Lipo Charge vs Lipo Balance

jkatsou

Lipo Charge vs Lipo Balance

Δημοσίευση από jkatsou »

Καλησπέρα σε όλους!

Η ερώτησή μου είναι απλή αλλά ακόμη δυσνόητη για έναν καινούριο στο άθλημα όπως εγώ!

Ποια είναι η διάφορα εαν κάνουμε charge από το να κάνουμε balance σε μια lipo;;_Β_Ο
DjBac

Απάντηση: Lipo Charge vs Lipo Balance

Δημοσίευση από DjBac »

Πάρα πολύ απλά, με απλή φόρτιση φορτίζεις π.χ. μία 3σελη μέχρι τα 12,6v (μέγιστη επιτρεπόμενη τάση ανά cell είναι 4,2v). Άρα αν π.χ. το 1ο cell είναι 4,0v το 2ο 3,9v και το 3ο 4,7v τότε έχεις συνολική τάση 12,6v που είναι σωστό, αλλά το 3ο cell είναι πολύ ψηλά.

Το Balancing θα φροντίσει κάθε cell να έχει την ίδια τάση, άρα και τη μέγιστη επιτρπόμενη!

Ελπίζω να το έγραψα όσο πιο κατανοητά γινόταν!

Επίσης αν τα cell δεν έχουν την ίδια τάση, δε θα έχουν και την ίδια αποφόρτιση!
jkatsou

Δημοσίευση από jkatsou »

Οκ, άρα προφανώς επιλέγουμε balance.

Απαιτούν όμως (charge-balance) την ίδια ώρα για να φορτίσουν μια lipo;
ο Λακης ο Λωτος

Lipo Charge vs Lipo Balance ..νικητης ειναι το balance

Δημοσίευση από ο Λακης ο Λωτος »

ακριβως την ιδια ερωτηση εκανα στον 3Φ αποψε... για να ερθει στα ισια της μια ζορισμενη lipo τι πρατουμε?Νομιζα Dιscharge πρωτα και μετα charge και balance μετεπειτα.. τελικα εσφαλα..(ημουν σιγουρος οτι ηταν πολλα τα steps που φανταζομουν) τελικα με λιγο χρηση της μπαταριας δειχνει να καταναλωθηκε even και μετα με ενα balance νομιζω θα ειναι οκ...με λιγα λογια balance επιλογη φορτισης=charge & balance κατα τα readings του 40στη..(40στης- φορτι(40)στης)

ειχα μια 3χιλιαρη 11.1 3 κελια και ητανε.. 4.κατι 4.κατι και 3.78..δηλαδη ειχε φαγωθει ανομοια μετα απο την υπερηχητικη πτηση μου χτες με την υπολοιπη μοιρα Τ-28 στην κοιλαδα(συν οτι εγινε παχουλη λιγακι ..ο θεμης φταιει και τα formation)..ευτυχως μετα το σημερινο πιο ηρεμο πεταγμα ηρθε στα ισια της.. τωρα ενα balance και off we go!@P@@P@@P@
Lipo Charge vs Lipo Balance ..νικητης ειναι το balance ΣΚΕΤΟ~!!
ο Λακης ο Λωτος

Απάντηση: Lipo Charge vs Lipo Balance ..νικητης ειναι το balance

AAA..Επισης καποιος θα ητανε καλο να γραψει οσο πιο κατανοητα γινεται για εμας τους απροσεχτοι ενα πινακακι με ποσο συνολικο και ανα ποσο φορτιο ανα κελι επιτρεπεται να πεταξεις και περιπου ποση ωρα σου δινει εκαστο νουμερο στην ενδειξη ALL η ανα κελι.....(ελαχιστο φορτιο που εγγυαται πτηση με ασφαλεια καποιων λεπτων και ποσο)
*οπου κελί=CELL και ουχι η συμπαθεστατη λαικη αηδος κελλυ κελεκιδου..Εικόνα.>F<
jkatsou

Δημοσίευση από jkatsou »

Οκ!! Άρα επιλέγουμε balance δαγκωτό!

Ευχαριστώ πολύ όλους!!+(*)
gxaid

Δημοσίευση από gxaid »

jkatsou έγραψε: Οκ, άρα προφανώς επιλέγουμε balance.

Απαιτούν όμως (charge-balance) την ίδια ώρα για να φορτίσουν μια lipo;

Στις Lipo πάντοτε επιλέγεις balancing, είτε φορτίζεις είτε αποφορτίζεις (με το φορτιστή σου). Όπως το έθεσε και πρακτικά ο DjBac για να είναι μια Lipo "υγιής" θέλεις πάντοτε τα x στοιχεία της (1S, 2S ... xS) να βρίσκονται στα ίδια Volt. Ο balancer του φορτιστή σου (ενσωματωμένος ή εξωτερικός αν ο φορτιστής δεν διαθέτει ενσωματωμένο) φροντίζει γι' αυτό.

1/ Ένα στοιχείο Lipo έχει ονομαστική τάση 3.7V.
2/ Ένα στοιχείο Lipo αν πέσει κάτω από 3.0V καταστρέφεται, χάνει τις ιδιότητές του ως πηγή ενέργειας και ενδεχομένως να γίνει και επικίνδυνο (πρήξιμο/φούσκωμα είναι κακός οιωνός) διότι αποσταθεροποιείται η χημεία του. Ανάλογα με τη ποιότητα του στοιχείο η καταστροφή του μπορεί να επέλθει και σε περισσότερα Volt.
3/ Ένα στοιχείο Lipo αν πέσει κάτω από 3.4 με 3.3V καταπονείται και οδεύει προς ταχύτερη λήξη ζωής.

