2,4 και Wi-Fi
-
Απάντηση: 2,4 και Wi-Fi
.......δεν μας ενδιαφέρει τι θα κανει το access point ......η κατευθυνση αλλαζει !!
-
ο Bladeskiller έγραψε σε άλλο θέμα.....και το μεταφέρω http://www.petame.gr/forum/viewtopic.php?t=6357
Μια που αναφέρθηκαν παραπάνω τα συστήματα 2.4 και τα περί "νηπιακής ηλικίας" ,έχω να κάνω μερικά σχόλια σχετικά. Καταρχήν ,η χρήση της μπάντας των 2.4 υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια καθώς και η χρήση, στην μπάντα ,των τεχνικών "διάχυτου φάσματος" ώστε να αποφεύγονται οι παρεμβολές μεταξύ των συστημάτων, που λειτουργούν στην μπάντα αυτή. Ασύρματα δίκτυα, ποντίκια, πληκτρολόγια και άλλα λειτουργούν σε αυτή την μπάντα και με αυτές τις τεχνικές. Αλλιώς ,αν οι μηχανικοί που σχεδιάζουν τέτοια συστήματα είχαν κόλλημα με τις παλαιότερες τεχνολογίες ,θα έπρεπε στο θυροτηλέφωνο εκτός από ονοματεπώνυμο, να γράφουμε και τη συχνότητα του ασυρμάτου modem μας, να κρεμάμε μανταλάκι και να είμαστε σε συννενόηση με τους γείτονες για να μην τρώμε συνεχώς παρεμβολές. Τώρα ,το ότι δεν εφαρμόστηκαν τόσα χρόνια αυτές οι τεχνικές στις τηλεκατευθύνσεις ειναι άλλο θέμα και σχετίζεται κυρίως με εμπορικούς λόγους. Πάντως ,αυτές οι τεχνολογίες είναι χρόνια γνωστές και εφαρμόζονται και από κει και πέρα το θέμα είναι ο κάθε κατασκευαστής πόσο σωστά έχει κάνει τη δουλειά του.
Οσον αφορά τις "τάπες", υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά , ανάμεσα στα παλιά συστήματα ,που λειτουργούν στα χαμηλά VHF και σε αυτά, που λειτουργούν στην μπάντα των 2.4 και που έχει σχέση με την τεχνική εκπομπής και όχι με την μπάντα. Στα παλιά συστήματα, δεν υπάρχει κανένα σκανάρισμα ελεύθερων συχνοτήτων και το σύστημα δεν έχει κανέναν τρόπο να ξερει αν υπάρχει άλλος αερομοντελιστής στη συχνότητα εκπομπής ή αν η συχνότητα περιέχει υψηλό θόρυβο από άσχετες αιτίες. Και μη μου πείτε το κλασικό "αν υπάρχει συνενόηση..." γιατί πλέον τα τηλεκατευθυνόμενα έχουν γίνει πάρα πολλά σε σχέση με το παρελθόν και έχω δει μπροστά στα μάτια μου να σπάνε πολλά αεροπλάνα από τέτοιου είδους "συνενοήσεις" ακόμη και σε οργανωμένα μοντελοδρόμια.
Τα συστήματα, που λειτουργούν στην μπάντα 2.4, ακόμη και τα πιο απλά και φτηνά, έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να σκανάρουν την μπάντα και να επιλέγουν την καλύτερη συχνοτητα. Ετσι και καλύτερη ραδιόζευξη έχουμε και γλυτώνουμε από τους "αφηρημένους" ή τους αδαείς ή (μην το αποκλείουμε) και από τους ανισόροπους.
Τα καλά συστήματα στα 2.4 ,έχουν επιπλέον και τη δυνατότητα να αποφεύγουν τις παραμβολές χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές εκπομπής όπως είναι η αναπήδηση συχνότητας. Hitec aurora, futaba, airtonics οι καινούριες που θα βγάλει η JR αλλά και ακόμη πολλά κινέζικα συστήματα λειτουργούν με αυτήν την τεχνική και γνωρίζω, εκ πείρας, ότι για να φάνε ολοκληρωτική τάπα συστήματα που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνικές ,πρέπει παραγματικά να "στριμωχτούν" πάρα πολύ. Αυτό γιατί παρόλο που αυτή η μπάντα χρησιμοποιείται και από άλλες συσκευές και συνεπώς η πιθανότητα σύμπτωσης συχνοτήτων είναι μεγαλύτερη, η όποια παρεμβολή (κι εδώ είναι όλη η ταμπακιέρα) αφορά μόνο ορισμένα κανάλια και από τη στιγμή που γίνεται συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα αλλαγή συχνότητας επικοινωνίας ,η παρεμβολή διαρκεί ελάχιστα και δεν γίνεται καν αντιληπτή. Εκτός κι αν βάλει μπρος κανείς καμιά δεκαριά ασύρματες κάμερες και WiFi και καλύψει όλη την μπάντα με εκπομπές ή αν πετάξει δίπλα σε κανένα ραντάρ. Δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος, που θα πάει να πετάξει εν γνώση του σε έναν τέτοιο χώρο. Μιλάμε πάντα για ανθρώπους με λογική.
