Κατασκευή Me-109F

ankon

Απάντηση: Κατασκευή Me-109F

Δημοσίευση από ankon »

Συνεχισε την καλη προσπαθεια φιλε μου ...Κωστα.!!
KM

Δημοσίευση από KM »

Thx Άγγελε.

Αυτοσχεδιασμός συνέχεια. Λόγω του ότι θέλω να κάνω τις ντίζες των ailerons και των flaps να μην φαίνονται επέλεξα να χρησιμοποιήσω τα servo HS-225BB της Hitec. Είναι σε μέγεθος κάτι μεταξύ κανονικού και mini και τα χαρακτηριστικά τους είναι 3.9kg στα 4,8V και ταχύτητα 0,14sec.
Αναγκαστικά θα πρέπει να φτιάξω βάσεις από δοκαράκι για να τα στηρίξω. Δείτε πως στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Μετά από αυτό αρχίζει η επίπονη διαδικασία…w
Συνημμένα
5.jpg
5.jpg (93.17 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
4.jpg
4.jpg (91.94 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
3.jpg
3.jpg (94.9 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
2.jpg
2.jpg (88.62 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
1.jpg
1.jpg (89.86 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
KM

Δημοσίευση από KM »

Και μέσα στη θέση τους. Όταν τα τοποθετήσω θα κόψω κόντρα πλακέ αεροπορικό 2 χιλιοστών και θα τα βιδώσω πάνω στα δοκαρακία ώστε να τα ασφαλίσω.
Συνημμένα
7.jpg
7.jpg (88.02 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
6.jpg
6.jpg (69.68 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Τρύφωνας

Δημοσίευση από Τρύφωνας »

Μπράβο Κώστα !!!+(*)

Πολύ καλή και καθαρή δουλειά κάνεις στο ME109F που κατασκευάζεις. Αυτό το κίτ το ξέρω καλά (είχα και εγώ 2 προ-τουλάχιστον δεκαετίας). Είδες πόση δουλειά έχει!! Φαντάσου οτι για τα δεδομένα του τότε....ήταν απο τα καλλίτερα ARF (με την λιγότερη δουλειά!!). Πώς αλλάζουν οι καιροί ρε παιδί μου!!!

Μπράβο σου πάντως για το μεράκι και την μέχρι τώρα κατασκευή σου. Άψογος!!!
Αν συνεχίσεις έτσι φίλε μου, θα φτιάξεις ένα απο τα πιο ωραία F στον χώρο!

Αντε και καλή παρθενική!!!

ΜΦΧ
Τρύφωνας
KM

Δημοσίευση από KM »

Λοιπόν η κατασκευή συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς… Έκανα το πρώτο μου ντύσιμο φτερού με ύφασμα (Hobbico 3/4oz. light). Οφείλω να ομολογήσω ότι είχα στο μυαλό μου ότι αυτή η διαδικασία είναι δυσκολότερη. Χρειάστηκα συνολικά 1 ώρα και για τις δύο μεριές σε δύο διαφορετικές μέρες (χθες και σήμερα). Φυσικά τα πηδάλια ακόμη δεν τα έχω επικαλύψει αλλά σύντομα θα γίνει και αυτό.
Τρύφωνα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ναι όντως πολύ δουλειά αλλά προς το παρόν με ευχαριστεί γιατί κάνω καινούργια πράγματα! Έχω μία ερώτηση να σου κάνω σχετικά με την επικάλυψη (ή ας μου πει όποιος άλλος γνωρίζει). Γενικά ήμουν πολύ τσιγκούνης με την κόλλα και χρησιμοποίησα πολύ λίγη (αυτό είναι καλό νομίζω). Το ερώτημα είναι, πρέπει να φαίνονται οι πόροι του υφάσματος ή πρέπει να το περάσω και άλλο ένα χέρι με κόλλα ώστε να τους καλύψω?

