Σελίδα 1 από 2
Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2012 9:24 pm
από vasilisp
Πρόσφατα αντιμετώπισα το εξής πρόβλημα.
Απώλεια επαφής πομπού δέκτη στα 10 - 15 μέτρα απόσταση.
Το αποτέλεσμα να χάσω στην πλαγιά τον έλεγχο του Phoenix και να έχω μια βαρβάτη πτώση :-&&(Μάρτυς μου ο Σπύρος-oav163). Ο δέκτης ήταν
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/RX-9X8Cv2.jpg
Μετά από ιατροδικαστική εξέταση στο νεκροτομείο προσανατολίζομαι στο ότι ήταν ταλαιπωρημένη από προηγούμενη πτώση η κεραία του δέκτη. Πιθανόν να υπήρχε και διακοπή του κυκλώματος της.
Αρχίζοντας λοιπόν την συναρμολόγηση του νέου Φοίνικα που περίμενε ανυπόμονα στο κουτί του μου δημιουργήθηκαν οι παρακάτω απορίες:
α. Θέση τοποθέτησης του receiver
β. Την κεραιούλα του θα ήταν καλό να την βγάλω εκτός ατράκτου?
γ. Προσανατολισμός της κεραίας ως προς το receiver κάπου έχει πάρει το μάτι για 90 μοίρες ..... δεν έχω καταλάβει ακριβώς.
δ. Την κεραία του χαλασμένου receiver μπορώ να την αντικαταστήσω ?
ε. Κάποια πατέντα για να αυξηθεί η απόσταση επικοινωνίας πομπού - δέκτη?
Ευχαριστώ και ελπίζω να μην κούρασα με τις πολλές ερωτήσεις μου.
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2012 9:34 pm
από orck
β) Η κεραια δεν εχει κανενα λογο να ειναι εκτος ατρακτου. Μεσα εχει και μηχανικη προστασια απο γραρδιματα με το εδαφος η αλλα εμποδια. Εξαιρεση μονο εαν εχεις συνθετικη (carbon) η μεταλλικη ατρακτο.
γ) Αυτο με τις 90° δεν αφορα το συστημα σου, αφορα οσους εχουν δεκτες με διπλη κεραια. Βαλτη οπως θες, θα προσπαθουσα να την εχω οριζοντια μεσα στην ατρακτο.
Για τα αλλα δεν εχω αποψη γιατι παρολο που το ειχα το μοντελο δεν το πεταξα ποτε, το πουλησα και το μετανιωσα.`M`
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2012 10:31 pm
από Αντώνης Κριτζάς
Εκανες range test μετά την πτώση για να είσαι σίγουρος οτι το πρόβλημα είναι στον δέκτη
Εκανες δοκιμή με άλλο δέκτη να σιγουρευτείς οτι δεν έχει προβλημα η τηλ/ση
Στο α) Βάλε τον δέκτη σε αφρολέξ και την κεραία μακρυά απο το esc και σεσημείο να μή την καλύπτει η μπαταρία
Στο β) και γ) όπως σου τα λέει ο Παναγιώτης
Για το δ) στην αλλάζω εγώ
Οσο για το ε) Η εμβέλεια είναι υπέρ αρκετή όταν υπάρχει οπτική επαφή
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2012 10:31 pm
από 3Blade
Χωρις παρεξηγηση Προσωπικα δν θα επαιρνα τηλεκατευθηνσεις κινεζικες. Νομιζω οτι η τηλεκατευθυνση σου ειναι το μονο πραγμα που πρεπει να ειναι καλο. multiplex,Futaba, και Spectrum και το κεφαλι σου ησυχο.
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2012 11:45 pm
από vasilisp
Αντώνης Κριτζάς έγραψε: ↑Εκανες range test μετά την πτώση για να είσαι σίγουρος οτι το πρόβλημα είναι στον δέκτη
Εκανες δοκιμή με άλλο δέκτη να σιγουρευτείς οτι δεν έχει προβλημα η τηλ/ση
Στο α) Βάλε τον δέκτη σε αφρολέξ και την κεραία μακρυά απο το esc και σεσημείο να μή την καλύπτει η μπαταρία
Στο β) και γ) όπως σου τα λέει ο Παναγιώτης
Για το δ) στην αλλάζω εγώ
Οσο για το ε) Η εμβέλεια είναι υπέρ αρκετή όταν υπάρχει οπτική επαφή
Range test δοκιμάσαμε μαζί με το Σπύρο όπου και φάνηκε το πρόβλημα.
Όσο για την τηλ/ση την έκανα bind με άλλο δέκτη και δείχνει να λειτουργεί σωστά. Όσο για το δ).... βλέπουμε. Ευχαριστώ πάντως.
