50mhz?

fazerdreamer

50mhz?

Δημοσίευση από fazerdreamer »

Γνωριζει κανεις αν επιτρεπεται η χρηση στα 50mhz για αερομοντελλιστικη χρηση στην Ελλαδα?
King Kostas

Απάντηση: 50mhz?

Δημοσίευση από King Kostas »

Δεν νομίζω να υπάρχει θέμα banning συχνότητας εμβέλειας 2χλμ και 50 μεγακύκλων στη μπάντα των FM.

50άρα T/Kπου βρήκες;
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

τα 50 mhz η αλλιώς 6 μέτρα είναι ραδιοερασιτεχνική μπαντα άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φάς γερή τάπα μια και οι πομποί αυτοι εκπέμπουν 50-100W η και παραπάνω
Και η σχετική απόφαση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦ.& ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Αθήνα 26 Φεβ 98
ΑΡ.ΠΡΩΤ : 53678/Β/1099
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΤΑΧ.ΔΙΕΥΘ: ΣΥΓΓΡΟΥ-49 ΑΘΗΝΑ 11780
Πληροφορίες: Z.Τράμπαρης Τηλέφωνο: 9215359

ΘΕΜΑ: Προσωρινή μη αποκλειστική εκχώρηση Υποζώνης 50-52 ΜΗΖ σε ραδιοερασιτέχνες.

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν.Δ. 1244/78 και του Π.Δ.271/76 "περί λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου".
2. Τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών .(παράγραφος 37Β του παραρτήματος)
3. Την Φ.237.47/165390/Σ.127/9-2-98 σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ/Δ'
4. Την υπουργική απόφαση 36500/374/28-11-95 "μεταβίβαση αρμοδιοτήτων"όπως αυτή συμπληρώθηκε με την 12358/149/13-5-96.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ 1. Πέραν των υπηρεσιών που προβλέπονται από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων για την υποζώνη 50-52 ΜΗz, εγκρίνουμε την λειτουργία σταθμών και της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη στην υποζώνη αυτή.
2. Η λειτουργία των σταθμών στην παραπάνω υποζώνη πρέπει να είναι σύμφωνη με τους παρακάτω όρους και υποχρεώσεις.
ΣΚΟΠΟΣ
Η εκχώρηση αυτή γίνεται με αποκλειστικό σκοπό την πειραματική μελέτη των χαρακτηριστικών της διάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην υποζώνη αυτή. Κάθε άλλη χρήση πέρα από αυτή δεν επιτρέπεται. ΕΚΘΕΣΗ-ΜΕΛΕΤΗ
Οι ραδιοερασιτέχνες που θα χρησιμοποιούν την υπόψη ζώνη, υποχρεούνται να υποβάλουν στο τέλος κάθε έτους Έκθεση Μελέτη σχετικά με την διάδοση στην υπόψη υποζώνη.
Αυτή η Έκθεση που θα περιλαμβάνει αποτελέσματα και συμπεράσματα από τις επαφές που θα έχουν πραγματοποιηθεί, θα υποβάλλεται στο ΓΕΕΘΑ (Διεύθυνση Επικοινωνιών και Πληροφορικής).
Αντίγραφα των ημερολογίων δεν μπορούν να θεωρηθούν ως Έκθεση-Μελέτη και κατά συνέπεια δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Σε ξεχωριστό σημείο στην Έκθεση θα αναφέρονται ευκρινώς οι Ελληνικοί Ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί που ακούστηκαν.
Οι παραπάνω εκθέσεις μπορούν να γίνονται είτε από μεμονωμένους ραδιοερασιτέχνες είτε από ομάδες ραδιοερασιτεχνών τα μέλη των οποίων θα πρέπει να συνυπογράφουν την έκθεση. ΤΥΠΟΙ ΕΚΠΟΜΠΗΣ-ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Επιτρεπόμενοι Τύποι εκπομπής: Α1Α, J3E, J2B, F2B, J2D, F2D. Αποκλείεται η χρήση F3E, εκτός περιόδων έκτακτης ανάγκης και κινδύνου που αφορά άμεση ασφάλεια ζωής και αγαθών. Κατά τα λοιπά οι σταθμοί θα λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τους όρους και περιορισμούς των ραδιοερασιτεχνικών αδειών τους.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ - ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
Η λειτουργία των σταθμών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη θα είναι σε δευτερεύουσα βάση (δηλαδή σε βάση μη παρεμβολής και χωρίς προστασία στη λήψη), ενώ όποτε απαιτηθεί από την αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ η ανάκληση της υπόψη εκχώρησης θα είναι άμεση.
Η παραβίαση των παραπάνω, θα συνεπάγεται άμεση ανάκληση της άδειας αυτής.
fazerdreamer

