Μ. Λαρδούτσος & Γ. Διασινός - Οι «Μαέστροι» της Ρόδου.
-
Μ. Λαρδούτσος & Γ. Διασινός - Οι «Μαέστροι» της Ρόδου.
Όταν φέτος το Πάσχα, επισκεπτόμενη τη γενέτειρα μου, Ρόδο, σκέφτηκα να ξεκινήσω την αναζήτηση μου για τις αερομοντελιστικές δραστηριότητες του νησιού, ούτε που φανταζόμουν τι με περίμενε!!!
Σημαντικοί μου σύμμαχοί σε αυτή την αναζήτηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Μοντελιστών Ρόδου, Γιώργος Διασινός και ο Μιχάλης Λαρδούτσος ένας εκ των γηραιότερων (εμπειρικά μιλώντας πάντοτε) μοντελιστών της Ρόδου.
Στο όραμα και τις ιδέες αυτών των δύο και των υπόλοιπων συνεργατών, φίλων και μοντελιστών του νησιού οφείλονται και πολλές από τις επιτυχίες που έχουν κατορθώσει και που θα βρείτε αναλυτικότερα εδώ
.
Σημαντικοί μου σύμμαχοί σε αυτή την αναζήτηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Μοντελιστών Ρόδου, Γιώργος Διασινός και ο Μιχάλης Λαρδούτσος ένας εκ των γηραιότερων (εμπειρικά μιλώντας πάντοτε) μοντελιστών της Ρόδου.
Στο όραμα και τις ιδέες αυτών των δύο και των υπόλοιπων συνεργατών, φίλων και μοντελιστών του νησιού οφείλονται και πολλές από τις επιτυχίες που έχουν κατορθώσει και που θα βρείτε αναλυτικότερα εδώ
.
-
Απ: Μ. Λαρδούτσος & Γ. Διασινός - Οι «Μαέστροι» της Ρόδου.
Ο Γιώργος Διασινός, εκτός από Πρόεδρος και Πρωτεργάτης της Ε.Μ.Ρ. είναι χρόνια μοντελιστής. Μοντελιστής με ολάκερη την έννοια της λέξης.
Πετάει, οδηγεί, πλοηγεί. Ο «έρωτας» του με τον Μοντελισμό δεν περιορίζεται σε μια και μόνο έκφανση του και ίσως ήταν αυτή η βασικότερη αίτια, που επέλεξε η Ε.Μ.Ρ. να μην αφορά αποκλειστικά ένα είδος Μοντελισμού.
Είναι άνθρωπος φύσει ευαίσθητος και υποστηρικτής της ομαδικής εργασίας και μέσω τούτων των αρετών του, κατάφερε η σημερινή Ένωση να απαριθμεί 137 ενεργά εγγεγραμμένα μέλη!
Μεγάλο του μεράκι είναι -ως ήταν φυσικό- οι ιδιόχειρες κατασκευές.
Τα μοντέλα του, τα κατασκευάζει ο ίδιος, αφού πρώτα τα σχεδιάσει μονάχος.
Πρώτες ύλες συλλέγει από τα πιο τρελά σημεία και ξεκινά τα καλλιτεχνήματα του, από το μηδέν! 'Από το χαρτί', μας λέει ο ίδιος.
'Για πολλά χρόνια κατασκεύαζα και δεν πετούσα. Έστηνα τα αεροπλάνα μου και τα κρατούσα μέσα στο εργαστήριο ή τα έδινα σε άλλους να τα πετούν. Ήταν αυτή η τρέλα μου! Να τα δημιουργώ!'
Μερικές φωτογραφίες από τον προσωπικό του «παράδεισο».
Πετάει, οδηγεί, πλοηγεί. Ο «έρωτας» του με τον Μοντελισμό δεν περιορίζεται σε μια και μόνο έκφανση του και ίσως ήταν αυτή η βασικότερη αίτια, που επέλεξε η Ε.Μ.Ρ. να μην αφορά αποκλειστικά ένα είδος Μοντελισμού.
Είναι άνθρωπος φύσει ευαίσθητος και υποστηρικτής της ομαδικής εργασίας και μέσω τούτων των αρετών του, κατάφερε η σημερινή Ένωση να απαριθμεί 137 ενεργά εγγεγραμμένα μέλη!