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 27, 2012 1:24 pm
από Adonis
Βασίλη η σωστή απόδοση στο ερώτημα (γ) είναι η θέση (πόλωση) της κεραίας του δέκτη ως προς την θέση (πόλωση) που έχει η κεραία του πομπού μέσα στον χώρο, και θα διαφωνήσω με τον Orck που σου πρότεινε να την τοποθετήσεις όπως θες.
Όταν χρησιμοποιείς τον πομπό σου, δες τι θέση (γωνία) έχει η κεραία του ως προς τον ορίζοντα (0 μοίρες οριζόντια, 90 μοίρες κάθετα, 45 μοίρες διαγώνια που προτείνεται από πολλούς κατασκευαστές) με την ίδια γωνία θα τοποθετήσεις και την γωνία της κεραίας του δέκτη μέσα στην άτρακτο σε συνάρτηση με τον ορίζοντα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί όταν οι δύο κεραίες βρίσκονται παράλληλα ή με την μικρότερη δυνατή γωνία μέσα στον χώρο, τότε έχουμε και την καλύτερη δυνατή λήψη, αντίθετα όταν αυτή η γωνία μεταξύ των δύο κεραιών μεγαλώνει και τείνει προς τοις 90 μοίρες (κάθετη) τότε έχουμε την χειρότερη δυνατή λήψη.
Επίσης όταν βλέπουμε έναν receiver με δύο κεραίες, στην ουσία έχουμε δύο ανεξαρτήτους δέκτες πάνω στην ίδια τυπωμένη πλακέτα, που ο κάθε ένας έχει την δικιά του κεραία. Ένας ελεγκτής αναλαμβάνει το ρόλο να ελέγχει την ποιότητα των ληφθέντων σημάτων και να προωθεί προς περεταίρω επεξεργασία το σήμα του δέκτη με την καλύτερη ποιότητα (διαφορική λήψη ή diversity)
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7
. Όταν τοποθετήσουμε τις κεραίες των δύο δεκτών κάθετα μεταξύ τους, βάσει αυτών που έγραψα παραπάνω όταν η μία κεραία του ενός δέκτη βρεθεί κάθετα με την κεραία του πομπού αυτόματα η κεραία του άλλου δέκτη θα είναι οριζόντια με την κεραία του πομπού και ούτω καθʼ εξής. Άρα κάθε χρονική στιγμή θα έχουμε πολλή καλή ποιότητα ληφθέντος σήματος ανεξάρτητα με την θέση του αεροπλάνου στον χώρο.
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 27, 2012 8:38 pm
από Αντώνης Κριτζάς
Για κοίτα καλύτερα την κεραία του δέκτη Εχει μόνο ένα στελεχος
Αυτά που λές έχουν σχέση με τις δυπολικές κεραίες
Στην εν λόγω περίπτωση δεν έχει σημασία η πόλωση
Αρκεί να είναι μακρυά απο στοιχεία καλώδια και esc
Οσο γαι την πόλωση πομπού δέκτη δεν έχει σημασία αφού το μοντέλο αλλάζει συνεχώς θέση
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 27, 2012 8:45 pm
από orck
orck έγραψε: ↑γ) Αυτο με τις 90° δεν αφορα το συστημα σου, αφορα οσους εχουν δεκτες με διπλη κεραια. Βαλτη οπως θες, θα προσπαθουσα να την εχω οριζοντια μεσα στην ατρακτο.
Adonis έγραψε: ↑Βασίλη η σωστή απόδοση στο ερώτημα (γ) είναι η θέση (πόλωση) της κεραίας του δέκτη ως προς την θέση (πόλωση) που έχει η κεραία του πομπού μέσα στον χώρο, και θα διαφωνήσω με τον Orck που σου πρότεινε να την τοποθετήσεις όπως θες.
Θεωρω οτι ειναι λεπτομερια, εαν δεις πρακτικα την εμβελεια ενος συγχρονου συστηματος τηλεκατευθυνσης θα διαπιστωσεις οτι ειναι πολυ μεγαλυτερη απο την αποσταση που μπορουμε να δουμε το μοντελο.
Συμφωνω οτι θα πρεπει να ειναι παραλληλα για να εχουμε καλυτερη επικοινωνια. Απο την στιγμη που εχουμε μια μονο κεραια θα πρεπει να διαλεξουμε μια θεση ωστε να εχουμε οσο το δυνατον καλυτερη παραλληλια.
Θεωρω οτι η κεραια του πομπου πρεπει να κοιταζει το εδαφος οπως φαινεται στο καλλιτεχνικο σχεδιακι που εχω φτιαξει, (δεν εχει πνευματικα δικαιωματα, ελευθερη χρηση). Επεξηγηση σχηματος: Η κεραια πρεπει να ειναι 45° ως προς τον οριζοντα γατι το μοντελο πεταει επανω και μπροστα μας. Δεν πεταει πανω απο το κεφαλι μας ουτε στο εδαφος.