Αντίθετα ,τα παλιά συστήματα δεν έχουν καμία τέτοια άμυνα. Μια και μοναδική εκπομπή στη συχνότητά τους και τελειώνει το πανηγύρι. Και επιπλέον υπάρχει και ένας ακόμη κίνδυνος ,ειδικά σε δέκτες που δεν έχουν προσεγμένο κύκλωμα κεραίας (front end), που λίγοι γνωρίζουν. Αν βρισκόμαστε σε ένα πεδίο ισχυρών εκπομπών, κινδυνεύουμε ακόμη κι αν οι εκπομπές είναι σε τελείως διαφορετική μπάντα. Aρκεί να βρεθούν δύο αρκετά ισχυρές εκπομπές που η διαφορά συχνοτήτων τους να πέφτει στη συχνότητα λήψης του δέκτη. Αν ο δέκτης δεν έχει καλά φίλτρα στην είσοδο, την κάτσαμε τη βάρκα.
Μια που αναφέρθηκαν παραπάνω τα συστήματα 2.4 και τα περί "νηπιακής ηλικίας" ,έχω να κάνω μερικά σχόλια σχετικά. Καταρχήν ,η χρήση της μπάντας των 2.4 υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια καθώς και η χρήση, στην μπάντα ,των τεχνικών "διάχυτου φάσματος" ώστε να αποφεύγονται οι παρεμβολές μεταξύ των συστημάτων, που λειτουργούν στην μπάντα αυτή. Ασύρματα δίκτυα, ποντίκια, πληκτρολόγια και άλλα λειτουργούν σε αυτή την μπάντα και με αυτές τις τεχνικές. Αλλιώς ,αν οι μηχανικοί που σχεδιάζουν τέτοια συστήματα είχαν κόλλημα με τις παλαιότερες τεχνολογίες ,θα έπρεπε στο θυροτηλέφωνο εκτός από ονοματεπώνυμο, να γράφουμε και τη συχνότητα του ασυρμάτου modem μας, να κρεμάμε μανταλάκι και να είμαστε σε συννενόηση με τους γείτονες για να μην τρώμε συνεχώς παρεμβολές. Τώρα ,το ότι δεν εφαρμόστηκαν τόσα χρόνια αυτές οι τεχνικές στις τηλεκατευθύνσεις ειναι άλλο θέμα και σχετίζεται κυρίως με εμπορικούς λόγους. Πάντως ,αυτές οι τεχνολογίες είναι χρόνια γνωστές και εφαρμόζονται και από κει και πέρα το θέμα είναι ο κάθε κατασκευαστής πόσο σωστά έχει κάνει τη δουλειά του.
Οσον αφορά τις "τάπες", υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά , ανάμεσα στα παλιά συστήματα ,που λειτουργούν στα χαμηλά VHF και σε αυτά, που λειτουργούν στην μπάντα των 2.4 και που έχει σχέση με την τεχνική εκπομπής και όχι με την μπάντα. Στα παλιά συστήματα, δεν υπάρχει κανένα σκανάρισμα ελεύθερων συχνοτήτων και το σύστημα δεν έχει κανέναν τρόπο να ξερει αν υπάρχει άλλος αερομοντελιστής στη συχνότητα εκπομπής ή αν η συχνότητα περιέχει υψηλό θόρυβο από άσχετες αιτίες. Και μη μου πείτε το κλασικό "αν υπάρχει συνενόηση..." γιατί πλέον τα τηλεκατευθυνόμενα έχουν γίνει πάρα πολλά σε σχέση με το παρελθόν και έχω δει μπροστά στα μάτια μου να σπάνε πολλά αεροπλάνα από τέτοιου είδους "συνενοήσεις" ακόμη και σε οργανωμένα μοντελοδρόμια.