Μεγάλο του μεράκι είναι -ως ήταν φυσικό- οι ιδιόχειρες κατασκευές.
Τα μοντέλα του, τα κατασκευάζει ο ίδιος, αφού πρώτα τα σχεδιάσει μονάχος.
Πρώτες ύλες συλλέγει από τα πιο τρελά σημεία και ξεκινά τα καλλιτεχνήματα του, από το μηδέν! 'Από το χαρτί', μας λέει ο ίδιος.
'Για πολλά χρόνια κατασκεύαζα και δεν πετούσα. Έστηνα τα αεροπλάνα μου και τα κρατούσα μέσα στο εργαστήριο ή τα έδινα σε άλλους να τα πετούν. Ήταν αυτή η τρέλα μου! Να τα δημιουργώ!'
Μερικές φωτογραφίες από τον προσωπικό του «παράδεισο».
- Συνημμένα
-
- ergastirio3.jpg (71.37 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
- ergastirio2.jpg (74.34 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
- ergastirio1.jpg (76.21 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
Μερικές ακόμη, πριν συνεχίσουμε..
- Συνημμένα
-
- ergastirio7.jpg (64.45 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
- ergastirio6.jpg (57.92 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
- ergastirio5.jpg (66.55 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
- ergastirio4.jpg (69.85 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
Ο Γιώργος Διασινός, θεωρεί «Πατέρα» του, τον Μιχάλη Λαρδούτσο, αφού όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος μας αφηγήθηκε 'Όταν ήμουν αερόπρόσκοπος, μας επισκεπτόταν ο Λαρδούτσος, που ήταν ο πρώτος μοντελιστής στη Ρόδο, και μας έκανε επίδειξη τα δέσμια (control line). Ήμασταν πιτσιρίκια και όλο αυτό το θέαμα μας μάγευε'.
'Όταν κάποια χρόνια αργότερα αποφάσισα να αγοράσω το πρώτο μου αεροπλάνο, επισκέφτηκα το κατάστημα που διατηρούσε ο Μιχάλης και για να δεις πως μερικοί άνθρωποι διαφέρουν, ενώ εμένα μου είχε καρφωθεί να πάρω ένα γρήγορο, χαμηλοπτέρυγο σαν Spitfire ήταν, εκείνος μου λέει δεν στο πουλάω! Όσο και να τον παρακαλούσα δεν μου το έδινε! Τελικά με έδιωξε από το μαγαζί. Εγώ όμως πείσμωσα! Πήγα ξανά μετά από μέρες, και μου έδωσε ένα υψηλοπτέρυγο! Έτσι έμαθα να πετάω', ομολογεί και καταλήγει λέγοντας :
'Αυτή είναι η διαφορά του μοντελιστή από τον έμπορο'.
'Όταν κάποια χρόνια αργότερα αποφάσισα να αγοράσω το πρώτο μου αεροπλάνο, επισκέφτηκα το κατάστημα που διατηρούσε ο Μιχάλης και για να δεις πως μερικοί άνθρωποι διαφέρουν, ενώ εμένα μου είχε καρφωθεί να πάρω ένα γρήγορο, χαμηλοπτέρυγο σαν Spitfire ήταν, εκείνος μου λέει δεν στο πουλάω! Όσο και να τον παρακαλούσα δεν μου το έδινε! Τελικά με έδιωξε από το μαγαζί. Εγώ όμως πείσμωσα! Πήγα ξανά μετά από μέρες, και μου έδωσε ένα υψηλοπτέρυγο! Έτσι έμαθα να πετάω', ομολογεί και καταλήγει λέγοντας :
'Αυτή είναι η διαφορά του μοντελιστή από τον έμπορο'.
-
Ο Γιώργος Διασινός εκτός από άνθρωπος «καθαρός» και δραστήριος, διακατέχεται έντονα από την επιθυμία της προόδου.
Για αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο για τον Ρόδιο μοντελισμό αλλά και για την άνθιση του γενικότερα.
Φιλοδοξεί η Ρόδος να γίνει ένα αεραθλητικό κέντρο που θα προσελκύει μοντελιστές από όλες τις Ηπείρους!
Μεγαλεπήβολο ; Με αυτούς τους δύο στο «τιμόνι», μην εκπλαγείτε για τίποτα!
