Εξοπλισμός (hardware)
Όπως σας έχω πει το πρωτογενές υλικό είναι αυτό που συμβάλει στο μεγαλύτερο ποσοστό για ένα καλό αποτέλεσμα. Αν αυτό το υλικό δεν είναι καλό κανένα πρόγραμμα επεξεργασίας δεν θα το κάνει καλύτερο να είστε σίγουροι. Έχω ερωτηθεί δεκάδες φορές σχετικά με τα προγράμματα που δουλεύω και όλες τις φορές η απάντηση είναι η ίδια. Αν δεν έχεις καλό υλικό από καλή κάμερα το αποτέλεσμα θα είναι προβληματικό και κανένα πρόγραμμα δεν θα το διορθώσει.
Η κάμερα
Μετά από πολλές αγορές και αρκετά πεταμένα χρήματα, έχω καταλήξει να υποστηρίζω ότι η αγορά μίας σχετικά καλής Full High Definition κάμερας που υποστηρίζει φορμάτ 16:9 και έχει ανάλυση 1,920 Χ 1,080 pixels και 24fps (frames per second) είναι απαραίτητη και από εμένα θεωρείται επένδυση και όχι πεταμένα χρήματα ειδικά εάν έχετε παιδιά. Για εμένα ο απόλυτος αρχηγός σε αυτή την κατηγορία είναι η SONY με τη σειρά Ηandycam και νομίζω ότι αν διαθέσετε 500 περίπου euro μπορείτε να αποκτήσετε μία αξιοπρεπέστατη κάμερα που θα την έχετε χρόνια. Δεν θα μιλήσω για άλλες μάρκες μιας και δεν έχω προσωπική εμπειρία αλλά πιστεύω ότι αντίστοιχα θα έχουν και αυτές καλά μηχανήματα. Αποφύγετε φθηνές λύσεις με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά. Αν σας ενδιαφέρει φθηνή λύση με ψηφιακό ζουμ αποφύγετέ τη. Το συγκεκριμένο ζουμ δεν είναι τίποτε άλλο από όταν έχουμε μία φωτογραφία την οποία προσπαθούμε να μεγεθύνουμε στο κομπιούτερ και βλέπουμε ότι όταν το κάνουμε αρχίζει να χαλάει η ποιότητά της και να «σπάει». Ακριβώς το ίδιο παρατηρείται και με αυτές τις κάμερες.
Η on board κάμερα
Εδώ η λύση είναι μονόδρομος. Έχω δοκιμάσει τουλάχιστον 6 κάμερες κατά το παρελθόν, κυρίως φθηνές, και το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με μία GOPRO. Στο youtube γράφοντας GOPRO θα δείτε άπειρες εφαρμογές όχι μόνο στο χόμπι μας αλλά και σε δεκάδες άλλα. Όταν την απόκτησα πριν λίγα χρόνια αναγκάστηκα να την πάρω από το εξωτερικό αλλά πλέον την έχουν φέρει δεκάδες καταστήματα και ένα από αυτά είναι ο Γιατράκος που την έχει μαζί με πολλά αξεσουάρ σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Μην ψάχνετε για φθηνή GOPRO η για μεσοβέζικες λύσεις. Αν σας αρέσει και σας ενδιαφέρει αξίζει και με το παραπάνω τα λεφτά της.
Η φωτογραφία
DSLR και αν γίνεται CANON ή NIKON. Με τη SONY Α350 που έχω δεν έχω κανένα παράπονο αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο. Μου αρέσει σε ένα βίντεο να βάζω και φωτογραφίες μιας και πιστεύω ότι δίνει κάτι παραπάνω στη δουλειά. Οι συγκεκριμένες κάμερες, αν και λίγο μεγάλες, είναι οι κατάλληλες για φωτογράφιση αερομοντέλων μιας και η ταχύτητά τους είναι μεγάλη και έτσι είναι δύσκολο να βγάλουμε κάτι καλό με μία αξιοπρεπή συμβατική κάμερα. Σε πολλά εξειδικευμένα καταστήματα μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένες με τον εξοπλισμό τους σε πολύ καλές τιμές και κατάσταση από κάποιους τρελαμένους σαν κι εμάς που τις αλλάζουν σαν τα πουκάμισα.
Πάντως θα πρότεινα, αν σας ενδιαφέρει πραγματικά, να πάτε να δείτε ορισμένες από αυτές μιας και τώρα πια έχουν εκτός από φωτογραφία και βίντεο Full High Definition και έτσι μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο. Η πρότασή μου είναι η CANON 5DmarkII…
Το κομπιούτερ
Έως εδώ ήταν τα εύκολα… Το θέμα του κομπιούτερ είναι το δυσκολότερο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τις απαιτήσεις του συστήματος για επεξεργασία τέτοιων βίντεο. Ένα αρχείο 15 δευτερολέπτων είναι 30 megabytes και αντίστοιχα ένα ενός λεπτού 120 megabytes δηλαδή περίπου 2 το κάθε δευτερόλεπτο (τα μεγέθη αφορούν αρχεία MTS). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας το σύστημα να θέλει τεράστιους πόρους για να μας «δείξει» τι έχουμε κάνει, για να εφαρμόσουμε effectsκαι για να επεξεργαστεί όλα αυτά που έχουμε στήσει στο πρόγραμμα. Αν μιλάμε λοιπόν για pcκαι windowsη λύση είναι η εξής:
Windows 64 bitαπαραίτητα (πλέον όλα τα σοβαρά μηχανήματα έχουν)
Μνήμη 8 RAM (γι΄αυτό το λόγο και Windows 64, τα 32 δεν τα βλέπουν)
Επεξεργαστή τουλάχιστον i5 (ακόμα καλύτερα Intel Core i7 2600K)
Καλή κάρτα βίντεο (όχι κάτι εξεζητημένο αλλά καλή. Για παράδειγμα μία MSI GeForce GTX560 1GB)
Σκληρό δίσκο SSDτουλάχιστον 120GB
Αρκετά, αν όχι πολλά, ακόμα terabytesγια να αποθηκεύετε τα αρχεία και τα έργα σας!
Ξέρω όλα αυτά σας φαίνονται πολλά λεφτά και μέσα σας θα αναρωτιέστε τι λέει ο ποιητής… Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω είναι να μην πετάτε χρόνο και χρήμα όπως έκανα εγώ τα τελευταία 2-3 χρόνια. Αν θέλετε να το κάνετε καλά πρέπει να έχετε κυρίως την όρεξη αλλά και τον εξοπλισμό που θα σας βοηθήσει. Όλος αυτός ο εξοπλισμός μας πάει ένα βήμα πιο κοντά στον επαγγελματικό ερασιτεχνισμό και πράγματα που πριν 10 χρόνια δεν τα διανοούμασταν τώρα είναι εφικτά!!!
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
http://en.wikipedia.org/wiki/Video
http://en.wikipedia.org/wiki/1080p
http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5d_mark_ii#Specifications
http://www.giatrakos.gr/index.php?cPath=319&osCsid=79d6ded607e414221e0b42b101920f06
Συνεχίζεται...