Τα συστήματα, που λειτουργούν στην μπάντα 2.4, ακόμη και τα πιο απλά και φτηνά, έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να σκανάρουν την μπάντα και να επιλέγουν την καλύτερη συχνοτητα. Ετσι και καλύτερη ραδιόζευξη έχουμε και γλυτώνουμε από τους "αφηρημένους" ή τους αδαείς ή (μην το αποκλείουμε) και από τους ανισόροπους.
Τα καλά συστήματα στα 2.4 ,έχουν επιπλέον και τη δυνατότητα να αποφεύγουν τις παραμβολές χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές εκπομπής όπως είναι η αναπήδηση συχνότητας. Hitec aurora, futaba, airtonics οι καινούριες που θα βγάλει η JR αλλά και ακόμη πολλά κινέζικα συστήματα λειτουργούν με αυτήν την τεχνική και γνωρίζω, εκ πείρας, ότι για να φάνε ολοκληρωτική τάπα συστήματα που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνικές ,πρέπει παραγματικά να "στριμωχτούν" πάρα πολύ. Αυτό γιατί παρόλο που αυτή η μπάντα χρησιμοποιείται και από άλλες συσκευές και συνεπώς η πιθανότητα σύμπτωσης συχνοτήτων είναι μεγαλύτερη, η όποια παρεμβολή (κι εδώ είναι όλη η ταμπακιέρα) αφορά μόνο ορισμένα κανάλια και από τη στιγμή που γίνεται συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα αλλαγή συχνότητας επικοινωνίας ,η παρεμβολή διαρκεί ελάχιστα και δεν γίνεται καν αντιληπτή. Εκτός κι αν βάλει μπρος κανείς καμιά δεκαριά ασύρματες κάμερες και WiFi και καλύψει όλη την μπάντα με εκπομπές ή αν πετάξει δίπλα σε κανένα ραντάρ. Δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος, που θα πάει να πετάξει εν γνώση του σε έναν τέτοιο χώρο. Μιλάμε πάντα για ανθρώπους με λογική.
Αντίθετα ,τα παλιά συστήματα δεν έχουν καμία τέτοια άμυνα. Μια και μοναδική εκπομπή στη συχνότητά τους και τελειώνει το πανηγύρι. Και επιπλέον υπάρχει και ένας ακόμη κίνδυνος ,ειδικά σε δέκτες που δεν έχουν προσεγμένο κύκλωμα κεραίας (front end), που λίγοι γνωρίζουν. Αν βρισκόμαστε σε ένα πεδίο ισχυρών εκπομπών, κινδυνεύουμε ακόμη κι αν οι εκπομπές είναι σε τελείως διαφορετική μπάντα. Aρκεί να βρεθούν δύο αρκετά ισχυρές εκπομπές που η διαφορά συχνοτήτων τους να πέφτει στη συχνότητα λήψης του δέκτη. Αν ο δέκτης δεν έχει καλά φίλτρα στην είσοδο, την κάτσαμε τη βάρκα.
-
kordi έγραψε: ↑
Το ερώτημα για μένα είναι αν βρεθούν δυο τέτοιες συσκευές και από απίθανη γκαντεμιά καταλάβουν τις δυο συχνότητες που έχει επιλέξει ο πομποδέκτης της DX7 τότε τι γίνετε
Σημείωση ότι ο πομποδέκτης που μιλάμε είχα εμβέλεια 5 χιλιόμετρα
Στην περίπτωση αυτή, που εμένα δεν μου φαίνεται και τόσο απίθανη με τη σημερινή χρήση της μπάντας ,πολύ απλά κλαις το μοντελάκι σου. Γιαυτό εγώ φωνάζω και ξαναφωνάζω και ματαξαναφωνάζω να προτιμούμε συστήματα που δουλεύουν με αναπήδηση συχνότητας όπως οι aurora, airtronics, futaba. Και η JR ,απότι μαθαίνω, στα καινούρια της μοντέλα, αυτήν την τεχνική θα χρησιμοποιεί.
Αλλά όταν εγώ τα λέω, πέφτουν πάνω μου οι σπεκτρουμάκηδες να με φάνε ζωντανό...
Φιλικά Κώστας.
Αντώνης Κριτζάς έγραψε: ↑.......δεν μας ενδιαφέρει τι θα κανει το access point ......η κατευθυνση αλλαζει !!
