Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
_Β_Ο ~!! _Β_Ο..., α ρε μπουνιδια που πανε χαμενα..., ξυπνατεεεεεεε...!!!
ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? Στις ΗΠΑ υπήρξε κρίση γιατί το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε από τον αλόγιστο δανεισμό δανεισμό σε στεγαστικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις με αποτέλεσμα να βρεθούν οι τράπεζες με τα κατασχεμένα σπίτια.Παράλληλα δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν οι υποψήφιοι αγοραστές δάνειο,ένας φαύλος κύκλος ... Άλλες τράπεζες πτώχευσαν γιατί είχαν αγοράσει από τις προηγούμενες την ασφάλεια των καταθέσεών τους κι έτσι άρχισε το ντόμινο της κατάρρευσης.Οι βιομηχανικές χώρες πχ Γερμανία Γαλλία Ιαπωνία είχαν κρίση γιατί δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα προιόντα τους (πχ αυτοκίνητα) στις ΗΠΑ που είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου ή γιατί είχαν στο έδαφός τους βιομηχανίες αμερικάνικων συμφερόντων όπως την Opel η Γερμανία και την SAAB η Σουηδία που κινδύνευαν να πτωχεύσουν.
Eρχόμαστε στην Ελλάδα. Ο μόνος τομέας που θα μπορούσε να έχει κρίση είναι ο εισαγόμενος τουρισμός γιατί εξαρτάται από τις οικονομίες των ξένων χωρών, κυρίως των ευρωπαικών.Στα χρόνια της ''κρίσης'' όμως βλέπουμε μία πτώση 10 ώς 15% που δεν συνιστά πραγματική κρίση στον τουρισμό. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν επενδύσει τα κεφάλαιά τους σε ομόλογα των ΗΠΑ επομένως δεν έχασαν ούτε ευρώ, εκτός από μία μικρή τράπεζα στη Αθήνα με κύκλο εργασιών 1 δις ευρώ που εξαγοράστηκε από μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τράπεζες πήραν από τα 28 δις δραχμές που χορηγήθηκαν από την Ευρωπαική Ένωση για στήριξη, μόνον τα 8 δις. Παρ' όλα αυτά μείωσαν τα στεγαστικά δάνεια κατά 70% με αποτέλεσμα να νεκρωθεί ο τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας.
Ως γνωστόν η Ελλάδα ως κύρια αύξηση του εισοδήματος έχει την οικοδομή.Το σκηνικό της ''κρίσης'' στήθηκε.Η ανεργία στην οικοδομή αυξήθηκε και έπληξε εκτός από τους εργάτες και μία σειρά επαγγελματιών που πουλούν οικιακό εξοπλισμό κλπ.Οι τράπεζες ακόμα και τώρα όμως παρουσιάζουν κέρδη δισεκατομμυρίων από τα δάνεια που έδιναν τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν μειώσει την φορολογία στις ΑΕ (ανώνυμες εταιρείες) κατά 10% η κυβέρνηση Σημίτη από το 2000 και κατά ένα ακόμα 10% η κυβέρνηση Καραμανλή από το οικονομικό έτος 2005.Κάθε 10% ισοδυναμεί σε δύο (2) δις ευρώ δηλαδή 10 συν 10% σύνολο 4 δις ευρώ λιγότεροι φόροι... στις ΑΕ τον χρόνο.(Σε δραχμές πλησιάζει το ποσό του 1.4 τρις).
Έχουμε και λέμε από το οικονομικό έτος 2000 ως το 2004 μας κάνουν 10 δις ευρώ και από το 2005 μέχρι το 2010 είναι 6 χρόνια από 4 δις τον χρόνο μας κάνουν 24 δις ευρώ λιγότεροι φόροι στις ΑΕ.Συμπτωματικά είναι το ποσό που θέλει να εισπράξει η κυβέρνηση Παπανδρέου τα επόμενα τρία χρόνια για να ''κλείσει την μαύρη τρύπα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης''. Αν προσθέσουμε και τα 10 δις τον χρόνο που φορολογήθηκαν λιγότερο οι ΑΕ επί Σημίτη, τότε το συνολικό ποσό ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 34 δις ευρώ, που είναι το 10 με 15% του συνολικού χρέους της Ελλάδας. Όλα αυτά γίνονται σύμφωνα με τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού, οικονομικό σύστημα που διατύπωσε ο Milton Friedman και εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας '80.(http://en.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman
)
Στις τελευταίες εκλογές ακούσαμε διάφορες δικαιολογίες γι την μείωση της φορολογίας στις ΑΕ από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, όπως το ότι οι ΑΕ θα πάν στην Βουλγαρία και θα αυξηθεί η ανεργία. Απ' όσο ξέρω μόνον από την Βόρεια Ελλάδα έφυγαν 3500 τουλάχιστον παραγωγικές εταιρείες στην Βουλγαρία.Η μείωση της φορολογίας από το 45 στο 35% αρχικά και στο 25% από το 2005 δεν στάθηκε ικανή να τις κάνει να επαναπατριστούν γιατί οι Βούλγαροι έχουν μικρότερα μεροκάματα στους εργαζόμενους λιγότερη γραφειοκρατία και φορολογία 10%.Τα μικρότερα κόμματα της βουλής ανέφεραν μόνον τις τράπεζες και όχι την μείωση της φορολογίας των ΑΕ).
Η Βουλγαρία εισάγει επιχειρήσεις πράγμα που δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα αφ' ενός αλλά ούτε και να σταματήσει την μετανάστευση των ελληνικών εταιρειών αφ' εταίρου.Όμως υπάρχουν και εταιρείες που δεν μπορούν να μεταναστεύσουν όπως αυτές που πουλούν τρόφιμα (τα σούπερ μάρκετ), οι τράπεζες, οι εταιρείες τηλεφωνίας, παροχής υπηρεσιών, καζίνο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κλπ, που φορολογούνται 4 δις ευρώ λιγότερο κάθε χρόνο. Αν αυτά τα 4 δις ευρώ τα εισέπραττε το ελληνικό κράτος και χρηματοδοτούσε στην οικοδομή δεν θα υπήρχε καμία αύξηση της ανεργίας πρόσθετοι φόροι κλπ.Η παρούσα κυβέρνηση μην αυξάνοντας την φορολογία στις ΑΕ έχει ήδη αποτύχει στην οικονομική πολιτική όπως την αντιλαμβανόμαστε δηλαδή να αυξήσει τα έσοδα του κράτους.
Κάνοντας μόνον εισπρακτική και όχι αναπτυξιακή πολιτική εντείνει την ''κρίση'' η ανεργία θα αυξηθεί περισσότερο, το εξωτερικό χρέος κι άλλο κλπ.Οι ΑΕ θα αυξάνουν τα κέρδη τους πάραυτα, και αντί να τα επενδύουν πράγμα που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη στην μείωση της ανεργίας κλπ, θα δανείζουν μέσω αγοράς ομολόγων την Ελλάδα - η τέλεια σχιζοφρένεια.
