το συμπαγές κομμάτι ξύλου της μούρης σε σχέση με την υπόλοιπη περασιά απο τις διαδοκίδες μου''
Αααα firewall λέγεται??Ωραία!!
- Dell Gatto Grande
πρόσεξα την κατεύθυνση των νερών
στην φωτογραφία που σου επισυνάπτω.
αυτό που αναφέρω ισχύει για μοντέλα κάθε κλίμακας.
μπορείς να κόψεις ίδια κομμάτια από 1mm balsa
και να τα κολλήσεις πάνω στα υπάρχοντα με epoxy
η εάν βαριέσαι να βάψεις με epoxy και ένα πινελάκι όλα αυτά τα ξυλα ώστε να ποτιστούν τα νεύρα και το film που θα δημιουργηθεί
να βοηθήσει στην συνοχή τους.
. καλή συνεχεια_P_P
_Β_Ουποσημείωση: εδώ είναι οι οδηγίες του kit της great planes..δε ξέρω αν βοηθήσει αλλα αξίζει την μελέτη...στην φωτογραφείς DD19 φαίνεται καθαρά πως πρέπει να τοποθετηθούν τα νεύρα των ξύλων που σου περιγράφω παραπάνω! να είσαι καλά καλή συνεχεια
http://manuals.hobbico.com/gpm/gpma0175-manual.pdf
"η τέχνη δε μαθαίνεται ..κλέβεται!"
στην φωτογραφία που σου επισυνάπτω.
αυτό που αναφέρω ισχύει για μοντέλα κάθε κλίμακας.
μπορείς να κόψεις ίδια κομμάτια από 1mm balsa
και να τα κολλήσεις πάνω στα υπάρχοντα με epoxy
η εάν βαριέσαι να βάψεις με epoxy και ένα πινελάκι όλα αυτά τα ξυλα ώστε να ποτιστούν τα νεύρα και το film που θα δημιουργηθεί
να βοηθήσει στην συνοχή τους.
. καλή συνεχεια_P_P
_Β_Ουποσημείωση: εδώ είναι οι οδηγίες του kit της great planes..δε ξέρω αν βοηθήσει αλλα αξίζει την μελέτη...στην φωτογραφείς DD19 φαίνεται καθαρά πως πρέπει να τοποθετηθούν τα νεύρα των ξύλων που σου περιγράφω παραπάνω! να είσαι καλά καλή συνεχεια
http://manuals.hobbico.com/gpm/gpma0175-manual.pdf
"η τέχνη δε μαθαίνεται ..κλέβεται!"
- Συνημμένα
-
- 04062010176.jpg (82.88 KiB) Προβλήθηκε 51 φορές
εμ, αν το ηκερα, ρε Στελιο ότι εισαι "Κατασκευαστής" θα σου έδινα και το p51 που ειχε μκρότερη ζημια!!
χαχαχαχ
χαχαχαχ