Απορίες που αφορούν ELAPOR για κόλληση και βάψιμο

dukepapas

Δημοσίευση από dukepapas »

Καλησπέρα σε όλους! Έχω ένα αεροπλανάκι τις multiplex το οποίο είναι από elapor.
Έχω 4 απορίες !!…πρώτον είχε κάτι σπασιματακια τα οποία δοκίμασα να τα κoλλησω με logo αυτές που πουλάνε στα περίπτερα αλλά καθότι άσχετος έμαθα ότι δεν κάνει και χρειάζεται μια κιανοκριλικη κόλα αλλά δεν έχω καταλάβει πια η διαφορά από την logo;
Δεύτερον ,είχα μια ιδέα να το βάψω αλλά άκουσα ότι δεν κάνουν κοινά σπρέι για το elapor επειδή καταστρέφετε. Στο εξωτερικό έχω δει παρόμοια τα οποία τα έχουνε βάψει με τρελά χρώματα ,εσείς τι ακριβώς είδους χρώματα μου προτείνετε να χρησιμοποιήσω και που θα τα βρω; επειδή λόγω του υλικού να πετάει το χρώμα τι χρειάζεται;
Τρίτον εκτός από την multiplex ποιες άλλες ετεριες χρισιμοπιουν το ίδιο υλικό; Και τετάρτων και τελεφταια απορία πια διαφορά elapor από foam;
:-\
Γιάννης Ζαφείρης

Δημοσίευση από Γιάννης Ζαφείρης »

To ELAPOR είναι το EPP (Expanded Prolypropylene).

Την ονομασία "ELAPOR" την έχει κατοχυρώσει η Multiplex, εφόσον εκείνη ήταν η πρώτη που το κατασκέυασε και απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη εταιρεία να το ονομάσει έτσι. Οι υπόλοιπες, -εκείνες που απλώς αντέγραψαν το υλικό-, υιοθετούν την ονομασία "EPP", η οποία και έχει εδραιωθεί ως "δεύτερο όνομα".

Η διαφορά του ELAPOR (EPP) με το Foam, είναι αρχικά στο κόστος και ακολουθούν οι ανοχές - αντοχές και πάνω από όλα η ελαστικότητα του πρώτου.
Η ελαστικότητα του Elapor το καθιστά ισχυρότερο στις πτώσεις και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που μοντέλα από τέτοιο υλικό θα πρέπει να προτιμώνται από τους αρχάριους που θα τύχουν πτώσεων.

Το Elapor κολλάται με ΟΛΕΣ τις κόλλες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κυανοακρυλική, εποξική ...έως και πιστόλι σιλικόνης πάνω του, πράγμα που σε καμία περίπτωση δε θα επιχειρήσεις σε foam γιατί θα το τρυπήσεις.

Χρώματα μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε βρεις στο εμπόριο για foam. Τα εμπορεύονται πολλά Ελληνικά καταστήματα. Προσωπικά έχω δοκιμάσει spray νερού, όμως αν επιμείνεις "ξύνοντάς" το, αυτό αφαιρείται.
Γιάννης Ζαφείρης

Και ένα μικρό "tip" για όσους σκέφτονται να "γυαλοχαρτάρουν" το Elapor.

Συχνά ακούω κάποιους να "ενοχλούνται" από μερικά μικρά "μπιμπικάκια" που έχει κατά τόπους η επιφάνεια ενός μοντέλου ELAPOR και που μάλλον αφορούν στην πρέσα (και δη στην αποκόλληση).

Το τρίψιμο τους λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στο υλικό, εμφανίζοντάς του ακίδες και αγριεύοντάς το πολύ περισσότερο.
dukepapas

Απάντηση: Απορίες που αφορούν ELAPOR για κόλληση και βάψιμο

Δημοσίευση από dukepapas »

Μάλιστα ενδιαφέρον και σε ευχαριστώ θέλω να ψάξω ποιες άλλες εταιρίες έχουν το ίδιο υλικό , αν κάποιος έχει κάποια ιδέα για μάρκες από χρώματα που δεν φεύγουν αλλά και ποσά χέρια χρειάζεται ας μας πει!#**
bladeskiller