Την πληροφόρησή μας ανέλαβαν (μαντέψτε) οι ανώνυμες εταιρείες πληροφόρησης, τα τηλεοπτικά κανάλια κυρίως.Έτσι ακούμε ότι η ''κρίση'' στην Ελλάδα επηρεάζει το ευρώ, ότι η ευρωπαική ένωση πιέζει την Ελλάδα να ληφθούν μέτρα και άλλα πολλά. Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική οικονομία είναι το 1% (ένα τοις εκατό) της οικονομίας της ευρωπαικής ένωσης και φυσικά δεν επηρεάζεται το ευρώ από την ελληνική οικονομία και το μόνο που μπορεί να κάνει η ευρωπαική ένωση είναι να πει στις ξένες τράπεζες να μην μας δανείζουν, πράγμα πολύ ακραίο και αδιανόητο να γίνει. Έτσι η ''κρίση'' χρησιμοποιείται για να γίνει μία ανηλεής ανακατανομή εισοδήματος προς όφελος των ΑΕ και εις βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας.Δημιουργείται φτώχια και δυστυχία.Οι άνεργοι και αυτοί που έχουν πάρει δάνειο και μένουν άνεργοι, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα διαβίωσης. Το 8ωρο, το πενθήμερο ή εξαήμερο, η άδεια ο 13ος μισθός, η άδεια εγκυμοσύνης και όσα εργασιακά δικαιώματα θεωρούμε αυτονόητα μέχρι τώρα, δεν θα καταργηθούν με νόμο αλλά θα καταργηθούν εκ των πραγμάτων.Ο λαός στις κρίσεις συσπειρώνεται στην εξουσία και δεν αντιδρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογη κρίση δεν αντιμετώπισαν ούτε αντιμετωπίζουν χώρες ισοδύναμες της ελληνικής οικονομίας, όπως η Ολλανδία το Βέλγιο η Σουηδία η Δανία για να αναφέρουμε μερικές.
ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
Να αυξηθεί η φορολογία στις τράπεζες και στις ανώνυμες εταιρείες στο 50%. Συν 5 δις τον χρόνο. Να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 33%, άλλα 5 δις ευρώ ετησίως, σύνολο 10 δις ευρώ κάθε χρόνο περισσότερα στα ταμεία του κράτους.Να διαπραγματευτούν με την ευρωπαική ένωση την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προιόντα από την Βουλγαρία και τρίτες χώρες. Από το ΦΠΑ και την αύξηση της απασχόλησης θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, θα μειωθούν οι εισαγωγές και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αυξήσουν πάρα πολύ τα έσοδά τους από τις εισφορές των εργαζομένων.Να εθνικοποιηθεί η Εθνική τράπεζα και να δίνει στεγαστικά δάνεια χαμηλότοκα ώστε να αρχίσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα που είναι ο μόνος τρόπος αύξησης του ΑΕΠ από παραγωγική δραστηριότητα στην χώρα μας μιας και δεν έχουμε βαριά βιομηχανία. Παράλληλα θα ακολουθήσουν και οι ιδιωτικές.Να αυξηθούν οι μισθοί οι συντάξεις ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση να μειωθεί η ανεργία να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από την είσπραξη ΦΠΑ κλπ. Σε μακροπρόθεσμο στάδιο θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε επίσης την επάνοδο της δραχμής ως εθνικού νομίσματος έτσι ώστε να αυξηθεί ο τουρισμός που είναι ο μόνος τρόπος εισαγωγής συναλλάγματος παρ' όλο που θα αυξηθούν οι τιμές στα εισαγόμενα προιόντα.
Μετά από αυτά τα μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία θα αυξήσουν την εμπορική κίνηση θα αυξήσουν το ΑΕΠ κλπ τότε νηφάλια μπορούμε να μιλήσουμε και για μεταναστευτική πολιτική, την μείωση της σπατάλης στο δημόσιο κλπ και όχι να τέτοια θέματα να λειτουργούν αποπροσανατολιστικά στην κοινή γνώμη.Δεν είναι τυχαίο που τέθηκε τώρα το θέμα της παροχής υπηκοότητας στους μετανάστες στην Ελλάδα ούτε είναι τυχαίες οι επιθέσεις στην χώρα μας από ευρωπαικά .... περιοδικά (!!!!!!)
ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Έτσι θα μπορέσουμε να πληροφορηθούμε ποιός χρηματοδοτεί τα κόμματα και να επομένως τα ελέγχει. Η διαβόητη χρηματοδότηση των κομμάτων από ανώνυμους δωρητές είναι ένας εύσχημος τρόπος για ονομάσουν την δωροδοκία. Μήπως οι ανώνυμες εταιρίες και οι τράπεζες τα χρηματοδοτούν ? Μόνον αυτοί ξέρουν.
Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Οι τράπεζες ρυθμίζουν την οικονομία της χώρας και όχι η κυβέρνηση.Τι θα γίνει αν πουληθούν σε ξένους? Θα κατακτηθούμε εν μία νυκτί? Θα ασκούν πολιτική στην Ελλάδα ξένα συμφέροντα άμεσα πλέον? Δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν να πούμε ότι κινδυνεύει και η εθνική κυριαρχία.Παράλληλα με το να είναι ο στρατός από εθνικός επαγγελματικός/μισθοφορικός, είναι πιό εύκολο να εξαγοραστεί και να εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.Έτσι δεν θα υπάρχει καμία αντίδραση.Κανένα από τα κόμματα της βουλής δεν αντιδρά.Ή έχουν διαφθαρεί ή κάτι άλλο συμβαίνει.Ανακινούνται διάφορα ανύπαρκτα θέματα όπως η παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες που βρίσκονται κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς στην Ελλάδα,παράνομοι ή νόμιμοι.Ασχολούμαστε με δημοσιεύματα ξένων περιοδικών (!!!) που χλευάζουν την Ελλάδα, που ίσως είναι πληρωμένες δημοσιεύσεις.Οργανώσεις καταναλωτών ζητούν εμπορικό αποκλεισμό (εμπάργκο) στα γερμανικά προιόντα και άλλα φαιδρά.Οι Γερμανοί δεν μας δανείζουν και τους κατηγορούμε γι αυτό.Όλα αυτά έγιναν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2010.Ο πρωθυπουργός φέρεται να ψάχνει 20 δις ευρώ για να δανειστεί η Ελλάδα,κάνοντας περιοδεία στην Ευρώπη.Το όνομα και η αξιοπρέπεια της χώρας έχει πέσει χαμηλά.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ?
Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μαθαίνουμε ότι οι ''κακοί'' Γερμανοί δεν μας δανείζουν.Γιατί να το κάνουν όμως? Πρώτον δεν χρειαζόμαστε άλλα δανεικά και δεύτερον πρέπει να πάρουμε μόνοι μας τα οικονομικά μέτρα που απαιτούνται.Αν δανειστεί η Ελλάδα τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν πάλι στις ΑΕ και στις τράπεζες λόγω του φορολογικού συστήματος που τις ευνοεί.Σε έναν χρόνο θα μειωθεί κι άλλο ο φορολογικός συντελεστής τους κατά 5% ίσως και περισσότερο πράγμα που θα μειώσει την φορολογία στις ΑΕ και στις τράπεζες κατά 1 δις ευρώ τον χρόνο.Μετά θα ξαναδανειστεί η χώρα και ούτω καθ' εξής.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Στις κρίσεις,τεχνητές ή όχι, ο λαός συσπειρώνεται στην εξουσία και δεν αντιδρά.Τα συνδικάτα,ΓΕΣΕΕ ΑΔΕΔΥ,ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ που είναι συνυπεύθυνο με τη Νέα Δημοκρατία για την εφαρμογή του Νεοφιλελευθερισμού.Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ΑΕ και αποτελούν τμήματα μεγαλύτερων οικονομικών ομίλων και φορείς τεράστιων συμφερόντων.Η αντιμετώπιση του Νεοφιλελευθερισμού πρέπει να γίνει με διαδηλώσεις στους δρόμους.Ο λαός μπορεί να σταματήσει την Νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και την καταστροφή του τόπου.Τα τρία μικρότερα κόμματα θα μπορούσαν να ενημερώνουν τους ψηφοφόρους τους και να έχουν καθημερινά στους δρόμους 5 ή 10 χιλιάδες άτομα να διαδηλώνουν την αντίθεση στην καταστροφή της χώρας αλλά τηρούν σιγήν ιχθύος.Η σιωπή είναι συνενοχή όπως έγινε και στο έγκλημα του χρηματηστήριου.Ο μόνος τρόπος ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε είναι η πληροφόρηση.Να πληροφορηθούμε τι γίνεται.Τις πραγματικές αιτίες και όχι τα ψέματα με τα οποία μας βομβαρδίζουν καθημερινά.Έτσι θα μπορέσουμε να συσπειρωθούμε γύρω από πυρήνες αντίδρασης.Αυτός είναι και ο λόγος που γράφτηκε αυτό το κείμενο.
