Επιλογή Φωτογραφικής Μηχανής (για αερομοντελιστική φωτογραφία)
Η φωτογράφηση ενός αερομοντέλου είναι σχετικά εύκολη υπόθεση όταν αυτό βρίσκεται στο έδαφος ή το κρατάει αγκαλιά ο ιδιοκτήτης του. Σε αυτή την περίπτωση κάθε μηχανή τσέπης (ακόμα και κινητού τηλεφώνου) θα δουλέψει λιγο (κινητό) ή πολύ (φωτογραφική τύπου compact) ικανοποιητικά.
Τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται πολύ δύσκολα όταν το μοντέλο είναι "εν πτήσει", για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως π.χ.:
- Το μοντέλο πετάει με μεγάλη ταχύτητα
- Μπορεί να είναι "σκοτεινό" σε σχέση με τον περιβάλλοντα ουρανό
- Μπορεί να πετάει σε μακρυνή απόσταση και/ή μεγάλο ύψος
Σε αυτές τις συνθήκες, μια ψηφιακή DSLR είναι το καταλληλότερο μέσο φωτογράφησης, λόγω των πλεονεκτημάτων τους:
- Γρήγορη εστίαση (autofocus)
- Καλύτερη δυναμική περιοχή (δυνατότητα να καταγράφουν ένα μεγάλο εύρος τόνων - π.χ. ένα σκοτεινό μοντέλο κόντρα σε ένα φωτεινό ουρανό)
- Καλύτερος έλεγχος της "έκθεσης" που επιτρέπουν το "θάμπωμα" του φόντου ή το "πάγωμα" της κίνησης
- Καλύτερη οξύτητα
- Λιγότερος "θόρυβος"
- Μηδενικός χρόνος απόκρισης, δηλ. χρόνος που περνά από τη στιγμή που πατάει κανείς το κουμπί μέχρι τη στιγμή της λήψης της φωτογραφίας
Αν ήδη έχετε μια φωτογραφική μηχανή τύπου compact σίγουρα θα μπορέσετε να τραβήξετε καλές φωτογραφίες, αρκεί να τις χρησιμοποιήσετε μέσα σε κάποια όρια λειτουργίας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρχει καλός φωτισμός και το "πάγωμα" της κίνησης θα είναι πιο δύσκολο.
Megapixels: Μύθος και Πραγματικότητα
Ο κόσμος τείνει να αξιολογεί τις φωτογραφικές μηχανές με βάση κυρίως τον αριθμό των megapixels (MP) του αισθητήρα. Θεωρητικά, όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια μπορεί να καταγραφεί.
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, γιατί υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που χαλάνε τη "συνταγή". Για παράδειγμα η ικανότητα του εκτυπωτή, ή η ανάλυση της οθόνης, ή ακόμα και η απόσταση από την οποία βλέπει ο "θεατής" τη φωτογραφία. Ετσι, ανάλογα με τη χρήση της κάθε φωτογραφίας μπορεί να χρειαστούμε ανάλυση από 1,5 ώς 10 MP. Για μια φωτογραφία τυπωμένη, σε μέγεθος σελίδας Α4, 6MP είναι υπεραρκετά. Για μεγαλύτερες φωτογραφίες αρχίζουμε να μιλάμε για επαγγελματικά συστήματα φωτογράφησης και εκτύπωσης (και να βγαίνουμε εκτός θέματος).
Ετσι αρχίζει να φαίνεται οτι ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ο καλός φακός.
Τι να πάρω;
Αν ο προϋπολογισμός σας είναι κάτω από 500 πάρτε μια φτηνή DSLR. Η Nikon D60 είναι μια καλή επιλογή στα 350 (σήμερα/ Μάιος 2009), και είναι μια καλή εισαγωγή στους φακούς της Nikon (που θα τους χρησιμοποιείτε και όταν αλλάξετε σώμα). Θα χρειαστείτε έναν καλό φακό 18-55 ή 18-70 (100-200)και έναν 55-200 ή 70-300 (150-400). Οι τελευταίοι καλό είναι να έχουν και σύστημα σταθεροποίησης (VR).
(Αντίστοιχα καλοί είναι και οι φακοί και τα σώματα της Canon, αλλά δεν έχω προσωπική εμπειρία...)
Να ξέρετε ότι στις DSLR το σώμα είναι αναλώσιμο. Οι φακοί όμως μένουν...
Αν επιμένετε σε λύσεις compact υπάρχουν πολλές επιλογές με λιγότερα από 200.
Βαγγέλης