Δημοσίευση από bladeskiller »

Πάντως στο θέμα της κόλλας δεν θα συμφωνήσω και τόσο με τη χρήση έποξυ. Τουλάχιστον για ταχείας πήξεως. Δεν ξέρω αν η βραδείας απορροφάται καλύτερα αλλά τουλάχιστον στο δικό μου ,το twister της multiplex, που είναι από elapor ,η 5λεπτη ή και η 15λεπτη ,που έχω δοκιμάσει, δεν περνούν τις "εξετάσεις" εκτός κι αν μιλάμε για πολύ μεγάλες επιφάνειες. Η κόλλα δείχνει να έχει πιάσει αλλά αν τραβηχθεί ξεκολλάει χωρίς να παρασύρει μαζί της καθόλου υλικό, πράγμα που δείχνει σαφώς ότι δεν έχει συνάφεια και δεν έχει πιάσει καλά στην επιφάνεια. Περίπου σαν να κολλάς έποξυ σε πλαστικό τεπόζιτο. Αντίθετα, η κυανοακρυλική πιανει πολύ καλά. Γιαυτό και η multiplex συνιστά κύανο για τη συναρμολόγηση του συγκεκριμένου αεροπλανου και όχι έποξυ. Κι ενώ αρχικά δοκίμασα έποξυ μετά έριξα κύανο γιατί μια δοκιμή στο κόλλημα των φτερών με έπεισε. Σε αντίθεση με το φόαμ (φελιζόλ) που η έποξυ το πιάνει άριστα ενώ η κύανο αν δεν είναι ειδική για φόαμ το καταστρέφει.

Φιλικά Κώστας.
Γιάννης Ζαφείρης

Κωστή ουδέποτε είχα πρόβλημα με εποξική, όμως συφωνώ ότι η κυανοακρυλική κολλάει άριστα και σίγουρα δε χρειάζεται να αυξήσουμε βάρος με εποξική σε τέτοιου είδους μοντέλα (ειδικά δε, αν έχεις παρατηρήσει "ψυχρές" κολλήσεις).

Στο Elapor, εν αντιθέσει με τα foam, όπως προανέφερες, δε χρειάζεται να αναζητήσουμε "foam Safe" κόλλα, όμως παρ'όλα αυτά η multiplex έχει διανείμει στο εμπόριο τη δική της κόλλα που την ονομάζει "Elapor Glue" Zacki

Εικόναhttp://www.petame.gr/forumv/attachment.php?attachmentid=16924&d=1256753309
Συνημμένα
Zacki.jpg
Zacki.jpg (60.21 KiB) Προβλήθηκε 170 φορές
vhal

Δημοσίευση από vhal »

Μια καλή λύση που χρησιμοποίησα κατά τη διακόσμηση του δικού μου Windrider Fox (από Elapor ή EPO) είναι οι μαρκαδόροι POSCA. Υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και σε πολλά πάχη.

Χρησιμοποιώντας πράσινο, κόκκινο και άσπρο το έβαψα έτσι (το άσπρο το χρησιμοποίησα για μικοδιορθώσεις - η φωτο είναι του Κ. Μιχαηλίδη):
Εικόνα
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

βαφή canopy EasyStar με μαρκαδόρο ασημί χρώματος (λάμπει έτσι?)
Συνημμένα
DSC00156.jpg
DSC00156.jpg (93 KiB) Προβλήθηκε 170 φορές
DSC00155.jpg
DSC00155.jpg (92.8 KiB) Προβλήθηκε 170 φορές
asterixx25

Δημοσίευση από asterixx25 »

Αυτοί οι μαραδόροι POSCA όταν βάψουμε ένα φελιζολένιο και το βάλουμε αργότερα σε ζεστό νερό να το επιδιορθώσουμε μετά απο πτώση, υπάρχει περίπτωση το χρώμα να διαλυθεί και να χαλάσει-μουτζουρώσει το μοντέλο?
vhal

Δημοσίευση από vhal »

Μάλλον ναι, γιατί το χρώμα είναι υδατοδιαλυτό.
asterixx25

Απο μια πρόχειρη δοκιμή που έκανα είδα επίσης οτι το χρώμα δεν είναι ζωηρό. Φαίνεται κάπως ξεθωριασμένο-μουντό-ματ.