Για το τέλος, μια φωτογραφία με το χαμογέλο του!
Ίδιο ακριβώς με αυτό, με το οποίο με υποδέχτηκε!
- Συνημμένα
-
- GiorgosDiasinos.jpg (66.07 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
Συνεχίζεται σύντομα, με περισσότερα για τον Μιχάλη Λαρδούτσο..
-
O Μιχάλης Λαρδόυτσος, συντροφιά με τον καλό του φίλο Μανόλη Μαυρή, φέρνουν γύρω στο 1960, στη Ρόδο, τη τέχνη του Control Line.
Αρχικά με βήματα δειλά, αλλά στη συνέχεια με πιο αποφασισμένα, καταφέρνουν να προσελκύσουν όλο και περισσότερους νέους μοντελιστές στη παρέα τους.
Ο Μιχάλης Λαρδούτσος (οπώς αναφέραμε και παραπάνω), ήταν από τότε ιδιοκτήτης ενός εκ των πρώτων καταστημάτων με μοντελιστικά είδη στην περιοχή.
Η μη διάδοση του διαδυκτίου -άλλωστε και το internet τότε ήταν σε πειραματικά στάδια- αλλά ακόμα και οι τηλεπικοινωνιακές δυσκολίες που υπήρχαν, καθιστούσαν το μοντελισμό πολύ δύσκολη ασχολία.
Ο ίδιος άλλωστε μας λέει 'Είχαμε στη παρέα έναν Αμερικάνο που ερχόταν στη Ρόδο για κάποιες προσωπικές του υποθέσεις. Εκείνος ήταν που μας έφερνε περιοδικά και σχέδια με αεροπλάνα. Βλέπαμε λοιπόν τι μας άρεσε, του το παραγγέλναμε και περιμέναμε έως το επόμενο του ταξίδι. Πολλές φόρες έκανε και ένα χρόνο να ξανάρθει.'
Αρχικά με βήματα δειλά, αλλά στη συνέχεια με πιο αποφασισμένα, καταφέρνουν να προσελκύσουν όλο και περισσότερους νέους μοντελιστές στη παρέα τους.
Ο Μιχάλης Λαρδούτσος (οπώς αναφέραμε και παραπάνω), ήταν από τότε ιδιοκτήτης ενός εκ των πρώτων καταστημάτων με μοντελιστικά είδη στην περιοχή.
Η μη διάδοση του διαδυκτίου -άλλωστε και το internet τότε ήταν σε πειραματικά στάδια- αλλά ακόμα και οι τηλεπικοινωνιακές δυσκολίες που υπήρχαν, καθιστούσαν το μοντελισμό πολύ δύσκολη ασχολία.
Ο ίδιος άλλωστε μας λέει 'Είχαμε στη παρέα έναν Αμερικάνο που ερχόταν στη Ρόδο για κάποιες προσωπικές του υποθέσεις. Εκείνος ήταν που μας έφερνε περιοδικά και σχέδια με αεροπλάνα. Βλέπαμε λοιπόν τι μας άρεσε, του το παραγγέλναμε και περιμέναμε έως το επόμενο του ταξίδι. Πολλές φόρες έκανε και ένα χρόνο να ξανάρθει.'
-
Η ανάγκη τους και η ανυπομονησία τους για να πετάξουν , τους οδήγησαν στις ιδιόχειρες κατασκευές. Για το Μιχάλη Λαρδούτσο, η κατασκευή, αποτελεί ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο κεφάλαιο.
Σχεδιάζει, διαλέγει τα υλικά, και ξεκίνα το χτίσιμο κομμάτι κομμάτι.
Η συλλογή του αποτελείται από όλα τα είδη μοντέλων που μπορεί κάποιος να σκεφτεί ή να συναντήσει. Συνήθως χρησιμοποιεί ξύλο από αλόη και χαρτί «τίσιο» (πολύ λεπτό χαρτί με πορώδη υφή).
Στην παρακάτω φωτογραφία, δείγμα απο το χαρτί που χρησιμοποιεί.
Σχεδιάζει, διαλέγει τα υλικά, και ξεκίνα το χτίσιμο κομμάτι κομμάτι.