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να εκμεταλλευτούν το εμπορικό καθεστώς που επικρατεί στην Ευρωπαική Ένωση και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Βουλγαρία.Αυτές είναι οι παραγωγικές πχ οι βιοτεχνίες μακώ, τα βαφεία τα κλωστήρια κλπ.Από την βόρεια Ελλάδα έχουν φύγει από τότε που καταργήθηκαν οι δασμοί με την Βουλγαρία περισσότερες από 3.500 εταιρείες πράγμα που αύξησε την ανεργία το ΑΕΠ της βόρειας Ελλάδας μειώθηκε, μείωσε τον τζίρο σε πολλές άλλες πχ στις κούριερ ή στους προμηθευτές τους κλπ.(Βάλτε από 10 αποστολές κάθε εταιρεία την ημέρα μας κάνουν 35.000 από 5 ευρώ μέσον όρο κάνουν 175.000 ευρώ καθημερινά μικρότερο τζίρο στις εταιρείες κούριερ).Αν κάθε εταιρεία είχε για παράδειγμα από 20 υπάλληλους μας κάνουν 70.000 εργαζόμενους από 1.000 ευρώ 70 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα επί 12 κάνουν 840 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.Αν βάλουμε και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τότε η αιμορραγία ξεπερνά το 1 δις ευρώ τον χρόνο.Το πραγματικό ποσό πρέπει να είναι μεγαλύτερο αν λάβουμε υπ' όψιν κι άλλους κλάδους όπως για παράδειγμα τα συνεργεία που συντηρούν τα οχήματα των εταιρειών αυτών κλπ.Ο λόγος που έφυγαν είναι ότι η Βουλγαρία έχει μικρότερους μισθούς, μικρότερη γραφειοκρατία επομένως και λιγότερες ανάγκες χρηματισμού διεφθαρμένων κρατικών υπάλληλων και μικρότερο συντελεστή φορολογίας που είναι 10%.Οι ελληνικές κυβερνήσεις μείωσαν τον φορολογικό συντελεστή των ΑΕ από το 45% στο 25% σταδιακά.Από το 2000 μειώθηκε στο 35% και από το 2005 στο 25%.Η προπαγάνδα είναι ότι θα πάνε οι ΑΕ στην Βουλγαρία και θα αυξηθεί η ανεργία.
Υπάρχουν όμως εταιρείες που πρέπει να είναι στην Ελλάδα και δεν μπορούν να μεταναστεύσουν όπως οι τράπεζες, οι εταιρείες τηλεφωνίας, παροχής υπηρεσιών (πχ ασφαλιστικές),εμπορικές (όπως τα σουπερμάρκετ) και χιλιάδες άλλες.Αυτές επωφελούνται της μικρότερης φορολογίας με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα κέρδη τους.Θεωρητικά θα έπρεπε να επενδύουν τα κέρδη τους και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί το ΑΕΠ και να ανθήσει η οικονομία, να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους απο την είσπραξη ΦΠΑ κλπ.Στην πραγματικότητα δεν γίνεται αυτό.Δεν επενδύουν τα κέρδη τους παρά μόνον αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή τα καταθέτουν σε ξένες τράπεζες.Τους χαρίζει φόρους το ελληνικό κράτος για να δανειστεί απ' αυτούς.Έτσι βλέπουμε ότι αν δεν σταματήσει αυτή η αιμορραγία τότε θα υπάρχει μία μόνιμη κρίση.Φανταστείτε να σας έπαιρνε κάποιος τα χρήματά σας και να σας τα δάνειζε μετά με τόκο.Θα είσασταν πάντα χρεωμένοι.Έτσι και η Ελλάδα.
Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαική Ένωση την επιβολή κάποιου φόρου υποκατάστατου των δασμών στα προιόντα που εισάγονται από την Βουλγαρία, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί το μικρότερο κόστος παραγωγής και να επαναπατριστούν οι ελληνικές εταιρείες.Κάτι παρόμοιο έγινε με τα αυτοκίνητα.Οι δασμοί αντικαταστάθηκαν με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.Προστατευτικά μέτρα για την παραγωγή τους έχουν πάρει πολλά κράτη όπως η Γαλλία για την παραγωγή ρούχων.Κατόρθωσε να πετύχει ανώτατο όριο εισαγωγής ρούχων από την Κίνα.Πιστεύω ότι ιθύνοντες της ΕΕ θα καταλάβαιναν και θα βρισκόταν κάποια λύση.
Ο τζόγος στην Ελλάδα είναι 18 δις ευρώ τον χρόνο.Τα μισά είναι τα κέρδη των παικτών που ξαναπαίζονται.Έτσι μένουν 9 δις ευρώ που πρέπει να φορολογηθούν αδρά και όχι όπως τώρα.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΛΕΙΜΜΑΤΑ?
Γράφοντας αυτό το κείμενο μου δημιουργήθηκε η απορία γιατί είχαμε τεράστια ελείμματα πριν φύγουν οι εταιρείες στην Βουλγαρία, όταν η φορολόγηση των ΑΕ ήταν 45% και είχαμε την δραχμή σαν νόμισμα και όχι το ισχυρό ευρώ που κάνει ακριβό τον τουρισμό και πνίγει κυριολεκτικά την παραγωγή.Χαρακτηριστικά αναφέρω την παραγωγή σιταριού που την δεκαετία 70 ήταν 3 εκατομμύρια τόνοι από τους οποίους εξάγαμε τον ένα και τώρα παράγουμε 1 εκατομμύριο και εισάγουμε άλλο ένα εκατομμύριο τόνους τον χρόνο.Το κόστος παραγωγής με το ευρώ έχει αυξηθεί και η ισοτιμία του με άλλα νομίσματα οδηγεί στο να είναι πιό φθηνά τα εισαγόμενα προιόντα, ακόμα κι αυτά που προέρχονται από τις ΗΠΑ
Aπο http://krisi2010.blogspot.com/
ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? Στις ΗΠΑ υπήρξε κρίση γιατί το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε από τον αλόγιστο δανεισμό δανεισμό σε στεγαστικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις με αποτέλεσμα να βρεθούν οι τράπεζες με τα κατασχεμένα σπίτια.Παράλληλα δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν οι υποψήφιοι αγοραστές δάνειο,ένας φαύλος κύκλος ... Άλλες τράπεζες πτώχευσαν γιατί είχαν αγοράσει από τις προηγούμενες την ασφάλεια των καταθέσεών τους κι έτσι άρχισε το ντόμινο της κατάρρευσης.Οι βιομηχανικές χώρες πχ Γερμανία Γαλλία Ιαπωνία είχαν κρίση γιατί δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα προιόντα τους (πχ αυτοκίνητα) στις ΗΠΑ που είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου ή γιατί είχαν στο έδαφός τους βιομηχανίες αμερικάνικων συμφερόντων όπως την Opel η Γερμανία και την SAAB η Σουηδία που κινδύνευαν να πτωχεύσουν.
Eρχόμαστε στην Ελλάδα. Ο μόνος τομέας που θα μπορούσε να έχει κρίση είναι ο εισαγόμενος τουρισμός γιατί εξαρτάται από τις οικονομίες των ξένων χωρών, κυρίως των ευρωπαικών.Στα χρόνια της ''κρίσης'' όμως βλέπουμε μία πτώση 10 ώς 15% που δεν συνιστά πραγματική κρίση στον τουρισμό. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν επενδύσει τα κεφάλαιά τους σε ομόλογα των ΗΠΑ επομένως δεν έχασαν ούτε ευρώ, εκτός από μία μικρή τράπεζα στη Αθήνα με κύκλο εργασιών 1 δις ευρώ που εξαγοράστηκε από μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τράπεζες πήραν από τα 28 δις δραχμές που χορηγήθηκαν από την Ευρωπαική Ένωση για στήριξη, μόνον τα 8 δις. Παρ' όλα αυτά μείωσαν τα στεγαστικά δάνεια κατά 70% με αποτέλεσμα να νεκρωθεί ο τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας.
