Blade Nano QX

Απάντηση
McThemis

Blade Nano QX

Δημοσίευση από McThemis »

Καλημέρα κύριοι, αυτή εδώ είναι η πρώτη μου "postia" στο forum του petame.gr ...οπότε για τυχόν λάθη δείξτε κατανόηση...Λόγω του ότι είχα πολύ χρονο στην διάθεσή μου (=υπηρεσία ) αποφάσισα να μου κάνω ένα δώρο:

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Το ολοκαίνουριο Blade Nano QX !!! Ένα ολοκαίνουριο τετρακοπτεράκι-διαβολάκι βάρους μόλις 18gr!!! Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί την εξέλιξη του του προγενέστερου Blade MQX.

'Οσο για το official site:

http://www.bladehelis.com/Products/Default.aspx?ProdID=BLH7680

http://www.horizonhobby.com/products/nano-qx-bnf-with-safe-technology-BLH7680

Και φυσικά και το promotion Video:

http://www.youtube.com/watch?v=0_VV43QXurM

To Blade Nano QX πέρα από τις προφανείς διαφορές απο το προηγούμενο Blade mQZ είναι εκτός απο πλατφόρμα του AS3X (το autopilot της Horizon Hobby) διαθέτει και την τεχνολογία S.A.F.E.. Τι είναι το S.A.F.E.??? Είναι αυτό που θα βοηθήσει ακόμη και τους πιο "δύσκολους" μαθητές - μοντελιστές να μην σπάνε τα μοντέλα τους. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι περιττά...Δείτε το promotion Videaki του S.A.F.E.

http://www.flysaferc.com/

Από ότι φαίνεται δεν έχει αγοράσει κανένας μέχρις στιγμής αυτό το διαόλι και από ότι φαίνεται κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να κάνει...Οπότε το θεώρησα υποχρέωσή μου να κάνω και εγώ ενα mini-review. Το αγόρασα απο κατάστημα στην Ελλάδα (το όνομα του πασίγνωστου καταστήματος στην Αθήνα θα μείνει ανώνυμο) για την ξεφτίλα τιμή των 80 ευρώ σαν έκδοση BNF (ενώ στην έκδοση RTF θα κόστιζε περίπου 100 ευρώ - αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ακόμη στο κατάστημα)

...συννεχίζεται...
McThemis

Απάντηση: Blade Nano QX

Το μοντελάκι ήρθε σε ένα πραγματικά πάρα πολυ μικρο κουτί, τόσο μικρό που σίγουρα μπορεί να χωρέσει στο ντουλαπάκι ενός αυτοκινήτου (μόνο για την έκδοση BNF φυσικά, η RTF έχει και τον πομπό μέσα και έχει αρκετά μεγαλύτερη συσκευασία). Η ποιότητα είναι ενδεικτική των μοντέλων της Horizon Hobby. Μέσα στην συσκευασία της έκδοσης BNF περιλαμβάνονται:

- Blade Nano QX
- Μια μπαταρία 1S 150mAh
- Φορτιστής USB (Ναι, φορτίζει από laptop, φορτιστή i phone, θύρα USB αυτοκινήτου και γενικότερα από ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ θύρα USB)
- 1 ακόμη σετ προπέλες (2x μαύρες+ 2x πράσινες)
- Ένα ακόμη canopy (πράσινο-μαύρο)
- Και φυσικά το manual

Εγώ επειδή είμαι αχόρταγος πήρα άλλες 2 μπαταρίες, έτσι για να γουστάρουμε.

Όπως καταλάβατε, ουσιαστικά έχεις και το κίτρινο-μαύρο και το πράσινο-μαύρο version, ή έτσι και καταφέρει και το σπάσει κάποιος έχει ανταλακτικά!

Το μοντέλο:
Σε γενικές γραμμές το μοντέλο έιναι πολύ μικρό, πολύ ελαφρύ, το σώμα του, οι προπέλες και το canopy είναι ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ! Παιδιά, ΔΕΝ ΣΠΑΕΙ!!! Το εννοώ αυτο που λέω, το δοκίμασα: Κατακόρυφη πτώση 10 μέτρων και έσκασε σε τσιμέντο με την μούρη κάτω!!! Ούτε γρατζουνια. Τι άλλο πια να αντέχει??? Επίσης, το κατάστημα έχει όλα τα ανταλακτικά. ΚΑΙ ΤΑ 10!!! Γιατί τόσα περίπου έιναι τα κομμάτια που το απαρτίζουν! Όλα έιναι κουμποτά! Δεν θέλει βίδες, δεν θέλει κόλλα. (βασικά κάπου πρέπει να έχει 1-2 βίδες). Η φιλοσοφία του είναι να είναι Stupid Safe! Όσοι έχετε εξοικίωση με το Blade MQX, το σώμα του MQX έναι άκαμπτο και στην γερή στούκα έσπαγε, στο Blade Nano QX παραμορφώνεται και επιβιώνει.

