Κατασκευή μοτοανεμόπτερου με φτερά της "GreekWings"... (ΠΕΠΛΟ)
-
Κατασκευή μοτοανεμόπτερου με φτερά της "GreekWings"... (ΠΕΠΛΟ)
Φίλοι μου καλησπέρα , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!!!!
Όπως λέει και ο τίτλος του θέματος , θα ξεκινήσω την κατασκευή ενός μοτοανεμόπτερου με φτερό κομμένο απο τον Απόστολο (Deltaman) της GreekWings . Τα φτερά τα έχω εδώ και αρκετό καιρό , αλλά λόγο κάποιων έκτακτων υποχρεώσεων που παρουσιάστηκαν δεν κατάφερα ακόμα να ξεκινήσω την κατασκευή του σκάφους . Η δουλειά που απαιτείται για να ολοκληρωθούν τα φτερά δεν έχει τελειώσει ακόμα . Τα είχα ξεκινήσει , αλλά στην πορεία τα παράτησα .
Τα έχω τρίψει , τα έχω ενισχύσει , έχω περάσει δοκαράκι στο χείλος προσβόλης και τα έχω κολλήσει μεταξύ τους . Ακόμα πρέπει να κοπούν τα aileron , να τοποθετηθούν τα σέρβο και οι ντίζες και να ντυθεί όλο το φτερό . Στην παρούσα φάση δεν θα ασχοληθώ άλλο με το φτερό , αλλά θα ξεκινήσω την κατασκευή της ατράκτου , η οποία θα γίνει απο μπάλσα και κόντρα πλακέ .
Απο σχέδια , εχω φτιάξει κάποια κομμάτια του σκάφους σε χαρτί , με τα οποία θα κόψω τα ξύλα για να αρχισει να πέρνει σιγά σιγά μορφη η ιδέα . Όλα αυτά είναι πράγματα και ιδέες απο διάφορες κατασκευές που εχω βρεί στο ιντερνέτ και έχω παρακολουθήσει ή διαβάσει σε Ελληνικά και ξένα φόρουμ , απο τα οποία εχω πάρει ιδέες και γνώσεις για το πως γίνεται η κατασκευή ενος ξύλινου ανεμόπτερου . Σημαντική βοήθεια , που θεωρώ οπωσδήποτε οτι πρέπει να το αναφέρω , εχω βρει στο site του Παράσχου http://www.parasxosrc.gr/
, μέσα στο οποίο εχω περάσει πολλές ώρες διαβάζοντας και πέρνωντας γνώσεις απο τα άρθρα του .
Απο την αρχή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα αεροπλάνα και απο το πρώτο arf μοντέλο που έφτιαξα (Wilga) , το κομμάτι της κατασκευής ήταν αυτό που με κέρδισε και απολάμβανα πιο πολύ . Πάντα απο τότε είχα στο μυαλό μου την επιθυμία για το χτίσιμο ενός μοντέλου από σχέδια , που κόβοντας και κολώντας μερικά ξυλά , θα αρχίσει να πέρνει τη μορφή ενος αερομοντέλου . Και τι καλύτερο όταν τελικά αυτό "πετάξει" κιόλας .......
Έτσι λοιπόν όταν ο Απόστολος είχε γράψει εδώ στο ΠΕΤΑΜΕ για το ΠΕΠΛΟ σκέφτηκα οτι είναι ευκαιρία να πάρω φτερά και να ξεκινήσω τις κατασκευές . Το μεγάλο πρόβλημα με εμάς που είμαστε στην επαρχία είναι η εύρεση υλικων και αυτός ήταν και είναι ένας λόγος που με φοβίζει από την πλευρά των εξόδων , μιας και για να μου στείλουν τα καταστήματα μερικά φύλλα μπάλσας , η χρέωση μεταφορικών αγγίζει τα 15 ευρώ .....
Όπως και να'χει όμως , ξεκινάω και θέλω να πιστεύω οτι ολα θα πανε μια χαρά ........... Και επειδή μόλις κατάλαβα οτι με έχει πιάσει η φλυαρία μου ^%^ , σταματάω εδώ και σας ανεβάζω μερικές φωτό απο το φτερό με οτι εχω φτιάξει μέχρι τώρα ..............
