Υπολογσιμος μοτερ, έλικα
Υπολογσιμος μοτερ, έλικα
Κύριοι γεια σας,
Δυστυχώς το μοτέρ που είχα στο mustang αποχώρησε από τον μάταιο αυτό κόσμο. Έτσι κι εγώ βγήκα στην αγορά να βρω ένα άλλο μοτέρ αν και πολύ σκέπτομαι α αξίζει να επενδύσω σε κάτι που με 3 μπαταριές πτήση με έχει παιδέψει τόσο.
Πως μπορώ να υπολογίσω τι μοτέρ KV χρειάζομαι; Υπάρχει κάποιος τύπος από όσο ξέρω που σου λέει σε σχέση με την μπαταριά, το μοτέρ τι έλικα θέλεις.
Μήπως το ξέρει κανένας;
Δυστυχώς το μοτέρ που είχα στο mustang αποχώρησε από τον μάταιο αυτό κόσμο. Έτσι κι εγώ βγήκα στην αγορά να βρω ένα άλλο μοτέρ αν και πολύ σκέπτομαι α αξίζει να επενδύσω σε κάτι που με 3 μπαταριές πτήση με έχει παιδέψει τόσο.
Πως μπορώ να υπολογίσω τι μοτέρ KV χρειάζομαι; Υπάρχει κάποιος τύπος από όσο ξέρω που σου λέει σε σχέση με την μπαταριά, το μοτέρ τι έλικα θέλεις.
Μήπως το ξέρει κανένας;
Μιά άλλη παράμετρος είναι και τα AMP που μπορεί να τραβήξει το μοτέρ.
Δεν υπάρχει κανόνας αλλά εμπειρικά....
600kv ~ 40-50Α και έλικα 13χ8 (5S), 14x10/15x8 (4S)
400kv ~ 60A και ελικα 14χ7 -15x8 (6S)
Το μοτέρ καλύτερα να το διαλέξεις με βάση το βάρος του αεροπλάνου.
τα πιο πάνω είναι για 3-4Κg.
Δεν υπάρχει κανόνας αλλά εμπειρικά....
600kv ~ 40-50Α και έλικα 13χ8 (5S), 14x10/15x8 (4S)
400kv ~ 60A και ελικα 14χ7 -15x8 (6S)
Το μοτέρ καλύτερα να το διαλέξεις με βάση το βάρος του αεροπλάνου.
τα πιο πάνω είναι για 3-4Κg.
Απάντηση: Υπολογσιμος μοτερ, έλικα
Υπάρχει καμία σχέση με αυτό που βρήκα κατά τύχη?
πηγή: http://www.rctoys.com/pr/2006/12/08/choosing-the-right-brushless-electric-motor-for-your-rc-airplane/
Motor RPM is going to determine your specific motor and battery choice, by the following approximate formula (assuming lithium polymer batteries). Motor RPM = 0.8 x 3.5V x Series Cell Count x Motor kV Rating
You need to select the right motor and battery combination that will satisfy the motor RPM formula. You can do it with a low kV motor and a high series cell count battery, or vice versa.
πηγή: http://www.rctoys.com/pr/2006/12/08/choosing-the-right-brushless-electric-motor-for-your-rc-airplane/
Ρωτάω με δεδομένο ότι αν αλλάξει η εξίσωση μπορούμε να βρούμε τα kv.
Οι προπέλες και οι στροφές ειναι σχεδόν στανταρ είτε ηλεκτρικό εχεις είτε θερμικό.
Για παράδειγμα ενα σκάφος 3-4.5 κιλά πετά συνήθως με 9-11.000 στροφές. Ενα 6-8 κιλα με 8-9000.
Ασχετα από το μοτερ που εχεις (ηλ ή θερμ) το εργο που πρέπει να παράγεις ειναι συγκεκριμένο και αναλογο με τα κιλά και το ειδος του αεροπλάνου.
Καμια εξίσωση δεν θα σου δωσει σωστή τιμή, μιας και κάθε μοτέρ ειναι διαφορετικό. Για αυτό τον λόγο και οι εταιρείες βγάζουν δικά τους προγράμματα υπολογισμού, με βάση τα δικά τους μοτέρ (βλέπε σκορπιον)
Αυτό που σε ενδιαφέρει πρακτικά ειναι τα RPM. Οσο μικρότερη προπέλα τόσο περισσότερα RPM και αντίστροφα οσο μεγαλήτερη προπέλα τόσο λιγότερα RPM.
