Multi-rotor for dummies αλά Ελληνικά
Multi-rotor for dummies αλά Ελληνικά
Εχω εντυπωσιαστει παρα πολύ από τα multi-copter.
Σε βαθμο που ξεκινησα δειλά-δειλά ένα δικο μου project.
Φυσικα το κεντρικο frame θα είναι ένα έτοιμο foldable Χ525 μεχρι να μαθω τα βασικά στην αρχή αλλα ηδη σχεδιαζω στο CAD ένα frame το οποιο θα εχει τη δικη μου υπογραφη και εχω ηδη βρεί και μέρος το οποιο «κοβει» ανθρακόνημοπλακετα από ετοιμα σχέδια (μπορεί όμως να παρει μεχρι και μηνα)
Βασικα ενας μεγαλος σταυρος με skids θα είναι αλλα θα πεσει πολύ μελετη στο θεμα ισσοροπειας , των κραδασμων , και του FPV.
Για controller απ ότι διαβασα μαλλων κι εγω για KK πλακετα παω κι όχι για wii, καθως με ένα τυπικο “googling” βρήκα παρα πολύ υλικο διαθεσιμο, λογισμικο, custom firmwares, σχέδια και ένα σωρο καλουδια.
Το μονο προβλημα που συνατησα για άλλη μια φορα είναι η γλώσσα. Δυστυχως δε βρήκα πουθενα: τετρακοπτερα για πρωταρηδες, «quad-copter for dummies», οποτε αποφασισα να κανω ότι ειχα κανει παλιοτερα με το flymentor.
Θα στησω ένα μονος μου το οποιο προοριζεται για FPV χρηση και πανω εκει ότι μαθω θα το μοιραστω στο forum.
Ξεκίνησα λοιπων να μαζέψω τα υλικα:
Ωραία frame βρηκα στο goodluckbuy.com και μαλιστα με δωρεαν μεταφορικα.
Λοιπό Hardware από hobbyking.com
Code
Description
9329000029
Slow Fly Electric Prop 1045R SF (4 pc - Gree
9329000027
Slow Fly Electric Prop 1045R SF RH Rotation
TR-Strip-BL
Turnigy High Density R/C LED Flexible Strip-
TR-Strip-RE
9171000003
USBasp AVR Programming Device for ATMEL proc
TR-Strip-GR
Q005
FPV Fiberglass Pan-Tilt Camera Mount L-Size
258000011
10CM Male to Male Servo Lead (JR) 26AWG (10p
AM1003A
4mm Gold Connectors 10 pairs (20pc)
TR_P30A
TURNIGY Plush 30amp Speed Controller
NX-4005-650
NX-4005-650kv Brushless Quadcopter Motor
TR_PC
TURNIGY BESC Programming Card
9171000011
HobbyKing Multi-Rotor Control Board V3.0 (At
4xAAhold
4 x AA Battery Holder (Rx Pack)
CP80012RX8T
900MHZ 800mW Tx/Rx & 1/3-inch CCD Camera PAL
TR-Strip-WH
HKX-1000
HobbyKing X-1000 Advanced Head-Movement-Trac
Ξεκινάμε με το frame λοιπων, βλ. φωτο. Ηρθε μεσα σε 5 μέρες. Η κατασκευή δείχνει πολύ γεροδεμενη, τα υλικα είναι καλα και το φινιρισμα είναι πολύ εντυποσιακο αυτό το γυαλιστερο μαυρο και κοκκινο.
Δεν εχει manual οποτε στις φωτογραφιες θα δειτε έναν τροπο από πού να ξεκινησετε.
--Δεν είναι και τιποτα δυσκολο κοιταζοντας τις φωτογραφιες στο google να το στησετε αλλα ένα manual εστω και στα κινεζικα θα βοηθαγε, ισα ισα να εχεις καπου τις φωτογραφιες συγκετρομενες φτανει.--
Παχυς βραχίονας που δειχνει να αντεχει σε βαρβαρη κακομεταχειριση (ελευθερη πτωση) και μαζεμενος ολος ο εξοπλισμος στο κέντρο.
