Περιεργες Δονησεις Trex500

Απάντηση
SHARKGR

Περιεργες Δονησεις Trex500

Δημοσίευση από SHARKGR »

Γεια σας συνμοντελιστες,εχω π λετε τελευταια το εξης περιεργο φαινομενο....
Ενω ο ρεξ μου δουλεβει αψωγα στο 70% γκαζι,με το που γυρναω σε idle up 100% flat καμπυλη εκει αρχηζουν οι τρελες δονησεις.......
σε τετοιο βαθμο που το δεξι στηριγμα του boom ''ουρλιαζει'' απτις δονισεις......
το ακομα πιο κουλο στο ολο θεμα ειναι οτι δοκιμασα το ελικοπτερο χωρις ελικες,σε 100% γκαζι και δουλεβει αψωγα,οι μονες διακριτες δονισεις ειναι οι συνηθησμενες υψηλης συχνοτητας δονησεις λογω των γραναζιων κλπ κλπ....με το που βαζω του ελικες της ουρας πανω παλι τα ιδια...οι ελικες ειναι τελεια ζυγισμενοι,και δοκιμασα μαλιστα 2 ζευγαρια....
εχω τρελαθει δε μπορω να βγαλω ακρη...στην αρχη νομισα οτι ηταν καποιο ρουλεμαν,αλλα δε θα ειχε σχεση με τους ελικες τοτε..
περιμενω αποψεις ~!!
SHARKGR

Απάντηση: Περιεργες Δονησεις Trex500

Δημοσίευση από SHARKGR »

επισης ο ρεξ μου ειναι η εκδοση με το Torque tube ολα μεταλλικα,κλπ.....
ditman

Δημοσίευση από ditman »

Συν-μοντελιστή καλημέρα ::)
Αν καταλαβαίνω καλά το πρόβλημα, οι δονήσεις είναι στο ρότορα της ουράς. Σε περίπτωση που έχουν έτσι τα πράγματα, φρόντισε να κατεβάσεις την ευαισθησία του γυροσκόπιου στο idle-up και το πρόβλημα μάλλον θα διορθωθεί..

Σχετικά με την αιτία των κραδασμών, μπορώ να σκεφτώ δύο πράγματα:
1. Θέση του γυροσκόπιου: μπορεί στο σημείο που το έχεις βάλει να τρώει κραδσμούς και (λόγω ρύθμισης για μεγάλη ευαισθησία) να προσπαθεί να τους αντισταθμίσει. Δοκίμασε το γύρο σε άλλη θέση, ή βάλε του περισσότερα στρώματα αφρώδες αυτοκόλητο για να αποροφόνται οι κραδασμοί.
2. Το torque bar του Τυρανόσαυρου στηρίζεται στο εσωτερικό της μπούμας με τρία ρουλμάν, τα οποία φροντίζουν να μην χτυπά η βέργα στο εσωτερικό της μπούμας όταν στρεβλώνει (η βέργα) λόγω των ροπών. Τα δύο ρουλμάν μπαίνουν στα άκρα και το τρίτο στο μέσο της μπάρας. Βεβαιώσου ότι αυτό το τρίτο ρουλμάν είναι τοποθετημένο σωστά. Αν το πρόβλημα οφείλεται στη βέργα, θα ακούγεται και ο θόρυβος της βέργας που χτυπά μέσα στη μπούμα - ακούς κάποιο τέτοιο θόρυβο;

Τα παραπάνω ΔΕΝ ισχύουν αν οι κραδασμοί είναι στον κεντρικό ρότορα, οπότε διευκρίνυσε αν μπορείς.

