MD 500 Art-Tech Ερώτηση για κλίση προς τα αριστερά

Απάντηση
nikosmeteo74

Δημοσίευση από nikosmeteo74 »

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά.

Πολύ πρόσφατα απέκτησα το ελικόπτερο MD500 της Art – Tech. Στις πρώτες διστακτικές δοκιμές εκμάθησης που έχω κάνει παρατηρώ ότι το ελικόπτερο αν και είναι απολύτως σταθερό κατά τον κατακόρυφο άξονα, έχει την τάση να κινείται προς τα αριστερά. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να βάλω προς τα δεξιά το διακόπτη του trim κάτω από throttle (συγχωρήστε με για την ορολογία αν λέω κάτι λάθος αλλά είμαι αρχάριος στο χώρο). Έχω την εντύπωση ότι μειώθηκε ελαφρώς αυτή η τάση, αλλά το πρόβλημα συνεχίζει. Μήπως πρέπει να κάνω κάτι άλλο;

Νίκος
Αντώνης Κριτζάς

Απάντηση: MD 500 Art-Tech Ερώτηση για κλίση προς τα αριστερά

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

καλημέρα Νίκο
πολύ ωραίο ελικόπτερο
τώρα έχει διαφορά αν στρίβει η μούρη του αριστερά η αν πάει με το πλάι αριστερά στην πρώτη περίπτωση έκανες καλά αλλά στην δεύτερη τριμάρεις με το οριζόντιο τριμ στο δεξί stick
να ξέρειs όμως ότι πολλές φορές υπάρχει μια τάση για στρίψιμο της μούρης του όσο αδειάζει η μπαταρία οπότε τριμάρεις σιγά σιγά
(αν όμως πας το τριμ όλο άκρη και θέλει κι άλλο τοτε ..........πας το ελικόπτερο εκεί που το πήρες και στο ρυθμίζουν........ αν και γίνεται και απο σένα)
Γιάννης Ζαφείρης

Δημοσίευση από Γιάννης Ζαφείρης »

Νίκο αν κυριολεκτείς ("κινείται αριστερά"), τότε κοιτάζοντάς το πάντα από πίσω, θα πρέπει να βάλεις λίγο trim aileron δεξιά και λίγο trim down elevator (στο δεξί stick το οριζόντιο trim λίγο δεξιά και το κάθετο λίγο κάτω).

Γενικώς, όπως σωστά ανέφερε ο Αντώνης, η συμπεριφορά σε όλα τα ελικόπτερα του είδους διαφοροποιείται όσο η μπαταρία αδειάζει, έτσι σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνουμε μια απόλυτη ρύθμιση σταθεροποίησης. Με την πάροδο του χρόνου, όσο θα εξελίσσεσαι, όλα αυτά δε θα σε απασχολούν, γιατί τη δουλειά των trim θα την κάνουν εν πτήσει τα χέρια σου, δίχως καλά - καλά να το αντιλαμβάνεσαι.

Το MD είναι το απόλυτο εκπαιδευτικό ηλεκτρικό ελικόπτερο και όπως το Lama, θεωρείται από τα καλύτερα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο. Η διαφορά του με το Lama είναι ότι το MD μπορεί με λίγο αέρα, να πραγματοποιεί και πτήση σε εξωτερικό χώρο.

Αντίθετα, σε εσωτερικό χώρο λόγω μεγέθους, τα μικρά δωμάτια ενδέχεται να προβληματίσουν το χειριστή, ενώ οι κατά πολύ μεγαλύτερες λεπίδες του, αυξάνουν και το φαινόμενο "ground effect" (αλλά και "wall effect").
nikosmeteo74

Ευχαριστώ κύριοι για τις απαντήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα συναρπαστικό ελικόπτερο και με την τέταρτη φόρτιση της μπαταρίας ήδη έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα!! Όντως το να πετάει το ελικόπτερο ακριβώς κατακόρυφα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Με δοκιμές όμως στο trim έχω δει τεράστια βελτίωση. Στο αρχικό μου μήνυμα εννοούσα ότι πήγαινε προς τα αριστερά μονοπαντα χωρίς περιστροφή. Τώρα όμως είναι αρκετά καλύτερα. Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Πάω για πτήση.....