Ένα πραγμα που με εβαλε σε σκεψεις είναι η εκτεθεμενη πλακετα (πανω) και η εκτεθειμενη μπαταρια (κατω) τα κοβω να γινονται μιας χρησης το καθενα αν πεσουν.
Εδώ θα υιοθετησω κι εγω μια ιδεα που βρηκα στο google χρησιμοποιωντας ένα αδειο κουτι τυπου “cake” από CD το οποιο εχει διαφανο καπακι, τρυπιεται ευκολα για να περασουν τυχων καλωδια και θα προστατεψει την εκτεθειμενη πλακετα σε περιπτωση πτωσης.
Το σκεπτικο είναι να αποροφησει το καπακι τον κραδασμο, ετσι ώστε να μην σπασει η πλακετα ή σπασουν τα ποδαρακια που θα κρατανε την πλακετα.(γιατι αν κανει ρογμη εκει, πας για νέο frame) Και λογω της κυκλικοτητας της κατασκευης σε μια τυχων πτωση θα λειτουργησει σαν κρανος προστατευοντας τον ευεσθητο εξοπλισμο.
Άλλος ενας λογος που μου αρεσε το σκεπτικο με το καπακι από τα cd είναι οτι του κοβουν μικρες καμαρες στη βαση αφηνωντας μονο τα σημεια που οπου κουμπωνει στη βαση και με τον τροπο αυτό φτιαχνουν ένα σχεδιο το οποιο αποροφαει τους κραδασμους κανοντας τους να ταξιδευουν κυκλικα γυρω γυρω από το καπακι με αποτελεσμα να φτανουν εντελως εξασθενημενοι στην κορυφη οπου προοριζεται να κουμπωσει το pan/tilt συστημα τοτ FPV. Ασε που η ελαστικοτητα του συγκεκριμενου υλικου μεταδιδει δυσκολα τους κραδασμους
Μικροτερο το σημειο επαφης σημαινει ασθενεστερη μεταφορα κραδασμων, περισσοτερο σημειο επαφης σημαινει ριχτερ στην καμερα.
Από τη μια αποψη καλο είναι αυτό αλλα από την άλλη, η καμερα λειτουργει και σαν συναγερμος ότι κατι δεν παει καλα, καλυτερα να το μαθεις από ένα κουνημενο βιντεο παρα να το μαθεις στον αερα ότι ένα μοτερ σου είναι ετοιμόρροπο και οπου να ναι θα το φας στο κεφαλι.
Φυσικα δεν ξερω αν αυτή η θεωρεια ισχυει, αλλα στην πραξη θα φανει. Οσο πιο κοντα στο κεντρο βαρους εισαι τοσο λιγοτερους κραδασμους εχεις, δεν είναι τυχαιο που όλα τα FPV στα ελικοπτερα τα βαζουμε κατω από το κεντρικο μοτερ στα skids, κι όχι πχ. στην ουρα. Κατι ξερει ο ποιητης παραπανω
By ubhae
at 2012-03-27
Σε βαθμο που ξεκινησα δειλά-δειλά ένα δικο μου project.
Φυσικα το κεντρικο frame θα είναι ένα έτοιμο foldable Χ525 μεχρι να μαθω τα βασικά στην αρχή αλλα ηδη σχεδιαζω στο CAD ένα frame το οποιο θα εχει τη δικη μου υπογραφη και εχω ηδη βρεί και μέρος το οποιο «κοβει» ανθρακόνημοπλακετα από ετοιμα σχέδια (μπορεί όμως να παρει μεχρι και μηνα)
Βασικα ενας μεγαλος σταυρος με skids θα είναι αλλα θα πεσει πολύ μελετη στο θεμα ισσοροπειας , των κραδασμων , και του FPV.
Για controller απ ότι διαβασα μαλλων κι εγω για KK πλακετα παω κι όχι για wii, καθως με ένα τυπικο “googling” βρήκα παρα πολύ υλικο διαθεσιμο, λογισμικο, custom firmwares, σχέδια και ένα σωρο καλουδια.