Φιλικά,
Νίκος
SHARKGR

Δημοσίευση από SHARKGR »

καλημερα φιλε μ,οχι δυστυχως α πραγματα ει ναι εντελως διαφορετικα..
δεν ειναι δονησεις λογω του gyro,δεν εχω δλδ tail wag,η ουρα μ μια χαρακραταει ακομα κ μαυτους τους κραδασμους,κοκαλο ειναι...
ουτε το torque tube ειναι,δεν εχει βασικα τοσα περιθορια στο ''αστιριχτο'' μηκος του ωστε αυτο να ταλαντευεται τοσο πολυ..
η Align μαλιστα λεει το κεντρικο ρουλεμαν να μην ειναι στη μεση ακριβως,να ειναι μισο εκατοστο νομιζω πιο κοντα προς το σωμα του ελικοπτερου...και το τσεκαρα κ το εχω οντως ετσι..
Και οχι οι δονησεις δεν προερχονται απτον κυριο ροτορα...
το πιο περιεργο ειναι οτι συμβαινει μονο με τους ελικες της ουρας πανω......
george202

Δημοσίευση από george202 »

SHARKGR έγραψε: καλημερα φιλε μ,οχι δυστυχως α πραγματα ει ναι εντελως διαφορετικα..
δεν ειναι δονησεις λογω του gyro,δεν εχω δλδ tail wag,η ουρα μ μια χαρακραταει ακομα κ μαυτους τους κραδασμους,κοκαλο ειναι...
ουτε το torque tube ειναι,δεν εχει βασικα τοσα περιθορια στο ''αστιριχτο'' μηκος του ωστε αυτο να ταλαντευεται τοσο πολυ..
η Align μαλιστα λεει το κεντρικο ρουλεμαν να μην ειναι στη μεση ακριβως,να ειναι μισο εκατοστο νομιζω πιο κοντα προς το σωμα του ελικοπτερου...και το τσεκαρα κ το εχω οντως ετσι..
Και οχι οι δονησεις δεν προερχονται απτον κυριο ροτορα...
το πιο περιεργο ειναι οτι συμβαινει μονο με τους ελικες της ουρας πανω......

Αφου σημβαινει μονο οταν βαζεις τους ελικες στην ουρα,λογικα θελουν ζυγισμα.
Mogolos

Δημοσίευση από Mogolos »

Θα συμφωνησω με τον φίλο. Πιθανόν να μην ειναι ιδια τα blades της ουράς. Εαν όμως ειναι ιδια, τσέκαρε και τον άξονα κήνησης. Ενα ελαρύ στράβωμα να εχει και χωρεύει καρσιλαμα.
Εαν και ο άξονας ειναι οκ, τσέκαρε μην έχει ρήγμα στο σώμα. Στο σημειο, ή κοντα στο σημειο πού "δένει" το "στηριγμα" της ουρας.
Αν και αυτό ειναι οκ, τσεκαρε μηπως εχει "παρει" ο άξονας της ουρας. Ενα μικρό χτυπηματάκι στα blades της ουρας, ειναι πολλές φορές αρκετό να σου στραβώσει ανεαίσθητα τον άξονα, που σε πολλές στροφές συντονίζει.

Τσεκαρε και την ευαισθησία του γυρο.
SHARKGR

Δημοσίευση από SHARKGR »

οχι παιδια,αυτα ειναι τα ευκολως ενοουμενα,τα εχω τσεκαρει απο αρχης...
επισης δε θα μπορουσε να ειναι με τιποτα το γυρο,καθως το αποσυνεδεσα κιολας σε μια δοκιμη,αλλα κ οπως ειπα οι δονησεισ εινα ιπαρα πολη δυνατες και κανουν τα στυριγματα της ουρας να θολονουν και να φωναζουν αοτι δονηση...
εχω αλαξει,tail hub,ρουλεμαν του ΤΤ,αξονες απλα για σιγουρια,εχω δοκιμασει 3 ζευγαρια blades ολα ζυγισμενα και στατικα και κενροβαρυτικα,τα ρουλεμαν των tail blade grips,τπτ.....
η δονηση πρεπει να υπαρχει και απλα πολλαπλασιαζεται απτα blades,η κατι τετοιο,υποψιαζομαι το ΤΤ,θα το αλλαξω αυτο κ ο θεος βοηθος,αυτο και το αξωνακι μεταδοσης απο κεντρικο γραμαζι σε ΤΤ για ναμε σιγουρος,και τα ρουλεμαν του slider της ουρας,κ ο θεος βοηθος....κοντεβω να τρελαθω `M`
Antoniso

Δημοσίευση από Antoniso »

Γεια, κανα ελατωματακι στο μεγαλο γραναζι, εκει στο γυρισμα της κινησης κατα 90ο, εννοω στο μεγαλο με το κωνικο. Ρε συ τι γινεται με τις ουρες σου...δες το vid._Β_Ο
bladeskiller

