Η Ελλάς στο εξώφυλλο μοντελιστικού περιοδικού παγκόσμιας κυκλοφορίας/ Miles mohawk
-
Η Ελλάς στο εξώφυλλο μοντελιστικού περιοδικού παγκόσμιας κυκλοφορίας/ Miles mohawk
Κατ'αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν ανοίγω αυτό το θέμα για αυτοπροβολή.
Απλά θέλω να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας, καθώς στο εξώφυλλο ενός περιδικού παγκόσμιας κυκλοφορίας αναφέρεται όχι το όνομά μου αλλά το όνομα της ΕΛΛΑΔΑΣ για καλό.
Είναι κάτι που σπάνια μπορεί να συμβεί στις μέρες που ζούμε, και κάθε θετική αναφορά στη χώρα μας από ένα περιοδικό παγκόσμιας κυκλοφορίας (έστω και τόσο ειδικού αντικειμένου) σίγουρα προβάλει θετικά την Ελλάδα.
Το περιοδικό είναι το "Flying scale models", το κατά τη γνώμη μου καλύτερο και εγκυρότερο περιοδικό στη θεματική των scale αερομοντέλων.
Παρουσιάζει εκτενώς την κατασκευή μου σε 6 σελίδες και είναι ένα από τα τρία βασικά θέματα του εξωφύλλου.
Ανεβάζω τώρα το εξώφυλλο και την παρουσίαση και θα επανέλθω όταν έχω χρόνο για το ιστορικό.
Απλά θέλω να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας, καθώς στο εξώφυλλο ενός περιδικού παγκόσμιας κυκλοφορίας αναφέρεται όχι το όνομά μου αλλά το όνομα της ΕΛΛΑΔΑΣ για καλό.
Είναι κάτι που σπάνια μπορεί να συμβεί στις μέρες που ζούμε, και κάθε θετική αναφορά στη χώρα μας από ένα περιοδικό παγκόσμιας κυκλοφορίας (έστω και τόσο ειδικού αντικειμένου) σίγουρα προβάλει θετικά την Ελλάδα.
Το περιοδικό είναι το "Flying scale models", το κατά τη γνώμη μου καλύτερο και εγκυρότερο περιοδικό στη θεματική των scale αερομοντέλων.
Παρουσιάζει εκτενώς την κατασκευή μου σε 6 σελίδες και είναι ένα από τα τρία βασικά θέματα του εξωφύλλου.
Ανεβάζω τώρα το εξώφυλλο και την παρουσίαση και θα επανέλθω όταν έχω χρόνο για το ιστορικό.
- Συνημμένα
-
- σάρωση0002.jpg (101.98 KiB) Προβλήθηκε 102 φορές
-
Απάντηση: Η Ελλας στο εξωφυλλο μοντελιστικου περιοδικου παγκοσμιας κυκλοφοριας
.....................................
- Συνημμένα
-
- σάρωση0004.jpg (86.96 KiB) Προβλήθηκε 102 φορές
-
- σάρωση0003.jpg (89.24 KiB) Προβλήθηκε 102 φορές
-
..................................................
- Συνημμένα
-
- σάρωση0008.jpg (87.61 KiB) Προβλήθηκε 102 φορές
-
- σάρωση0007.jpg (98.81 KiB) Προβλήθηκε 102 φορές
-
- σάρωση0006.jpg (95.22 KiB) Προβλήθηκε 102 φορές
-
- σάρωση0005.jpg (95.39 KiB) Προβλήθηκε 102 φορές
Μπράβο Παντελή. Συχαρητηρια για την δουλειά σου, μακαρι να βλέπουμε συχνότερα τετοια δημοσιεύματα!!!
-
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Τον Ιανουάριο του σωτηρίου έτους 2009, έπεσε στα χέρια μου το τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Flying Scale Models. Εκεί και με τον τίτλο "subject for scale" παρουσιαζόταν ένα αεροπλάνου που δεν γνώριζα την ύπαρξή του. Ήταν το "Miles M12 Mohawk". Διαβάζοντας την παρουσίαση ανακάλυψα ότι ήταν το ιδιωτικό αεροπλάνο του Charles Lindbergh, ενός από τους σημαντικότερους πιλότους όλων των εποχών και σίγουρα ο σημαντικότερος της εποχής του, μιας και ήταν εκείνος που πρώτος διέπλευσε τον Ατλαντικό χωρίς στάση με το περίφημο "Spirit of St. Lewis".