Το μονο προβλημα που συνατησα για άλλη μια φορα είναι η γλώσσα. Δυστυχως δε βρήκα πουθενα: τετρακοπτερα για πρωταρηδες, «quad-copter for dummies», οποτε αποφασισα να κανω ότι ειχα κανει παλιοτερα με το flymentor.
Θα στησω ένα μονος μου το οποιο προοριζεται για FPV χρηση και πανω εκει ότι μαθω θα το μοιραστω στο forum.
Ξεκίνησα λοιπων να μαζέψω τα υλικα:
Ωραία frame βρηκα στο goodluckbuy.com και μαλιστα με δωρεαν μεταφορικα.
Λοιπό Hardware από hobbyking.com
Code
Description
9329000029
Slow Fly Electric Prop 1045R SF (4 pc - Gree
9329000027
Slow Fly Electric Prop 1045R SF RH Rotation
TR-Strip-BL
TR-Strip-RE
9171000003
USBasp AVR Programming Device for ATMEL proc
TR-Strip-GR
Q005
FPV Fiberglass Pan-Tilt Camera Mount L-Size
258000011
10CM Male to Male Servo Lead (JR) 26AWG (10p
AM1003A
4mm Gold Connectors 10 pairs (20pc)
TR_P30A
TURNIGY Plush 30amp Speed Controller
NX-4005-650
NX-4005-650kv Brushless Quadcopter Motor
TR_PC
TURNIGY BESC Programming Card
9171000011
HobbyKing Multi-Rotor Control Board V3.0 (At
4xAAhold
4 x AA Battery Holder (Rx Pack)
CP80012RX8T
900MHZ 800mW Tx/Rx & 1/3-inch CCD Camera PAL
TR-Strip-WH
HKX-1000
HobbyKing X-1000 Advanced Head-Movement-Trac
Ξεκινάμε με το frame λοιπων, βλ. φωτο. Ηρθε μεσα σε 5 μέρες. Η κατασκευή δείχνει πολύ γεροδεμενη, τα υλικα είναι καλα και το φινιρισμα είναι πολύ εντυποσιακο αυτό το γυαλιστερο μαυρο και κοκκινο.
Δεν εχει manual οποτε στις φωτογραφιες θα δειτε έναν τροπο από πού να ξεκινησετε.
--Δεν είναι και τιποτα δυσκολο κοιταζοντας τις φωτογραφιες στο google να το στησετε αλλα ένα manual εστω και στα κινεζικα θα βοηθαγε, ισα ισα να εχεις καπου τις φωτογραφιες συγκετρομενες φτανει.--
Παχυς βραχίονας που δειχνει να αντεχει σε βαρβαρη κακομεταχειριση (ελευθερη πτωση) και μαζεμενος ολος ο εξοπλισμος στο κέντρο.
Ένα πραγμα που με εβαλε σε σκεψεις είναι η εκτεθεμενη πλακετα (πανω) και η εκτεθειμενη μπαταρια (κατω) τα κοβω να γινονται μιας χρησης το καθενα αν πεσουν.
Εδώ θα υιοθετησω κι εγω μια ιδεα που βρηκα στο google χρησιμοποιωντας ένα αδειο κουτι τυπου “cake” από CD το οποιο εχει διαφανο καπακι, τρυπιεται ευκολα για να περασουν τυχων καλωδια και θα προστατεψει την εκτεθειμενη πλακετα σε περιπτωση πτωσης.
Το σκεπτικο είναι να αποροφησει το καπακι τον κραδασμο, ετσι ώστε να μην σπασει η πλακετα ή σπασουν τα ποδαρακια που θα κρατανε την πλακετα.(γιατι αν κανει ρογμη εκει, πας για νέο frame) Και λογω της κυκλικοτητας της κατασκευης σε μια τυχων πτωση θα λειτουργησει σαν κρανος προστατευοντας τον ευεσθητο εξοπλισμο.