Βελτιώσεις:
Η Blade, έχοντας αποκτήσει εμπειρία με το Blade MQX έφτιαξε ένα ολοκαίνουριο τετρακόπτερο, διορθώνοντας όλα όσα δεν μας άρεσαν στο MQX και δημιούργησαν μια εξαιρετική πτητική πλατφόρμα.

- Μικρότερο και ελαφρύτερο
- Εύκαμπτα μέρη
- Επιλογές χρωμάτων (κίτρινο ή πράσινο)
- Τέλος αυτοί οι σπαστικοί μειωτήρες στα μοτεράκια (Τα γρανάζια μετάδοσης)
- Απέκτησε προφυλακτήρες στις προπέλες. (Και το έκαναν να δείχνει και COOL με αυτούς!!!)
- Ακόμη πιο αθόρυβο
- Αεροδυναμικό Canopy και όχι αυτή η γκουμούτσα του MQX
- Μικρό PARTS COUNTING (δηλαδή αποτελείται από καμιά 10αρια κομμάτια όλο το μοντέλο)
- ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ: 2 ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ AS3X AYTOPILOT! Τα ονομάζουν Stability (μπλέ led) και Agility (κόκκινο led).

...συννεχίζεται...
McThemis

Ρυθμίσεις:
Θεώρησα σημαντικό να αναφερθώ σε αυτό το σημείο. Έχει και manual to εργαλείο, κάντε ότι λέει! Περιγράφει αναλυτικά στο manual, που θέλει κάποιες ρυθμίσεις, που θέλει REVERSE, τι TRAVEL ADJUSTMENT του βάζουμε κτλ κτλ...Αν δεν τα κάνουμε όπως λέει θα εκπλαγούμε!!! Το AS3X autopilot είναι μυστήριο μηχάνημα, αν δουμε ότι δεν πετάει καλά (πχ δεν ακούει καθόλου τις εντολές) κάτι ξεχάσαμε!!! Αντί να τηλεφωνούμε στο κατάστημα για να παραπονεθούμε για το κιτ, ή αρχίσουμε να βρίζουμε την Blade, ξαναελέγχουμε βήμα βήμα και θα βρούμε άκρη.

Πτητική συμπεριφορά:
Εδώ είμαστε, αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος του review! Τι να λέμε τώρα? Το Blade Nano QX είναι BY FAR το πιο ευχάριστο πτητικά μοντέλο που έχω πετάξει στην ζωή μου. Και εξηγώ γιατί:
Το Blade Nano QX είναι ΠΕΝΤΑΚΑΝΑΛΟ! Έχει τα κλασικά 4 κανάλια, αλλά έχει και άλλο ένα που αλλάζει mode στο AS3X. Η αλλαγή το κάνει από εξαιρετικά σταθερό (Stability mode - blue led), εξαιρετικά ευέλικτο (Agility mode - red led). Για να δώσω μια σύγκριση: Σε Stability mode είναι πιο σταθερό από το Blade MQX και μάλιστα θυμίζει πολύ την συμπεριφορά ενός Coaxial ελικοπτέρου. Έχει εμφανείς τάσεις SELF LEVELING. Δηλαδή αν τρομάξουμε, αφήνουμε τα stick και αυτό ισιώνει μόνο του (και το Blade MQX ίσιωνε, αλλά αυτό ισιώνει κατευθείαν). Σε Agility mode είναι όλα τα λεφτά! Ξαφνικά το μοντέλο αγριεύει! Έχει μια συμπεριφορά που θυμίζει το Blade 130 X. Είναι ξυράφι, άμεσο και ακριβές!!! Σίγουρα ζόρικο για αρχάριο γιατί το Self leveling δεν ισχύει πια! Προφανώς, σε στενό εσωτερικό χώρο το Stability είναι must, ενώ σε εξωτερικό χώρο με (ακόμη και λίγο) αέρα, ΜΟΝΟ το Agility mode σου δίνει αρκετό authority για να αντιμετοπίσεις την μετατόπιση του αέρα. Δηλαδή:
- Stability: Αρχάριος, εσωτερικό χώρο (Εξωτερικά ΜΟΝΟ σε άπνοια αλλίως σου το παίρνει ο αέρας αμέσως).
- Agility: Έμπειρος σε εσωτερικό χώρο (Γιατί είναι πόλύ απότομο) ή Άπειρος με 70% Travel adjustment και 30% expo σε εξωτερικό χώρο και μάλιστα αντιμετοπίζει πολύ δυνατούς ανέμεους για το βάρος του.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ότι διακόπτη ή πλήκτρο χρησιμοποιηθεί για την εναλλαγή από Agility σε Stability mode και τούμπαλιν είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ σημασίας να μην επενεργούμε στα stick την στιγμή που αλλάζουμε mode! Ναι ξέρω, είναι λίγο σπαστικό αλλά το συνιθίζεις! Άν πειράζουμε τα stick έστω και λίγο την ώρα της αλλαγής, τρελένεται το TRIM του AS3X και το μοντέλο "τραβάει" και χάνει το τέλειο trim που είχε! Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό, μην τρομάξετε αν το δείτε, απλώς προσγειωθείτε, κάντε μια εναλλαγή Agility-Stability και όλα ΟΚ. ΔΕΝ το γράφει στο manual αυτό.( ή έστω, εγώ δεν το πρόσεξα)
McThemis