Να πω ομως πως οτι σε σχετικη συζητηση,μεχρι τωρα πολλοι ''τζεταδες'' πεταγαν με 50αρια τρανζιστορ.Ποτε δεν ακουστηκε παρεμβολη,ποτε δεν επεσε σκαφος τους.Αφου δεν απαγορευεται,αλλα δοθηκε στους ραδιοερασιτεχνες,λεω να δοκιμασω με ενα module+pcm fuataba συστημα,να το κανω βολτα σε διαφορα σημεια με ενα''ιζισταρακι'' και να δω αν αξιζει τελικα ολη αυτη η μοδα που επικρατει με τα 2.4ghz.
Σαφως θα ηθελα και την γνωμη ειδικων στα ηλεκτρονικα,παρ'ολα αυτα θα ρισκαρω.!
Καλες πτησεις.
Αντώνης Κριτζάς

τα 2,4 και ότι άλλο προκείψει δεν είναι μόδα .............είναι εξέλιξη
φαντάσου οτι θα μπορούσαμε να ακούμε ακόμη ράδιο ΑΜ αλλα ακούμε FM stereo και σε λίγο δορυφορικά στο αυτοκίνητο η ακόμη και να βλέπαμε ασπρόμαυρη TV
Η εξέλιξη στη τηλεκατευθυνση είναι κάτι που γίνεται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα η αδυναμίες του παρελθόντος με σκοπό την ασφαλέστερη πτήση
fazerdreamer

Η εξελιξη της τεχνολογιας φιλε Αντωνη,στο μονοπατι της σερνει μαζι και τα bugs της.Δεν νομιζω να πιστευεις οτι η τεχνολογια των συγχρονων τ/κ θα μεινει στα 2.4......Καποιοι συζηταν για ανοδο στα 5.8..ισως,καποιοι αλλοι υποστηριζουν αυτο εδω http://www.dragonlabs.net/site/DragonLink
στα 433+
Τι μπορω να κρινω με το φτωχο μου μυαλο?Θεωρω απλως πως ειναι σε νηπιακη ηλικια τα 2.4 και κουβαλαν μαζι τους τα ελλατωματα τους,σαφως οπως και τα fm.Κατευθηνομενος για fpv χρηση θελησα να μεινω μακρια αλλα με ασφαλεια απο τα 900mhz και πανω.Οι αποψεις διιστανται.Εκεινοι που γνωριζουν τα..φτιαχνουν μονοι τους!Αυτο ειναι το μονο σιγουρο!
Καλες πτησεις.
Άβαταρ μέλους
Dell Gatto Grande

Δημοσίευση από Dell Gatto Grande »

fazerdreamer έγραψε: Να πω ομως πως οτι σε σχετικη συζητηση,μεχρι τωρα πολλοι ''τζεταδες'' πεταγαν με 50αρια τρανζιστορ.Ποτε δεν ακουστηκε παρεμβολη,ποτε δεν επεσε σκαφος τους.Αφου δεν απαγορευεται,αλλα δοθηκε στους ραδιοερασιτεχνες,λεω να δοκιμασω με ενα module+pcm fuataba συστημα,να το κανω βολτα σε διαφορα σημεια με ενα''ιζισταρακι'' και να δω αν αξιζει τελικα ολη αυτη η μοδα που επικρατει με τα 2.4ghz.
Σαφως θα ηθελα και την γνωμη ειδικων στα ηλεκτρονικα,παρ'ολα αυτα θα ρισκαρω.!
Καλες πτησεις.