Μάλλον ναι, γιατί το χρώμα είναι υδατοδιαλυτό.

Τί χρώμα τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την περίπτωση?

Άλλες 2 λύσεις που μένουν είναι να βάλουμε μόνο τα αυτοκόλλητα του κίτ η να χρησιμοποιήσουμε χρωματιστές ταινίες συσκευασίας.
Θέλω να αποφύγω το μονοκοτάρισμα.
vhal

Δημοσίευση από vhal »

Το μοντέλο αυτό δεν είναι το ακριβό scale με τις λεπτομέρειες που το προσέχεις ως "κόρη οφθαλμού"...

Είναι από αυτά που τα έχουμε για να "σηκώνει στραπάτσο" όπως λέει η μάνα μου.

Μετά από 2-3 άτσαλες προσγειώσεις (ακόμα και ανάποδες - ακούς "μαντράχαλε"?) και σε κακοτράχαλα μέρη, τα σημάδια θα γίνουν φανερά ... Σε αυτό το σημείο, βγάζεις από την εργαλειοθήκη το μαρκαδόρο σου και αμέσως κάνεις την επισκευή.

Η γνώμη μου (και συμβουλή) είναι να κάνεις τις όποιες αισθητικές παρεμβάσεις με γνώμονα την καλή ορατότητα του μοντέλου.

Βαγγέλης

ΥΓ: Για τις άλλες δύο λύσεις που προτείνεις έχω να παρατηρήσω ότι η μεν πρώτη δεν σε αφήνει να βάλεις την προσωπική σου πινελιά, η δε δεύτερη βαραίνει το μοντέλο σημαντικά.
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

το monocote στο foam προκαλεί στρέβλωση της πτέρυγας κατά την εφαρμογή και συρρίκνωση του (προσωπική εμπειρία σε foam όχι elapor)
asterixx25

Σε αυτό το σημείο, βγάζεις από την εργαλειοθήκη το μαρκαδόρο σου και αμέσως κάνεις την επισκευή.

Off topic.
Τι μου θύμισες τώρα....:D :D :D
Πρίν 15 χρόνια όταν ήμουν φαντάρος, ήμουν οδηγός σε φορτηγό τύπου steyr. Είχα πίσω απο το κάθισμα 3 δοχεία με τα βασικά χρώματα και ενα πινέλο. Έτσι κάθε φορά που έκανα κάποια μικροζημιά, έπιανα αμμέσως το πινέλο και την μπάλωνα επιτόπου πρίν γυρίσω πίσω και την δεί ο διοικητής. :D :D

Στα δικά μας τώρα. Από μια πρόχειρη δοκιμή που έκανα χθές το βράδυ με μαρκαδόρους POSCA διαπίστωσα οτι το χρώμα δεν αλλοιώνεται με κρύο νερό.
Με ζεστό νερό και ελαφρά εντριβή με το δάχτυλο το χρώμα ξεθωριάζει και φεύγει σιγά-σιγά.
Δέν διαλύεται έτσι ώστε να αναμιχθεί με τα παραδίπλα χρώματα και να μουτζουρώσει το μοντέλο.
Θα το ξαναδοκιμάσω πάντως μέσα σε κατσαρόλα με βραστό νερό, (αφού έτσι κάνουμε σε επισκευές) να δω τι αποτελέσματα θα έχει.

Υ.Γ. Πάντα αναφέρομαι σε elapoor, EPP,EPO κλπ. και όχι σε απλό φελιζόλ άσπρο ή μπλέ.
eolos

Δημοσίευση από eolos »

καλημερα
πηγα στο πλαισιο μηπως βρω κολλα uhu pour για μερεμετια πανω σε epo
υλικο...αλλα μαλλον δεν την φερνουν ή την εχουν καταργηση?
βρηκα μια αλλη κολλα που λεει κολλαει μπαλσα και αλλα με την ονομασια
uhu hard αν δε κανω λαθος.
γνωριζει καποιος σχετικα με αυτη τη κολλα?
ευχαριστω
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βαφές - Κατασκευές - Επισκευές - Υλικά”