Μπορεις λοιπόν με ενα "αργό" μοτερ βαζοντας περισσότερα sel μπαταρία να πάρεις τις στροφές που θές, και αντίστροφα, με "γρήγορο" μοτέρ να βαλεις λιγότερα sel ώστε πάλι να εχεις τον ιδιο αριθμό στροφών.
Για παράδειγμα ενα σκάφος 3-4.5 κιλά πετά συνήθως με 9-11.000 στροφές. Ενα 6-8 κιλα με 8-9000.
Ασχετα από το μοτερ που εχεις (ηλ ή θερμ) το εργο που πρέπει να παράγεις ειναι συγκεκριμένο και αναλογο με τα κιλά και το ειδος του αεροπλάνου.
Καμια εξίσωση δεν θα σου δωσει σωστή τιμή, μιας και κάθε μοτέρ ειναι διαφορετικό. Για αυτό τον λόγο και οι εταιρείες βγάζουν δικά τους προγράμματα υπολογισμού, με βάση τα δικά τους μοτέρ (βλέπε σκορπιον)
Αυτό που σε ενδιαφέρει πρακτικά ειναι τα RPM. Οσο μικρότερη προπέλα τόσο περισσότερα RPM και αντίστροφα οσο μεγαλήτερη προπέλα τόσο λιγότερα RPM.
Μπορεις λοιπόν με ενα "αργό" μοτερ βαζοντας περισσότερα sel μπαταρία να πάρεις τις στροφές που θές, και αντίστροφα, με "γρήγορο" μοτέρ να βαλεις λιγότερα sel ώστε πάλι να εχεις τον ιδιο αριθμό στροφών.
Παιδια πολυ καλο ευχαριστω και την προπέλα με το βάρος πως τα δένουμε ολα μαζι;
Γιαννη οταν λες RPM τι εννοεις ? αν υποθεσω πως ο κινητηρας βγαζει 11400 rpm πως μπορω να καταλαβω αν μνια ελικα 10Χ6 κανει η χρειάζομαι μια 9Χ5 για παραδειγμα
Γιαννη οταν λες RPM τι εννοεις ? αν υποθεσω πως ο κινητηρας βγαζει 11400 rpm πως μπορω να καταλαβω αν μνια ελικα 10Χ6 κανει η χρειάζομαι μια 9Χ5 για παραδειγμα
-
King Kostas έγραψε: ↑Καλό διάβασμα παίδες:
http://www.wattflyer.com/forums/showthread.php?t=31071
και
http://www.wattflyer.com/forums/showthread.php?t=18521
μπραβο κωστα!!!ωραια πραγματα,η συνεχεια αυριο_Β_Ο.
-
To παλικάρι στο Wattflyer έχει κάνει μακράν την καλύτερη δουλίτσα που έχω βρει σε όλα τα forum.
Αν διαβάσει κάποιος με προσοχή θα λύσει όλες του τις απορίες και θα μπορέσει να στήσει με ασφάλεια ένα ηλεκτρικό μοντέλο. Το έχω ακολουθήσει με 100% επιτυχία σε τέσσερα μοντέλα.
Μια καλή επένδυση για όλους τους φίλους που ασχολούνται με ηλεκτρικά μοντέλα είναι ένα καλό watt-meter.
Προσωπικά αγόρασα το ε-meter της Hyperion και έχω μείνει φοβερά ευχαριστημένος. Υπάρχουν και πιο οικονομικές λύσεις βέβαια.
Υ.Γ.: Σπύρο μη μου σκας για βλακείες, το μοντέλο σου είναι πολύ καλό, με ένα μοτέρ θα γίνει μπόμπα.
Αν διαβάσει κάποιος με προσοχή θα λύσει όλες του τις απορίες και θα μπορέσει να στήσει με ασφάλεια ένα ηλεκτρικό μοντέλο. Το έχω ακολουθήσει με 100% επιτυχία σε τέσσερα μοντέλα.
Μια καλή επένδυση για όλους τους φίλους που ασχολούνται με ηλεκτρικά μοντέλα είναι ένα καλό watt-meter.
Προσωπικά αγόρασα το ε-meter της Hyperion και έχω μείνει φοβερά ευχαριστημένος. Υπάρχουν και πιο οικονομικές λύσεις βέβαια.
Υ.Γ.: Σπύρο μη μου σκας για βλακείες, το μοντέλο σου είναι πολύ καλό, με ένα μοτέρ θα γίνει μπόμπα.