Ακολουθούν φωτογραφίες από την πάνω πλευρά της πτέρυγας την ώρα που στεγνώνει όπως επίσης και ένα βίντεο που κατάφερα να τραβήξω την ώρα που έκανα το μισό της κάτω πλευράς. Α και είπαμε, έκανα γρήγορα αλλά όχι όσο φαίνεται στο βίντεο μιας και έβαλα λίγο fast forward για να μη βαριόμαστε…!@/-=}{{
Συνημμένα
Εικόνα 003 (Custom).jpg
Εικόνα 003 (Custom).jpg (93.8 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 002 (Custom).jpg
Εικόνα 002 (Custom).jpg (86.33 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 001 (Custom).jpg
Εικόνα 001 (Custom).jpg (91.2 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 006 (Custom).jpg
Εικόνα 006 (Custom).jpg (89.29 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 005 (Custom).jpg
Εικόνα 005 (Custom).jpg (89.81 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
KM

Δημοσίευση από KM »

Να και το σχετικό βίντεο

http://www.youtube.com/watch?v=rRoFMDj7mz8&feature=channel_page
Θανάσης Δαρδαγάνης

Δημοσίευση από Θανάσης Δαρδαγάνης »

Κώστα καλησπέρα,

Ένα μεγάλο μπράβο και από μένα και για την κατασκευή, αλλά και για την προβολή της στο petame, και τα ωραία video

μου θύμησες και τις δικές μου κατασκευές πριν 3-5 χρόνια...
μόλις βρήκα τι ύφασμα χρησιμοποιούσα ...

λοιπόν είχα χρησιμοποιήσει ύφασμα 25gr/m2 είχα ακούσει ότι μπορούσα να χρησιμοποιήσω και 40gr/m2, αλλά προτίμησα να χρησιμοποιήσω 25άρι και να βάλω 2 στρώσεις. Ήθελα να βέβαια να βάψω με γιαλιστερό χρώμα αυτοκινήτου (ακρυλικό διπλής).
Έχω χρησιμοποιήσει το αντίστοιχο με σένα finishing resin της ZAP, αλλά και την laminating ρητίνη τύπος L της εταιρίας R&G. Στη χρήση είναι το ίδιο πράγμα, όμως η ρητίνη είναι είναι πιο ανθυγειινή, στεγνώνει πιο γρήρορα και μάλλον είναι πιο σκληρή (ανθεκτική). Αντί για ρολό είχα χρησιμοποιήσει πινέλο, και αντί για την κάρτα είχα κόψει ένα κομμάτι ζελατίνα από θήκη πουκαμίσου, γιατί η τύπου πιστωτική που είχα διαβάσει ότι χρησιμοποιούν μου φαινόταν πολύ σκληρή, ενω με τη ζελατίνα ακολουθούσα μερικές καμπύλες σε δύσκολα σημεία. Ο τρόπος εφαρμογής ήταν ίδιος με το δικό σου μόνο που ξεκινούσα από το κέντρο προς τα έξω.
Τώρα στην ερώτηση σου. Στο πρώτο πέρασμα φαίνονταν οι ίνες του υφάσματος. Έκανα ένα τρίψιμο με 180άρι γυαλόχαρτο σε τάκο για να φύγουν οι γραμμές από τη ρητίνη που άφηνε η "σπάτουλα" και τυχόν ανωμαλίες και έβαζα τη δεύτερη στρώση με τον ίδιο τρόπο. Μετά το τρίψιμο του δεύτερου στρώματος έβαζα άλλη μιά φορά ρητίνη χωρίς ύφασμα, μόνο με τη σπάτουλα. Σε αυτή τη φάση βέβαια έπαιρνε πάρα πολύ λίγο υλικό (ρητίνη). Μετά έτριβα με ψιλότερο γυαλόχαρτο, 250 η πιο ψιλό, πάντα σε τάκο.

καλή συνέχεια
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

ενα ανάλογο θέμα εχει βάλει και ο φίλος μας Παντελής
πιστευω οτι ολο και κάτι αναφαίρει ..........που θα βοηθείσει
παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον μια αναλυτικότατη παρουσίαση!!!!!!!!!!!
http://www.petame.gr/forum/viewtopic.php?t=1482&highlight=glassing
KM

Δημοσίευση από KM »

Αντώνη ήδη έχω διαβάσει τις οδηγίες του Παντελή όπως και αυτές του Τρύφωνα (http://www.petame.gr/forum/viewtopic.php?t=915
) και με έχουν βοηθήσει πολύ.

