Scratch Build: Little stick από σχέδια

Απάντηση
yankos

Απάντηση: Scratch Build: Little stick από σχέδια

Δημοσίευση από yankos »

Δεν πολυκαταλαβαίνω από την εικόνα, αλλά αν θα βάλεις 1 σέρβο και όχι 2, θα μπει αναγκαστικά στο κέντρο της πτέρυγας. Κάνε μια βασούλα και θα είσαι οκ.
Να υποθέσω ότι μιλάμε για ένα μικρό σέρβο έτσι; Δε θα τρώει και πολύ ζόρι η βάση.
yankos

Δημοσίευση από yankos »

Για τις ντίζες, σε τόσο μικρά μοντέλα που δεν περιμένεις επιδόσεις, ταχύτητες, ακρίβεια κλπ βάζω τη ντίζα όπως είναι και στην άκρη της δίνω σχήμα Ζ.
Ή στη μια άκρη της ντίζας μπορείς να βάλεις κάποιο ακρόντιζο ή βαρελάκι με άλεν για να μπορείς να ρυθμίζεις το πηδάλιο.
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

Κοίτα αυτή την φωτογραφία Το κόκκινο δείχνει την συνέχεια της ντιζας μέσα στο φτερο
Η άκρη μπαίνει μέσα στο aileron
Φυσικά σε σωληνάκι τρέχει το οριζόντιο τμήμα

Εικόναhttp://www.petame.gr/forumv/attachment.php?attachmentid=27143&d=1318835367
Συνημμένα
nutjob_torque-rods.jpg
nutjob_torque-rods.jpg (36.14 KiB) Προβλήθηκε 133 φορές
minisport%20045.jpg
minisport%20045.jpg (93.94 KiB) Προβλήθηκε 133 φορές
imagesCA66VN4U.jpg
imagesCA66VN4U.jpg (6.13 KiB) Προβλήθηκε 133 φορές
aileron-servo.jpg
aileron-servo.jpg (47.02 KiB) Προβλήθηκε 133 φορές
Αντώνης Κριτζάς

η με αυτό τον τρόπο..... με τις ντίζες ορατέςΕικόνα
Συνημμένα
imagesCA57GNEJ.jpg
imagesCA57GNEJ.jpg (4.1 KiB) Προβλήθηκε 133 φορές
Αντώνης Κριτζάς

ακόμη με σωληνάκι (το κίτρινο) μέσα στο φτερό και 1μμ ντίζα να τρέχει μέσα

Εικόναhttp://www.petame.gr/forumv/attachment.php?attachmentid=27148&d=1318836118

Από τις τρείς μεθόδους(μονού servo) καλύτερη είναι η πρώτη
Συνημμένα
HPIM2546.jpg
HPIM2546.jpg (92.32 KiB) Προβλήθηκε 133 φορές
Skywalker

Δημοσίευση από Skywalker »

Yankos το σέρβο θα είναι ένα μικρό των 6 γραμμαρίων.

Αντώνη 1000 ευχαριστώ για τις φωτογραφίες! +(*)

Καλό το σχέδιο αλλά είμαι και οπτικός τύπος για αυτό πάντα μου αρέσουν οι φωτογραφίες.

Θα επιχειρήσω τον πρώτο τρόπο που προτείνει και ο Αντώνης.

Το μόνο πρόβλημα με το σέρβο είναι ότι το κέντρο της πτέρυγας πέφτει ακριβώς πάνω στην κεντρική αεροτομή. Οπότε για να βάλω το σέρβο στο κέντρο της θα πρέπει να σκάψω την κεντρική αεροτομή λίγο πιο πίσω από εκεί που περνάνε τα οριζόντια δοκάρια και το shear web και να κάνω βασούλες.

Εικόνα

Και στο σχέδιο αν δείτε η γραμμή της μεσαίας αεροτομής τέμνει το σέρβο κάθετα, άρα νομίζω πρέπει να σκάψω το κάτω μέρος της αεροτομής για να μπει το σερβάκι.