Η συλλογή του αποτελείται από όλα τα είδη μοντέλων που μπορεί κάποιος να σκεφτεί ή να συναντήσει. Συνήθως χρησιμοποιεί ξύλο από αλόη και χαρτί «τίσιο» (πολύ λεπτό χαρτί με πορώδη υφή).
Στην παρακάτω φωτογραφία, δείγμα απο το χαρτί που χρησιμοποιεί.
- Συνημμένα
-
- xarti.jpg (45.94 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
Σε μια προσπάθεια να διαδώσει τον αερομοντελίσμο εντονότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 90, ξεκίνα μαζί με στενούς του φίλους, εκπομπές αερομοντελισμόυ στη τοπική τηλεόραση.
Περίπου την ίδια περίοδο είναι που η Ρόδος, φιλοξένησε τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Επιδείξεων F3
.
Όπως και ο Γιώργος Διασινός, έτσι ακριβώς και ο Μιχάλης Λαρδούτσος οραματίζεται ένα φιλόδοξο μέλλον για την μεγάλη του αγάπη, που δεν είναι άλλη από τον αερομοντελισμό.
Μια αγάπη που κάποτε τον οδήγησε μέχρι το ...κρατητήριο!
'Ήταν η τελευταία μέρα της Χούντας. Ο Παπαδόπουλος παραιτήθηκε και θα αναλάμβανε χρέη ο Ιωαννίδης. Είχε κηρυχθεί σε ολόκληρο το νησί κατ'οίκον περιορισμός. Εμείς δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τι γινόταν! Ήμουν στο μοντελοδρόμιο με τον Μανόλη Μαυρή και πετούσαμε. Στο γυρισμό μας έκανε εντύπωση που δεν συναντήσαμε κανένα άλλο αυτοκίνητο, αλλά δεν μπορούσαμε να υποθέσουμε τι γινόταν. Όταν πλησιάζαμε τα όρια της πόλης, μας σταματούν αστυνομικοί για έλεγχο. Μας ρώτησαν αν γνωρίζαμε για την απαγόρευση και είπαμε ότι απουσιάζαμε από το πρωί. Ζήτησάν να κάνουν έλεγχο στο αμάξι. Όταν είδαν τα μοντέλα, δεν πίστεψαν τις εξηγήσεις μας και θεώρησαν πως επρόκειτο για είδη κατασκοπείας!! Μας έστειλαν στο κρατητήριο και μείναμε εκεί μπόλικες ώρες, ώσπου έληξε η απαγόρευση και ήρθαν οι δικηγόροι να μας βγάλουν.'
Περίπου την ίδια περίοδο είναι που η Ρόδος, φιλοξένησε τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Επιδείξεων F3
.
Όπως και ο Γιώργος Διασινός, έτσι ακριβώς και ο Μιχάλης Λαρδούτσος οραματίζεται ένα φιλόδοξο μέλλον για την μεγάλη του αγάπη, που δεν είναι άλλη από τον αερομοντελισμό.
Μια αγάπη που κάποτε τον οδήγησε μέχρι το ...κρατητήριο!
'Ήταν η τελευταία μέρα της Χούντας. Ο Παπαδόπουλος παραιτήθηκε και θα αναλάμβανε χρέη ο Ιωαννίδης. Είχε κηρυχθεί σε ολόκληρο το νησί κατ'οίκον περιορισμός. Εμείς δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τι γινόταν! Ήμουν στο μοντελοδρόμιο με τον Μανόλη Μαυρή και πετούσαμε. Στο γυρισμό μας έκανε εντύπωση που δεν συναντήσαμε κανένα άλλο αυτοκίνητο, αλλά δεν μπορούσαμε να υποθέσουμε τι γινόταν. Όταν πλησιάζαμε τα όρια της πόλης, μας σταματούν αστυνομικοί για έλεγχο. Μας ρώτησαν αν γνωρίζαμε για την απαγόρευση και είπαμε ότι απουσιάζαμε από το πρωί. Ζήτησάν να κάνουν έλεγχο στο αμάξι. Όταν είδαν τα μοντέλα, δεν πίστεψαν τις εξηγήσεις μας και θεώρησαν πως επρόκειτο για είδη κατασκοπείας!! Μας έστειλαν στο κρατητήριο και μείναμε εκεί μπόλικες ώρες, ώσπου έληξε η απαγόρευση και ήρθαν οι δικηγόροι να μας βγάλουν.'