Θανάση έχεις δίκιο ότι η κάρτα επειδή είναι σκληρή και αφήνει γραμμές. Για το λόγο αυτό, στο υπόλοιπο φτερό χρησιμοποίησα και εγώ ζελατίνα από κουτί πουκαμίσου. Επίσης κατάλαβα ότι είναι ποιο εύκολο να ξεκινάς να στρώνεις από μέσα προς τα έξω και αυτό έκανα. Είπαμε αυτή ήταν η πρώτη μου προσπάθεια. Άρα αν κατάλαβα καλά τώρα τρίβωw
mastoras

Δημοσίευση από mastoras »

Κώστας Μιχαηλίδης έγραψε: To είδα πριν λίγο καιρό και μου άρεσε η ιδέα. Ένα αεροπλάνο κατασκευασμένο από τον Παναγιώτη Σοφό που εμπορευόταν τη δεκαετία του ʼ80. Θεωρώ ότι είναι τιμή μου να έχω στην κατοχή μου ένα αεροπλάνο από τα χέρια του και για το λόγο αυτό είπα να τολμήσω να το συζητήσω μαζί του. Του το είπα και με ευχαρίστηση μου υποσχέθηκε να ξεθάψει τα καλούπια και να μου ετοιμάσει ένα.

Από την ημέρα που ξεκίνησες Κώστα αυτό το θέμα με την κατασκευή του Me-109F οφείλω να ομολογήσω ότι ταράχτηκα αρκετά. Και αυτό γιατί αφενός μεν είχα εδώ και καιρό την διάθεση να κατασκευάσω ένα καλό scale αεροπλάνο, αφετέρου δε ήθελα κάτι ιδιαίτερο. Και η ιδιαιτερότητα αυτού είναι ότι το εν λόγω μοντέλο είναι κιτ φτιαγμένο από τα χέρια της οικογένειας Σοφού, κάτι που θα με κάνει πολύ υπερήφανο να το αποκτήσω.

Το συζήτησα και εγώ με τον Παναγιώτη Σοφό και ευτυχώς πρόλαβα και "έκλεισα" ένα από τα τελευταία κομμάτια που υπάρχουν, από εκείνα τα θρυλικά χρόνια που δεν έτυχε να ζήσω.

Το πώς θα το ολοκληρώσω, μια και δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις, Κώστα σε αυτό έχεις συμβάλει εσύ με το τέλειο κατασκευαστικό άρθρο σου που συνεχίζεις με μεγάλη επιμέλεια, και σου δίνω τα συγχαρητήρια μου για αυτό.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί να το ξεκινήσω και να το τελειώσω όταν το πάρω στα χέρια μου, δεν έχει καμία σημασία, γιατί τέτοιες δημιουργίες-χειροποίητα κιτ από Έλληνες κατασκευαστές όπως είναι ο Παναγιώτης και ο Δημήτρης Σοφός, αξίζουν πραγματικά μια θέση στην προσωπική συλλογή, και στην μετέπειτα αερομοντελιστική ιστορία του καθενός μας.
KM

Δημοσίευση από KM »

Δημήτρη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και θα συνεχίσω την περιγραφή όσο το δυνατό με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ώστε να ετοιμάσεις και εσύ το δικό σου!

Έτσι λοιπόν μετά από καιρό είπα να ασχοληθώ και πάλι με το Messerschmitt. Η καθυστέρηση λογική μιας και έπρεπε να μπω στη διαδικασία τριψίματος… Πίστευα ότι θα ήταν πολύ ποιο δύσκολο αλλά μέχρι τώρα δεν έχω βρει κάποιο εμπόδιο και γενικά το τρίψιμο του φτερού είναι εύκολο μιας και οι επιφάνειες είναι καθαρές και ευθείες. Για αρχή χρησιμοποίησα το τριβειάκι της Proxxon όπου με 120άρι γυαλόχαρτο πήρα όλες τις χονδρές ατέλειες. Το καλό του τριβείου είναι ότι δουλεύει με 12Vκαι έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω σε εξωτερικό χώρο και όχι μέσα στο σπίτι.