Ως γνωστόν η Ελλάδα ως κύρια αύξηση του εισοδήματος έχει την οικοδομή.Το σκηνικό της ''κρίσης'' στήθηκε.Η ανεργία στην οικοδομή αυξήθηκε και έπληξε εκτός από τους εργάτες και μία σειρά επαγγελματιών που πουλούν οικιακό εξοπλισμό κλπ.Οι τράπεζες ακόμα και τώρα όμως παρουσιάζουν κέρδη δισεκατομμυρίων από τα δάνεια που έδιναν τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν μειώσει την φορολογία στις ΑΕ (ανώνυμες εταιρείες) κατά 10% η κυβέρνηση Σημίτη από το 2000 και κατά ένα ακόμα 10% η κυβέρνηση Καραμανλή από το οικονομικό έτος 2005.Κάθε 10% ισοδυναμεί σε δύο (2) δις ευρώ δηλαδή 10 συν 10% σύνολο 4 δις ευρώ λιγότεροι φόροι... στις ΑΕ τον χρόνο.(Σε δραχμές πλησιάζει το ποσό του 1.4 τρις).
Έχουμε και λέμε από το οικονομικό έτος 2000 ως το 2004 μας κάνουν 10 δις ευρώ και από το 2005 μέχρι το 2010 είναι 6 χρόνια από 4 δις τον χρόνο μας κάνουν 24 δις ευρώ λιγότεροι φόροι στις ΑΕ.Συμπτωματικά είναι το ποσό που θέλει να εισπράξει η κυβέρνηση Παπανδρέου τα επόμενα τρία χρόνια για να ''κλείσει την μαύρη τρύπα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης''. Αν προσθέσουμε και τα 10 δις τον χρόνο που φορολογήθηκαν λιγότερο οι ΑΕ επί Σημίτη, τότε το συνολικό ποσό ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 34 δις ευρώ, που είναι το 10 με 15% του συνολικού χρέους της Ελλάδας. Όλα αυτά γίνονται σύμφωνα με τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού, οικονομικό σύστημα που διατύπωσε ο Milton Friedman και εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας '80.(http://en.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman
)
Στις τελευταίες εκλογές ακούσαμε διάφορες δικαιολογίες γι την μείωση της φορολογίας στις ΑΕ από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, όπως το ότι οι ΑΕ θα πάν στην Βουλγαρία και θα αυξηθεί η ανεργία. Απ' όσο ξέρω μόνον από την Βόρεια Ελλάδα έφυγαν 3500 τουλάχιστον παραγωγικές εταιρείες στην Βουλγαρία.Η μείωση της φορολογίας από το 45 στο 35% αρχικά και στο 25% από το 2005 δεν στάθηκε ικανή να τις κάνει να επαναπατριστούν γιατί οι Βούλγαροι έχουν μικρότερα μεροκάματα στους εργαζόμενους λιγότερη γραφειοκρατία και φορολογία 10%.Τα μικρότερα κόμματα της βουλής ανέφεραν μόνον τις τράπεζες και όχι την μείωση της φορολογίας των ΑΕ).
Η Βουλγαρία εισάγει επιχειρήσεις πράγμα που δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα αφ' ενός αλλά ούτε και να σταματήσει την μετανάστευση των ελληνικών εταιρειών αφ' εταίρου.Όμως υπάρχουν και εταιρείες που δεν μπορούν να μεταναστεύσουν όπως αυτές που πουλούν τρόφιμα (τα σούπερ μάρκετ), οι τράπεζες, οι εταιρείες τηλεφωνίας, παροχής υπηρεσιών, καζίνο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κλπ, που φορολογούνται 4 δις ευρώ λιγότερο κάθε χρόνο. Αν αυτά τα 4 δις ευρώ τα εισέπραττε το ελληνικό κράτος και χρηματοδοτούσε στην οικοδομή δεν θα υπήρχε καμία αύξηση της ανεργίας πρόσθετοι φόροι κλπ.Η παρούσα κυβέρνηση μην αυξάνοντας την φορολογία στις ΑΕ έχει ήδη αποτύχει στην οικονομική πολιτική όπως την αντιλαμβανόμαστε δηλαδή να αυξήσει τα έσοδα του κράτους.
Κάνοντας μόνον εισπρακτική και όχι αναπτυξιακή πολιτική εντείνει την ''κρίση'' η ανεργία θα αυξηθεί περισσότερο, το εξωτερικό χρέος κι άλλο κλπ.Οι ΑΕ θα αυξάνουν τα κέρδη τους πάραυτα, και αντί να τα επενδύουν πράγμα που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη στην μείωση της ανεργίας κλπ, θα δανείζουν μέσω αγοράς ομολόγων την Ελλάδα - η τέλεια σχιζοφρένεια.
Την πληροφόρησή μας ανέλαβαν (μαντέψτε) οι ανώνυμες εταιρείες πληροφόρησης, τα τηλεοπτικά κανάλια κυρίως.Έτσι ακούμε ότι η ''κρίση'' στην Ελλάδα επηρεάζει το ευρώ, ότι η ευρωπαική ένωση πιέζει την Ελλάδα να ληφθούν μέτρα και άλλα πολλά. Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική οικονομία είναι το 1% (ένα τοις εκατό) της οικονομίας της ευρωπαικής ένωσης και φυσικά δεν επηρεάζεται το ευρώ από την ελληνική οικονομία και το μόνο που μπορεί να κάνει η ευρωπαική ένωση είναι να πει στις ξένες τράπεζες να μην μας δανείζουν, πράγμα πολύ ακραίο και αδιανόητο να γίνει. Έτσι η ''κρίση'' χρησιμοποιείται για να γίνει μία ανηλεής ανακατανομή εισοδήματος προς όφελος των ΑΕ και εις βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας.Δημιουργείται φτώχια και δυστυχία.Οι άνεργοι και αυτοί που έχουν πάρει δάνειο και μένουν άνεργοι, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα διαβίωσης. Το 8ωρο, το πενθήμερο ή εξαήμερο, η άδεια ο 13ος μισθός, η άδεια εγκυμοσύνης και όσα εργασιακά δικαιώματα θεωρούμε αυτονόητα μέχρι τώρα, δεν θα καταργηθούν με νόμο αλλά θα καταργηθούν εκ των πραγμάτων.Ο λαός στις κρίσεις συσπειρώνεται στην εξουσία και δεν αντιδρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογη κρίση δεν αντιμετώπισαν ούτε αντιμετωπίζουν χώρες ισοδύναμες της ελληνικής οικονομίας, όπως η Ολλανδία το Βέλγιο η Σουηδία η Δανία για να αναφέρουμε μερικές.
ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
Να αυξηθεί η φορολογία στις τράπεζες και στις ανώνυμες εταιρείες στο 50%. Συν 5 δις τον χρόνο. Να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 33%, άλλα 5 δις ευρώ ετησίως, σύνολο 10 δις ευρώ κάθε χρόνο περισσότερα στα ταμεία του κράτους.Να διαπραγματευτούν με την ευρωπαική ένωση την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προιόντα από την Βουλγαρία και τρίτες χώρες. Από το ΦΠΑ και την αύξηση της απασχόλησης θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, θα μειωθούν οι εισαγωγές και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αυξήσουν πάρα πολύ τα έσοδά τους από τις εισφορές των εργαζομένων.Να εθνικοποιηθεί η Εθνική τράπεζα και να δίνει στεγαστικά δάνεια χαμηλότοκα ώστε να αρχίσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα που είναι ο μόνος τρόπος αύξησης του ΑΕΠ από παραγωγική δραστηριότητα στην χώρα μας μιας και δεν έχουμε βαριά βιομηχανία. Παράλληλα θα ακολουθήσουν και οι ιδιωτικές.Να αυξηθούν οι μισθοί οι συντάξεις ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση να μειωθεί η ανεργία να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από την είσπραξη ΦΠΑ κλπ. Σε μακροπρόθεσμο στάδιο θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε επίσης την επάνοδο της δραχμής ως εθνικού νομίσματος έτσι ώστε να αυξηθεί ο τουρισμός που είναι ο μόνος τρόπος εισαγωγής συναλλάγματος παρ' όλο που θα αυξηθούν οι τιμές στα εισαγόμενα προιόντα.