Φιλαράκι προσωπικά δε την χρησιμοποίησα
και ούτε θα την συνιστούσα.
Ο Αντώνης έκανε ξεκάθαρους τους λόγους.
Και να κάνω μια επαναδιατύπωση στα λεγόμενα σου αν μου επιτρέπεις:
Εσύ ποτε δεν άκουσες για παρεμβολή και εσύ ποτε δεν είδες να πέφτει σκάφος τους!?διόρθωσε με αν κάνω λάθος;;)
fazerdreamer

Dell Gatto Grande έγραψε: Φιλαράκι προσωπικά δε την χρησιμοποίησα
και ούτε θα την συνιστούσα.
Ο Αντώνης έκανε ξεκάθαρους τους λόγους.
Και να κάνω μια επαναδιατύπωση στα λεγόμενα σου αν μου επιτρέπεις:
Εσύ ποτε δεν άκουσες για παρεμβολή και εσύ ποτε δεν είδες να πέφτει σκάφος τους!?διόρθωσε με αν κάνω λάθος;;)

Να πω ομως πως οτι σε σχετικη συζητηση,μεχρι τωρα πολλοι ''τζεταδες'' πεταγαν με 50αρια τρανζιστορ.=Συζητηση με φιλο-φιλους,δεν καθιστα την παρουσια μου απαραιτητη.Ομως ο φιλος,που πεταγε+πεταει ακομα ηταν παρων οταν εγενετω χρησιμοποιηση της εν λογω συχνοτητας,ναι σε θερμικο jet.Και δεν εχει κανεναν λογω να μου πει ψεμματα.Ασχετως απο ολα αυτα,δεν χρησιμοποιω ονοματα για δικους μου λογους,υπαρχουν και τα προσωπικα μυνηματα.Ευχαριστω για τις προτροπες,θα ρισκαρω,ομως.Καλες πτησεις και παντα φιλικα,Στεφανος.
Άβαταρ μέλους
Dell Gatto Grande

fazerdreamer έγραψε: Να πω ομως πως οτι σε σχετικη συζητηση,μεχρι τωρα πολλοι ''τζεταδες'' πεταγαν με 50αρια τρανζιστορ.=Συζητηση με φιλο-φιλους,δεν καθιστα την παρουσια μου απαραιτητη.Ομως ο φιλος,που πεταγε+πεταει ακομα ηταν παρων οταν εγενετω χρησιμοποιηση της εν λογω συχνοτητας,ναι σε θερμικο jet.Και δεν εχει κανεναν λογω να μου πει ψεμματα.Ασχετως απο ολα αυτα,δεν χρησιμοποιω ονοματα για δικους μου λογους,υπαρχουν και τα προσωπικα μυνηματα.Ευχαριστω για τις προτροπες,θα ρισκαρω,ομως.Καλες πτησεις και παντα φιλικα,Στεφανος.

Αν διευρύνουμε τις πληροφορίες πέρα των προσωπικών εμπειριών(κάτι που δε το θεωρώ αξιόπιστο) μπορώ να πω ότι μου έχουν αναφερθεί πολλές φορες παρεμβολές στα 50 και απώλεια μοντέλου λόγο της συχνότητας από φίλους.Από εκεί και πέρα δε το θεωρώ ρίσκο αν χρησιμοποιήσεις ένα σκάνερ πριν την πτήση σου να δεις τι γίνετε(αντίστοιχο για τα 50)
http://www.nemhobby.gr/mks-ax700-3536-p29780.html

αλλα και πάλι ποτε δε ξέρεις sta 50 giati ine είναι ραδιοερασιτεχνική μπαντα
Αντώνης Κριτζάς

Στέφανε θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω

Όλοι μα όλοι οι πομποί είναι με τρανζίστορ η διαφορά είναι στην συχνότητα στην κωδικοποίηση την διαμόρφωση την ισχύ και την δυνατότητα διάδοσης
Ο λόγος που οι κατασκευαστές ανεβαίνουν συνεχώς στη συχνότητα είναι ο ηλεκτρονικός θόρυβος της μπάντας που με την πάροδο του χρόνου και τις συνεχώς περισσότερες εκπομπές αυξάνεται δραματικά (σαν παράδειγμα ……την δεκαετία του 80 με ένα πομπό FM 20-50w ακουγόσουν σε όλη την Αθήνα.Αυτό σήμερα απαιτεί 10000W)
Η διάδοση τώρα αλλάζει ανάλογα με την συχνότητα ………….όσο χαμηλότερη είναι τόσο λιγότερο επηρεάζεται από τα εμπόδια και την βλάστηση και όσο υψηλότερη απαιτείται οπτική επαφή Φυσικά αλλάζουν και οι απαιτήσεις ισχύος
Τώρα ο λόγος που γίνεται η κωδικοποίηση και το φιλτράρισμα (τα λέω απλά ) είναι κατανοητός
Χονδρικά και όσο ποιο απλά αλλά αν θές λεπτομέρειες ρώτα? Εδώ βλέπεις είναι τα λημέρια μου χα! Χα! Χα!