Ισχύει κάτι τέτοιο παιδιά?

Να και με φωτογραφία που ακούμπησα την πτέρυγα σε ένα πρόχειρο σχέδιο πάνω για να δείτε

Εικόνα

Απλά δίπλα στο σέρβο φαίνεται και ένα κάθετο δοκάρι από το shear web προς τα πίσω, λογικά αποτελεί μέρος της βάσης στήριξης.
yankos

Δημοσίευση από yankos »

Εννοείται ότι δεν πρέπει να κόψεις και τη δοκό μαζί με την αεροτομή έτσι;
Επίσης καλό είναι να αποφύγεις να βιδώσεις το σέρβο πάνω στη δοκό.
Στη θέση σου θα ενίσχυα την κεντρική αεροτομή με μπάλσα και στα σημεία που θα έμπαιναν οι βίδες θα έβαζα ένα νυχάκι κόντρα πλακέ.
Skywalker

Ναι από το σχέδιο δεν δείχνει ότι πρέπει να πειραχτεί η δοκός. Και το δείχνει όπως το λες εσύ. Αν δείς μέσα στα πράσινα τετράγωνα που σημείωσα έχει βάλει τα έξτρα τμήματα για να βιδωθεί το σέρβο, τα έχω και με κόκκινες διακεκομένες.
Εικόνα

Οπότε κόβω στην αεροτομή μόνο το περίγραμμα του σέρβο που θα χωθεί εκεί αφού φυσικά πρώτα υπολογίσω και το πως θα μπουν τα κομμάτια στήριξης με κόντρα πλακέ.

Και λογικά θα βγει κάπως έτσι, με το σέρβο μετατοπισμένο μέσα στο κάτω μέρος της αεροτομής και με τα αυτάκια του σέρβο βέβαια να πατάνε σε κόντρα πλακέ.

Εικόνα

Να του βάλω 1,5 χιλιοστό κόντρα πλακέ για την στήριξη των βιδών σε εκείνα τα σημεία?
Αντώνης Κριτζάς

Η δική μου άποψη είναι να βάλεις το servo πίσω από την κεντρική δοκό και να δέσεις την κομμένη αεροτομή με δύο άλλες αριστερά δεξιά
Συνημμένα
iwhgef.jpg
iwhgef.jpg (52.95 KiB) Προβλήθηκε 133 φορές
Skywalker

Αντώνη όπως λες θα την βάλω από πίσω , δεν θα πειράξω την κεντρική δοκό.

Οπότε πρώτα θα τοποθετήσω το σέρβο πίσω από την δοκό μέσα στην αεροτομή βιδωμένη σε κόντρα πλακέ βάσεις που θα φτιάξω.

Μετά συνεχίζω για ντίζες και aileron και κάλυψη των 5 κεντρικών αεροτομών με 1,5mm μπαλσα ώστε να έχουν αντοχή στα λαστιχάκια που θα κρατάνε την πτέρυγα.

Ευχαριστώ για όλες τις ιδέες και προτάσεις Yankos και Αντώνη!
Άβαταρ μέλους
CARAPIS

Δημοσίευση από CARAPIS »

....χμμμμμμ....

...., γιαααα να δουμεεεεε... και γιατι να μην βαλει δυο servo & να μην κοψει καθολου την κεντρικη ενωση..._Β_Ο, ποσο βαρος θα παρει...!@/-=}{{...& θα εχει και Flaperon εαν θελει και τα χρειαστει..._P_P

Χρησταρας
Mogolos

Δημοσίευση από Mogolos »

Θα συμφωνήσω με τον Χρήστο. 2 Servos και καθαρισες. Το βαρος που θα πάρει ειναι μικρό.
Skywalker

Ωραία οπότε δεν πειράζω την κεντρική αεροτομή απλά πλάι της και πίσω από την κεντρική δοκό , δεξιά και αριστερά, θα κάνω βάσεις κόντρα πλακέ 1,5 χιλιοστό και θα βάλω από ένα σέρβο.