Οποτε η οριζοντια τοποθετηση που αναφερα απο χθες νομιζω οτι ειναι η καλυτερη.
Δεν θελω να το επεκτεινω γιατι νομιζω οτι χανουμε την ουσια της ερωτησης.
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 29, 2012 8:02 am
από Adonis
Κατανοώ πλήρως την δυσκολία κατανόησης στο πως ταξιδεύει ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα και πως είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο από ανθρώπους που δεν έχουν σπουδάσει αυτή την επιστήμη. Ο λόγος είναι γιατί αυτή η ενέργεια είναι αόρατη και δεν είναι όπως για παράδειγμα η κινητική ή η μηχανική ενέργεια που τις αντιλαμβανόμαστε.
Αντώνη αν διαβάσεις με προσοχή τα γραφόμενα μου θα διαπιστώσεις ότι απαντώ μόνο στην ερώτηση (γ) του Βασίλη η οποία έχει δύο σκέλη. Με την δεύτερη παράγραφο απαντώ στο πρώτο σκέλος και με την τρίτη στο δεύτερο σκέλος αντίστοιχα. Όσο για την πολικότητα των κεραιών λήψεως είναι από τις βασικές αρχές που πρέπει να τηρούμε εάν θέλουμε να έχουμε το μέγιστο δυνατό σήμα στο δέκτη μας. Είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση έστω και ενός τμήματος από μία βιβλιογραφία, αυτό δεν ισχύει όμως αν είναι πτυχιακή εργασία. Από την πτυχιακή εργασία με τίτλο ʽ'Μελέτη Ακτινοβολίας Κεραιών Κινητών Ραδιοεπικοινωνιώνʼʼ των Πάρις Κ. Μαλισιώτης και Χρήστος Δ. Πλαστήρας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναδημοσιεύω τμήμα αυτής από το Κεφ. 2 παρ. 2.9
2.9 Πόλωση κεραιών
ʽʼΠόλωση (polarization) μιας κεραίας σε μία ορισμένη διεύθυνση ορίζεται ως η πόλωση του ηλεκτρομαγνητικού κύματος που ακτινοβολεί η κεραία στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Για λειτουργία δέκτη, πόλωση της κεραίας σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι η πόλωση του ηλεκτρομαγνητικού κύματος που, προσπίπτον στην κεραία από αυτήν την κατεύθυνση, προκαλεί τη μέγιστη διαθέσιμη ισχύ στους ακροδέκτες της.ʼʼ
ʽʼοι απώλειες που συνεπάγεται η μη ευθυγράμμιση των δύο πολώσεων λαμβάνονται υπόψιν μέσω του παράγοντα απωλειών πόλωσης (polarization loss factor) PLF ʼʼ
Λόγο αδυναμίας του επεξεργαστή κειμένου να εμφανίσει έναν μαθηματικό τύπο με δείκτες και δυνάμεις μπορείτε να δείτε την σχέση PLF αν κατεβάσετε σε αρχείο Word όλη την εργασία στο Link
http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CC4QFjAB&url=http%3A%2F%2Fartemis.cslab.ntua.gr%2Fel_thesis%2Fartemis.ntua.ece%2FDT2006-0066%2FDT2006-0066.doc&ei=aH2MULCAF8rYtAb9uoHgCw&usg=AFQjCNELtCeyVOaBRtMGXtGHOsShHdhobQ&cad=rjt
Θοδωρής Ασλανίδης
Πτυχιούχος Ανωτέρας Σχολής Ασυρματιστών
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 29, 2012 8:28 am
από Adonis
orck έγραψε: ↑
Συμφωνω οτι θα πρεπει να ειναι παραλληλα για να εχουμε καλυτερη επικοινωνια. Απο την στιγμη που εχουμε μια μονο κεραια θα πρεπει να διαλεξουμε μια θεση ωστε να εχουμε οσο το δυνατον καλυτερη παραλληλια.
Θεωρω οτι η κεραια του πομπου πρεπει να κοιταζει το εδαφος οπως φαινεται στο καλλιτεχνικο σχεδιακι που εχω φτιαξει, (δεν εχει πνευματικα δικαιωματα, ελευθερη χρηση). Επεξηγηση σχηματος:
Η κεραια πρεπει να ειναι 45° ως προς τον οριζοντα γατι το μοντελο πεταει επανω και μπροστα μας. Δεν πεταει πανω απο το κεφαλι μας ουτε στο εδαφος.
Οποτε η οριζοντια τοποθετηση που αναφερα απο χθες νομιζω οτι ειναι η καλυτερη.
Παναγιώτη διακωμωδείς το θέμα γράφοντας αυθαίρετες Θεωρίες και σχεδιάζοντας καρικατούρες. Η ημιμάθεια είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την αμάθεια.