στην φώτο βλέπεις ένα επίπεδο θορύβου...........φαντάσου οτι τα σήματα πρέπει να το ξεπεράσουν
σαν να είσαι στη θάλασα και σε μια περίπτωση πατάς και είσαι έξω μεχρι την μέση και στην άλλη κολυμπάς μέσα στο κύμα (πω πω φαντασία)
Συνημμένα
wDSCN0585.jpg
wDSCN0585.jpg (29.15 KiB) Προβλήθηκε 64 φορές
hlsat

Δημοσίευση από hlsat »

Καλημερα σε ολους.Επειδη και τα δικα μου λιμερια ειναι αυτα οπως λεη και ο Αντωνης θα πω με την σειρα μου οτι οπως εχη γινη η κατασταση στις εκπομπες ολες οι μπαντες συχνοτητων μπορουν να δεκτουν παρεμβολες ακομη και τα 2,4 Ghz μην ξεχναμε οτι μεσα σε αυτην βρισκονται ασυρματα ρουτερ καμερες λινκ ηχου εικονας κ.λ.π ηλεκρονικες συσκευες οποτε η ασφαλεια απο παρεμβολη ειναι ο τροπος διαμορφωσης του σηματος τουλαχιστον για την αποσταση καλυψης των τηλεκατευθυνσεων του χομπυ μας.
Άβαταρ μέλους
Dell Gatto Grande

fazerdreamer έγραψε: ...Θεωρω απλως πως ειναι σε νηπιακη ηλικια τα 2.4 ....

_Β_Ο

http://www.futaba.com/products/irc/introduction/index.asp

http://www.futaba.co.jp/

industrial radio control products since 1962
bladeskiller

Δημοσίευση από bladeskiller »

