Nord NC858S

Απάντηση
Friday

Nord NC858S

Δημοσίευση από Friday »

Ξεφυλλίζοντας έναν κατάλογο με σχέδια για scale αεροπλάνα, ψάχνωντας να βρω κατι σχετικό με πολιτική αεροπορία, έπεσα πάνω σε ένα, το οποίο μου κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον μιας και ήταν η πρώτη φορά που το έβλεπα.

Πρόκειται για το Nord NC858S. Το πρώτο Nord κατασκευάστηκε το 1946 ως Nord NC850 με ιπποδύναμη 75hp. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο, 858, που με ενδιαφέρει κατασκευάστηκε το 1949 με λίγο αυξημένη ιπποδύναμη στους 90hp και κινητήρα Continental C90-12F και ήταν η Γαλλική απάντηση στο Piper Cub.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η S.N.C.A.N. (Société Nationale de Constructions Aéronautiques du Nord), η οποία μετά απο αρκετές εξαγορές κατέληξε σε αυτήν που όλοι μας γνωρίζουμε ως Aerospatiale η οποία με την σειρά της συγχωνεύτηκε με την αεροδιαστημική εταιρεία EADS.

Το πραγματικό αεροσκάφος εκτόν των άλλων είχε τα εξής χαρακτηριστικά

11,27μ Εκπέτασμα
6,80, Μήκος
640Kg Συνολικό βάρος
160km/h ταχύτητα πλεύσης

Ενώ το τηλ/νο μοντέλο μας έρχεται σε σχέδια του Keith James, με εκπέτασμα στα 187εκ και κλίμακα 1/6

Δυστυχώς το μοντέλο αυτό, αν και πραγματικά αξιοπερίεργο, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, είναι δυσεύρετο στους αερομοντελιστικούς αιθέρες. Όσο και αν προσπάθησα να βρω πληροφορίες για την κατασκευή του στο δίκτυο, δεν βρήκα τίποτα.

Τα σχέδια τα έχω πάρει απο την Αγγλία (Traplet Publications) όπου και ένα απο τα μοντελιστικά τους περιοδικά (RC Model World) είχε κάνει ένα άρθρο τον Οκτώβριο του 1991...! Το οποίο κάποιος συμοντελιστής από forum του εξωτερικού είχε την καλοσύνη να μου scanarei και παραχωρήσει.

Βέβαια το μεγάλο μου πρόβλημα είναι πως αν και έχω τα σχέδια στα χέρια μου , μου μοιάζουν κινέζικα. Δεν έχω ποτέ ασχοληθεί με κατασκευή μοντέλων, πέρα απο διορθώσεις σε ARF μοντέλα. Η πείρα μου γενικώς με τον αερομοντελισμό είναι μικρή (2 χρόνια περίπου). Έχω λοιπόν στα χέρια μου ένα πανέμορφο αλλά και σπάνιο μοντέλο που θέλω κάποια στιγμή να το δω ξετυλίγεται από το σχέδιο σε ένα πραγματικό μοντέλο σκαρφαλώνοντας στους Ελληνικούς αιθέρες.

Αυτό που θα ήθελα λοιπόν απο εσάς, όποιος γνωρίζει, να μου δώσετε πληροφορίες για το πως μπορώ να κάνω αυτό το "όνειρο" μου πραγματικότητα. Από όσο το έχω ψάξει, απο forums του εξωτερικού μόνο, μιας και όταν ρώτησα εδώ, μου είπαν ότι δεν υπάρχουν αυτού του είδους οι υπηρεσίες στην Ελλάδα, θα πρέπει να προχωρήσω πρώτα στέλνοντας απ ευθείας τα σχέδια σε εταιρείες που κόβουν ξύλα με CNC όπου πρώτα θα μετατραπούν σε cad και μετά θα κοπούν. Απο εκεί και πέρα, θα πρέπει να βρω συγκεκριμένους ανθρώπους που γνωρίζουν την τέχνη της κατασκευής μοντέλων και να αναλάβουν το project.

Έχω κάνει κάποιες επαφές με ανθρώπους απο Αγγλία και Αμερική και σκέφτηκα που ίσως κάποιος απο τους τόσο έμπειρους συμοντελιστές εδώ μπορεί να γνωρίζει κάτι που μπορεί να γίνει εγχώρια, χωρίς να χρειάστει το μοντέλο να κάνει τον γύρο της Γής,πριν ανέβει στους Ελληνικούς αιθέρες.