Μετά από αυτά τα μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία θα αυξήσουν την εμπορική κίνηση θα αυξήσουν το ΑΕΠ κλπ τότε νηφάλια μπορούμε να μιλήσουμε και για μεταναστευτική πολιτική, την μείωση της σπατάλης στο δημόσιο κλπ και όχι να τέτοια θέματα να λειτουργούν αποπροσανατολιστικά στην κοινή γνώμη.Δεν είναι τυχαίο που τέθηκε τώρα το θέμα της παροχής υπηκοότητας στους μετανάστες στην Ελλάδα ούτε είναι τυχαίες οι επιθέσεις στην χώρα μας από ευρωπαικά .... περιοδικά (!!!!!!)
ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Έτσι θα μπορέσουμε να πληροφορηθούμε ποιός χρηματοδοτεί τα κόμματα και να επομένως τα ελέγχει. Η διαβόητη χρηματοδότηση των κομμάτων από ανώνυμους δωρητές είναι ένας εύσχημος τρόπος για ονομάσουν την δωροδοκία. Μήπως οι ανώνυμες εταιρίες και οι τράπεζες τα χρηματοδοτούν ? Μόνον αυτοί ξέρουν.
Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Οι τράπεζες ρυθμίζουν την οικονομία της χώρας και όχι η κυβέρνηση.Τι θα γίνει αν πουληθούν σε ξένους? Θα κατακτηθούμε εν μία νυκτί? Θα ασκούν πολιτική στην Ελλάδα ξένα συμφέροντα άμεσα πλέον? Δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν να πούμε ότι κινδυνεύει και η εθνική κυριαρχία.Παράλληλα με το να είναι ο στρατός από εθνικός επαγγελματικός/μισθοφορικός, είναι πιό εύκολο να εξαγοραστεί και να εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.Έτσι δεν θα υπάρχει καμία αντίδραση.Κανένα από τα κόμματα της βουλής δεν αντιδρά.Ή έχουν διαφθαρεί ή κάτι άλλο συμβαίνει.Ανακινούνται διάφορα ανύπαρκτα θέματα όπως η παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες που βρίσκονται κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς στην Ελλάδα,παράνομοι ή νόμιμοι.Ασχολούμαστε με δημοσιεύματα ξένων περιοδικών (!!!) που χλευάζουν την Ελλάδα, που ίσως είναι πληρωμένες δημοσιεύσεις.Οργανώσεις καταναλωτών ζητούν εμπορικό αποκλεισμό (εμπάργκο) στα γερμανικά προιόντα και άλλα φαιδρά.Οι Γερμανοί δεν μας δανείζουν και τους κατηγορούμε γι αυτό.Όλα αυτά έγιναν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2010.Ο πρωθυπουργός φέρεται να ψάχνει 20 δις ευρώ για να δανειστεί η Ελλάδα,κάνοντας περιοδεία στην Ευρώπη.Το όνομα και η αξιοπρέπεια της χώρας έχει πέσει χαμηλά.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ?
Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μαθαίνουμε ότι οι ''κακοί'' Γερμανοί δεν μας δανείζουν.Γιατί να το κάνουν όμως? Πρώτον δεν χρειαζόμαστε άλλα δανεικά και δεύτερον πρέπει να πάρουμε μόνοι μας τα οικονομικά μέτρα που απαιτούνται.Αν δανειστεί η Ελλάδα τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν πάλι στις ΑΕ και στις τράπεζες λόγω του φορολογικού συστήματος που τις ευνοεί.Σε έναν χρόνο θα μειωθεί κι άλλο ο φορολογικός συντελεστής τους κατά 5% ίσως και περισσότερο πράγμα που θα μειώσει την φορολογία στις ΑΕ και στις τράπεζες κατά 1 δις ευρώ τον χρόνο.Μετά θα ξαναδανειστεί η χώρα και ούτω καθ' εξής.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Στις κρίσεις,τεχνητές ή όχι, ο λαός συσπειρώνεται στην εξουσία και δεν αντιδρά.Τα συνδικάτα,ΓΕΣΕΕ ΑΔΕΔΥ,ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ που είναι συνυπεύθυνο με τη Νέα Δημοκρατία για την εφαρμογή του Νεοφιλελευθερισμού.Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ΑΕ και αποτελούν τμήματα μεγαλύτερων οικονομικών ομίλων και φορείς τεράστιων συμφερόντων.Η αντιμετώπιση του Νεοφιλελευθερισμού πρέπει να γίνει με διαδηλώσεις στους δρόμους.Ο λαός μπορεί να σταματήσει την Νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και την καταστροφή του τόπου.Τα τρία μικρότερα κόμματα θα μπορούσαν να ενημερώνουν τους ψηφοφόρους τους και να έχουν καθημερινά στους δρόμους 5 ή 10 χιλιάδες άτομα να διαδηλώνουν την αντίθεση στην καταστροφή της χώρας αλλά τηρούν σιγήν ιχθύος.Η σιωπή είναι συνενοχή όπως έγινε και στο έγκλημα του χρηματηστήριου.Ο μόνος τρόπος ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε είναι η πληροφόρηση.Να πληροφορηθούμε τι γίνεται.Τις πραγματικές αιτίες και όχι τα ψέματα με τα οποία μας βομβαρδίζουν καθημερινά.Έτσι θα μπορέσουμε να συσπειρωθούμε γύρω από πυρήνες αντίδρασης.Αυτός είναι και ο λόγος που γράφτηκε αυτό το κείμενο.
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να εκμεταλλευτούν το εμπορικό καθεστώς που επικρατεί στην Ευρωπαική Ένωση και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Βουλγαρία.Αυτές είναι οι παραγωγικές πχ οι βιοτεχνίες μακώ, τα βαφεία τα κλωστήρια κλπ.Από την βόρεια Ελλάδα έχουν φύγει από τότε που καταργήθηκαν οι δασμοί με την Βουλγαρία περισσότερες από 3.500 εταιρείες πράγμα που αύξησε την ανεργία το ΑΕΠ της βόρειας Ελλάδας μειώθηκε, μείωσε τον τζίρο σε πολλές άλλες πχ στις κούριερ ή στους προμηθευτές τους κλπ.(Βάλτε από 10 αποστολές κάθε εταιρεία την ημέρα μας κάνουν 35.000 από 5 ευρώ μέσον όρο κάνουν 175.000 ευρώ καθημερινά μικρότερο τζίρο στις εταιρείες κούριερ).Αν κάθε εταιρεία είχε για παράδειγμα από 20 υπάλληλους μας κάνουν 70.000 εργαζόμενους από 1.000 ευρώ 70 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα επί 12 κάνουν 840 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.Αν βάλουμε και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τότε η αιμορραγία ξεπερνά το 1 δις ευρώ τον χρόνο.Το πραγματικό ποσό πρέπει να είναι μεγαλύτερο αν λάβουμε υπ' όψιν κι άλλους κλάδους όπως για παράδειγμα τα συνεργεία που συντηρούν τα οχήματα των εταιρειών αυτών κλπ.Ο λόγος που έφυγαν είναι ότι η Βουλγαρία έχει μικρότερους μισθούς, μικρότερη γραφειοκρατία επομένως και λιγότερες ανάγκες χρηματισμού διεφθαρμένων κρατικών υπάλληλων και μικρότερο συντελεστή φορολογίας που είναι 10%.Οι ελληνικές κυβερνήσεις μείωσαν τον φορολογικό συντελεστή των ΑΕ από το 45% στο 25% σταδιακά.Από το 2000 μειώθηκε στο 35% και από το 2005 στο 25%.Η προπαγάνδα είναι ότι θα πάνε οι ΑΕ στην Βουλγαρία και θα αυξηθεί η ανεργία.