Το επόμενο στάδιο ήταν να τρίψω με το χειροκίνητο τριβείο και νερό με 240 γυαλόχαρτο. Σίγουρα ποιο κουραστικό αλλά όχι και τίποτα σπουδαίο. Το καλό του τριβείου που χρησιμοποιώ ή μαλακή επιφάνειά του με αποτέλεσμα να μην κάνει ζημιά στο υαλούφασμα ακόμη και όταν το παρακάνω!@/-=}{{.

Στις φωτογραφίες δείτε το αποτέλεσμα αν και θα χρειαστεί ένα ακόμη χέρι τρίψιμο πριν πέσει ο στόκος.
Συνημμένα
Εικόνα 004 (Large).jpg
Εικόνα 004 (Large).jpg (94.61 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 003 (Large).jpg
Εικόνα 003 (Large).jpg (57.51 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 001 (Large).jpg
Εικόνα 001 (Large).jpg (92.87 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
KM

Δημοσίευση από KM »

Επίσης ετοίμασα δύο αεροτομές ώστε να κολλήσω τα εποξικά ακροπτερύγια πάνω στο φτερό. Μία διαδικασία που με δυσκόλεψε πολύ μιας και δεν είχα τέλεια εφαρμογήw
Συνημμένα
Εικόνα 010 (Large).jpg
Εικόνα 010 (Large).jpg (62.73 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 013 (Large).jpg
Εικόνα 013 (Large).jpg (72.39 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 007 (Large).jpg
Εικόνα 007 (Large).jpg (76.07 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 006 (Large).jpg
Εικόνα 006 (Large).jpg (69.93 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 005 (Large).jpg
Εικόνα 005 (Large).jpg (89.78 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
romanos1983

Δημοσίευση από romanos1983 »

Κώστας Μιχαηλίδης έγραψε: Και μέσα στη θέση τους. Όταν τα τοποθετήσω θα κόψω κόντρα πλακέ αεροπορικό 2 χιλιοστών και θα τα βιδώσω πάνω στα δοκαρακία ώστε να τα ασφαλίσω.

που το βρισκετε αφτο το κόντρα πλακέ αεροπορικό 2 χιλιοστών_Β_Ο δεν το βρισκω πουθενα>:(
KM

Δημοσίευση από KM »

Φίλε Romanos καλημέρα,

αεροπορικό κόντρα πλακέ μπορείς να βρεις σε καταστήματα μοντελισμού. Το συγκεκριμένο είναι αγορασμένο από τον Κουτσό που έχει μεγάλη ποικιλία.
KM

Δημοσίευση από KM »

Μία εργασία που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτή της εφαρμογής των πηδαλίων. Αυτό συμβαίνει γιατί μπαίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φαίνονται καθόλου οι ντίζες που θα έρθουν από τα servos.

Οι φωτογραφίες είναι κατατοπιστικές νομίζω (δείτε την κάτω πλευρά του φτερού) αλλά αργότερα μέσα στη μέρα θα ετοιμάσω και ένα σχεδιάκι στο illustrator ώστε να καταλάβετε απόλυτα πως λειτουργούν. Παράλληλα τρίβω και τα tips ώστε να είναι στην ίδια ευθεία με τα ailerons.

Όλα αυτά μαζί, tips και πηδάλια, θα πρέπει να περαστούν με πανί και εποξική όπως έγινε και με το φτερό και όλα μαζί να τριφτούν και να στοκαριστούν.

Συνεχίζεται...
Συνημμένα
Εικόνα 012 (Large).jpg
Εικόνα 012 (Large).jpg (69.64 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 011 (Large).jpg
Εικόνα 011 (Large).jpg (55.85 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 010 (Large).jpg
Εικόνα 010 (Large).jpg (67.72 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 009 (Large).jpg
Εικόνα 009 (Large).jpg (73.97 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές
Εικόνα 006 (Large).jpg
Εικόνα 006 (Large).jpg (55.82 KiB) Προβλήθηκε 101 φορές