Άλλος ενας λογος που μου αρεσε το σκεπτικο με το καπακι από τα cd είναι οτι του κοβουν μικρες καμαρες στη βαση αφηνωντας μονο τα σημεια που οπου κουμπωνει στη βαση και με τον τροπο αυτό φτιαχνουν ένα σχεδιο το οποιο αποροφαει τους κραδασμους κανοντας τους να ταξιδευουν κυκλικα γυρω γυρω από το καπακι με αποτελεσμα να φτανουν εντελως εξασθενημενοι στην κορυφη οπου προοριζεται να κουμπωσει το pan/tilt συστημα τοτ FPV. Ασε που η ελαστικοτητα του συγκεκριμενου υλικου μεταδιδει δυσκολα τους κραδασμους
Μικροτερο το σημειο επαφης σημαινει ασθενεστερη μεταφορα κραδασμων, περισσοτερο σημειο επαφης σημαινει ριχτερ στην καμερα.
Από τη μια αποψη καλο είναι αυτό αλλα από την άλλη, η καμερα λειτουργει και σαν συναγερμος ότι κατι δεν παει καλα, καλυτερα να το μαθεις από ένα κουνημενο βιντεο παρα να το μαθεις στον αερα ότι ένα μοτερ σου είναι ετοιμόρροπο και οπου να ναι θα το φας στο κεφαλι.
Φυσικα δεν ξερω αν αυτή η θεωρεια ισχυει, αλλα στην πραξη θα φανει. Οσο πιο κοντα στο κεντρο βαρους εισαι τοσο λιγοτερους κραδασμους εχεις, δεν είναι τυχαιο που όλα τα FPV στα ελικοπτερα τα βαζουμε κατω από το κεντρικο μοτερ στα skids, κι όχι πχ. στην ουρα. Κατι ξερει ο ποιητης παραπανω
By ubhae
at 2012-03-27
Απάντηση: Multi-rotor for dummies αλά Ελληνικά
By ubhae
at 2012-03-27
By ubhae
at 2012-03-27
By ubhae
at 2012-03-27
Ειναι αρκετα ισσοροπημενο απ την κατασκευή του, δεν το περιμενα αυτο απο κινεζικη κατασκευη αλλα αφου ετσι ειναι τα πραγματα ωφειλω να το αναδειξω. Να σημειωσω οτι το καπακι απο το μπουκαλι ΔΕΝ εχει επιπεδη κορυφη αλλα κανει μια κοιλοτητα.
H συναρμολογηση τελειωσε και εξοπλιστηκε και με nightmode το οποιο δεν ειχα σχεδιασει απο την αρχη αλλα μου αρεσει να πανικοβαλω τις γριες της γειτονιας οτι ηρθαν εξωγηινοι...
Τωρα ξεκιναει η φαση ισσομερισης του βαρους, calibration των gyro, και ρυθμισεις για Trim.
Αν και μπορω να πω οτι το frame ειναι λιγο πολυ, streight forward κατασταση, και να θες να το βγαλεις ανισσοροπο, δε μπορεις , ολα κουμπωνουν σε συγκεκριμενες θεσεις και δε μπορεις να κανεις λαθος.
Για πρωτη αποψη με τις default ρυθμισεις, ετσι οπως βγηκε απο το κουτι ο controller με ολα τα gain στο 50% ομολογω οτι με εντυπωσιασε. μωρε μπραβο ο hobbyking KK board v3...(μιλαμε για την κινεζικη απομιμιση του γνωστου KaptainKouk black board... δε του το ειχα... δινεις λιγο forward flight , τσουλαει σα να ειναι σε ραγες και αμα το αφησεις ισσοροπει μεν, αλλα λογω ροπης ακομα παει λιγο μπροστα αλλα οχι κατι που θεωρειτε απαραδεκτο. λιγο παιχνιδι με τα gain θελει και θα σταματαει καρφι.
Το μονο που αλλαξα ειναι οτι απο + το εκανα Χ. ολα τα αλλα ειναι default.
Σε λιγο καιρο θα ανεβασω και τον οδηγο με οτι χρειαζεται για να στησεις ενα quad. Απλα τωρα ειμαι σε φαση που ισσοροπω blades, gains, vibration isolation και τετοια και εχω λιγο ξεμυαλιστει...
http://img26.imageshack.us/img26/7231/img0018he.jpg
Τωρα ξεκιναει η φαση ισσομερισης του βαρους, calibration των gyro, και ρυθμισεις για Trim.