...συννεχίζεται...
McThemis

Πτητική συμπεριφορά Stability mode:
Σε Stability mode το Blade Nano QX είναι ROCK SOLID! Κάθεται σαν να το έχει "πακτώσει" κάποιος στον χώρο. Τρελαίνεσαι να κάνεις Spot landings, figure 8s, να κοπανάς τους τοίχους, στο ταβάνι και τους γύρω σου (έχει και προφυλακτήρες και βρίσκουν οι προπέλες), να το περνας κάτω από καρέκλες, τραπέζια...Δεν χρειάζεται καν να έχεις πάντα οπτική επαφή μαζί του, εκεί που το άφισες θα μείνει!!! Ακόμη και στον αέρα να το πετάξεις σβυστό, και βάλεις 50% γκάζι, αυτό θα έρθει μόνο του σε hover...Δείτε το Video:

https://www.youtube.com/watch?v=n_XIqk_-Q5M

Πτητική συμπεριφορά Agility mode:
Σε Agility mode τα πράγματα αγριεύουν...πολύ...Το Blade Nano QX γίνεται τόσο απότομο, που θυμίζει έντονα 3D ελικπόπτερο, είναι πιο απότομο από ένα trex 250. Οκ, δεν πετάει ανάποδα, ούτε κάνει tic-toc. Αλλά έχει πολύ δύναμη, έχει καλό "τίναγμα", έχει πολύ κοφτές κινήσεις, είναι όσο απότομο είναι ένα Blade 130 X, αλλά ΠΟΛΥ πιο σταθερό και "ακριβές" . Τρέχει πιό γρήγορα από ένα Blade MQX και σε αυτό βοήθησε πολύ η βελτίωση της αεροδυναμικής στο Canopy και στα blades! Μέχρις στιγμής έχω καταφέρει να κάνω μαζί του τους εξής ελιγμούς:
- Flips (εννοείται)
- Loops
- Rolls
- Stall turns
- Inverted fall!!!!!!
- No engines fall
Το μυστικό είναι ποτέ να μην κλείσεις το throttle! Όσο έχεις γκάζι στους ρότορες to AS3X διορθώνει και σε βγάζει μάγκα! Το εργαλέιο ξέρει να πετάει! Δεν είναι σαν τα συμβατικά τετρακόπτερα που τρώνε μπαταρίες μόνο στο hover...Κάνει τα πάντα!

...συννεχίζεται...
McThemis

Οι ρυθμίσεις για την DX8i που του έχω κάνει να μπορώ να του κάνω κωλοτούμπες είναι οι παρακάτω:

- Όλα INH εκτός από το AUX1 σε TRAINER/BIND (Η εναλλαγή mode είναι στο AUX1)
- AILERON/ELEVATOR Tr.Adj. 125% Expo 25% (επιτρέπεται στο manual αυτό)
- RUDDER Tr.Adj. 135% Expo 15% (επιτρέπεται στο manual αυτό)
- Timer 5 minutes Throttle activated
- Μην ξεχασετε να κανετε REVERSE to AUX1
- Το manual λέει να του δώσετε ότι TRIM χρειάζεται για να μένει ακίνητο σε Stability mode, αυτό επειδή το AS3X έχει διαφορετικό calibration απο την τηλεκατεύθυνση σας και κάθε μοντέλο από το κουτί του έχει κάποιο μικρό "drift".