-
Ο Μιχάλης Λαρδούτσος δεν είναι απλώς μοντελιστής.
Είναι ένας πραγματικός άνθρωπος του αέρα!
Πιλοτάρει μικρά αεροπλάνα, παθιάζεται με οποιουδήποτε τύπου πτήση και συλλέγει μανιωδώς οτιδήποτε σχετίζεται με αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Στο προσωπικό του σεντούκι, -αν σου επιτρέψει να ρίξεις μια ματιά- θα βρεις ιστορικά αντικείμενα που μετρούν πάνω από πενήντα χρόνια ύπαρξης.
Είναι άνθρωπος σχολαστικός, οργανωμένος και συναισθηματικός.
Κάθε φωτογραφία, κάθε εξάρτημα για αυτόν αποκτά ξεχωριστή σημασία και τα φυλά σαν κόρη οφθαλμού.
Για να πάρετε και εσείς μια ιδέα ακολουθούν μερικές φωτογραφίες απο το εργαστήρι - καταστημά του.
1η και 2η Γυροσκόπιο του 1940. Πρωτοπέταξε σε αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας.
3η Μηχανή μάρκας Taifun του 1964. Η παρθενική της πτήση ήταν σε ένα Mustang αλλά έχει κάνει πολλές από τότε.
4η Ελικόπτερο μάρκας Cavan Allouete και χρονολογίας 1972.
5η Τηλεκατευθυνόμενο σκάφος του 1976.
Είναι ένας πραγματικός άνθρωπος του αέρα!
Πιλοτάρει μικρά αεροπλάνα, παθιάζεται με οποιουδήποτε τύπου πτήση και συλλέγει μανιωδώς οτιδήποτε σχετίζεται με αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Στο προσωπικό του σεντούκι, -αν σου επιτρέψει να ρίξεις μια ματιά- θα βρεις ιστορικά αντικείμενα που μετρούν πάνω από πενήντα χρόνια ύπαρξης.
Είναι άνθρωπος σχολαστικός, οργανωμένος και συναισθηματικός.
Κάθε φωτογραφία, κάθε εξάρτημα για αυτόν αποκτά ξεχωριστή σημασία και τα φυλά σαν κόρη οφθαλμού.
Για να πάρετε και εσείς μια ιδέα ακολουθούν μερικές φωτογραφίες απο το εργαστήρι - καταστημά του.
1η και 2η Γυροσκόπιο του 1940. Πρωτοπέταξε σε αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας.
3η Μηχανή μάρκας Taifun του 1964. Η παρθενική της πτήση ήταν σε ένα Mustang αλλά έχει κάνει πολλές από τότε.
4η Ελικόπτερο μάρκας Cavan Allouete και χρονολογίας 1972.
5η Τηλεκατευθυνόμενο σκάφος του 1976.
- Συνημμένα
-
- skafos1.jpg (50.91 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
- elikoptero1.jpg (64.8 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
- mixani1964.jpg (43.53 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
- Gyro3.jpg (47.18 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
- Gyro1.jpg (48.06 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
-
Στην πρόσφατη επίσκεψη μου, στο κατάστημα του στη Ρόδο, χάζεψα δεκάδες φωτογραφίες, μύρισα το ξύλο από μοντέλα μεγαλύτερα σε ηλικία από αυτή του πατέρα μου και ταξίδεψα με τις ιστορίες που μου αφηγήθηκε, σε άλλες εποχές.
Όσο μου μιλούσε για τον μοντελισμό, το βλέμμα του είχε μια εφηβική σπιρτάδα. Ξαναζούσε μέσα από τις αναμνήσεις όλες εκείνες τις στιγμές που τον έκαναν να αφιερώσει μεγάλο τμήμα της ζωής του στην αγαπημένη του ασχολία.
Δυστυχώς, όταν η κουβέντα πήγαινε στις δυσκολίες που συνάντησαν αρκετές φορές, με τους κρατικούς φορείς και στις διαμάχες μεταξύ των αερομοντελιστών για το κυνήγι του τίτλου και της υπεροχής το βλέμμα του έδειχνε πιο ταλαιπωρημένο.