Αν και μπορω να πω οτι το frame ειναι λιγο πολυ, streight forward κατασταση, και να θες να το βγαλεις ανισσοροπο, δε μπορεις , ολα κουμπωνουν σε συγκεκριμενες θεσεις και δε μπορεις να κανεις λαθος.
Για πρωτη αποψη με τις default ρυθμισεις, ετσι οπως βγηκε απο το κουτι ο controller με ολα τα gain στο 50% ομολογω οτι με εντυπωσιασε. μωρε μπραβο ο hobbyking KK board v3...(μιλαμε για την κινεζικη απομιμιση του γνωστου KaptainKouk black board... δε του το ειχα... δινεις λιγο forward flight , τσουλαει σα να ειναι σε ραγες και αμα το αφησεις ισσοροπει μεν, αλλα λογω ροπης ακομα παει λιγο μπροστα αλλα οχι κατι που θεωρειτε απαραδεκτο. λιγο παιχνιδι με τα gain θελει και θα σταματαει καρφι.
Το μονο που αλλαξα ειναι οτι απο + το εκανα Χ. ολα τα αλλα ειναι default.
Σε λιγο καιρο θα ανεβασω και τον οδηγο με οτι χρειαζεται για να στησεις ενα quad. Απλα τωρα ειμαι σε φαση που ισσοροπω blades, gains, vibration isolation και τετοια και εχω λιγο ξεμυαλιστει...
http://img26.imageshack.us/img26/7231/img0018he.jpg
Κι εγώ παρέλαβα κάποια πραγματάκια και άρχισα κατασκευή τετρακόπτερου made in china με τη V3. Είμαι στο τελικό στάδιο τοποθέτησης ηλεκτρονικών και σύντομα θα έχουμε τις πρώτες δοκιμές.
Ανέβασα κι εγώ τη πρώτη μου προσπάθεια. Είμαι στο στάδιο των ηλεκτρονικών. Να δούμε αν θα καταφέρει να πετάξει!
- Συνημμένα
-
- %CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1.jpg (54.4 KiB) Προβλήθηκε 85 φορές
-
- %CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-1.jpg (48.04 KiB) Προβλήθηκε 85 φορές
Εφτιαξα οδηγο στα ελληνικα με οτι χρειαζεται να ξερει κανεις για τα πολυκοπτερα γενικοτερα. Frames,πως διαλεγουμε μοτερ, ESC και ρυθμισεις, προγραμματισμος flight controller, ελεγχος πριν την πτηση και αλλα... Προσπαθω να βρω που να το ανεβασω ετσι ωστε να το δειτε και τυχων να το εμπλουτισετε με τις συμβουλες σας
thanasis1 έγραψε: ↑Ανέβασα κι εγώ τη πρώτη μου προσπάθεια. Είμαι στο στάδιο των ηλεκτρονικών. Να δούμε αν θα καταφέρει να πετάξει!
Εχω οδηγο ακριβως για το hardware που εχεις, την μπλε πλακετα με τα mems απο Ηοββυκινγκ.
Στειλε μου μυνημα αν θες κατι.
Μην πεταξεις τον αφρο μεσα στον οποιο ηρθε ο controller, ειναι πρωτης ταξης αεροσακος σε περιπτωση τουμπας... θα σου στειλω φωτο να δεις τι εκανα με το δικο μου.
ubhae έγραψε: ↑Εφτιαξα οδηγο στα ελληνικα με οτι χρειαζεται να ξερει κανεις για τα πολυκοπτερα γενικοτερα. Frames,πως διαλεγουμε μοτερ, ESC και ρυθμισεις, προγραμματισμος flight controller, ελεγχος πριν την πτηση και αλλα... Προσπαθω να βρω που να το ανεβασω ετσι ωστε να το δειτε και τυχων να το εμπλουτισετε με τις συμβουλες σας
για ξεκινα περιμενουμε τα παντα!_Β_Ο
ubhae έγραψε: ↑Εχω οδηγο ακριβως για το hardware που εχεις, την μπλε πλακετα με τα mems απο Ηοββυκινγκ.