Το αγάπησα με την πρώτη ματιά γιατί εκτός του ότι είναι ένα πανέμορφο αεροπλάνο είναι και μοναδικό καθώς δεν φτιάχτηκε άλλο ίδιο, αλλά και ήταν ιδιοκτησία ενός από τους μεγαλύτερους πιλότους όλων των εποχών. Αμέσως αποφάσισα να επιχειρήσω την κατασκευή ενός μοντέλου του σε κλίμακα 1/4.
Έστι ξεκίνησε η έρευνα καθώς για ένα αεροπλάνο "one of a kind" η τεκμηρίωση δεν είναι κάτι που μπορείς να βρείς εύκολα.
Τον Ιανουάριο του σωτηρίου έτους 2009, έπεσε στα χέρια μου το τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Flying Scale Models. Εκεί και με τον τίτλο "subject for scale" παρουσιαζόταν ένα αεροπλάνου που δεν γνώριζα την ύπαρξή του. Ήταν το "Miles M12 Mohawk". Διαβάζοντας την παρουσίαση ανακάλυψα ότι ήταν το ιδιωτικό αεροπλάνο του Charles Lindbergh, ενός από τους σημαντικότερους πιλότους όλων των εποχών και σίγουρα ο σημαντικότερος της εποχής του, μιας και ήταν εκείνος που πρώτος διέπλευσε τον Ατλαντικό χωρίς στάση με το περίφημο "Spirit of St. Lewis".
Το αγάπησα με την πρώτη ματιά γιατί εκτός του ότι είναι ένα πανέμορφο αεροπλάνο είναι και μοναδικό καθώς δεν φτιάχτηκε άλλο ίδιο, αλλά και ήταν ιδιοκτησία ενός από τους μεγαλύτερους πιλότους όλων των εποχών. Αμέσως αποφάσισα να επιχειρήσω την κατασκευή ενός μοντέλου του σε κλίμακα 1/4.
Έστι ξεκίνησε η έρευνα καθώς για ένα αεροπλάνο "one of a kind" η τεκμηρίωση δεν είναι κάτι που μπορείς να βρείς εύκολα.
-
Το "Miles M12 Mohawk" ήταν το αεροπλάνο που παρήγγηλε ο Lindbergh στον Miles, με σκοπό να κάνει ταξίδια στην Ευρώπη μαζί με τη γυναίκα του για όσο καιρό κατοικούσε στην Αγγλία. Οι απαιτήσεις του Lindbergh ήταν ένα ελαφρύ, γρήγορο και καλοτάξιδο αεροπλάνο. Το Mohawk παραδόθηκε στον Lindbergh το 1936 και, όπως ο ίδιος είπε, ήταν ακριβώς ότι ήθελε. ΄
Όταν με το ξέσπασμα του πολέμου ο Lindbergh έφυγε για την Αμερική, το δώρισε στην RAF η οποία το χρησιμοποίησε σαν ταχυδρομικό. Μετά τον πόλεμο πουλήθηκε και πέρασε από διάφορους ιδιοκτήτες. Τελικά μετά από μια βαριά προσγείωση εγκαταλήφθηκε στο αεροδρόμιο Talad κοντά στη Σεβίλλη. Εκεί το ανακάλυψε το 1973 ένας Αμερικανός μηχανολόγος μηχανικός και διάσημος restorer, ο Lew Casey. Ο Casey το φόρτωσε στο καράβι και πήγε στο υπόστεγό του στη Charlottesville της Virginia. Εκεί ξεκίνησε την ανακατασκευή του αεροπλάνου. Η δουλειά αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ο Casey δώρισε το αεροπλάνο , το οποίο ήταν σε κομμάτια, στο μουσείο της RAF. Εκεί, στα υπόστεγα του Manchester, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή και το Mohawk εκτίθεται στο Hendon RAF Museum από το 2008 στο τμήμα The Milestones of Flight.
Συνοπτικά αυτή είναι η ιστορία του Mohawk. Δεν σας κουράζω με άλλες λεπτομέρειες γιατί είναι άνευ ουσίας αν και διαθέτω πολλές (μέχρι και το flight book του αεροπλάνου).
Πώς τα έμαθα όλα αυτά? Ήρθα σε επικοινωνία με το Hendon RAF Museum. Ο έφορος του μουσείου μου έστειλε ότι υλικό διέθετε και με έφερε σε επαφή με τον επικεφαλής μηχανικό της ανακατασκευής. Έτσι βρέθηκα με όλη την ιστορία του αεροπλάνου στα χέρια μου καθώς και με φωτογραφικό υλικό και το 3-view drawing από το Miles magazine της εποχής. Ακόμη κατάφερα και βρήκα τον 80άχρονο Lew Casey ο οποίος επίσης μου έστειλε ένα CD με ότι υλικό είχε από τη δουλειά που είχε κάνει στο αεροπλάνο μέχρι να το δωρίσει στους Άγγλους. Να σημειώσω εδώ ότι όλοι τους ήταν προθυμότατοι να με βοηθήσουν στην επιτυχία του εγχειρήματός μου και μου παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια.
