Ελάχιστο budget για αρχή

gxaid

Απάντηση: Ελάχιστο budget για αρχή

Δημοσίευση από gxaid »

Καλώς ή κακώς πολλά hobby κοστίζουν.
Και ο αερομοντελισμός είναι ένα hobby που διέπεται από το αξίωμα "ό,τι πετάει κάποια στιγμή σπάει" (εκτός αν άλλαξε κάτι και το έχασα...).

Αυτό από μόνο του δίνει και ένα χαρακτήρα αναλωσιμότητας, ήτοι εκτάκτου εκταμίευσης επί του πρακτέου, πέρα από τα πάγια κόστη προικός (εργαλεία, φορτιστές, μπαταρίες, συνδρομές, καφέδες, φαγητά, βενζίνες κδσ*)

Επίσης, είναι δυναμικό. Προσφέρει δυνατότητες εξέλιξης και πειραματισμού μεταξύ διαφορετικών τύπων σκαφών (fixed wing, heli), τύπων πρόωσης και πηγής ενέργειας. Άρα, αργά η γρήγορα θα "ψαχτείς", δεν θα αρκεστείς να παίρνεις απλώς τον ίδιο τύπο αεροσκάφους σε όλο και μεγαλύτερο μέγεθος λόγου χάριν.

Και τέλος υπάρχει στην εποχή μας χαοτική υπερπροσφορά. Οι βιτρίνες, ηλεκτρονικές και μή, είναι άπειρες και το περιεχόμενό τους απλά ατελείωτο και κάποιες στιγμές θα σε παρασλυρει. Πάντα θα πάρεις "και κάτι ακόμα" τόσο φτηνό που είναι πλέον...

Με τα μικροποσά, που κανείς δε μπαίνει στη διαδικασία να καταγράφει και να αθροίζει, πιάνεις τελικά κάτι σύνολα που τρίβεις τα μάτια σου αν είναι ακόμα στη θέση τους. Μην αγνοείτε αυτή την αυταπάτη.

Τον πρώτο ενάμιση μου χρόνο στο hobby (να αναφέρω πως ξεκίνησα με ελικόπτερο...) και έχοντας τη παραδοσιακή λογική μου ό,τι αγοράζω να είναι καλής ποιότητας (κυρίως σε "προίκα": εργαλεία κλπ) τηρούσα ένα αναλυτικό excelaki με τις αγορές μου. Περιελάμβανε ακόμα και τα ξένα περιοδικά που τόσο με βοήθησαν στα πρώτα βήματα. Όλο αυτό "για να έχω έναν έλεγχο του κόστους". Ο αδαής. Το σύνολο προσέγγισε λίγο πολύ τα 5.000 και αφορούσε δύο co-axial και ένα 400αρι ηλεκτρικό...

Μή βαράτε το Θοδωρή γιατί αναδεικνύει μια πραγματικότητα και για μένα πολύ καλά κάνει, ειδικά με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Κανένας δεν θέλει να αποθαρρύνει κανέναν να μπεί στο hobby. Αντιθέτως. Αλλά και κανένας δεν θέλει να τα παρουσιάσει αγγελικά πλασμένα φαντάζομαι.

Σαφώς και η διαφορά με τη εποχή "Μακρυγιάννη" είναι τεράστια και ευπρόσδεκτη αλλά στο παρόν ερώτημα δεν προσφέρει γιατί ο ktel δεν προσπαθεί να διαλέξει εποχή αλλά πως(αν) θα ξεκινήσει ή όχι την σήμερον.

Προσωπικά θα προτιμούσα να μή γευτώ κάτι το οποίο μπορεί εξαναγκαστώ για ΑΒΧ λόγους να εγκαταλείψω αργότερα, ενώ μου είχαν παρουσιαστεί όλα ρόδινα, ενώ δεν μου βαρέσαν τα καμπανάκια που είναι εκεί και ας είναι μικρά. Πιστεύω η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη έτσι.

Επί του "ζουμερού" για το ερώτημα του ktel, η πρόταση του easy star που αναφέρθηκε βρίσκει και εμένα απόλυτα σύμφωνο.

Φιλικά
Γ.Χ.

*και δε συμμαζεύεται^%^
yankos

Δημοσίευση από yankos »

gxaid έγραψε: Καλώς ή κακώς πολλά hobby κοστίζουν.
Και ο αερομοντελισμός είναι ένα hobby που διέπεται από το αξίωμα "ό,τι πετάει κάποια στιγμή σπάει" (εκτός αν άλλαξε κάτι και το έχασα...).

Υπάρχουν πολύ ευχάριστα νέα για το χόμπυ.
Φημολογείται ότι ο νόμος της βαρύτητας πάει για κατάργηση μετά από απαίτηση της τρόϊκας :D
niro

Δημοσίευση από niro »

Γειά σου δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει ακόμα το θέμα όμως πιστεύω ότι μπορείς να αρχίσεις ακόμα και με 80 ευρώ όπως θέλεις και καλώς η κακός ο δρόμος της ιδιοκατασκευής είναι σχετικά μονόδρομος για τέτοιου είδους προσπάθειες.

Αυτό δεν είναι κατά ανάγκη αρνητικό όμως είναι βασικό να διαλέξει ένα εύκολο μοντέλο για να κατασκευάσεις τόσο για την ίδια κατασκευή όσο και για την μετέπειτα πτήση.

Καταλαβαίνω την επιλογή της πτέρυγας για την κατασκευή όμως θεωρώ ότι στην συνέχεια η πτήση θα είναι δύσκολη καθώς η πτέρυγες είναι αρκετά "ευαίσθητες" στο κέντρο βάρους και την ισορροπία και μπορεί πολύ εύκολα να σε απογοητεύσει.

Για αρχή εγώ θα σου πρότεινα ένα από τα παρακάτω αεροπλανάκια για να ξεκινήσεις. Είναι εύκολα στην κατασκευή (υπάρχει πλήρες video) είναι επισκευάζονται εύκολα και τα ηλεκτρονικά σου θα μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις και σε άλλα μοντέλα στην συνέχεια

http://www.flitetest.com/articles/nutball-scratch-build

http://www.flitetest.com/articles/FT_Flyer_Scratch_build

http://www.flitetest.com/articles/FT_Old_Fogey_Scratch_Build

Για ηλεκτρονικά υπάρχουν πέραν τον ελληνικών καταστημάτων και αρκετά εξωτερικού όπου θα μπορέσεις να βρεις πολύ φτηνά ότι χρειάζεσαι.

Τα ηλεκτρονικά με τα οποία ξεκίνησα κάνανε 80 ευρώ
(τηλεχειρισμός με δέκτη, moter, speed controler, 4 servo, μπαταρία, φορτιστής, 5 προπέλες) και αρκετά απο αυτά τα έχω ακόμα 2 χρόνια και αρκετά μοντέλα μετά.

Καλή αρχή και ευχάριστες πτήσεις.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ηλεκτρικά Αεροπλάνα”