Υπάρχουν όμως εταιρείες που πρέπει να είναι στην Ελλάδα και δεν μπορούν να μεταναστεύσουν όπως οι τράπεζες, οι εταιρείες τηλεφωνίας, παροχής υπηρεσιών (πχ ασφαλιστικές),εμπορικές (όπως τα σουπερμάρκετ) και χιλιάδες άλλες.Αυτές επωφελούνται της μικρότερης φορολογίας με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα κέρδη τους.Θεωρητικά θα έπρεπε να επενδύουν τα κέρδη τους και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί το ΑΕΠ και να ανθήσει η οικονομία, να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους απο την είσπραξη ΦΠΑ κλπ.Στην πραγματικότητα δεν γίνεται αυτό.Δεν επενδύουν τα κέρδη τους παρά μόνον αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή τα καταθέτουν σε ξένες τράπεζες.Τους χαρίζει φόρους το ελληνικό κράτος για να δανειστεί απ' αυτούς.Έτσι βλέπουμε ότι αν δεν σταματήσει αυτή η αιμορραγία τότε θα υπάρχει μία μόνιμη κρίση.Φανταστείτε να σας έπαιρνε κάποιος τα χρήματά σας και να σας τα δάνειζε μετά με τόκο.Θα είσασταν πάντα χρεωμένοι.Έτσι και η Ελλάδα.
Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαική Ένωση την επιβολή κάποιου φόρου υποκατάστατου των δασμών στα προιόντα που εισάγονται από την Βουλγαρία, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί το μικρότερο κόστος παραγωγής και να επαναπατριστούν οι ελληνικές εταιρείες.Κάτι παρόμοιο έγινε με τα αυτοκίνητα.Οι δασμοί αντικαταστάθηκαν με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.Προστατευτικά μέτρα για την παραγωγή τους έχουν πάρει πολλά κράτη όπως η Γαλλία για την παραγωγή ρούχων.Κατόρθωσε να πετύχει ανώτατο όριο εισαγωγής ρούχων από την Κίνα.Πιστεύω ότι ιθύνοντες της ΕΕ θα καταλάβαιναν και θα βρισκόταν κάποια λύση.
Ο τζόγος στην Ελλάδα είναι 18 δις ευρώ τον χρόνο.Τα μισά είναι τα κέρδη των παικτών που ξαναπαίζονται.Έτσι μένουν 9 δις ευρώ που πρέπει να φορολογηθούν αδρά και όχι όπως τώρα.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΛΕΙΜΜΑΤΑ?
Γράφοντας αυτό το κείμενο μου δημιουργήθηκε η απορία γιατί είχαμε τεράστια ελείμματα πριν φύγουν οι εταιρείες στην Βουλγαρία, όταν η φορολόγηση των ΑΕ ήταν 45% και είχαμε την δραχμή σαν νόμισμα και όχι το ισχυρό ευρώ που κάνει ακριβό τον τουρισμό και πνίγει κυριολεκτικά την παραγωγή.Χαρακτηριστικά αναφέρω την παραγωγή σιταριού που την δεκαετία 70 ήταν 3 εκατομμύρια τόνοι από τους οποίους εξάγαμε τον ένα και τώρα παράγουμε 1 εκατομμύριο και εισάγουμε άλλο ένα εκατομμύριο τόνους τον χρόνο.Το κόστος παραγωγής με το ευρώ έχει αυξηθεί και η ισοτιμία του με άλλα νομίσματα οδηγεί στο να είναι πιό φθηνά τα εισαγόμενα προιόντα, ακόμα κι αυτά που προέρχονται από τις ΗΠΑ
Aπο http://krisi2010.blogspot.com/
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
φιλε μου καλα τα λες αλλα αυτα θα βαλουν λεφτα στα ταμεια σε αρκετο χρονο και αυτους τωρα τους ενδιαφερει πως θα βρουν γρηγορα λεφτα για να εχουν να παρουν και αυτοι τις διαφορες μιζες τους και δεν νομιζω να τους ενδιαφερει το πως μπορει να φτιαξει πραγματικα η οικονομια και να ζησουμε και μεις λιγο καλυτερα.
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
ok, εγινεεεε
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
#**δεν ειμαι ειδικος αλλα το προβλημα της Ελλαδος ειναι ..... οτι δεν εξαγαγει ...ΤΙΠΟΤΑ !!!!! ειναι δηλαδη καθαρα προβλημα παραγωγικοτητας αυτο και τιποτα αλλο..... η παραγωγη στην Ελλαδα πολεμηθηκε λυσσαλεα για τους γνωστους λογους που δεν θα ηθελα τωρα να τους γραψω, τα τελευταια 30 χρονια δηλ απο την μεταπολιτευση και μετα με αποτελεσμα τωρα τα γνωστα προβληματα....
οσο υπηρχε η δραχμη, το κρατος τυπωνε πληθωριστικο νομισμα για να καλυψη τις αναγκες του σε μισθους δημοσιων υπαλληλων στρατιωτηκων υπαλληλων διαφορα εσωτερικα εργα , κτλ...
με τα δολλαρια που επερνε απο τις εξαγωγες ας πουμε φρουτων κτλ η τον τουρισμο πληρωνε τα οπλα που αγοραζε για την αμυνα κτλ
φυσικα ο πληθωρισμος ηταν πολυ υψηλος ας πουμε εγω τον θυμαμε το 1985 17 ΤΟΙς 100 περιπου.... τοσο ηταν το ποσοστο κερδους απο τα ομολογα 2 χρονων της ΕΤΒΑ ...και τα προιοντα συνεχως αυξαναν στις τιμες τους κτλ
με το ευρω η Ελλαδα φυσικα σταματησε να τυπωνει πληθωριστικο νομισμα ......μαλιστα οσα πεντοχιλιαρα πληθωριστικα προλαβε να τυπωσει αντικατασταθικαν ΟΛΑ με 3 ευρω το χιλιαρικο περιπου....
ετσι πια σταματησε να εχει λεφτα το κρατος για τα εσωτερικα του εξοδα και αρχισε να δανιζεται........μετα 10 χρονια ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ χρεωκοπισε......
εχουν καταφερει να ΔΙΑΔΟΣΟΥΝ στον λαο οτι το προβλημα ειναι οι κλεψιες, οι δημοσιοι υπαλληλοι που δεν δουλευουν και οσοι δεν πληρωνουν φορους αλλα αυτο φυσικα ειναι μονο η κορυφη του παγοβουνου !!!!
το προβλημα ειναι οτι ο μεσος Ελληνας δεν εξαγαγει τιποτα για να φερει νεα ευρω μεσα στην Ελλαδα ουτε φυσικα εργαζεται καπου σε βιομηχανια που κανει ας πουμε εξαγωγες σε αλλο κρατος
δηλαδη αυτα που λενε περι οικοδομικης δραστιριοτητας κτλ ειναι ολα βλακειες... δεν ειναι και πολυ παραγωγικο να δουλευεις μια ζωη για να αγορασεις σπιτι για τα παιδια σου και να δωσεις τα ευρω σου σε καποιον αλλον παλι Ελληνα κτλ ουτε ειναι παραγωγηκο να εχεις ενα καταστημα με 10 υπαλληλους και να πουλας ας πουμε ξενα ρουχα η αυτοκινητα η να κανεις εμποριο ξενων προιοντων...εσυ μπορει να γινεις πλουσιος και 10 οικογενειες να εχουν ψωμι να φανε αλλα ολοι οι πελατες σου στελνουν στην ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ τα λεφτα τους στο εξωτερικο.....
η λυση ειναι μονο μια .........
