Ίσως η πρώτη εκτόξευση πύραυλου στην Ελλάδα: 1964.

Απάντηση
mikrosdedalos

Ίσως η πρώτη εκτόξευση πύραυλου στην Ελλάδα: 1964.

Δημοσίευση από mikrosdedalos »

Στη μνήμη του πατέρα μου. (30-Μαίου-2015)

Δεν το είχα αναφέρει ποτέ. Ο πατέρας μου, Αβραμίδης Γεώργιος, παθιασμένος με την φυσική και τα μαθηματικά, στα 24 του, κατασκεύασε ίσως τον πρώτο Ελληνικό πύραυλο, τον οποίο εκτόξευσε στα Γιαννιτσά το 1964.
Κατασκευάστηκε με τα υλικά της εκείνης της εποχής!!! Ήταν κατασκευασμένος από σίδερο!!! Το σώμα ήταν από μαντεμένιο σωλήνα ύδρευσης!!! Ο κώνος φτιάχτηκε από μορφοποιημένη χοντρή λαμαρίνα!!! Οι βαλβίδες μίξης του καυσίμου ήταν παραγγελία από γερμάνια από μερσεντέζ αυτοκίνητο!!!

Ο πύραυλος δεν ήταν μοντέλο, αλλά πρωτότυπο. Το καύσιμο του αποτελείτο από καθαρό οινόπνευμα υπό πίεση και υγροποιημένο οξυγόνο!!!
Μετά από πολλές περιπέτειες εκτοξεύτηκε από το γήπεδο (τώρα 1ο γυμνάσιο Γιαννιτσών) με γωνία 45 μοιρών και έφτασε το μέγιστο ύψος των 70 μέτρων.
Έπεσε σε παρακείμενο λόφο και δημιούργησε κρατήρα.
Το μήκος του νομίζω ότι ήταν 1.70 μέτρα. Το βάρος του σίγουρα Θα ήταν αρκετές δεκάδες κιλά!!!
Η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης΄΄Μακεδονία΄΄ έγραψε το γεγονός στις σελίδες της.
Παραθέτω και την μοναδική φωτογραφία, από την μικρή μακέτα του πυραύλου, στο πατρικό μας σπίτι.
Καλό παράδεισο πατέρα.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
sukhoi.su29

Απάντηση: Ίσως η πρώτη εκτόξευση πύραυλου στην Ελλάδα: 1964.

Δημοσίευση από sukhoi.su29 »

Αγαπητέ Μικρέ_Δαίδαλε...
Η ανάρτησή σου είναι μοναδική , απο τις πιο αξιόλογες του forum , συναρπαστική και βεβαίως συγκινητική.
Το να πούμε ότι θα πρέπει να είσαι βαθιά περήφανος για τον Πατέρα σου και το πρωτοπόρο του πνεύμα νομίζω είναι περιττό...
Καλώς έκανες και το έγραψες γιατί στις δύσκολες ημέρες που όλοι μας ζούμε χρειαζόμαστε τα παραδείγματα ανθρώπων που έγραψαν Ιστορία με τον δικό τους τρόπο , μικρή ή μεγάλη.
Άλλωστε αυτή η Ιστορία που μοιράστηκες μαζί μας , θα είναι πλέον μια απο τις κληρονομιές που άφησε ο Πατέρας σου και θα τον κρατούν για πάντα κοντά... όχι μόνο στα αγαπημένα του πρόσωπα αλλά και σε όλους τους επισκέπτες Αερομοντελλιστές και μη , του forum...
Τρύφωνας

Δημοσίευση από Τρύφωνας »

Τα συλλυπητήρια μου για τον αξιόλογο πατέρα σου!
+(*)
Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του!
ankon

Δημοσίευση από ankon »

Μπάμπη στέλλω τα θερμά μου συλληπητήρια για την απώλεια του πατέρα σου.Να είστε καλά και εσύ και η οικογένεια να τον θυμάστε .
με εκτίμηση
Άγγελος Κοντοσκίδης
chrisgero

Δημοσίευση από chrisgero »

Ο Κύριος να ανάπαυσή την ψυχή του.
Σπουδαίος άνθρωπος για την Ελληνική Κοινωνία και ιδιαίτερα για σένα.
xristos

Δημοσίευση από xristos »