Κωστα σε ευχαριστω πρεπει να παραδεχθω πως με πηρε απο κατω, Να καταλαβεις το κρεμασα στον τοιχο, αλλα θα το ξανακατεβασω απο Δευτερα. Τα αρθρα τρομερά πραγματικά και πρωτη φορα μπορεσα να καταλαβω κάποια πράγματα και σε ευχαριστω για αυτο.
Καλές πτήσεις
Καλές πτήσεις
-
oav163 έγραψε: ↑Κωστα σε ευχαριστω πρεπει να παραδεχθω πως με πηρε απο κατω, Να καταλαβεις το κρεμασα στον τοιχο, αλλα θα το ξανακατεβασω απο Δευτερα. Τα αρθρα τρομερά πραγματικά και πρωτη φορα μπορεσα να καταλαβω κάποια πράγματα και σε ευχαριστω για αυτο.
Καλές πτήσεις
Και για να μη μου πελαγώσεις, αυτό το link http://ecalc.ch/motorcalc_e.htm?ecalc
είναι ένας πολύ καλός μπούσουλας για να ξέρεις αν θα κάνει κάτι μπαμ ή όχι. Μου αρέσει διότι μπορείς να βλέπεις τα νούμερα να αλλάζουν real-time και σου δίνει την δυνατότατα να καταλάβεις τι παίζει άμα αλλάξεις ακόμα και το βήμα της προπέλας.
Με την ευκαιρία να πούμε ότι αν κάποιος βρει κάτι καλύτερο να το postάρει για να μαθαίνουμε καινούρια sites.
Ενα σε έχουμε ρε μπαγάσα+(*), αλλά και εσύ, με το καλημέρα πήγες στο βούδα:p
Κωστα τι να σου πω μάλλον επειδή εχω ιδιο σωματοτυπο με τον Βούδα πάντα κάτι με τράβαγε κι ετσι κόλησα, αλλα μην νομίζεις κι εγώ ΕΝΑΝ σας έχω και για αυτο ΚΟΛΛΗΣΑ.
Θα δω το site και αυριο θα πάω για μοτέρ. Αιντε να δω τι θα σηκωθει και πότε
Θα δω το site και αυριο θα πάω για μοτέρ. Αιντε να δω τι θα σηκωθει και πότε
-
Μη νομίζεις, έφαγα σκάλωμα και εγώ με τα μεγάλα ηλεκτρικά……
Πήρα ένα Sebart Katana S50E……και είμαι στη φάση που παίζω με μπαταρίες και προπέλες…..πολύ γέλιο….και πολύ, μα πάρα πολύ δύναμη φίλε.
Θα το φέρω Valley με την πρώτη ευκαιρία.
Υ.Γ.: Μακάρι να μπορούσα να κάνω τα μισά από ότι ο κυρ Sebastiano Silvestri….
http://www.youtube.com/watch?v=jRiSeRMooVw&feature=related
Πήρα ένα Sebart Katana S50E……και είμαι στη φάση που παίζω με μπαταρίες και προπέλες…..πολύ γέλιο….και πολύ, μα πάρα πολύ δύναμη φίλε.
Θα το φέρω Valley με την πρώτη ευκαιρία.
Υ.Γ.: Μακάρι να μπορούσα να κάνω τα μισά από ότι ο κυρ Sebastiano Silvestri….
http://www.youtube.com/watch?v=jRiSeRMooVw&feature=related
Κωστα εκπληκτικο το site αλλα αν ειχα ολες αυτές τις πληροφορίες που ζητάει μαλον θα ήξερα τι ζήταγα. Που να βρω τα ohm του ESC σε ενα κινεζικο μοντέλο...
Δεν το αφηνω ομως αυριο ισως το ξερω.
-
oav163 έγραψε: ↑Κωστα εκπληκτικο το site αλλα αν ειχα ολες αυτές τις πληροφορίες που ζητάει μαλον θα ήξερα τι ζήταγα. Που να βρω τα ohm του ESC σε ενα κινεζικο μοντέλο...
…έχεις δίκιο φίλε, το θέμα με όλα αυτά τα "κλειστά" μοντέλα είναι ότι συνήθως δεν έχουμε εικόνα από τα ακριβή στοιχεία των παρελκόμενων.
Αν σκαλώσεις πάντως σφύρα.
Θα το πάμε αναλογία Watt / Kg.