Το προσωπικό μου κατόφλι είναι τα 3.5V και αυτό στη χειρότερη τω περιπτώσεων.

Υ.Γ. Lotus με προσέχεις?? :./>,<
gxaid

Απάντηση: Lipo Charge vs Lipo Balance ..νικητης ειναι το balance

Δημοσίευση από gxaid »

Ο ΛΑΚΗΣ Ο ΛΩΤΟΣ έγραψε: ....και περιπου ποση ωρα σου δινει εκαστο νουμερο στην ενδειξη ALL η ανα κελι.....(ελαχιστο φορτιο που εγγυαται πτηση με ασφαλεια καποιων λεπτων και ποσο)>F<

Αυτό αλλάζει απο αεροπλάνο σε αεροπλάνο, ακόμα και πανομοιότυπα, γιατί εξαρτάται απο τα ακόλουθα:

1/ Βάρος αεροσκάφους (μέ μπαταρία)
2/ Χωρητικότητα και C μπαταρίας
3/ Κινητήριο Setup = Συνδυασμός ισχύος moteur και προπέλας
4/ Το στυλ πτήσης

Ιν γκρίκ: Δύο ισοβαρή Trojan, με πανομοιότυπες brand new μπαταρίες, στο έδαφος δεμένα στον ίδιο πάσαλο (SOS αυτό!:p), με full throttle αλλά το ένα με εργοστασιακό setup και το άλλο με το δικό σου πυραυλικό setup, θα "ψοφήσουν" σε διαφορετικούς χρόνους.

Μάλλον το δικό σου πρώτο, I am sorry Miss Julie...*SAR*
gxaid

Δημοσίευση από gxaid »

Ο ΛΑΚΗΣ Ο ΛΩΤΟΣ έγραψε: Δηλαδη καλα το χειριστηκαμε σημερα μαν..εκ του ασφαλους ημασταν και ανηστχησα μην το παρακαναμε για μια στιγμη...διοτι λεγαμε ολο αλλη μια και σβηνω και ΑΛΛΗ μια και σβηνω και ολο πανω ημσταν...:D:D:D
T-28 Mar-val SQUADRON

Στα 11.5V είχες πολύ μέλλον ακόμα. Προσωπικά αρχίζω την "επιτήρηση" απο την ονομαστική και κάτω.

Ο ΛΑΚΗΣ Ο ΛΩΤΟΣ έγραψε:
(Εγω παντως ειμαι υπερ των 3000αρων μπαταριωνΑΝΕ και θα παρω αλλη 1-2 και πολυ κρατανε και παει δαιμονας το turnigy με αυτες...)

Κακώς, βάλε μια αυτοκινήτου καλύτερα...:./>,<
Μη ξεχνάς ότι οι 3000αρες τα έχουν τα παραπάνω γραμμαριάκια τους. Κοίτα μην έρθεις ισα βάρκα ίσα γυαλό και καταλήξεις τα extra mAh να "σέρνουν" τα extra gramms και τα λεπτά πτήσης σου να έχουν παρκάρει εκεί που ήταν και πρίν τη 3000λιαρη και να γελούν με τη πάρτη σου... Capito
ο Λακης ο Λωτος

σημερα με 3000 ημουν.. ειδες πως πηγαινε..(αμα προλαβες να δεις το σιφουνα)Ειδες πως ζυγιζει με τις συγκεκριμενες 3 χιλιαρες
....δεν ειναι πιο βαρυες απο τις turnigy 2200 ουτε απο τις trendy περτικαλι σου..μαζι με την 9v που βαζεις
jkatsou

Δημοσίευση από jkatsou »

Παιδιά όμως πως μπορώ να καταλάβω πότε πρέπει να σταματήσω για να μην καταστρέψω την μπαταρία λόγω υπερβολικής αποφόρτισης;
(Λογικά με ένα μετρητή θα μου πείτε.)

Επίσης πως ξέρω πόσα C lipo χρειάζομαι;;
_Β_Ο
DjBac

Δημοσίευση από DjBac »

Τι φορτιστή έχεις? Γιατί για μπαταρίες λιθίου (lipo, life κτλ) θες συγκεκριμένους ψηφιακούς φορτιστές που σταματάνε τη φόρτιση όταν πρέπει.

Τα που χρειάζεσαι θα τα δεις με το setup σου.

Π.χ. αν το μοντέλο σου τραβάει 30amp και εσύ έχεις μία μπαταρία 2200mah τότε θες του λάχιστον 30/2,2~13,6C

Καλό όμως είναι να έχει πάντα παραπάνω C από αυτά που χρειάζεσαι έτσι ώστε η μπαταρία να έχει καλύτερη καμπύλη αποφόρτισης και να μην πέφτει η τάση της εύκολα!
ο Λακης ο Λωτος

Λογικά με ένα μετρητή θα μου πείτε

Εικόνα
εμεις κατι τετοια μαραφετια χρησημοποιουμε...οι γνωστοι σε ολους μπαταριο-ρουφιανοι που καταδιδουν το ολικο και ανα κελλι φορτιο
ο Λακης ο Λωτος

Αααα.. και που σαι qxaid..ΕικόναΑυτη ειναι 196 γραμ...και 219 ειναι η 3000...λες να βαραινει πολυ?χαχαχχαχαχ
jkatsou

Δημοσίευση από jkatsou »

Ψηφιακό φορτιστή έχω, τον Imax B8.

Όσο για μετρητή θα φροντίσω να προμηθευτώ!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φορτιστές - Μπαταρίες - Φόρτιση & Αποφόρτιση”