να ζησετε να τον θυμοσαστε!!
mikrosdedalos

Δημοσίευση από mikrosdedalos »

sukhoi.su29 έγραψε: Αγαπητέ Μικρέ_Δαίδαλε...
Η ανάρτησή σου είναι μοναδική , απο τις πιο αξιόλογες του forum , συναρπαστική και βεβαίως συγκινητική.
Το να πούμε ότι θα πρέπει να είσαι βαθιά περήφανος για τον Πατέρα σου και το πρωτοπόρο του πνεύμα νομίζω είναι περιττό...
Καλώς έκανες και το έγραψες γιατί στις δύσκολες ημέρες που όλοι μας ζούμε χρειαζόμαστε τα παραδείγματα ανθρώπων που έγραψαν Ιστορία με τον δικό τους τρόπο , μικρή ή μεγάλη.
Άλλωστε αυτή η Ιστορία που μοιράστηκες μαζί μας , θα είναι πλέον μια απο τις κληρονομιές που άφησε ο Πατέρας σου και θα τον κρατούν για πάντα κοντά... όχι μόνο στα αγαπημένα του πρόσωπα αλλά και σε όλους τους επισκέπτες Αερομοντελλιστές και μη , του forum...

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.
Πραγματικά ο πατέρας μου, χωρίς καμιά υπερβολή και χωρίς καμιά προσπάθεια να φουσκώσω τα γεγονότα, ήταν το παιδί θαύμα της εποχής του.
Ήταν μαθηματικό ταλέντο!
Διάβαζε βιβλία του πανεπιστήμιου ενώ ήταν στο γυμνάσιο.

Ας μην πω άλλα, για να μην θεωρηθεί ότι γράφω υπερβολές. Δυστυχώς στο φόρουμ είναι δύσκολο να τα επιβεβαιώσει και κάποιος άλλος.

Άνοιξα όμως αυτό το θέμα, για να γίνουν γνωστά κάποια στοιχεία, για το τι μπορούσαν και τι μπορούν να κάνουν κάποιοι Έλληνες, και μάλιστα με πενιχρά μέσα!
Εκείνη την εποχή (1964) δεν υπήρχαν τα μέσα στα φτωχά Γιαννιτσά για ένα τέτοιο εγχείρημα.
Ο Γεώργιος Αβραμίδης ήταν από πολύ φτωχή οικογένεια, ορφανός και κατατρεγμένος από το σύστημα.
Έμεινε και 1,5 -2 χρόνια στο Παπάφειο ορφανοτροφείο στην Θεσσαλονίκη.
Εκείνες τις χρονιές τα Γιαννιτσά απέκτησαν νέο δίκτυο ύδρευσης. Ο πατέρας μου ζήτησε από τους φίλους του να κρατήσουν το τελικό τμήμα του κεντρικού αγωγού μαζί με το πάσο και την τάπα, για να το χρησιμοποιήσει στον πύραυλο του. Ήθελε να κολλήσει στην τάπα τον κώνο για να είναι βιδωτός!
Φιλιέρα για να ανοίξει πάσα στον σωλήνα δεν υπήρχε στα Γιαννιτσά και φυσικά που να βρει τόσο μεγάλη τάπα. Ακόμα και τώρα είναι δυσεύρετη!
Για τον κώνο έκανε φροντιστήριο το παιδί ενός σιδερά και για αντάλλαγμα του έφτιαξε τον κώνο του πυραύλου!!!
Για το χώρο καύσης ήθελε βαλβίδες που να αντέχουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Έκανε φροντιστήριο την κόρη ενός μετανάστη ένα χειμώνα και την επόμενη χρονιά που ήρθε από την Γερμανία του έφερε δύο βαλβίδες από μερσεντέζ αυτόματο από το εργοστάσιο της μερσεντέζ που δούλευε.
Πώς όμως θα έβαζε το οινόπνευμα υπό πίεση στον κώνο;
Περίμενε να κάνει συντήρηση το εργοστάσιο παγοποιίας στην παλαιά αγορά Γιαννιτσών, για να του πρεσάρει με υψηλή πίεση τον κώνο και το οινόπνευμα να βγαίνει με μεγάλη πίεση στον θάλαμο καύσης.
Όταν τον ρώτησα γιατί μπαμπά διάλεξες ως καύσιμη ύλη το οινόπνευμα, μου είπε απλά ότι αυτό μόνο είχε, και ότι είναι πολύ ταχύκαυστο!!!

Αυτά είναι μια γεύση από την κατασκευή του πυραύλου. Για την εκτόξευση και τα προβλήματα με την αστυνομία, αλλά και την επίσκεψη δύο απεσταλμένων από πρεσβεία χώρας το δυτικού μπλοκ, μετά που έγραψε για το γεγονός της εκτόξευσης η εφημερίδα ΄΄Μακεδονία΄΄, θα τα γράψω αργότερα, για να μην κουράζω.
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

Υπομονή ,επιμονή ,μεράκι
Να είσαι καλά να τον θυμάσαι ............
Αργότερα συνέχισε με αντίστοιχες προσπάθειες??
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελαφρά αεροσκάφη - Ελικόπτερα - Υπερελαφρά - Ανεμόπτερα”