Νίκος
Αντώνης Κριτζάς

;;)ένα μικρό μυστικό ......πάντα πρίν ανοίξεις τηλ/ση τα τριμ να είναι στο κέντρο και ποτέ στην άκρη γιατί με το άνοιγμα αποκτά νέα μνήμη κεντρου (εκ πείρας)
nikosmeteo74

Καλημέρα,

τελικά το MD500 είναι καταπληκτικό και σταθερότατο. Μάλιστα προχτές έκανα και την πρώτη μου εξωτερική πτήση με παραλίγο τραγικά αποτελέσματα καθώς το ελικόπτερο μου έφυγε τόσο και βγήκε εκτός εμβέλειας, αλλά τελικά το πήρα στο κυνήγι και το προσγείωσα στο τέλος με απόλυτη ασφάλεια. Την καρδιά μου ακόμα την ψάχνω

Η ερώτηση της ημέρας είναι η εξής: Το ελικόπτερο έχει την τάση να γυρνάει γύρω από τον κατακόρυφο αξονα του αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού. Το φαινόμενο αυτό βαίνει μειούμενο καθώς πέφτει η μπαταρία. Βάζοντας το trim όλο αριστερά τα πράγματα γίνονται καλύτερα αλλά και πάλι το trim στο 1ο πεντέλεπτο της πτήσης δεν φτάνει και χρειάζεται πάντα να διορθώνω με το χέρι απο το αριστερό μοχλό στην τηλεκατεύθηνση. Η ερώτηση είναι απλή: Υπάρχει τρόπος να τριμάρω ακόμα περισσότερο;

Νίκος

Υ.Γ. Ελπίζω να μπορέσωνα έρθω στην πίτα....
Γιάννης Ζαφείρης

Δημοσίευση από Γιάννης Ζαφείρης »

Γεια και χαρά σου Μετεωρολόγε...

Για να χαθεί το ράδιογεφύρωμα, μάλλον ήταν σχετικά μεγάλη η απόσταση ή οι μπαταρίες του πομπού πεσμένες.

Ως προς τα trim, να ελέγξεις κατά την ενεργοποίηση του πομπού, να βρίσκονται όλα κεντραρισμένα. Ως δεύτερη επιλογή πάντως, έχεις τη δυνατότητα μετατόπισης κατά μιας - δυό μικροθέσεων του horn (πάνω στο servo), προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αντώνης Κριτζάς

Nα έρθεις εσύ και ο ελικόπτερο να σου τα δείξω από κοντά
Το φαινόμενο αλλαγής του τρίμ κατά την αποφόρτιση είναι συχνό σε αυτού του τύπου τα ελικόπτερα σε λίγο δεν θα το καταλαβαίνεις μα το full τριμ είναι άλλο πράγμα
Υπάρχει ένα κόλπο για τα lama δοκίμασε το και ίσως δουλεύει και στο δικό σου
Κλείσε τον πομπό και βάλε το τριμ όλο αριστερά και άνοιξε τον πάλι Αφού ανοίξει βάλε το τριμ στην μέση και άνοιξε το ελικόπτερο .....πρέπει να είναι οκ Να μη ξεχνάς κάθε φορά που ανοίγεις..... τα τριμ πρέπει να είναι στην μέση γιατί κρατά σαν κέντρο την θέση που βρίσκει στο άνοιγμα (αυτά για lama αλλά νομίζω ότι μπορεί να κάνει και στο δικό σου)
Πιθανότερο να είναι αζύγιστη η κτυπημένη κάποια προπέλα η σε σπάνια περίπτωση να θέλει ρύθμιση το γυροσκόπιο (μη το πειράξεις εσύ)
nikosmeteo74

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν πρέπει να έχει μνήμη σε ότι αφορά τα τριμ. Εάν καταφέρω να έρθω στην πίτα θα το φέρω μαζί μου. Γιάννη Ζαφείρη Χρόνια Πολλά από την μακρινή Μονεμβάσια όπου τρώω τα υπόλοιπα της περυσινής μου αδείας....

Ελπίζω να μπορέσω να έρθω την Κυριακή γιατί επιστρέφω απο Μονεμβασια στην Αθήνα το Σάββατο.

Νίκος
ΛΑΜΣΤΑΜ

Δημοσίευση από ΛΑΜΣΤΑΜ »

ΚΑΛΗΜΕΡΑ .ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΚΛΙΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΝΧΟΣ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

Παρέμβαση:
Παρακαλω τα μηνηματα με μικρα γραμματα.
hairmania

Δημοσίευση από hairmania »

το ιδιο προβλημα ειχα και εγω και μου δωσατε ιδεες να το λυσω .ευχαριστω
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ηλεκτρικά ελικόπτερα”