Εκφόρτιση μπαταριών lipo

dimitris12

Εκφόρτιση μπαταριών lipo

Δημοσίευση από dimitris12 »

Καλησπερα,
πηρα εναν φορτιστη turnigy accueil 6 και 2 lipo μπαταριες 1300mah και 20s....Τις φορτιζω κανονικα αλλα δεν ξερω ακριβως ποτε πρεπει να τις ξεφορτιζω...Μηπως μπορειτε να βοηθησετε?

Ευχαριστω,
Δημητρης
nasa

Απάντηση: Εκφωρτιση μπαταριων lipo

Δημοσίευση από nasa »

...κοίτα μέσα στα threads του φόρουμ, όπως π.χ. εδώ... http://www.petame.gr/forum/viewtopic.php?t=755
... γιατί να θέλεις να αποφορτίσεις τις lipo σου..? εκτός κ' αν θέλεις να τις βάλεις σε 'storage' ...
η ταν, η, τα πετάν...
Αντώνης Κριτζάς

Απάντηση: Εκφωρτιση μπαταριων lipo

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

Προσοχή
Η βαθειά εκφόρτιση μπορεί να καταστρέψει την μπαταρία lipo
Δώσε περισσότερες πληροφορίες
orck

Απάντηση: Εκφόρτιση μπαταριών lipo

Δημοσίευση από orck »

Θα ακολουθεις την μεθοδο storage που περιγραφει ο φορτιστης σου, δεν θα εκφορτιζεις ποτε κατω απο 70-80% τις μπαταριες σου.
0 teo

Δημοσίευση από 0 teo »

orck έγραψε: Θα ακολουθεις την μεθοδο storage που περιγραφει ο φορτιστης σου, δεν θα εκφορτιζεις ποτε κατω απο 70-80% τις μπαταριες σου.

Ίσως και λίγο παρακάτω Παναγιώτη, στο 60% θα έλεγα εγώ, αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε την μπαταρία ξανά σύντομα.

Με την ευκαιρία να πω πως το % μετριέται από το 3,6V ανά κελί έως 4,2V.
Οπότε με απλά μαθηματικά κάθε 1% ισούται με 0,006V ανά κελί.
Άρα αν έχουμε 3S μπαταρία συνολικά το 1% ισούται με 0,018V.
Και άρα το 60% είναι στα 3,96V ανά κελί, το 70% είναι στα 4,02V και το 80% είναι στο 4,08V.

Η κατάσταση storage είναι στο 40% και σε αυτή την κατάσταση (3,84V/κελί) μπορεί να μείνει μια μπαταρία ακόμα και πάνω από έναν χρόνο σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον (βλ. θάλαμος διατήρησης κρασιών!!!).
ΑνδρεαςΛ

Δημοσίευση από ΑνδρεαςΛ »

Οι απόψεις είναι πολλές και διάφορες.
Ο στόχος είναι να αποφύγουμε το "φούσκωμα" η "puffing" και το ενδεχόμενο κάποιο στοιχείο να χαλάσει.

Η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι να αποθηκεύουμε τις LiPo με γύρω στα 3.8V ανά στοιχείο.
Κάποιοι έχουν δείξει ότι μέχρι τα 4V ανά στοιχείο είναι ΟΚ.

Από ίδια εμπειρία οι συνηθισμένες Lipo μεχρι 30C κάτω από 3000mah δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς.

Έχω χάσει 2 5000mah λόγω αχρησίας για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού τις είχα αφήσει φορτισμένες.

Οι μπαταρίες άνω των 35C είναι πολύ ευαίσθητες και έχω αρκετές που έχουν φουσκώσει.
μανος

Δημοσίευση από μανος »

dimitris12 έγραψε: Καλησπερα,
πηρα εναν φορτιστη turnigy accueil 6 και 2 lipo μπαταριες 1300mah και 20s....Τις φορτιζω κανονικα αλλα δεν ξερω ακριβως ποτε πρεπει να τις ξεφορτιζω...Μηπως μπορειτε να βοηθησετε?