Όπως λέει και ο τίτλος του θέματος , θα ξεκινήσω την κατασκευή ενός μοτοανεμόπτερου με φτερό κομμένο απο τον Απόστολο (Deltaman) της GreekWings . Τα φτερά τα έχω εδώ και αρκετό καιρό , αλλά λόγο κάποιων έκτακτων υποχρεώσεων που παρουσιάστηκαν δεν κατάφερα ακόμα να ξεκινήσω την κατασκευή του σκάφους . Η δουλειά που απαιτείται για να ολοκληρωθούν τα φτερά δεν έχει τελειώσει ακόμα . Τα είχα ξεκινήσει , αλλά στην πορεία τα παράτησα .
Τα έχω τρίψει , τα έχω ενισχύσει , έχω περάσει δοκαράκι στο χείλος προσβόλης και τα έχω κολλήσει μεταξύ τους . Ακόμα πρέπει να κοπούν τα aileron , να τοποθετηθούν τα σέρβο και οι ντίζες και να ντυθεί όλο το φτερό . Στην παρούσα φάση δεν θα ασχοληθώ άλλο με το φτερό , αλλά θα ξεκινήσω την κατασκευή της ατράκτου , η οποία θα γίνει απο μπάλσα και κόντρα πλακέ .
Απο σχέδια , εχω φτιάξει κάποια κομμάτια του σκάφους σε χαρτί , με τα οποία θα κόψω τα ξύλα για να αρχισει να πέρνει σιγά σιγά μορφη η ιδέα . Όλα αυτά είναι πράγματα και ιδέες απο διάφορες κατασκευές που εχω βρεί στο ιντερνέτ και έχω παρακολουθήσει ή διαβάσει σε Ελληνικά και ξένα φόρουμ , απο τα οποία εχω πάρει ιδέες και γνώσεις για το πως γίνεται η κατασκευή ενος ξύλινου ανεμόπτερου . Σημαντική βοήθεια , που θεωρώ οπωσδήποτε οτι πρέπει να το αναφέρω , εχω βρει στο site του Παράσχου http://www.parasxosrc.gr/
, μέσα στο οποίο εχω περάσει πολλές ώρες διαβάζοντας και πέρνωντας γνώσεις απο τα άρθρα του .
Απο την αρχή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα αεροπλάνα και απο το πρώτο arf μοντέλο που έφτιαξα (Wilga) , το κομμάτι της κατασκευής ήταν αυτό που με κέρδισε και απολάμβανα πιο πολύ . Πάντα απο τότε είχα στο μυαλό μου την επιθυμία για το χτίσιμο ενός μοντέλου από σχέδια , που κόβοντας και κολώντας μερικά ξυλά , θα αρχίσει να πέρνει τη μορφή ενος αερομοντέλου . Και τι καλύτερο όταν τελικά αυτό "πετάξει" κιόλας .......
Έτσι λοιπόν όταν ο Απόστολος είχε γράψει εδώ στο ΠΕΤΑΜΕ για το ΠΕΠΛΟ σκέφτηκα οτι είναι ευκαιρία να πάρω φτερά και να ξεκινήσω τις κατασκευές . Το μεγάλο πρόβλημα με εμάς που είμαστε στην επαρχία είναι η εύρεση υλικων και αυτός ήταν και είναι ένας λόγος που με φοβίζει από την πλευρά των εξόδων , μιας και για να μου στείλουν τα καταστήματα μερικά φύλλα μπάλσας , η χρέωση μεταφορικών αγγίζει τα 15 ευρώ .....
Όπως και να'χει όμως , ξεκινάω και θέλω να πιστεύω οτι ολα θα πανε μια χαρά ........... Και επειδή μόλις κατάλαβα οτι με έχει πιάσει η φλυαρία μου ^%^ , σταματάω εδώ και σας ανεβάζω μερικές φωτό απο το φτερό με οτι εχω φτιάξει μέχρι τώρα ..............
- Συνημμένα
-
- DSC00553.jpg (91.53 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00554.jpg (91.25 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00555.jpg (99.37 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
Απάντηση: Κατασκευή μοτοανεμόπτερου με φτερά της "GreekWings"... (ΠΕΠΛΟ)
Μερικές ακόμη ...........
- Συνημμένα
-
- DSC00589.jpg (107.18 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00587.jpg (103.82 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00586.jpg (103.82 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
Γεια σου Ζώη
Για να δούμε τι καλό μας ετοιμάζεις !!