Στην φωτογραφεία ορίζεται ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Με μαύρο χρώμα η κεραία, με μπλε διαγράμμιση το ηλεκτρικό πεδίο και με κόκκινη διαγράμμιση το μαγνητικό πεδίο, τα δύο πεδία είναι κάθετα μεταξύ τους
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 29, 2012 1:13 pm
από vaggelis
Ρίξε μιά ματιά στο παρακάτω, εκτενές άρθρο για την θεωρία αλλά και προτάσεις τοποθέτησης
2.4GHz Installation Primer
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 29, 2012 8:18 pm
από orck
Απανταω οχι στην προσβολη σου αλλα στο τεχνικο κομματι που με ενδιαφερει αρκετα.
Οπως γραφεις και εσυ αρκετοι κατασκευαστες προτεινουν την κεραια του πομπου να ειναι 45° ως προς τον οριζοντα. Ξανα εσυ το εγραψες οτι οταν "οι δύο κεραίες βρίσκονται παράλληλα ή με την μικρότερη δυνατή γωνία μέσα στον χώρο, τότε έχουμε και την καλύτερη δυνατή λήψη, αντίθετα όταν αυτή η γωνία μεταξύ των δύο κεραιών μεγαλώνει και τείνει προς τοις 90 μοίρες (κάθετη) τότε έχουμε την χειρότερη δυνατή λήψη". Να τονισω σε οποιον διαβαζει οτι οταν λεμε δυο κεραιες αναφερομαστε στην κεραια πομπου και κεραια δεκτη. Οι δυο κεραιες δεκτη οπου υπαρχουν μπαινουν παντα ξεκαθαρα σε γωνια 90°.
Συμφωνα με την αποψη που διατυπωσες "με την ίδια γωνία θα τοποθετήσεις και την γωνία της κεραίας του δέκτη μέσα στην άτρακτο σε συνάρτηση με τον ορίζοντα"
Τοτε εχουμε κεραια πομπου 45° (οπως δειχνω και στην... καρικατουρα) και κεραια δεκτη 45°. Για να το δουμε λιγο αυτο. Οταν το αεροπλανο απομακρυνεται απο εμας τοτε εχουμε ας πουμε απολυτη παραλληλια οποτε εχουμε το καλυτερο δυνατο σημα, οταν ομως το αεροπλανο επιστρεψει τοτε η γωνια που σχηματιζουν οι δυο κεραιες ειναι 90° που ειναι η χειροτερη περιπτωση.
Δευτερη περιπτωση, αυτο που εγραψα, με την κεραια πομπου στις 45° (μην παει τσαμπα και η καρικατουρα) και κεραια δεκτη οριζοντια τοτε η γωνια μεταξυ τους θα ειναι παντα 45° ειτε παει ειτε ερχεται. Δηλαδη ουτε η καλυτερη δυνατη ζευξη αλλα ουτε και η χειροτερη δυνατη.
Θεωρεις την γωνια 90° καλυτερη απο 45°;
Εξηγησε μου λοιπον επιστημονικα τι ακριβως διακωμωδω με "την ημιμαθεια μου". Που βρηκες το λαθος στον συλογισμο;
ΥΓ Δεν βρισκω λογο να παραθεσω κανενα μαθηματικο τυπο, η γραφημα απο την wikipedia. Προσπαθω να εξηγησω οτι ξερω οσο πιο απλα μπορω.
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 29, 2012 8:46 pm
από ankon
Ήρεμα παιδιά ......μην ξεκινήσουμε πάλι τα γνωστά !!!!
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 29, 2012 9:52 pm
από Skynet
Ας αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις, και το θέμα αρχίζει να αποκτά γενικότερο ενδιαφέρον.
Το σκιτσάκι του orck φαίνεται λογικό. Με την κεραία στις 45° ο λοβός εκπομπής δείχνει να κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος του προς την πιθανότερη θέση του μοντέλου μας. Πρωτού λοιπόν αρχίσω να τον εφαρμόζω, θα ήθελα τη γνώμη και άλλων φίλων για αυτή τη θέση κεραίας εκπομπής, που ομολογουμένως δεν την έχω δεί ποτέ αλλού στην πράξη.
Απάντηση: Πρόβλημα με δέκτη 2.4GHz
Δημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 30, 2012 8:10 am
από gvertical
3Blade έγραψε: ↑Χωρις παρεξηγηση Προσωπικα δν θα επαιρνα τηλεκατευθηνσεις κινεζικες. Νομιζω οτι η τηλεκατευθυνση σου ειναι το μονο πραγμα που πρεπει να ειναι καλο. multiplex,Futaba, και Spectrum και το κεφαλι σου ησυχο.
συμφωνω με τον φιλο. μα τα πραγματα ειναι τοσο απλα! τι το ζαλιζετε το θεμα!(και ολους εμας!).:D