Autopilot

Απάντηση
Vasilis

Autopilot

Δημοσίευση από Vasilis »

Γεια σε όλους!

Κατασκευάζω ένα ROV και θα ήθελα να του εγκαταστήσω κάποιο σύστημα το οποίο, όταν θα το ενεργοποιώ τότε το ROV να γυρίζει σε μένα χωρίς να το κατευθύνω εγώ. Κάτι σαν autopilot ή κάποιο gps sensor κτλ.
Ξέρω ότι σε αυτό το forum ασχολείστε όλοι με τον "αέρα", αλλά θέτω το ερώτημα μου σε όλους εσάς διότι λόγο του αερομοντελισμού γνωρίζετε περισσότερα όσον αφορά αυτά τα συστήματα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!::)::)::)
Βασίλης
spyroslo

Απάντηση: Autopilot

Δημοσίευση από spyroslo »

Χαίρεται και από έμενα και κάλος σας βρήκα , φίλε vasili και εγώ για αυτό γράφτηκα και παρακολουθώ το φορουμ ακόμα είμαι στο διάβασμα να καλύψω καπια κενά- απορίες που έχω ( έλικες μοτερ κτλπ )
στο θέμα σου τώρα

Υπάρχουν πολη κοντρολερ που κάνουν αυτή τη δουλεία που θεσ και για ολλα τα βαλάντια ψάξε στο νετ για

• ΟpenPilot

• Adrucopter

για πες λίγο πιο αναλυτικά για το project σου .

Εγω θελω να φτιαξω ενα copter Y6 με αυτές της ιδιότητες

Εικόνα
Vasilis

Δημοσίευση από Vasilis »

Γεια σου Σπύρο και σ΄ευχαριστώ για την απάντηση σου.

Το project είναι ένα ROV (εδώ είναι το λινκ με την κατασκευή μου http://www.youtube.com/watch?v=K-lXkYTE-08
) και θα ήθελα να του εγκαταστήσω ένα σύστημα σαν αυτό που προανέφερα.
spyroslo

ooooxxxxxxxx :(

μπερδεύτηκα λίγο και μαλών αυτό που σου πρωτινά δεν ξέρω αν κάνουν για τη δουλεία που το θες και από τα λιγα που ξερω δεν νομιζω να πιανει το GPS υποβρύχια

πάντως για δες αυτό το LINK

προσπαθεί να κάνει κάτι παρόμοιο
cybervet

Δημοσίευση από cybervet »

Καλησπερα , νομιζω οτι θα δυσκολευτεις για να βρεις κατι σε ερασιτεχνικο επιπεδο γιατι τα περισοτερα συστηματα RTH (return to home) βασιζονται σε gps και αρα το ROV μαλλον δεν το καλειπτουν. Περισοτερα δεν μπορω να σου πω γιατι δεν το εχω ψαξει, καλη επιτυχια παντως και συνχαρητηρια για την καλη δουλεια που εκανες.
Τασος
spyroslo

να σε ρωτήσω κάτι

θες να επιστρεφει στο σημείο που εισαι εσυ ( χειριστης) και όταν είναι κάτω απο το νερό ..?
η όταν είναι στην επιφάνεια
cybervet

Δημοσίευση από cybervet »

Να ενα λινκ που μπορει να σε ενδιαφερει http://www.sparkfun.com/products/9980

Τασος
Vasilis

Δημοσίευση από Vasilis »

spyroslo έγραψε: να σε ρωτήσω κάτι

θες να επιστρεφει στο σημείο που εισαι εσυ ( χειριστης) και όταν είναι κάτω απο το νερό ..?
η όταν είναι στην επιφάνεια

Θέλω να επιστρέφει όταν πλέον έχει βγει στην επιφάνεια.
bladeskiller

Δημοσίευση από bladeskiller »

Στο video παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι, ο τύπος ελέγχει το σκάφος με καλωδιακή σύνδεση οπότε για να το φέρει πίσω μπορεί απλά να τραβήξει το καλώδιο.
Εσύ τώρα ,για να θέλεις να βάλεις σύστημα αυτόματης κατεύθυνσης, θα πει ότι θέλεις να το ελέγχεις ασύρματα. Εδώ τώρα, πέραν των άλλων, υπάρχουν και κάποια επιπλέον προβλήματα, που σχετίζονται με τον έλεγχο του σκάφους κάτω από την επιφάνεια.
Γιατί όσο βρίσκεται στην επιφάνεια και η τηλεκατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσει κανονικά αλλά και το video link. Το θέμα είναι τι γίνεται κάτω από το νερό. Για την τηλεκατεύθυνση του σκάφους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συνηθισμένες μοντελιστικές τηλεκατευθύνσεις. Το νερό, ειδικά αν είναι θαλασσινό ,που λόγω του αλατιού παρουσιάζει πολύ έντονη αγωγιμότητα ,λειτουργεί σαν ηλεκτρομαγνητικός θώρακας. Στα μεν 2.4 γιγαχέρτζ το σήμα θα χαθεί μόλις ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια στις δε άλλες μπάντες των χαμηλών VHF είναι θέμα μερικών μέτρων. Το ίδιο πρόβλημα άλλωστε αντιμετωπίζουν και τα πραγματικά υποβρύχια στη χρήση ασυρμάτων κάτω από το νερό. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για το video link. Συνεπώς ,πρώτα πρέπει να ψάξεις λύση για αυτά τα προβλήματα γιατί το autopilot με GPS όταν το σκάφος είναι πλέον στην επιφάνεια, μπορείς να το λύσεις με τα συστήματα που έχουν βγει τώρα τελευταία για μοντελιστική χρήση. Ενώ ,στο θέμα του ελέγχου και του video link ,τα συνηθισμένα μοντελιστικά συστήματα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μέσα σε ελάχιστα μέτρα. Ειδικά σε θαλασσόνερο.