να μπορεσουν οι Ελληνες να πουλανε προιοντα σε αλλα κρατη ωστε να περνουν ευρω στις τσεπες τους απο το εξωτερικο και οχι να γινετε μεταφορα απο την μια τσεπη στην αλλη....
δεδομενου οτι λιγοι το εχουν καταλαβει αυτο , αλλιως θα το ακουγαμε αλλωστε συνεχεια στα καναλια θεωρω οτι ουτε στα επομενα 20 χρονια θα αλλαξει η κατασταση στην Ελλαδα .......
πιστευω οτι τα προβληματα θα ενταθουν και η ανεργια θα αυξηθει παρα πολυ με αποτελεσμα κοινωνικα προβληματα κτλ γενικα στο μελλον θα πεσει πολυ πεινα στην Ελλαδα.......πιστευω οτι θα περνα τζιπακι απο την δραπετσωνα και θα το πετροβολουν..............
οσο υπηρχε η δραχμη, το κρατος τυπωνε πληθωριστικο νομισμα για να καλυψη τις αναγκες του σε μισθους δημοσιων υπαλληλων στρατιωτηκων υπαλληλων διαφορα εσωτερικα εργα , κτλ...
με τα δολλαρια που επερνε απο τις εξαγωγες ας πουμε φρουτων κτλ η τον τουρισμο πληρωνε τα οπλα που αγοραζε για την αμυνα κτλ
φυσικα ο πληθωρισμος ηταν πολυ υψηλος ας πουμε εγω τον θυμαμε το 1985 17 ΤΟΙς 100 περιπου.... τοσο ηταν το ποσοστο κερδους απο τα ομολογα 2 χρονων της ΕΤΒΑ ...και τα προιοντα συνεχως αυξαναν στις τιμες τους κτλ
με το ευρω η Ελλαδα φυσικα σταματησε να τυπωνει πληθωριστικο νομισμα ......μαλιστα οσα πεντοχιλιαρα πληθωριστικα προλαβε να τυπωσει αντικατασταθικαν ΟΛΑ με 3 ευρω το χιλιαρικο περιπου....
ετσι πια σταματησε να εχει λεφτα το κρατος για τα εσωτερικα του εξοδα και αρχισε να δανιζεται........μετα 10 χρονια ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ χρεωκοπισε......
εχουν καταφερει να ΔΙΑΔΟΣΟΥΝ στον λαο οτι το προβλημα ειναι οι κλεψιες, οι δημοσιοι υπαλληλοι που δεν δουλευουν και οσοι δεν πληρωνουν φορους αλλα αυτο φυσικα ειναι μονο η κορυφη του παγοβουνου !!!!
το προβλημα ειναι οτι ο μεσος Ελληνας δεν εξαγαγει τιποτα για να φερει νεα ευρω μεσα στην Ελλαδα ουτε φυσικα εργαζεται καπου σε βιομηχανια που κανει ας πουμε εξαγωγες σε αλλο κρατος
δηλαδη αυτα που λενε περι οικοδομικης δραστιριοτητας κτλ ειναι ολα βλακειες... δεν ειναι και πολυ παραγωγικο να δουλευεις μια ζωη για να αγορασεις σπιτι για τα παιδια σου και να δωσεις τα ευρω σου σε καποιον αλλον παλι Ελληνα κτλ ουτε ειναι παραγωγηκο να εχεις ενα καταστημα με 10 υπαλληλους και να πουλας ας πουμε ξενα ρουχα η αυτοκινητα η να κανεις εμποριο ξενων προιοντων...εσυ μπορει να γινεις πλουσιος και 10 οικογενειες να εχουν ψωμι να φανε αλλα ολοι οι πελατες σου στελνουν στην ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ τα λεφτα τους στο εξωτερικο.....
η λυση ειναι μονο μια .........
να μπορεσουν οι Ελληνες να πουλανε προιοντα σε αλλα κρατη ωστε να περνουν ευρω στις τσεπες τους απο το εξωτερικο και οχι να γινετε μεταφορα απο την μια τσεπη στην αλλη....
δεδομενου οτι λιγοι το εχουν καταλαβει αυτο , αλλιως θα το ακουγαμε αλλωστε συνεχεια στα καναλια θεωρω οτι ουτε στα επομενα 20 χρονια θα αλλαξει η κατασταση στην Ελλαδα .......
πιστευω οτι τα προβληματα θα ενταθουν και η ανεργια θα αυξηθει παρα πολυ με αποτελεσμα κοινωνικα προβληματα κτλ γενικα στο μελλον θα πεσει πολυ πεινα στην Ελλαδα.......πιστευω οτι θα περνα τζιπακι απο την δραπετσωνα και θα το πετροβολουν..............
-
- Δημοσιεύσεις: 5688
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 08, 2008 5:38 pm
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
Καλά όλα αυτά αλλά αναλογιστείτε και τις ευθύνες του κάθε ενός από εμάς
Δεν λέω ότι το φταίξιμο πέφτει στον κοσμάκη αλλά όλοι μας συμβάλαμε ……….βάλαμε το λιθαράκι μας ………..και αυτό γιατί οι κεφαλές της πατρίδας μας για να καλύψουν τις λαμογιές τους άφηναν πάντα εμάς να κάνουμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε τις δικές μας αρπαχτές και απερισκεψίες.
Μόνο που τώρα αυτοί κοιμούνται στα πούπουλα ενώ εμείς!!! …………………………
Η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουμε είναι ότι για να βολέψουμε τα παιδιά μας η τους εαυτούς μας δεν αντιδρούσαμε σε όλες τους τις ρεμούλες ……..μόνο το κεφάλι μας κουνούσαμε και ψηφίζαμε με μόνο σκεπτικό τον εαυτούλη του σήμερα
Ακόμη και σήμερα ποιες είναι οι αντιδράσεις μας ………τι κάνουμε για αυτούς που όλοι ξέρουμε πως κλέψανε ……….τίποτα συνεχίζουμε να κουνάμε το κεφάλι και να κλαίμε την μοίρα που έφερε σε αυτή τη χώρα που όλα τα στραβά τα κάνουν οι άλλοι
Δεν λέω ότι το φταίξιμο πέφτει στον κοσμάκη αλλά όλοι μας συμβάλαμε ……….βάλαμε το λιθαράκι μας ………..και αυτό γιατί οι κεφαλές της πατρίδας μας για να καλύψουν τις λαμογιές τους άφηναν πάντα εμάς να κάνουμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε τις δικές μας αρπαχτές και απερισκεψίες.
Μόνο που τώρα αυτοί κοιμούνται στα πούπουλα ενώ εμείς!!! …………………………
Η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουμε είναι ότι για να βολέψουμε τα παιδιά μας η τους εαυτούς μας δεν αντιδρούσαμε σε όλες τους τις ρεμούλες ……..μόνο το κεφάλι μας κουνούσαμε και ψηφίζαμε με μόνο σκεπτικό τον εαυτούλη του σήμερα
Ακόμη και σήμερα ποιες είναι οι αντιδράσεις μας ………τι κάνουμε για αυτούς που όλοι ξέρουμε πως κλέψανε ……….τίποτα συνεχίζουμε να κουνάμε το κεφάλι και να κλαίμε την μοίρα που έφερε σε αυτή τη χώρα που όλα τα στραβά τα κάνουν οι άλλοι
-
- Δημοσιεύσεις: 401
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 14, 2010 11:51 am
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
>F< Θα συμφωνήσω με όλα τα παραπάνω και ειδικά με την τελευταία γνώμη..Παιδιά ,κακά τα ψέματα...έχουμε όλοι εμείς τεράστιο μερίδιο ευθύνης!! Καθόμαστε και κοιτάμε σαν χαϊβάνια το πρόβλημα καθώς έρχεται. Βέβαια οφείλω να πω ότι όταν είσαι πνιγμένος με 17 ώρες δουλειά την ημέρα μόνο και μόνο για να φέρεις έναν μισθό 2000 στο σπίτι σου ,δεν μπορείς να σηκώσεις και πολύ εύκολα το κεφάλι και να κάνεις "επανάσταση" .Δυστυχώς αυτοί που θα μπορούσαν να κάνουν πιο άμεσα την διαφορά (βλέπε νεολαία..) και να ασχοληθούν πραγματικά με τα κοινά ,να κάνουν τις έρευνες τους και χρησιμοποιόντας "όπλα" όπως το ίντερνετ για διασπορά της ενημέρωσης και "ξεμπρόστιασμα" ,ασχολούνται μόνον με το ποδόσφαιρο και τις "φευγάτες" ουσίες! Λυπάμαι πιο πολύ για εμένα τον ίδιο που ενώ έχω δύο παιδάκια νιώθω ανίκανος να κάνω κάτι ουσιώδες για το μέλλον τους αλλά και να τα προστατεύσω από τον "βομβαρδισμό" της πληροφορίας μέσω της τηλεόρασης που είναι μια προετοιμασία για την ομαλή "εισαγωγή" τους στο παγκόσμιο σύστημα αγοράς... Πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιδράσουμε όλοι! Κάθε μέρα που περνάει και κάθε τετραετία μας βάζει όλο και πιο μέσα στην αδυναμία του να αντιδράσουμε! Πρέπει να δούμε Ελλάδα και όχι "χρώματα" κομματικά..