Όταν με το ξέσπασμα του πολέμου ο Lindbergh έφυγε για την Αμερική, το δώρισε στην RAF η οποία το χρησιμοποίησε σαν ταχυδρομικό. Μετά τον πόλεμο πουλήθηκε και πέρασε από διάφορους ιδιοκτήτες. Τελικά μετά από μια βαριά προσγείωση εγκαταλήφθηκε στο αεροδρόμιο Talad κοντά στη Σεβίλλη. Εκεί το ανακάλυψε το 1973 ένας Αμερικανός μηχανολόγος μηχανικός και διάσημος restorer, ο Lew Casey. Ο Casey το φόρτωσε στο καράβι και πήγε στο υπόστεγό του στη Charlottesville της Virginia. Εκεί ξεκίνησε την ανακατασκευή του αεροπλάνου. Η δουλειά αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ο Casey δώρισε το αεροπλάνο , το οποίο ήταν σε κομμάτια, στο μουσείο της RAF. Εκεί, στα υπόστεγα του Manchester, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή και το Mohawk εκτίθεται στο Hendon RAF Museum από το 2008 στο τμήμα The Milestones of Flight.
Συνοπτικά αυτή είναι η ιστορία του Mohawk. Δεν σας κουράζω με άλλες λεπτομέρειες γιατί είναι άνευ ουσίας αν και διαθέτω πολλές (μέχρι και το flight book του αεροπλάνου).
Πώς τα έμαθα όλα αυτά? Ήρθα σε επικοινωνία με το Hendon RAF Museum. Ο έφορος του μουσείου μου έστειλε ότι υλικό διέθετε και με έφερε σε επαφή με τον επικεφαλής μηχανικό της ανακατασκευής. Έτσι βρέθηκα με όλη την ιστορία του αεροπλάνου στα χέρια μου καθώς και με φωτογραφικό υλικό και το 3-view drawing από το Miles magazine της εποχής. Ακόμη κατάφερα και βρήκα τον 80άχρονο Lew Casey ο οποίος επίσης μου έστειλε ένα CD με ότι υλικό είχε από τη δουλειά που είχε κάνει στο αεροπλάνο μέχρι να το δωρίσει στους Άγγλους. Να σημειώσω εδώ ότι όλοι τους ήταν προθυμότατοι να με βοηθήσουν στην επιτυχία του εγχειρήματός μου και μου παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια.
Pantelis papageorgiou έγραψε: ↑Κατ'αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν ανοίγω αυτό το θέμα για αυτοπροβολή.
Καλησπέρα και εύχομαι καλές γιορτές και καλή χρονιά.
Συγχαρητήρια για την επιτυχία σου, και να ευχηθώ και σε ανώτερα.
Πραγματικά είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός αυτό που κατάφερες.
Για εμάς που δεν είμαστε νεαροί πλέον, και ξεκινήσαμε τον μοντελισμό σε χρόνια δύσκολα, απο πολλές απόψεις, όπως εύρεση υλικών, επικοινωνίας, έντυπου τύπου, τότε δεν υπήρχε ο παγκόσμιος ιστός, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Πόσοι από εμάς, και εγώ φυσικά ένας από αυτούς, δεν '' κρεμόμασταν '' στα μανταλάκια των περιπτέρων στην οδό Πανεπιστημίου, και στα σταντ στην Γλυφάδα, ξεφυλίζοντας - φυλλομετρώντας τα αερομοντελιστικά ξενόγλωσα περιοδικά, προσπαθώντας να αποφασίσουμε ποιό θα αγοράσουμε ανάλογα με την θεματολογία.
Ξεφυλίζοντας το περιοδικά μέναμε έκθαμποι από τις παρουσιάσεις, και το επίπεδο των ξένων μοντελιστών.
Τα χρόνια κυλούσαν, και το επίπεδο στην Ελλάδα ανέβαινε, και έφθασε σε ένα επίπεδο που κάποιοι ξεχώρισαν, και ανταγωνίζονται πλέον στα ίσα τους ξένους, και αξίζουν να προβάλονται μέσα από τα περιοδικά τους.
Θεωρώ ότι όλος ο μοντελιστικός κόσμος της Ελλάδας θα χαίρεται για την φιλοξενία στο περιοδικό, και θα είναι ένα εφαλτήριο και για μελλοντικές παρουσιάσεις που θα φιλοξενηθούν στα περιοδικά, που ώς γνωστόν αναγνώσκονται παγκοσμίως.