Παραθέτω κάποιους συνδέσμους για όποιον ενδιαφερθεί να ρίξει μια ματιά (Να σας πω, πως κάποιοι σύνδεσμοι απαιτούν γνώση Γαλλικών) και επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες του εν λόγω μοντέλου.

Στις επόμενες μέρες, θα ανεβάσω και φωτογραφίες απο τα σχέδια

Σας ευχαριστώ όλους και ελπίζω να ακούσω τα επικοδομητικά σας σχόλια.

Παρασκευάς

http://www.pictaero.com/en/aircraft/aircraft,2450,sncan-nc-858-s,0

http://www.musee-aviation-angers.fr/index.php?option=com_content&view=article&id=20:snac-nc-858s-chardonneret&catid=26&itemid=33

http://tagazous.free.fr/affichage2.php?img=2855

http://www.foxalpha.com/forums/viewtopic.php?p=197320&sid=dc3aed92c381939500d71a23f9231f8e
Συνημμένα
1509436.jpg
1509436.jpg (73.82 KiB) Προβλήθηκε 37 φορές
1231745.jpg
1231745.jpg (59.81 KiB) Προβλήθηκε 37 φορές
1200002.jpg
1200002.jpg (50.34 KiB) Προβλήθηκε 37 φορές
0905036.jpg
0905036.jpg (79.77 KiB) Προβλήθηκε 37 φορές
topg

Απάντηση: Nord NC858S

Δημοσίευση από topg »

Καλησπερα. Μια πληροφορια που μπορω να σου δωσω ειναι η εξης...#**
Αν μενεις Αθηνα πηγαινε στο HobbyBox στην Ιπποκρατους.. Εκει γνωρισε και μιλα με τον Θαναση Φερφυρη. Απο τους καλυτερους στον χωρο

Γιωργος
pantelis

Δημοσίευση από pantelis »

Πραγματικά πολύ όμορφο αεροπλάνο και θαυμάσια η επιλογή σου. Εξήγησέ μας όμως για να καταλάβουμε τι πρόθεση έχεις ως προς την εφαρμογή του project. Ψάχνεις κάποιν να του αναθέσεις την κατασκευή ή θέλεις βοήθεια ώστε να το κατασκευάσεις μόνος σου;
Πόσο λεπτομερή δουλειά θέλεις να κάνεις; Πόσο μεγάλο θέλεις να γίνει το μοντέλο;
Σε κάθε περίπτωση να ξέρεις ότι είναι μια χρονοβόρος διαδικασία η οποία εξαρτάται από τις προδιαγραφές που θα βάλεις στην αρχή και ανάλογο με αυτές θα είναι το τελικό κόστος.
Διευκρίνισέ μας τα παραπάνω και θα μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Friday

Δημοσίευση από Friday »

pantelis έγραψε: Πραγματικά πολύ όμορφο αεροπλάνο και θαυμάσια η επιλογή σου. Εξήγησέ μας όμως για να καταλάβουμε τι πρόθεση έχεις ως προς την εφαρμογή του project. Ψάχνεις κάποιν να του αναθέσεις την κατασκευή ή θέλεις βοήθεια ώστε να το κατασκευάσεις μόνος σου;
Πόσο λεπτομερή δουλειά θέλεις να κάνεις; Πόσο μεγάλο θέλεις να γίνει το μοντέλο;
Σε κάθε περίπτωση να ξέρεις ότι είναι μια χρονοβόρος διαδικασία η οποία εξαρτάται από τις προδιαγραφές που θα βάλεις στην αρχή και ανάλογο με αυτές θα είναι το τελικό κόστος.
Διευκρίνισέ μας τα παραπάνω και θα μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Καταρχήν σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε.

Το μοντέλο, όσον αφορά το μέγεθος του θα ήθελα να γίνει ακριβώς όπως στο σχέδιο, που είναι σε κλίμακα 1/6 και φτάνει τα 187εκ όπως έχω πει. Βέβαια, ίσως με βοηθούσε να γινόταν μικρότερο, πιο κοντά στα 150εκ, για λόγους μεταφοράς, αλλά και αποθήκευσης. Βλέπετε το σπίτι που μένω έχει περιορισμένους χώρους και δεν υπάρχει υπόγειο. Επίσης απο τα λίγα που γνωρίζω, όσο πιο μικρό είναι ένα μοντέλο τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνουν οι scale λεπτομέρειες του. Άρα το μέγεθος θα κριθεί μετά απο συννενόηση με τον φίλο που θα αναλάβει την κατασκευή, ο οποίος θα με κατατοπίσει σχετικά. Αν υπάρχουν ιδέες πάνω σε αυτό, ευχαρίστως να της ακούσω

Για το κόστος τώρα, δεν έχω ιδέα για το που μπορεί να φτάσει μια τέτοιου τύπου κατασκευή, αλλά αν κοστίζει πολλά, απλά ή δεν θα γίνει ή θα καταλήξει στατικό μοντέλο, κάτι όμως που δεν το θέλω καθόλου.