-
- Δημοσιεύσεις: 5688
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 08, 2008 5:38 pm
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
για αυτή η ανικανότητα που λές με κάνει να θυμώνω με τον εαυτό μου περισότερο απο όλα..............
-
- Δημοσιεύσεις: 401
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 14, 2010 11:51 am
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
Άσε φίλε Αντώνη...Πάντως προσπαθώ και κάνω συνηδητή προσπάθεια να μην "τρώω παππά" και προσπαθώ όσο γίνεται να το περνάω και στον μεγάλο μου παιδί που είναι σχεδόν 3 ετών...ο μικρός είναι 1 έτους και απλά προσπαθώ να μην το αφήνω να βλέπει διαφημίσεις και άλλα τέτοια χαζά..
Πάντως θέλει συνεχή αφύπνηση από όλους μας!!!!!
Πάντως θέλει συνεχή αφύπνηση από όλους μας!!!!!
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
τι ψαχνουμε να βρουμε τετοια ωρα τετοια λογια....
-
- Δημοσιεύσεις: 401
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 14, 2010 11:51 am
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
Καλησπέρα..."Duke.." δεν συμφωνώ...πρέπει όλοι να βάζουμε το "λιθαράκι" μας συνεχώς μπας και κάποια στιγμή δούμε άσπρη μέρα....!>:(
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
dukepapas έγραψε: ↑τι ψαχνουμε να βρουμε τετοια ωρα τετοια λογια....
Ακριβώς αυτή η φράση κάθε βράδυ, κάθε Παρασκευή, κάθε 1η ή/και 15 που πέφτει ο μισθός, κάθε 31/12 κάθε, τετραετία που πέρναγε μας έφτασε εδώ.
Μήπως να κλείσουμε την δυσανάλογα ακριβή super-plasma-LCD-Hdmi τηλεόραση με τα εκτυφλωτικά κομματο-ποδοσφαιρικά χρώματα και να συνεχίσουμε να ψάχνουμε το "τί"...?
-
- Δημοσιεύσεις: 401
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 14, 2010 11:51 am
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
gxaid έγραψε: ↑Ακριβώς αυτή η φράση κάθε βράδυ, κάθε Παρασκευή, κάθε 1η ή/και 15 που πέφτει ο μισθός, κάθε 31/12 κάθε, τετραετία που πέρναγε μας έφτασε εδώ.
Μήπως να κλείσουμε την δυσανάλογα ακριβή super-plasma-LCD-Hdmi τηλεόραση με τα εκτυφλωτικά κομματο-ποδοσφαιρικά χρώματα και να συνεχίσουμε να ψάχνουμε το "τί"...?
Μακάριος όποιος το καταφέρει αυτό!!!
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
Μπορώ να σας πώ πώς ειναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ. Πατας το κοκκινο κουμπάκι και ηρεμεις για πάντα. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που μπορεις να κανεις αντί να βλέπεις το χαζοκούτι. Οπως το να πετάς ας πούμε :p
-
- Δημοσιεύσεις: 5688
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 08, 2008 5:38 pm
Απάντηση: Κρισηηηηη, Ποιααα Κρισηηηη...!!!
Από τον Δεκέμβρη του 08 που έγιναν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας …………που τα ζούσα καθημερινά ……………..και βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο μετέφεραν τα πράγματα στα κανάλια σιχάθηκα τόσο πολύ την τηλεόραση και τα σαρκοβόρα που την απαρτίζουν που πιστέψτε με χωρίς καμία προσπάθεια και χωρίς στερητικό σύνδρομο σταμάτησα να βλέπω τις ειδήσεις τους και τις εκπομπές τους
Η μόνη χρήση της τηλεόρασης είναι για καμία ταινία η κάποιο ντοκιμαντέρ (αν είναι και αεροπορικού τύπου καλύτερα)
Η ενημέρωση μου γίνεται αποσπασματικά από όλους τους ραδιοσταθμούς κατά την διάρκεια της μετάβασης στην δουλειά μου με τον ηλεκτρικό και από το ιντερνέτ
Τώρα πια με πολύ λιγότερη επήρεια από το πιπίλισμα της τηλεόρασης πιστεύω ότι βλέπω τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και αποκωδικοποιώ καλύτερα τις καταστάσεις
Τώρα πια τα τηλεοπτικά τέρατα (επιεικέστατος χαρακτηρισμός των βολεμένων φερέφωνων) δεν με αγγίζουν και νιώθω σαν αποτοξινωμένος…………
Όσο για την κρίση στην Ελλάδα αυτοί την έφεραν πριν την ώρα της πανικοβάλλοντας τον κόσμο και την αγορά
Φρενάροντας τα πάντα οδήγησαν σε τέλμα το καταναλωτικό κοινό και αυτό σαν ντόμινο μεταφέρθηκε σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και ανδρώθηκε πέραν του προβλεπόμενου
Κανονικά θα έπρεπε να τιμωρηθούν δια απαγχονισμού αλλά επειδή ποτέ δεν θα γίνει αυτό …………….κοψτε τους την γλώσσα κλείνοντας το κουτί και τα αυτιά στις παραπλανητικές φωνές των σύγχρονων σειρήνων
Η μόνη χρήση της τηλεόρασης είναι για καμία ταινία η κάποιο ντοκιμαντέρ (αν είναι και αεροπορικού τύπου καλύτερα)
Η ενημέρωση μου γίνεται αποσπασματικά από όλους τους ραδιοσταθμούς κατά την διάρκεια της μετάβασης στην δουλειά μου με τον ηλεκτρικό και από το ιντερνέτ
Τώρα πια με πολύ λιγότερη επήρεια από το πιπίλισμα της τηλεόρασης πιστεύω ότι βλέπω τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και αποκωδικοποιώ καλύτερα τις καταστάσεις
Τώρα πια τα τηλεοπτικά τέρατα (επιεικέστατος χαρακτηρισμός των βολεμένων φερέφωνων) δεν με αγγίζουν και νιώθω σαν αποτοξινωμένος…………
Όσο για την κρίση στην Ελλάδα αυτοί την έφεραν πριν την ώρα της πανικοβάλλοντας τον κόσμο και την αγορά
Φρενάροντας τα πάντα οδήγησαν σε τέλμα το καταναλωτικό κοινό και αυτό σαν ντόμινο μεταφέρθηκε σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και ανδρώθηκε πέραν του προβλεπόμενου
Κανονικά θα έπρεπε να τιμωρηθούν δια απαγχονισμού αλλά επειδή ποτέ δεν θα γίνει αυτό …………….κοψτε τους την γλώσσα κλείνοντας το κουτί και τα αυτιά στις παραπλανητικές φωνές των σύγχρονων σειρήνων