Video Εditing

KM

Video Εditing

Δημοσίευση από KM »

Κατά καιρούς έχω ερωτηθεί από αρκετούς φίλους μοντελιστές σχετικά με τη διαδικασία επεξεργασίας βίντεο που εφαρμόζω. Έχω ήδη υποσχεθεί ότι κάποια στιγμή θα εξηγήσω κάποια βασικά πράγματα μέσα από το πετάμε και μιας και έχω λίγο χρόνο τώρα θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω όλα αυτά που έχω μάθει τα τελευταία 2 χρόνια που ασχολούμαι κάπως πιο σοβαρά.
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι όλα όσα θα γράψω εδώ είναι τελείως προσωπική άποψη που δημιουργήθηκε μέσα από πειραματισμό, αυτοσχεδιασμό και αρκετό διάβασμα.
Ο στόχος του συγκεκριμένου θέματος είναι να βοηθήσει όποιον ενδιαφέρεται να μπορεί να πάρει κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να μπορεί να φτιάξει ένα ακόμη καλύτερο βίντεο για το youtube ή για προσωπική χρήση.
Το θέμα θα το χωρίσω σε ενότητες ώστε να είναι απλό και εύκολο σε οποιονδήποτε θέλει να πάρει τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν.
Έτσι λοιπόν θα χωρίσω και θα περιγράψω τις εξής ενότητες:

• Γενικές οδηγίες και απόψεις
  • Εξοπλισμός (hardware)
  • Προγράμματα επεξεργασίας βίντεο (software)
  • Youtube ποια είναι η κατάλληλη ποιότητα για ανέβασμα και τι κάνουμε με τη μουσική και τα δικαιώματα.
  • Συζήτηση και απορίες (αν και εφόσον προκύψουν)

Μείνετε συντονισμένοι!
yankos

Απάντηση: Video Εditing

Δημοσίευση από yankos »

Πολύ ωραίο θέμα Κώστα, δώσε μας τα φώτα σου!
HAR28

Δημοσίευση από HAR28 »

Ενδιαφέρον θέμα, θέλω πολύ να το παρακολουθήσω. Μπράβο φίλε Κώστα συνέχισε την καλή δουλειά!!!
KM

Δημοσίευση από KM »

Γενικές οδηγίες και απόψεις...

Διάλεξα να ξεκινήσω από εδώ μιας και θεωρώ ότι αυτή είναι η ενότητα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αρχικά πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι αν θέλετε να κάνετε πραγματική δουλειά θα πρέπει να καταναλώσετε πολύ χρόνο αλλά και αρκετά χρήματα για να έχετε καλό αποτέλεσμα. Χρήματα χρειάζεστε για τον εξοπλισμό και θα μιλήσουμε στην επόμενη ενότητα γιʼ αυτόν. Αυτό που κυρίως θα χρειαστείτε είναι χρόνος και υπομονή. Χρόνος και στο πεδίο πτήσης, όπου πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα της λιγότερης ώρας πτήσης προς όφελος της βιντεολήψης, αλλά και στο σπίτι μπροστά από τον υπολογιστή για να ξεχωρίσετε το υλικό που θα χρησιμοποιήσετε και τελικά θα βάλετε στο πρόγραμμα που έχετε εγκατεστημένο. Έχω πει και παλιότερα και θα το επαναλάβω, το πρωτογενές υλικό και η δημιουργικότητα κάνουν ένα ωραίο βίντεο. Μετά από άπειρες ώρες βιντεολήψεων καταλήγω πως το υλικό που τελικά περιλαμβάνεται στο βίντεο είναι πολύ λίγο και επομένως, καλό θα είναι να έχουμε σκεφθεί από πριν τι ακριβώς θα καταγράψουμε. Όσο πιο σύντομο και ξεκάθαρο είναι το υλικό, τόσο λιγότερο χρόνο θα ξοδέψουμε στην επεξεργασία του τελικού βίντεο. Προσωπικά, θεωρώ ένα υλικό καλό όταν οι λήψεις δεν είναι «κουνημένες», δεν είναι θολές. Όλα τα υπόλοιπα που συντελούν στη δημιουργία είναι υποκειμενικά, υπόκεινται στην κρίση, στο βλέμμα και στη δημιουργικότητα του καθενός.

Η χρήση zoom είναι η πιο δύσκολη λειτουργία στη βιντεοσκόπηση, γιατί θέλει αρκετή εκπαίδευση μέχρι να καταφέρουμε να έχουμε μια σταθερή εικόνα. Είναι προτιμότερο σε ένα πλάνο να έχουμε το θέμα μας μακριά αλλά σωστά - χωρίς «κουνήματα» - από το να έχουμε το θέμα μας κοντά αλλά «κουνημένο». Με την πάροδο του χρόνου το χέρι και το μάτι θα εξοικειωθεί, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο με ορθό τρόπο το zoom.

Σημαντική παράμετρος στη συλλογή καλών λήψεων είναι η συνεργασία με τον αερομοντελιστή που χειρίζεται το μοντέλο το οποίο βιντεοσκοπούμε. Για παράδειγμα, αν είμαστε δίπλα του μπορούμε να του ζητήσουμε να κάνει ένα κοντινό πέρασμα. Καλό θα ήταν επίσης, να μας ενημερώνει για τις κινήσεις του. Απαραίτητη προϋπόθεση να μη μπούμε μπροστά από τον αερομοντελιστή την ώρα που πετάει και να έχουμε προσυμφωνήσει μαζί του σχετικά με το τι πρόκειται να κάνουμε.