Και γιατί όχι σιγά - σιγά και κάποια διακριση, απο τους αεραθλητές μας σε κάποιο αγώνισμα πανευρωπαικού ή παγκόσμιου επιπέδου.
-
Τότε ξεκίνησα τη σχεδίαση των κατασκευαστικών σχεδίων καθώς όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει κανένας που να έχει φτιάξει σχέδια για ένα μοναδικό αεροπλάνο. Ευτυχώς, λόγω επαγγέλματος, ήταν μια εργασία μέσα στις δυνατότητές μου. Ακολούθησε η κατασκευή και, ώ του θαύματος, δύο χρόνια αργότερα το δικό μου Mohawk πέταξε στον ουρανό της Κωπαϊδας. Τότε έστειλα τις φωτογραφίες του μοντέλου στο Μουσείο της RAF οι οποίοι και έστειλαν συγχαρητήρια. Στη συννέχεια το μοντέλο έλαβε μέρος στους Ελληνικούς αγώνες scale. Αφού ολοκλήρωσε και αυτή την αποστολή απόφάσισα να ενημερώσω το περιοδικό που μου έδωσε την ιδέα ότι πράγματι κάποιος κατασκεύασε το Mohawk, καθώς αυτός ήταν και ο σκοπός της αρχικής παρουσίασης του αεροπλάνου στο περιοδικό το 2008. Ο διευθυντής του περιοδικού, Tony Dowsewell, χάρηκε πολύ που με ενέπνευσε για το εγχείρημα και μου ζήτησε να του στείλω υλικό και στοιχεία για να κάνει την παρουσίαση που είδατε.
Θέλω να τον ευχαριστήσω πολύ για την τιμή που έκανε σε εμένα προσωπικά αλλά και στην χώρα μου.
Επίσης θέλω εδώ να ευχαριστήσω δημόσια, γιατί ιδιωτικά το έχω κάνει ήδη, τους πολύ καλούς μου φίλους και εξαίρετους μάστορες και ανθρώπους, Αργύρη Γιαννετάκη και Θανάση Φερφυρή των οποίων η βοήθεια υπήρξε σημαντική και καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματός μου.
Χρόνια πολλά σε όλους και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια
Θέλω να τον ευχαριστήσω πολύ για την τιμή που έκανε σε εμένα προσωπικά αλλά και στην χώρα μου.
Επίσης θέλω εδώ να ευχαριστήσω δημόσια, γιατί ιδιωτικά το έχω κάνει ήδη, τους πολύ καλούς μου φίλους και εξαίρετους μάστορες και ανθρώπους, Αργύρη Γιαννετάκη και Θανάση Φερφυρή των οποίων η βοήθεια υπήρξε σημαντική και καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματός μου.
Χρόνια πολλά σε όλους και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια
Καλησπέρα & Χρόνια μας Καλά και πολλά Παντελή...
:,)...:-X:-X...:,)
Xρησταρας
:,)...:-X:-X...:,)
Xρησταρας
- Dell Gatto Grande
ωραιο το mohawk!! (ασε με μανα πεταω μο'ι'κανα)
...τα θερμά μου συγχαρητήρια Παντελή... πάντα μας εκπλήσσεις ευχάριστα με τις δημιουργίες σου.... σου εύχομαι ότι καλύτερο ...καλές γιορτές ... ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2012...
Φιλικά,
Νίκος
Φιλικά,
Νίκος
η ταν, η, τα πετάν...
Συγχαρητηρια Παντελη.
Εξοχη δουλεια.
Εχεις απιστευτη υπομονη και επιμονη,
δηλαδη ακρως απαραιτητα στοιχεια για να πετυχει καποιος στο χομπυ μας.
Υ.Γ. Ευχαριστω για τις τηλεφωνικες πληροφοριες που μου εδωσες.
Εξοχη δουλεια.
Εχεις απιστευτη υπομονη και επιμονη,
δηλαδη ακρως απαραιτητα στοιχεια για να πετυχει καποιος στο χομπυ μας.
Υ.Γ. Ευχαριστω για τις τηλεφωνικες πληροφοριες που μου εδωσες.
Πάντα τέτοια Παντελή !!! Τα συγχαρητήρια μου ....και καλή δημιουργική χρονιά.
Άγγελος Κοντοσκίδης
Άγγελος Κοντοσκίδης
:,)........Αξιος !!!!!!!!!!!!!!!:>) Πάντα τέτοια !!!!!!!