Αντώνη δεν με κατάλαβες ούτε έμενα με ενδιαφέρει το AP για την τηλεκατεύθυνση και τι θα πάθει έγραφα .
Διότι όταν μιλάμε για Spectrum ξανά λέω ότι έχει μονό δυο συχνότητες και δεν μπορεί να αλλάξει και να πάει αλλού.(δυο συχνότητες επιλεγεί όταν ανάβουμε την τηλεκατεύθυνση άσχετος από τα υπόλοιπα κανάλια του 2,4G φάσματος.
bladeskiller έγραψε: ↑Στην περίπτωση αυτή, που εμένα δεν μου φαίνεται και τόσο απίθανη με τη σημερινή χρήση της μπάντας ,πολύ απλά κλαις το μοντελάκι σου. Γιαυτό εγώ φωνάζω και ξαναφωνάζω και ματαξαναφωνάζω να προτιμούμε συστήματα που δουλεύουν με αναπήδηση συχνότητας όπως οι aurora, airtronics, futaba. Και η JR ,απότι μαθαίνω, στα καινούρια της μοντέλα, αυτήν την τεχνική θα χρησιμοποιεί.
Αλλά όταν εγώ τα λέω, πέφτουν πάνω μου οι σπεκτρουμάκηδες να με φάνε ζωντανό...
Φιλικά Κώστας.
Φίλε Κώστα θα πρέπει να πουλήσω την DX7 αν και μου αρέσει πάρα πολύ και να πάρω Futaba.w
DjBac έγραψε: ↑Πολλές φορές ενώ νομίζει κάποιος ότι "κλείδωσε" η Τ/Κ (που απ'όσο έχω διαβάσει reviews, δεν είναι τόσο απλό και εύκολο), μπορεί απλά να ήταν ένα brown out, που τις περισσότερες φορές είναι λάθος του δικού μας setup.
Παρατήρησα επίσης την Κυριακή στο valley σε δέκτη συνπιλότου μας να έχει τις κεραίες τσαλακωμένες/διπλωμένες.
Κάτι που επίσης συνηθίζεται και παλαιότερα το έκανα άθελά μου και ο ίδιος, είναι στην αλλαγή μπαταρίας να μην κλείνει και ο πομπός. Κρατώντας ανοιχτό το πομπό, συνδεόντας τη νέα μπαταρία οι δέκτες Spektrum αναβοσβήνουν και ενώ ανταποκρίνονται στην Tx δεν είμαι σίγουρος ότι το link πλέον είναι αξιόπιστο. Δεν το χω ψάξει περισσότερο για να είμαι ειλικρινής...w
εάν μιλάτε για την περασμένη Κυριακή στον Μαραθώνα, σας ενημερώνω ότι Wi-Fi από τον Δήμο Μαραθώνα δεν φθάνει στον χώρο. Το κοίταξα με το τηλέφωνό μου και δεν υπάρχει δίκτυο στην περιοχή. Το Κοτρώνι όμως την ώρα που αναφέρατε μάλλον κάνει ασκήσεις παρεμβολών ηλεκτρονικού Πολέμου, που διαρκούν όμως ελάχιστο χρόνο. Εάν αυτό δικαιολογεί την παρεμβολή, σας το καταθέτω.
gxaid έγραψε: ↑Κάτι που επίσης συνηθίζεται και παλαιότερα το έκανα άθελά μου και ο ίδιος, είναι στην αλλαγή μπαταρίας να μην κλείνει και ο πομπός. Κρατώντας ανοιχτό το πομπό, συνδεόντας τη νέα μπαταρία οι δέκτες Spektrum αναβοσβήνουν και ενώ ανταποκρίνονται στην Tx δεν είμαι σίγουρος ότι το link πλέον είναι αξιόπιστο. Δεν το χω ψάξει περισσότερο για να είμαι ειλικρινής...w
Όταν οι δορυφόροι στους Spektrum/JR δέκτες αναβοσβήνουν, απλά το κάνουν για να σου "δείξουν" πως κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους υπήρξε διακοπή ρεύματος. Δηλαδή αν βγάλεις την μπαταρία και τη συνδέσεις μετά από π.χ. 3 δευτερόλεπτα θα στο κάνει αυτό!! Επίσης αυτό δηλώνει πως έχουν το software για ΠΑΡΑ πολύ γρήγορο recover από brown out ή διακοπή μετάδοσης και επαναφορά!!