Με το διεδρόξυλο τι έκανες ?
Πριν κόψεις aileron θα σου προτείνω να το κάνεις ποιο στενό και μακρύτερο πχ 3cm φάρδος και μακρύτερο προς την άκρη του φτερού
Θύμισε μας και τις διαστάσεις του φτερού
καλή συνέχεια
Για να δούμε τι καλό μας ετοιμάζεις !!
Με το διεδρόξυλο τι έκανες ?
Πριν κόψεις aileron θα σου προτείνω να το κάνεις ποιο στενό και μακρύτερο πχ 3cm φάρδος και μακρύτερο προς την άκρη του φτερού
Θύμισε μας και τις διαστάσεις του φτερού
καλή συνέχεια
-
Καλησπέρα Αντώνη ..... Το διεδρόξυλο δεν το εχω βάλει ακόμα , θα το βάλω όμως . Δεν εχω δώσει πολύ δίεδρο στο φτερό (αν φαίνεται στις φωτό) , γιατί θέλω το μοντέλο να έχει πιο σπόρ συμπερίφορα . Δεν έχω βρεί εδώ κόντρα πλακέ πιο λεπτό απο 4 mm , οπότε το διεδρόξυλο θα το φτιάξω με αυτό , αφού πρώτα το τρίψω για να το κάνω πιο λεπτό , περίπου 2,5 με 3 mm υπολογίζω οτι θα είναι καλό .
Τα aileron τα εχω σχεδιάσει σύμφωνα με τις οδηγείες που δίνει ο Απόστολος για την κατασκευή του φτερού (θα το συζητήσουμε και μαζί και θα δούμε που ακριβώς θα κοπούνε) .
Πληροφορίες για το φτερό όπως τις αναφέρει ο Απόστολος .......
" Χρησιμοποιεί την αεροτομή NaCa 4412, έχει εκπέτασμα 1,68 μ. και προτείνεται για all-around πτήσεις, εκπαιδευτικά, ανεμόπτερα κλπ... Όχι για ακροβατικού τύπου αερομοντέλα. Η μόνη τομή που φέρει πάνω του είναι ένα αυλάκι στο χείλος προσβολής όπου μπορείτε να βάλετε δοκαράκι για να το προστατεύετε απο πτώσεις, άσχημες προσγειώσεις κλπ..."
Τα aileron τα εχω σχεδιάσει σύμφωνα με τις οδηγείες που δίνει ο Απόστολος για την κατασκευή του φτερού (θα το συζητήσουμε και μαζί και θα δούμε που ακριβώς θα κοπούνε) .
Πληροφορίες για το φτερό όπως τις αναφέρει ο Απόστολος .......
" Χρησιμοποιεί την αεροτομή NaCa 4412, έχει εκπέτασμα 1,68 μ. και προτείνεται για all-around πτήσεις, εκπαιδευτικά, ανεμόπτερα κλπ... Όχι για ακροβατικού τύπου αερομοντέλα. Η μόνη τομή που φέρει πάνω του είναι ένα αυλάκι στο χείλος προσβολής όπου μπορείτε να βάλετε δοκαράκι για να το προστατεύετε απο πτώσεις, άσχημες προσγειώσεις κλπ..."
-
Αφού θέλεις να το κάνεις ανεμόπτερο προτίμισε αυτό το aileron
- Συνημμένα
-
- B.jpg (38.58 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
Και να κοπεί μέχρι την άκρη του φτερού ??? ^%^ Γύρω στα 3 cm φάρδος !!!! Τώρα έχει μήκος 40 cm και απέχει απο την άκρη του φτερού 8 cm . Να το κόψω ολο και να γίνει 48 cm , ή χρειάζεται ακόμα πιο πολύ μήκος ????