Αυτά για το διαβολάκι Blade Nano QX. Παίζει να έτυχε να είμαι ο πρώτος που το αγόρασε στην Ελλάδα. Έχω μείνει απόλυτα ευχαριστημένος μαζί του. Είναι κατάλληλο από αρχάριο μέχρι έμπειρο 3D ελικοπτερά! Είναι ότι θέλεις να είναι, όταν πετάει. Το μειονέκτημα που του έχω βρεί, είναι η σχετικά μικρή του αυτονομία...Γύρω στα 5 λεπτά. Και λέω "σχετικά" μικρή διότι το αδερφάκι του το Blade MQX έχει αυτονομία 10 λεπτών.

Υπέρ:
- Εξαιρετική πτητική μηχανή
- Φτηνό Μοντέλο
- Φτηνά ανταλακτικά
- Εύκαμπτο
- Πανάλαφρο
- Κυριολεκτικά άθραυστο
- Διαθέτει bumpers για τους τοίχους
- Πανεύκολη επισκευή (αν χρειαστεί)
- Αθόρυβο
- Εξαιρετικά σταθερό σε Stability Mode
- Εξαιρετικά ευέλικτο σε Agility Mode
- ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΟ!
- Εύκολο στην μεταφορά
- Σου δίνει και τις 2 χρωματικές επιλογές στο κίτ (ή ανταλακτικά για τους φονιάδες)
- USB Charger
- ...και τέλος είναι απίστευτα όμορφο για "ακρίδα" (τετρακόπτερο)

Κατα:
- Απαιτεί να βάλεις τις ρυθμίσεις "Έτσι όπως λέει" γιατί αλλιώς δεν πετεί
- Η εναλλαγή Agility-Stability mode σου δεσμέυει το button Trainer/Bind στις DX8i και DX7i που συνήθως έβαζα το χρονόμετρο (μικρό το κακό, το έβαλα να ενεργοποιείται με το throttle)
- Είναι λίγο μυστήριο στην εναλλαγή Agility-Stability mode. Δεν θέλει να του δίνεις καθόλου control inputs κατά την εναλλαγή γιατί τρελένεται το trim. Αυτό ΔΕΝ το λέει το manual
- Εκτός DX7i και DX8i, που έχουν button switch, οι έχοντες άλλη τηλεκατεύθυνση πρέπει να κάνουν τον διακόπτη εναλλαγής mode "1-2-1" για να αλλάξει το mode πτήσης. (Δεν είναι απόλυτα κατανοητό, το καταλαβαίνω, αλλά δεν μπορώ να το εξηγήσω με άλλο τρόπο. Όσοι το πάρουν θα το καταλάβουν...trust me)
- Αυτονομία 5 λεπτών (...ίσως μεγαλύτερη μπαταρία?)
- ΔΕΝ μπορεί να κουβαλήσει camera, εκτός αν κάποιος έχει κάποια camera που να ζυγίζει 5gr.

Προσωπικά, έχω ερωτευτεί το Blade Nano QX, έχω μείνει απόλυτα ευχαριστημένος με αυτήν την αγορά, άξιζε 100% τα 70 ευρώ που έδωσα για να το αποκτήσω...Πιστεύω σύντομα θα ποστάρω και videaki με τα ακροβατικά που μπορεί να κάνει, αλλά είμαι σε αναζήτηση ταλαντούχου camera-man γιατί το μοντελάκι είναι πολύ μικρό και δύσκολα θα το κεντράρει ο φακός.

ΚΑΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

Τόσο αναλυτική παρουσίαση δεν έχω ξαναδεί για τέτοιο μοντέλο !!!!
Πολύ καλή δουλειά αξίζει να πάρεις ποσοστά ;;)
Το μοντελάκι πραγματικά πολύ ωραίο και αξιοζήλευτο Μήπως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσω το nine eagles μου? !@/-=}{{
socratesb

Δημοσίευση από socratesb »

Θέμη Συγχαρητήρια για την παρουσίαση. Βέβαια περιττό να πω ότι μας άνοιξες την όρεξη..._P_P
Απάντηση

Επιστροφή στο “multicopter”