Δημοσίευση από bladeskiller »

Δοκίμασες καθόλου με κάποιο άλλο ζευγάρι ουραίες λεπίδες? Μπορεί να είναι τέλεια ζυγισμένες αλλά δεν αποκλείεται, λόγω κάποιου ελαττώματος στην κατασκευή τους,η μία να δίνει ελαφρά διαφορετικό βήμα από την άλλη με αποτέλεσμα να πεταλουδίζει ο ουραίος ρότορας. Φυσικά ,το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με τυχόν ελαττωματικά ουραία blade grips ,που είτε δίνουν ελαφρά διαφορετικό βήμα είτε το ένα από τα δύο κρατάει τη λεπίδα του λίγο πιο μακρυά από το κέντρο του ουραίου ρότορα, οπότε όσο καλά και να είναι ζυγισμένες οι λεπίδες της ουράς, έχεις ασυμμετρία και συνεπώς κραδασμούς.

Φιλικά Κώστας.
Mogolos

Δημοσίευση από Mogolos »

bladeskiller έγραψε: Δοκίμασες καθόλου με κάποιο άλλο ζευγάρι ουραίες λεπίδες? Μπορεί να είναι τέλεια ζυγισμένες αλλά δεν αποκλείεται, λόγω κάποιου ελαττώματος στην κατασκευή τους,η μία να δίνει ελαφρά διαφορετικό βήμα από την άλλη με αποτέλεσμα να πεταλουδίζει ο ουραίος ρότορας. Φυσικά ,το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με τυχόν ελαττωματικά ουραία blade grips ,που είτε δίνουν ελαφρά διαφορετικό βήμα είτε το ένα από τα δύο κρατάει τη λεπίδα του λίγο πιο μακρυά από το κέντρο του ουραίου ρότορα, οπότε όσο καλά και να είναι ζυγισμένες οι λεπίδες της ουράς, έχεις ασυμμετρία και συνεπώς κραδασμούς.

Φιλικά Κώστας.

Μπορεί και να το Βρήκα!!!!
Ο Κώστας μου έδωσε την λύση! Ανοιξε τα γκρίπς της ουράς και τσέκαρε εαν τα ρουλεμαν τα εχεις βάλει σωστά. Εχουν "μεσα και έξω"
Σε αντίστοιχη περίπτωση, σε ενος φιλου το 500αρι, ειχε την ίδια συμπεριφορά. Τσεκαρε και πές μας
SHARKGR

Δημοσίευση από SHARKGR »

....τα ρουλεμαν των γκριπς τις ουρας ισα π δουλεβουν,δε θα μπορουσαν να δημιουργησουν τετιο προβλημα...
το πολυ να δημιουργουσαν wag...
τα γριπς ειναι οκ,ετσι κιαλιος τοαοο καιρο δεν το ειχα αυτο το προβλημα...
δοκιμασα με 2 ζευγαρια blades,ολα εχουν το ιδιο βημα,τσεκαρισμενο...
Mogolos

Δημοσίευση από Mogolos »

SHARKGR έγραψε: ....τα ρουλεμαν των γκριπς τις ουρας ισα π δουλεβουν,δε θα μπορουσαν να δημιουργησουν τετιο προβλημα...
το πολυ να δημιουργουσαν wag...
τα γριπς ειναι οκ,ετσι κιαλιος τοαοο καιρο δεν το ειχα αυτο το προβλημα...
δοκιμασα με 2 ζευγαρια blades,ολα εχουν το ιδιο βημα,τσεκαρισμενο...

Tσεκαρε το in-out αυτό το λίγο στις πολλές στροφες κανει ζημιά. Εχει ξαναπαίξει το "σεναριο" σου λέω. Δεν χανεις τιποτα να ριξεις μια ματια!
SHARKGR

Δημοσίευση από SHARKGR »

χτες αλαξα αυτα τα ρουλεμαν και τα εβαλα σωστα#**
χουχου
SHARKGR

Δημοσίευση από SHARKGR »

παιδια το ελησα ηταν το ΤΤ!
ευχαριστω πολυ ολους σας! *SAR*
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ηλεκτρικά ελικόπτερα”