Προσωπικά επιθυμώ να κρατήσω το πρώτο του, το εφηβικό και να ευχηθώ να παραδειγματιστούμε στο σύνολο από τέτοιες μορφές και συμπεριφορές.
ʼλλωστε όλοι το ίδιο επιθυμούμε!
Για το τέλος μια παλαιότερη φωτογραφία του Μιχάλη Λαρδούτσου, με την αγαπημένη του Cessna.
Όσο μου μιλούσε για τον μοντελισμό, το βλέμμα του είχε μια εφηβική σπιρτάδα. Ξαναζούσε μέσα από τις αναμνήσεις όλες εκείνες τις στιγμές που τον έκαναν να αφιερώσει μεγάλο τμήμα της ζωής του στην αγαπημένη του ασχολία.
Δυστυχώς, όταν η κουβέντα πήγαινε στις δυσκολίες που συνάντησαν αρκετές φορές, με τους κρατικούς φορείς και στις διαμάχες μεταξύ των αερομοντελιστών για το κυνήγι του τίτλου και της υπεροχής το βλέμμα του έδειχνε πιο ταλαιπωρημένο.
Προσωπικά επιθυμώ να κρατήσω το πρώτο του, το εφηβικό και να ευχηθώ να παραδειγματιστούμε στο σύνολο από τέτοιες μορφές και συμπεριφορές.
ʼλλωστε όλοι το ίδιο επιθυμούμε!
Για το τέλος μια παλαιότερη φωτογραφία του Μιχάλη Λαρδούτσου, με την αγαπημένη του Cessna.
- Συνημμένα
-
- M.Lardoutsos.jpg (51.36 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
Απάντηση: Απ: Μ. Λαρδούτσος & Γ. Διασινός - Οι «Μαέστροι» της Ρόδου.
Παιδια μπορω να δημοσιευσω αυτο το θεμα και σε αλλα φορουμ?
Απάντηση: Μ. Λαρδούτσος & Γ. Διασινός - Οι «Μαέστροι» της Ρόδου.
Καλησπερα πολυ καλη παρουσιαση για τον τοσο δραστυριο Μιχαλη.
Μια ερωτηση θα ηθελα να κανω στον ιδιον αν τυχον διαβαση το θεμα.
Ο Αμερικανος που τους προμηθευβε υλικα και σχεδια εργαζοταν στην Φωνη της Αμερικης.Αν ναι θα ηθελα μια απαντηση γιατι μου ειναι σημαντικη και ποια χρονια γινοταν αυτο.
Ευχαριστω Ηλιας Ξανθη
Μια ερωτηση θα ηθελα να κανω στον ιδιον αν τυχον διαβαση το θεμα.
Ο Αμερικανος που τους προμηθευβε υλικα και σχεδια εργαζοταν στην Φωνη της Αμερικης.Αν ναι θα ηθελα μια απαντηση γιατι μου ειναι σημαντικη και ποια χρονια γινοταν αυτο.
Ευχαριστω Ηλιας Ξανθη
-
Μ. Λαρδούτσος & Γ. Διασινός � Οι «Μαέστροι» της Ρόδου.
PAVLOS έγραψε: ↑Παιδια μπορω να δημοσιευσω αυτο το θεμα και σε αλλα φορουμ?
Οι αναδημοσιεύσεις άρθρων και μηνυμάτων του petame, είναι δυνατές εφόσον αρχικά συμφωνεί ο συγγραφέας τους (το μέλος) και αφετέρου εφόσον υπάρξει επίσημα γραπτό αίτημα του ενδιαφερόμενου μέσω pm σε κάποιον από τους διαχειριστές
(εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα).
Σε άλλη περίπτωση οποιαδήποτε αντιγραφή-μεταφορά κειμένου, απαγορεύεται ρητά.
-
Απάντηση: Απ: Μ. Λαρδούτσος & Γ. Διασινός � Οι «Μαέστροι» της Ρόδου.
PAVLOS έγραψε: ↑Παιδια μπορω να δημοσιευσω αυτο το θεμα και σε αλλα φορουμ?
PAVLOS καλησπέρα.
Προσωπικά σου δίνω την άδεια, να χρησιμοποιήσεις ολόκληρο το κείμενο, είτε αποσπάσματά του, με την προϋπόθεση να αναφέρεις την πηγή σου.
Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες.