Ασταθης καταναλωση ρευματος σε FUNCUB

Απάντηση
koumou

Ασταθης καταναλωση ρευματος σε FUNCUB

Δημοσίευση από koumou »

Καλημερα σας.

Εχω ενα Fun Cub της Multiplex, το οποιο εινα εξωπλισμενο με τα ακολουθα:

1. Turnigy D3536/8 1000KV Brushless Outrunner Motor
2. Turnigy AE-45A Brushless ESC with Bec
3. APC style propeller 12x6-E
4. 2 x HXT900 9g / 1.6kg / .12sec Micro Servo for ailerons
5. 2 x HXT900 9g / 1.6kg / .12sec Micro Servo for flaps
6. Hitec Hs-81 elevator
7. Hitec Hs-82 MG rudder
8. Zippy 2200 mA 25C batteries

To Funcub πεταει υπεροχα και μεχρι πριν 2 βδομαδες μου εδινε 11-12 λεπτα μικτης πτησης, αφηνοντας 20% γεματη τη μπαταρια. Πριν δυο βδομαδες αναγκαστικα να το κατεβασω αρον αρον αφου το ESC εκοψε το ρευμα για το μοτερ. Το ρευμα στη μπαταρια κατεβηκε στο 10%
μετα απο μονο 6 λεπτα πτηση. Τωρα δεν πεταω πανω απο 6 λεπτα τη φορα μεχρι να εντοπισω το προβλημα. Η υπερκαταναλωση δεν συμβενει παντα και δεν εντοπιζεται σε μια συγγεκριμενη μπαταρια. (εχω 4εις). Το μοτερ μου τραβαει 365W και δεν εχω παρατηρηισει απολεια δηναμης.

Εχω παρατηρησει οτι καθε φορα που συνδεω τη μπαταρια το σερβο του elevator δονηται και σταματαει μονο οταν κουνησω το στικ.

Μπορει καποιος να μου προτεινει κατι για να μπορεσω να εντοπισω το προβλημα;

Ευχαρηστω
Αποστολης
Ροδος
nasa

Απάντηση: Ασταθης καταναλωση ρευματος σε FUNCUB

Δημοσίευση από nasa »

...καλημέρα φίλε 'koumou' .... τι εννοείς όταν λες '...αφήνοντας 20% γεμάτη την μπαταρία...', η, ότι '...το ρεύμα στη μπαταρία κατέβηκε στο 10%...' ...κάτι δεν μου ακούγεται καλά ... μήπως ξελιγώνεις τις μπαταρίες σου..?
η ταν, η, τα πετάν...
koumou

Δημοσίευση από koumou »

nasa έγραψε: ...καλημέρα φίλε 'koumou' .... τι εννοείς όταν λες '...αφήνοντας 20% γεμάτη την μπαταρία...', η, ότι '...το ρεύμα στη μπαταρία κατέβηκε στο 10%...' ...κάτι δεν μου ακούγεται καλά ... μήπως ξελιγώνεις τις μπαταρίες σου..?

Πετουσα για 10-11 λεπτα και η μπαταρια κατεβαινε στα 11,2-11,3 Volt.
Το προβλημα ειναι οτι μερικες φορες οι μπαταριες κατεβαινουν κατω απο 10 Volt με 6-7 λεπτα πτηση. Κατι τραβαει πιο πολυ ρευμα απ' οτι πρεπει. Αυτο δεν συμβενει παντα, αλλα προς αποφυγη απροοπτων τωρα δεν πεταω πανω απο 6 λεπτα τη φορα.
socratesb

Δημοσίευση από socratesb »

Όλες οι μπαταρίες συμπεριφέρονται το ίδιο?? Μπορείς να ξαναδοκιμάσεις να καλιμπράρεις το esc aπό την αρχή και μας λες.
nasa

Δημοσίευση από nasa »

...φαντάζομαι πως κάθε φορά που φορτίζεις τις μπαταρίες σου κάνεις κ' balance των στοιχείων...!
η ταν, η, τα πετάν...
asterixx25

Δημοσίευση από asterixx25 »

Εχω παρατηρησει οτι καθε φορα που συνδεω τη μπαταρια το σερβο του elevator δονηται και σταματαει μονο οταν κουνησω το στικ.