Στειλε μου μυνημα αν θες κατι.
Μην πεταξεις τον αφρο μεσα στον οποιο ηρθε ο controller, ειναι πρωτης ταξης αεροσακος σε περιπτωση τουμπας... θα σου στειλω φωτο να δεις τι εκανα με το δικο μου.
Για στείλε μου ή ανέβασε πώς φτιάχνεις τον "αερόσακο"! Ταιριάζει στο δικό μου?
Αντέχει ακόμα, αν και μέσα στο σπίτι δε το πολυπαλεύω...θέλει χώρο.
- Συνημμένα
-
- %CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1.jpg (72.33 KiB) Προβλήθηκε 85 φορές
το frame αυτο το ζαχαρωνα κι εγω αλλα ειδα την εικονα με το σπασιμο και αλλαξα γνωμη. δεν ειμαι τοσο delicate οταν πεταω βλεπεις.
σου στελνω και δυο εικονες να καταλαβεις πως το εχω "ασφαλισει" ο controller δε φαινεται φυσικα αλλα εχει αντεξει απιθανα πραματα μεχρι τωρα.
στη φωτο τον εχω ανασηκωσει λιγο για να καταλαβεις πως βιδωθηκε
Ο controller αυτος ειναι αρκετα σταθερος αλλα παραειναι εκτεθειμενα τα τσιπακια του και τα ακροδεκτακια του
http://img535.imageshack.us/img535/1319/img0045gzc.jpg
σου στελνω και δυο εικονες να καταλαβεις πως το εχω "ασφαλισει" ο controller δε φαινεται φυσικα αλλα εχει αντεξει απιθανα πραματα μεχρι τωρα.
στη φωτο τον εχω ανασηκωσει λιγο για να καταλαβεις πως βιδωθηκε
Ο controller αυτος ειναι αρκετα σταθερος αλλα παραειναι εκτεθειμενα τα τσιπακια του και τα ακροδεκτακια του
http://img535.imageshack.us/img535/1319/img0045gzc.jpg
...έτσι θα γίνει και το δικό μου αν φάει καμια καλή! Προς το παρόν έκανα προπόνηση με expo αρκετό. Η πλακέτα βέβαια είναι προστατευμένη.
thanasis1 έγραψε: ↑...έτσι θα γίνει και το δικό μου αν φάει καμια καλή! Προς το παρόν έκανα προπόνηση με expo αρκετό. Η πλακέτα βέβαια είναι προστατευμένη.
Γιατι να φαει? ειναι αρκετα σταθερα τα τετρακοπτερα, ευχομαι οτι καλυτερο.
Αν δεν εχει προβλημα αποπροσανατολισμου ειναι καλα τα τετρακοπτερα και ο controller αυτος συνεχιζει να με εντυπωσιαζει μερα με τη μερα.
Οδηγος για πολυκοπτερα στα ελληνικα
http://www.4shared.com/office/lkchO_rK/kkk.html
καθε διορθωση και βελτιωση δεκτη, βοηθειστε να τον εμπλουτισουμε
http://www.4shared.com/office/lkchO_rK/kkk.html
καθε διορθωση και βελτιωση δεκτη, βοηθειστε να τον εμπλουτισουμε
-
δεν σου ανεβαίνει εδώ το pdf??
στην αρχη δεν ειδα οτι ειναι και το pdf μεσα στους συμβατους τυπους, το ανεβασα μου λεει οτι ανεβηκε επιτυχως αλλα δε το βλεπω γιατι ειμαι 60 kb πανω απο το οριο, και zip που το κανω δεν κερδιζω τιποτα.
Δεν πειραζει αφου κατεβαινει κι απο 4share θα κανω δουλεια με οτι εχω διαθεσιμο
Μπορει καποιος να επιβεβαιωσει οτι κατεβαινει?
Δεν πειραζει αφου κατεβαινει κι απο 4share θα κανω δουλεια με οτι εχω διαθεσιμο
Μπορει καποιος να επιβεβαιωσει οτι κατεβαινει?