Μια που αναφέρθηκαν παραπάνω τα συστήματα 2.4 και τα περί "νηπιακής ηλικίας" ,έχω να κάνω μερικά σχόλια σχετικά. Καταρχήν ,η χρήση της μπάντας των 2.4 υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια καθώς και η χρήση, στην μπάντα ,των τεχνικών "διάχυτου φάσματος" ώστε να αποφεύγονται οι παρεμβολές μεταξύ των συστημάτων, που λειτουργούν στην μπάντα αυτή. Ασύρματα δίκτυα, ποντίκια, πληκτρολόγια και άλλα λειτουργούν σε αυτή την μπάντα και με αυτές τις τεχνικές. Αλλιώς ,αν οι μηχανικοί που σχεδιάζουν τέτοια συστήματα είχαν κόλλημα με τις παλαιότερες τεχνολογίες ,θα έπρεπε στο θυροτηλέφωνο εκτός από ονοματεπώνυμο, να γράφουμε και τη συχνότητα του ασυρμάτου modem μας, να κρεμάμε μανταλάκι και να είμαστε σε συννενόηση με τους γείτονες για να μην τρώμε συνεχώς παρεμβολές. Τώρα ,το ότι δεν εφαρμόστηκαν τόσα χρόνια αυτές οι τεχνικές στις τηλεκατευθύνσεις ειναι άλλο θέμα και σχετίζεται κυρίως με εμπορικούς λόγους. Πάντως ,αυτές οι τεχνολογίες είναι χρόνια γνωστές και εφαρμόζονται και από κει και πέρα το θέμα είναι ο κάθε κατασκευαστής πόσο σωστά έχει κάνει τη δουλειά του.
Οσον αφορά τις "τάπες", υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά , ανάμεσα στα παλιά συστήματα ,που λειτουργούν στα χαμηλά VHF και σε αυτά, που λειτουργούν στην μπάντα των 2.4 και που έχει σχέση με την τεχνική εκπομπής και όχι με την μπάντα. Στα παλιά συστήματα, δεν υπάρχει κανένα σκανάρισμα ελεύθερων συχνοτήτων και το σύστημα δεν έχει κανέναν τρόπο να ξερει αν υπάρχει άλλος αερομοντελιστής στη συχνότητα εκπομπής ή αν η συχνότητα περιέχει υψηλό θόρυβο από άσχετες αιτίες. Και μη μου πείτε το κλασικό "αν υπάρχει συνενόηση..." γιατί πλέον τα τηλεκατευθυνόμενα έχουν γίνει πάρα πολλά σε σχέση με το παρελθόν και έχω δει μπροστά στα μάτια μου να σπάνε πολλά αεροπλάνα από τέτοιου είδους "συνενοήσεις" ακόμη και σε οργανωμένα μοντελοδρόμια.
Τα συστήματα, που λειτουργούν στην μπάντα 2.4, ακόμη και τα πιο απλά και φτηνά, έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να σκανάρουν την μπάντα και να επιλέγουν την καλύτερη συχνοτητα. Ετσι και καλύτερη ραδιόζευξη έχουμε και γλυτώνουμε από τους "αφηρημένους" ή τους αδαείς ή (μην το αποκλείουμε) και από τους ανισόροπους.
Τα καλά συστήματα στα 2.4 ,έχουν επιπλέον και τη δυνατότητα να αποφεύγουν τις παραμβολές χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές εκπομπής όπως είναι η αναπήδηση συχνότητας. Hitec aurora, futaba, airtonics οι καινούριες που θα βγάλει η JR αλλά και ακόμη πολλά κινέζικα συστήματα λειτουργούν με αυτήν την τεχνική και γνωρίζω, εκ πείρας, ότι για να φάνε ολοκληρωτική τάπα συστήματα που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνικές ,πρέπει παραγματικά να "στριμωχτούν" πάρα πολύ. Αυτό γιατί παρόλο που αυτή η μπάντα χρησιμοποιείται και από άλλες συσκευές και συνεπώς η πιθανότητα σύμπτωσης συχνοτήτων είναι μεγαλύτερη, η όποια παρεμβολή (κι εδώ είναι όλη η ταμπακιέρα) αφορά μόνο ορισμένα κανάλια και από τη στιγμή που γίνεται συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα αλλαγή συχνότητας επικοινωνίας ,η παρεμβολή διαρκεί ελάχιστα και δεν γίνεται καν αντιληπτή. Εκτός κι αν βάλει μπρος κανείς καμιά δεκαριά ασύρματες κάμερες και WiFi και καλύψει όλη την μπάντα με εκπομπές ή αν πετάξει δίπλα σε κανένα ραντάρ. Δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος, που θα πάει να πετάξει εν γνώση του σε έναν τέτοιο χώρο. Μιλάμε πάντα για ανθρώπους με λογική.
Αντίθετα ,τα παλιά συστήματα δεν έχουν καμία τέτοια άμυνα. Μια και μοναδική εκπομπή στη συχνότητά τους και τελειώνει το πανηγύρι. Και επιπλέον υπάρχει και ένας ακόμη κίνδυνος ,ειδικά σε δέκτες που δεν έχουν προσεγμένο κύκλωμα κεραίας (front end), που λίγοι γνωρίζουν. Αν βρισκόμαστε σε ένα πεδίο ισχυρών εκπομπών, κινδυνεύουμε ακόμη κι αν οι εκπομπές είναι σε τελείως διαφορετική μπάντα. Aρκεί να βρεθούν δύο αρκετά ισχυρές εκπομπές που η διαφορά συχνοτήτων τους να πέφτει στη συχνότητα λήψης του δέκτη. Αν ο δέκτης δεν έχει καλά φίλτρα στην είσοδο, την κάτσαμε τη βάρκα.

Φιλικά Κώστας.
DjBac

Δημοσίευση από DjBac »

Όσον αφορά στην αναπήδηση συχνότητας (frequency hopping), να προσθέσω πως τη JR το έχει υιοθετήση (DSM-J το ονομάζει), αλλά δυστυχώς μόνο στην Ιαπωνία για νομικούς λόγους!
andreastwin

Δημοσίευση από andreastwin »

εχω φαει παρεμβολη στα 2,4 με spektrum dx7 και δεκτη εφταρη,την εφαγα σε παρθενικη σε 50 cc. και τα ειδα ολα. κατοπιν εμαθα οτι ειχε γεμιση link απο tv. για τον μαραθωνιο.ξεχασα να σας αναφερω οτι πεταγα μαραθωνα.εκτοτε δεν μου εχει παρουσιαση κανενα προβλημα.:-&&
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τηλεκατεύθυνση - Πομπός - Δέκτης - Servo - accessories & Flight Simulators”