-
Τα νεα aileron ...... Μήκος 55 cm , φάρδος 3 cm ........ ^%^
- Συνημμένα
-
- DSC00593.jpg (98.23 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00592.jpg (95.64 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00590.jpg (100.26 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
Εγώ τα προτιμώ έτσι ..........και να είσαι σίγουρος πως θα το εκτιμήσει και το ανεμόπτερο διότι με το κατάλληλο differential θα έχεις πολύ λιγότερη απώλεια ύψους κάθε φορά που θα στρίβεις σε σχέση με τα κοντά και φαρδιά Ακόμη η θέση προς την άκρη του φτερού τα κάνει ποιό αποτελεσματικά
Τι ατρακτο θα κάνεις? ολόκληρη η τύπου pod με μπούμα
-
Εγώ τα προτιμώ έτσι ..........και να είσαι σίγουρος πως θα το εκτιμήσει και το ανεμόπτερο διότι με το κατάλληλο differential θα έχεις πολύ λιγότερη απώλεια ύψους κάθε φορά που θα στρίβεις σε σχέση με τα κοντά και φαρδιά Ακόμη η θέση προς την άκρη του φτερού τα κάνει ποιό αποτελεσματικά
-
Η άτρακτος Αντώνη θα γίνει ολόκληρη απο μπάλσα ......
Το μήκος των aileron είναι εντάξει στα 55 cm ???
Το μήκος των aileron είναι εντάξει στα 55 cm ???
-
Για αρχή καλό είναι απλά όπως το σκέπτομαι καλό θα ήταν να αυξηθεί λίγο ακόμη το φάρδος για να έχει το aileron περισσότερο πάχος οπότε και περισσότερη ακαμψία Νομίζω οτι στα 3,5 cm θα είσαι καλά και θα αποκτήσεις ακόμη μεγαλύτερη κινητή επιφάνεια
-
Σήμερα έγιναν τα πρώτα κοψίματα μπάλσας ....... Έκοψα τα δύο πρώτα κομμάτια της ατράκτου και τα έτριψα μέχρι να γίνουν τα δύο ένα ......... :>>>
Σε καλό δρόμο είμαστε !!!!!!!!!!! ^%^
Σε καλό δρόμο είμαστε !!!!!!!!!!! ^%^
- Συνημμένα
-
- DSC00611a.jpg (98.03 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00604a.jpg (97.66 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00597a.jpg (97.36 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00595a.jpg (96.52 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00594a.jpg (98.34 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
Κόπηκαν και οι δύο πρώτοι νομείς και τοποθετήθηκαν πρόχειρα για να πάρω μια πρώτη γεύση απο το σχήμα του μοντέλου . Θέλουν το τριψιματάκι τους για να κάτσουν ακριβώς όπως πρέπει και φυσικά να κόψω και τους υπόλοιπους !!!!!
Να συμπληρώσω ότι το μήκος του μοντέλου , δεν θα είναι αυτό που φαίνεται στις φωτό !!! Θα είναι ακόμα πιο μεγάλο σε μήκος όταν ολοκληρωθεί η άτρακτος ...... Υπολογίζω περίπου γύρω στα 135 cm , αν έχω κάνει σωστά τους υπολογισμούς μου . Θα το δούμε αυτό στην πορεία της κατασκευής ! ! ! ! !
Να συμπληρώσω ότι το μήκος του μοντέλου , δεν θα είναι αυτό που φαίνεται στις φωτό !!! Θα είναι ακόμα πιο μεγάλο σε μήκος όταν ολοκληρωθεί η άτρακτος ...... Υπολογίζω περίπου γύρω στα 135 cm , αν έχω κάνει σωστά τους υπολογισμούς μου . Θα το δούμε αυτό στην πορεία της κατασκευής ! ! ! ! !
- Συνημμένα
-
- DSC00623.jpg (110.91 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00622.jpg (106.74 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00621.jpg (109.19 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00619.jpg (100.47 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
Κατασκευής συνέχεια ........
Στην άτρακτο κολλήθηκε το κομμάτι που θα κάτσει το φτερό (σέλα) . Δεν το έχω διαμορφώσει ακόμα όπως πρέπει .......
Στην άτρακτο κολλήθηκε το κομμάτι που θα κάτσει το φτερό (σέλα) . Δεν το έχω διαμορφώσει ακόμα όπως πρέπει .......
- Συνημμένα
-
- DSC00643a.jpg (101.75 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00642a.jpg (99.59 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
Συνέχεια με την κατασκευή του stabilizer - elevator και το κάθετo - rudder ..........
- Συνημμένα
-
- DSC00638a.jpg (104.78 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00633a.jpg (108.05 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00631a.jpg (105.57 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές
-
- DSC00627a.jpg (104.73 KiB) Προβλήθηκε 140 φορές