Το έξτρα βάρος θα είναι 6 γραμμάρια το σέρβο και άντε ακόμα άλλα 6 γραμμάρια το πολύ οι βάσεις και οι 2 βίδες. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Skywalker

Απάντηση: Eddystone Model Flying Club, Plymouth, UK

Στιγμές αποκάλυψης και λίγη από την ιστορία μου....

Ο λόγος που δεν προχώρησα με τα ελικόπτερα με τα οποία είχα αρχίσει (lama v3) ήταν ένα video με ένα spitifire scratch build που κατά τύχη είδα στο youtube.

Από εκείνη την στιγμή το μόνο που ήξερα ήταν ότι τα ελικόπτερα είναι απλά ιπτάμενα μοτέρ και απλά υπερνικούν την βαρύτητα, ειδικά τα 3D κάνουν κόλπα που κανένα αληθινό δεν μπορεί να κάνει άρα είναι κάτι μη ρεαλιστικό. Πέρα από αυτό, ένα αεροπλάνο χωρίς μηχανή πετάει ενώ ένα ελικόπτερο απλά πέφτει.

Το μόνο ρεαλιστικό που μπορείς να κάνεις με ένα ελικόπτερο είναι να το ντύσεις scale και να κάνεις καμία βόλτα.... άρα μετά το βίντεο με το spit οι προοπτικές μου φάνηκαν λίγες για να ασχοληθώ με τα ελικόπτερα που στην αρχή μου άρεσαν... επίσης επειδή μου άρεσαν και οι κατασκευές τα αεροπλάνα ήταν κάτι που θα μου έδινε την ευκαιρία να μάθω πολλά πάνω σε αεροδυναμική, κατασκευές, επισκευές από απλά να αλλάγω μοτεράκια και ηλεκτρονικά όπως σε ένα ελικόπτερο κτλ.

Για πάρτι του spitfire άφησα πίσω τα ελικόπτερα και δεν θα ηρεμήσω ποτέ όυτε θα βάλω κάτι άλλο στο μυαλό μου πέρα από ένα spitfire το οποίο θα είναι scale scratch build από μπάλσα δικό μου με κινητήρα βενζίνης (έχω ήδη τα σχέδια).

Το Little stick που ξεκίνησα να κάνω είναι ο πρώτος εμπειρικός σταθμός πάνω στις κατασκευές scratch build το οποίο πετάξει δεν πετάξει, είναι μια καλή δασκάλα κατασκευής με σχέδια... τελικός στόχος είναι το spitfire πάντα.... ξέρω ότι ακόμα δεν έχω και το χώρο για να το ξεκινήσω αλλά έχω ακόμα πολλά πριν φτάσω σε εκείνο το σημείο.

Ας επιστρέψουμε όμως στην πραγματικότητα.... το Little stick έχει μείνει πίσω επειδή συναρμολογούσα το trainer με το οποίο θέλω αφενός να περάσω το A certificate σαν πιο εύκολο μοντέλο αλλά και να αποκτήσω και ώρες πτήσεις που λόγω πολλών πήγαινε-έλα μέσα στις διακοπές Ελλάδα αλλά μετακόμισης Αγγλία δεν έχω απολαύσει. Τελικά είναι έτοιμο και μένουν μόνο οι ρυθμίσεις με την τηλεκατεύθυνση για τις κινήσεις στα σέρβο. Οπότε μετά ξεκινάει προπόνηση...

Πλεόν από εβδομάδα θα ξεκινήσω και πάλι το little stick...

Παιδιά μιλάμε για έρωτα με το spit και ο δρόμος είναι μακρύς...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Θερμικά Αεροπλάνα”