Απο τα σχέδια που βλέπω, υπάρχουν αρκετές scale λεπτομέρειες απο την μεριά του σχεδιαστή τις οποίες θα ήθελα να δω στο μοντέλο. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι έχει όλη την λεπτομέρεια που υπάρχει στο cockpit.

Ο χρόνος δεν μου είναι πρόβλημα, αρκεί το αποτέλεσμα να είναι αυτό που περιμένω

Επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες από τα σχέδια
Συνημμένα
P6240250.jpg
P6240250.jpg (38.99 KiB) Προβλήθηκε 37 φορές
P6240249.jpg
P6240249.jpg (44.66 KiB) Προβλήθηκε 37 φορές
P6240244.jpg
P6240244.jpg (27.31 KiB) Προβλήθηκε 37 φορές
P6240243.jpg
P6240243.jpg (30.42 KiB) Προβλήθηκε 37 φορές
P6240240.jpg
P6240240.jpg (49.88 KiB) Προβλήθηκε 37 φορές
Friday

Δημοσίευση από Friday »

Και ένας σύνδεσμος που βρήκα. Δυστυχώς δεν είναι βίντεο, αλλά παρουσίαση.

http://www.youtube.com/watch?v=YKLLepEqSLk
pantelis

Δημοσίευση από pantelis »

Η scale λεπτομέρεια που μπορείς να δώσεις σε ένα μοντέλο 1/6 εκπετάσματος 1,87 είναι μικρή και πολύ δύσκολη γιατί δεν μπορείς να βρείς κάτι έτοιμο στην αγορά σε 1/6 (πχ όργανα, ολόσωμο πιλότο κλπ). Από το 1/5 δηλαδή μοντέλο εκπετέσματος 2,25, μπορείς πλέον να έχεις αρκετά καλή λεπτομέρεια και κυρίως να μπορεί να την σηκώσει το φτερό του αεροπλάνου καθώς λεπτομέρεια=βάρος. Επίσης πλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις πιο scale κινητήρα πχ δικύλινδρο boxer 160 glow ή βενζινοκινητήτα 26cc. Στο 1/4 θα μποραούν να ανοίγουν οι πόρτες, τα πριτσίνια να είναι στο σωστό μέγεθος κλπ κλπ. (αυτό με την πόρτα ίσως και να γίνεται στο 1/5, αλλά σίγουρα όχι στο 1/6).
Από το ύψος των απαιτήσεών σου εξαρτάται και το κόστος. Κινητήρας, ρεζερβουάρ, τροχοί και ηλεκτρονικά είναι standard πράγματα και το κόστος τους γνωστό. Το πιο δαπανηρό είναι οι εργατοώρες που χρειάζονται. Ένα τέτοι μοντέλο σε κλίμακα 1/5 θα χρειαστεί τουλάχιστον 400 με 500 ώρες δουλειάς. Το ωρομίσθιο της (φθηνής) καθαρίστριας είναι €8. Βγάλε μόνος σου συμπέρασμα για το πόσο θα σου στοιχίσει. (Μην περιμένεις ότι με €1500-2000 μπορεί να γίνει. Χρειάζεται πολύ περισσότερα)
Friday

Δημοσίευση από Friday »

Τα ηλεκτρονικά και τα ηλεκτρικά τα έχω ήδη μιας και το μοντέλο θα γίνει ηλεκτρικό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δώσω τα χρήματα που λες. Άρα η κάνω εκπτώσεις στην λεπτομέρεια ή το ξεχνάω προς το παρόν. Βέβαια αν σκεφτεί κανείς ότι με τα arf που πεταω τώρα είμαι μια χαρά ευχαριστημένος τότε ίσως να πρέπει να γίνει κάτι τέτοιου επιπέδου για να μπορώ και να το πληρώσω και να το δω στον αέρα...!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Scale Αεροπλάνα”