Φιλικά Κώστας.
ditman

Δημοσίευση από ditman »

Καλημέρα σε όλους - πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Με είχε απασχολήσει και εμένα προ καιρού η κατασκευή τέτοιου σκάφους και, κατόπιν .... μελέτης, είχα βρει λίγο-πολύ αυτά που πολύ σωστά αναφέρει ο Κώστας σχετικά με τα προβλήματα ασύρματης επικοινωνίας.

Η μοναδική λύση φαίνεται να είναι η χρήση ξεχωριστής πλατφόρμας που θα βρισκεται μόνιμα στην επιφάνεια και θα συνδέεται με το υποβρύχιο. Με αυτό τον τρόπο, έχεις δέκτη, Video Transmitter και GPS στην πλατφόρμα και μεταφέρεις τα δεδομένα από και προς το σκάφος με καλώδια. Η πλατφόρμα μπορεί να είναι κάτι σαν πολύ μικρή βάρκα ή σχεδία.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι με αυτό τον τρόπο λύνεις κάποια θέματα (τηλεχειρισμός, μετάδοση βίντεο), αλλά παραμένουν πολλά ακόμα ανοικτά:
- Στεγανότητα του σκάφους στο σημείο όπου εισέρχονται τα καλώδια
- Μηχανισμός για τη διαχείριση των καλωδίων (αμόλα καλούμπα - τράβα καλούμπα)
- Προσοχή στην κίνηση του σκάφους, ώστε να μην μπερδευτούν τα καλώδια
- Προβλήματα πλεύσης της πλατφόρμας, ειδικά σε ταραγμένη θάλασσα.

Γενικά, πρέπει να είναι κανείς έτοιμος για πολύ κόπο και πολλά έξοδα σε ένα τέτοιο πρότζεκτ.

Παρακάτω είναι κάποια λινκς για το θέμα των τηλεκατευθυνόμενων υποβρυχίων - ρίξε μια ματιά και θα βρείς αρκετή πληροφορία για το πως δουλεύουν αυτά τα σκάφη, καθώς και έτοιμους μηχανισμούς για βύθιση, πλοήγηση, κλπ. Ίσως, επίσης, βρεις κάποιο WTC ή ακόμα και έτοιμο σκάφος που να μπορεί να χρησιμέυσει σαν βάση για το προτζεκτ.

http://www.rc-sub.com

http://www.mikessubworks.com

http://www.otwdesigns.com

http://rcmodelsubmarines.co.uk

http://www.caswellplating.com

Και, φυσικά, ο .... θεός των τηλεκατευθυνόμενων υποβρυχίων, Alexander Engel:

http://www.engel-modellbau.de/catalog/?language=en
Vasilis

Δημοσίευση από Vasilis »

bladeskiller έγραψε: Στο video παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι, ο τύπος ελέγχει το σκάφος με καλωδιακή σύνδεση οπότε για να το φέρει πίσω μπορεί απλά να τραβήξει το καλώδιο.
Εσύ τώρα ,για να θέλεις να βάλεις σύστημα αυτόματης κατεύθυνσης, θα πει ότι θέλεις να το ελέγχεις ασύρματα. Εδώ τώρα, πέραν των άλλων, υπάρχουν και κάποια επιπλέον προβλήματα, που σχετίζονται με τον έλεγχο του σκάφους κάτω από την επιφάνεια.
Γιατί όσο βρίσκεται στην επιφάνεια και η τηλεκατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσει κανονικά αλλά και το video link. Το θέμα είναι τι γίνεται κάτω από το νερό. Για την τηλεκατεύθυνση του σκάφους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συνηθισμένες μοντελιστικές τηλεκατευθύνσεις. Το νερό, ειδικά αν είναι θαλασσινό ,που λόγω του αλατιού παρουσιάζει πολύ έντονη αγωγιμότητα ,λειτουργεί σαν ηλεκτρομαγνητικός θώρακας. Στα μεν 2.4 γιγαχέρτζ το σήμα θα χαθεί μόλις ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια στις δε άλλες μπάντες των χαμηλών VHF είναι θέμα μερικών μέτρων. Το ίδιο πρόβλημα άλλωστε αντιμετωπίζουν και τα πραγματικά υποβρύχια στη χρήση ασυρμάτων κάτω από το νερό. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για το video link. Συνεπώς ,πρώτα πρέπει να ψάξεις λύση για αυτά τα προβλήματα γιατί το autopilot με GPS όταν το σκάφος είναι πλέον στην επιφάνεια, μπορείς να το λύσεις με τα συστήματα που έχουν βγει τώρα τελευταία για μοντελιστική χρήση. Ενώ ,στο θέμα του ελέγχου και του video link ,τα συνηθισμένα μοντελιστικά συστήματα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μέσα σε ελάχιστα μέτρα. Ειδικά σε θαλασσόνερο.

Φιλικά Κώστας.

Φίλε Κώστα, το ROV στο βίντεο είναι δικό μου και όπως σωστά παρατήρησες, ο έλεγχος γίνετε μέσω καλωδίου για τους λόγους, που πολύ σωστά, προανέφερες.
Οι πληροφορίες που ζητάω αφορούν ένα νέο ROV το οποίο το θα κινείται στην επιφάνεια του νερού.
Ευχαριστώ
Vasilis

Δημοσίευση από Vasilis »

Νομίζω ότι βρήκα την λύση!!!

Ευχαριστώ πολύ όλους σας για την βοήθεια σας!!:D:D:D
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

τί θα κάνεις?
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά ηλεκτρονικά - Ιδιοκατασκευές - Σκέψεις”