Ευχαριστω,
Δημητρης

καλησπερα δημητρη εχω τον ιδιο φορτιστη,στο προγραμμα storage σου παει καθε στοιχειο στα 3,80v οποτε και εισαι o.k.
dimitris12

βασικα εγω φορτισα για πρωτη φορα το σαββατο και δεν πεταξα...θελω λοιπον να τις ξεφορτισω(αν χρειαζεται)ετσι ωστε να μην μειωθει ο χρονος ζωης τους και για να τις χρησιμοποιησω το αλλο σαββατο...σε αυτη την περισπτωση κανω sterage?
Γερακης Γιωργος

Δημοσίευση από Γερακης Γιωργος »

Για μια βδομαδα δεν εχεις προβλημα, ισα ισα καλο θαταν να την Βαλεις να παρει λιγο ακομη πριν την πτηση... αν ειναι να το αφησεις μηνα κανεις storage...
dimitris12

δηλαδη δεν ισχυει οτι ισχυει και στις απλες μπαταριες...δηλαδη δεν θελουν ξεφωρτισμα(εστω και οχι 100%) πριν ξαναφορτιστουν!?
nickboul

Δημοσίευση από nickboul »

Ποτε δεν πρεπει να ξεφορτιζεις τις lipo 100% γιατι σε αυτη την περιπτωση αχρηστευονται. Ασε που θα σου κανει cut off πολυ νωριτερα το esc.
ΑνδρεαςΛ

Δημοσίευση από ΑνδρεαςΛ »

dimitris12 έγραψε: δηλαδη δεν ισχυει οτι ισχυει και στις απλες μπαταριες...δηλαδη δεν θελουν ξεφωρτισμα(εστω και οχι 100%) πριν ξαναφορτιστουν!?

Στις Lipo αυτό θα είναι καταστροφικό, άσε που μπορεί και να αρπάξουν αν κάνεις κάτι τέτοιο.!!!

Εκφόρτιση μόνο μέχρι τα 3.8V δηλ γύρω στα 70%.

Καθ' ουδένα λόγο μην αφήσεις την μπαταρία να πάει κάτω από 3.3V ανα στοιχείο.

Για μακροζωία ποτέ κάτω από 3.5V το στοιχείο....
gvertical

Δημοσίευση από gvertical »

δημητρη καλο θα ηταν να διαβασεις λιγα πραγματα για τις lipo (google-it)._Β_Ο ειναι πολυ επικυνδινες οι ρυμαδες!!!:D
w1ndsurfer

Δημοσίευση από w1ndsurfer »

Γερακης Γιωργος έγραψε: Για μια βδομαδα δεν εχεις προβλημα, ισα ισα καλο θαταν να την Βαλεις να παρει λιγο ακομη πριν την πτηση... αν ειναι να το αφησεις μηνα κανεις storage...

Επέτρεψε μου να διαφωνήσω!

Πλήρως φορτισμένη η LiPo έχει χημική αστάθεια και αν δεν χρησιμοποιηθεί θα δημιουργήσει κρυστάλλους και θα ανέβει η εσωτερική αντίσταση (άρα παίρνει την "κάτω βόλτα"). Επίσης πλήρως φορτισμένη είναι πολύ πιο επικίνδυνη.

Φορτίζουμε maximum 30 λεπτά πριν την χρήση (όχι από το προηγούμενο βράδι) και μετά τις πτήσεις αμέσως σε storage και σε δροσερό και ξηρό μέρος. Έτσι όντως μπορεί να συντηρηθεί για έτος και βάλε χωρίς να χάσει ισχύ.

ΥΓ: οι Hyperion είναι ακριβές γιατί έχουν ειδικά ψυγεία που τις διατηρούν μετά την κατασκευή τους (ή έτσι ισχυρίζονται τουλάχιστον ...)
miltides

Δημοσίευση από miltides »

Δεν έχω πλέον μοντέλο αλλά εχω μπαταρίες φορτισμένες και ο φορτιστής μου δεν έχει λειτουργία αποφόρτισης Στο προγραμμα είναι να πάρω νέο αεροπλανο αλλά όχι σύντομα
Πώς να αποφορτίσω τις μπαταρίες μου για να μή χαλάσουν ?????????
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φορτιστές - Μπαταρίες - Φόρτιση & Αποφόρτιση”