Μήπως εκεί είναι το πρόβλημα? Αν μπορείς αντικατέστησε το και ξανακάνε μετρήσεις.
DjBac

Δημοσίευση από DjBac »

Δοκίμασε να βάλεις το αμπερόμετρο να σου μετρήσει το ρεύμα όταν το μοτέρ δεν το χρησιμοποιείς, αλλά όταν το σέρβο σου κάνει αυτά τα περίεργα που αναφέρεις! Λογικά θα σου τραβάει περιττό ρεύμα, γι'αυτό και έχεις αυτήν την κατανάλωση!
ΑνδρεαςΛ

Δημοσίευση από ΑνδρεαςΛ »

koumou έγραψε: Πετουσα για 10-11 λεπτα και η μπαταρια κατεβαινε στα 11,2-11,3 Volt.
Το προβλημα ειναι οτι μερικες φορες οι μπαταριες κατεβαινουν κατω απο 10 Volt με 6-7 λεπτα πτηση. Κατι τραβαει πιο πολυ ρευμα απ' οτι πρεπει. Αυτο δεν συμβενει παντα, αλλα προς αποφυγη απροοπτων τωρα δεν πεταω πανω απο 6 λεπτα τη φορα.

1. η κάτι τραβάει περισσότερο ρεύμα η
2. Οι μπαταρίες σου(ίσως ένα από τα στοιχεία τους) έχουνε πέσει.

Για το 1 κάνε αυτό που έχει προτείνει ο DJBac.

Για το 2 θα το διαπιστώσεις στη φόρτιση.

Όταν οι μπαταρίες σου είναι χρησιμοποιημένες, τις βάζεις για balance charge και παρακολουθείς από την οθόνη που δείχει τα βολτ και των 3ων στοιχείων.

Κάτω από κανονικές συνθήκες και τα 3 θα πρέπει να ανεβάζουν 0.01 volt κάθε τόσο σε συγχρονισμό.

Αν 1 από τα 3 αρχίζει να ανεβάζει βολτ με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό απ' ότι τα άλλα τότε έχεις ελαττωματικό στοιχείο το οποίο αντίστοιχα στη χρήση ρίχνει τα βόλτ του πολύ γρήγορα, παρασύροντας και τα συνολικά βολτ της μπαταρίας....
koumou

Δημοσίευση από koumou »

Ευχαριστω για τη βοηθεια σας. Χθες δοκιμασα να εντοπισω με τη χρηση του Watt meter, αν υπαρχει υπερκαταναλωση απο καποιο servo, αλλα ολα ειναι ενταξει. Θα δοκημασω αυτο που προτινει ο Ανδρεας για να δω αν υπαρχει προβλημα σε ενα απο τα στοιχεια μπαταριας.
koumou

Δημοσίευση από koumou »

Σημερα εκανα 4 πτησεις με 4 γεματες και balanced μπαταριες. Μετα μετρησα τις μπαταριες και οι μετρησεις εχουν ως εξης:

6'36'' 11,44 V 36% υπολειπο
6'59'' 11,38 V 30% "
6'44'' 11,51 V 42% "
6'53'' 11,36 V 27% "
nasa

Δημοσίευση από nasa »

koumou έγραψε: Σημερα εκανα 4 πτησεις με 4 γεματες και balanced μπαταριες. Μετα μετρησα τις μπαταριες και οι μετρησεις εχουν ως εξης:

6'59'' 11,38 V 30% "
6'44'' 11,51 V 42% "
6'53'' 11,36 V 27% "

...δεν μας βάζεις τις τιμές ανά στοιχείο για κάθε μπαταρία για να δούμε τι γίνεται..?
η ταν, η, τα πετάν...
ΑνδρεαςΛ

Δημοσίευση από ΑνδρεαςΛ »

koumou έγραψε: Σημερα εκανα 4 πτησεις με 4 γεματες και balanced μπαταριες. Μετα μετρησα τις μπαταριες και οι μετρησεις εχουν ως εξης:

6'59'' 11,38 V 30% "
6'44'' 11,51 V 42% "
6'53'' 11,36 V 27% "

Πως υπολογίζεις το υπόλοιπο;

Τα ποιό πάνω δεν λένε πολλά αφού δεν γνωρίζουμε αν με όλες τις μπαταρίες πετούσες με την ίδια χρήση του γκαζιού.

Αν υποθέσουμε ότι η χρήση ήταν σταθερή τότε τουλαχιστον 2 από τις μπαταρίες σου έχουν κουραστεί.

Πάντως από τα πιό πάνω δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ηλεκτρικά Αεροπλάνα”