Ένα θέμα που χρήζει συζήτησης είναι η χρήση ή μη της μουσικής σε ένα βίντεο. Προσωπικά, μου αρέσει να χρησιμοποιώ στα βίντεό μου μουσική. Απλώς γιατί με εμπνέει. Εκτός αν κρίνω απαραίτητο να μη βάλω μουσική και να αφήσω το φυσικό ήχο αν το κρίνω απαραίτητο (π.χ. πτήσεις και λήψεις στο μοντελοδρόμιο Τιθορέας..). Αν έχω επιλέξει να χρησιμοποιήσω μουσική, επιλέγω πρώτα αυτή και μετά στήνω το βίντεο που θέλω να ετοιμάσω. Έτσι, ώστε όλα τα κοψίματα και οι εναλλαγές των εικόνων και των βίντεο που κάνω να συμβαδίζουν με το ρυθμό της μουσικής.

Συνεχίζεται...
Scrat

Δημοσίευση από Scrat »

Θα ήθελα να προσθέσω σε αυτό το σημείο το εξής... Σχετικά με το zoom μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα με τη χρήση τριπόδου.. Κρατάει την κάμερα σταθερή και μπορούμε να επικεντρωθούμε στο θέμα καλύτερα. Επίσης θα ήταν καλό να επιλέγουμε μέρες που να μην υπάρχει έντονος αέρας μιας και αν το τρίποδο είναι ελαφρύ ο αέρας το δονεί έστω και λίγο χαλόντας μας το πλάνο..
thanos_marko

Δημοσίευση από thanos_marko »

Αναφορικά με το zoom να αναφέρω ότι με την χρήση κάθε σύγχρονου video editing προγράμματος, μπορούμε επιλογή pan and crop να επιλέξουμε το παράθυρο που επιθυμούμε για προβολή και το οποίο γίνεται αυτόματα zoom.

Φυσικά τα πάντα εξαρτώνται από το αρχικό υλικό για το οποίο πρέπει να αναφέρω ότι προτείνω να μην χρησιμοποιούμε το digital zoom που έχουν οι περισσότερες video cameras. Καλό είναι να το έχουμε πάντα απενεργοποιημένο και να βασιζόμαστε μόνο το Optical zoom.
KM

Δημοσίευση από KM »

Πριν προχωρήσω να απαντήσω στα παραπάνω posts.

Το τρίποδο είναι μία καλή λύση αν βολεύει κάποιον. Προσωπικά εμένα όσες φορές το έχω προσπαθήσει δεν με βόλεψε κι έτσι το εγκατέλειψα.

Το θέμα του pan and crop είναι και αυτό μία λύση αλλά και αυτό δεν το χρησιμοποιώ γιατί επηρεάζει την ποιότητα της εικόνας. Σαφώς το digital ζουμ είναι άχρηστο και θα το δείτε και παρακάτω που το αναφέρω.
KM

Δημοσίευση από KM »

Εξοπλισμός (hardware)

Όπως σας έχω πει το πρωτογενές υλικό είναι αυτό που συμβάλει στο μεγαλύτερο ποσοστό για ένα καλό αποτέλεσμα. Αν αυτό το υλικό δεν είναι καλό κανένα πρόγραμμα επεξεργασίας δεν θα το κάνει καλύτερο να είστε σίγουροι. Έχω ερωτηθεί δεκάδες φορές σχετικά με τα προγράμματα που δουλεύω και όλες τις φορές η απάντηση είναι η ίδια. Αν δεν έχεις καλό υλικό από καλή κάμερα το αποτέλεσμα θα είναι προβληματικό και κανένα πρόγραμμα δεν θα το διορθώσει.

Η κάμερα
Μετά από πολλές αγορές και αρκετά πεταμένα χρήματα, έχω καταλήξει να υποστηρίζω ότι η αγορά μίας σχετικά καλής Full High Definition κάμερας που υποστηρίζει φορμάτ 16:9 και έχει ανάλυση 1,920 Χ 1,080 pixels και 24fps (frames per second) είναι απαραίτητη και από εμένα θεωρείται επένδυση και όχι πεταμένα χρήματα ειδικά εάν έχετε παιδιά. Για εμένα ο απόλυτος αρχηγός σε αυτή την κατηγορία είναι η SONY με τη σειρά Ηandycam και νομίζω ότι αν διαθέσετε 500 περίπου euro μπορείτε να αποκτήσετε μία αξιοπρεπέστατη κάμερα που θα την έχετε χρόνια. Δεν θα μιλήσω για άλλες μάρκες μιας και δεν έχω προσωπική εμπειρία αλλά πιστεύω ότι αντίστοιχα θα έχουν και αυτές καλά μηχανήματα. Αποφύγετε φθηνές λύσεις με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά. Αν σας ενδιαφέρει φθηνή λύση με ψηφιακό ζουμ αποφύγετέ τη. Το συγκεκριμένο ζουμ δεν είναι τίποτε άλλο από όταν έχουμε μία φωτογραφία την οποία προσπαθούμε να μεγεθύνουμε στο κομπιούτερ και βλέπουμε ότι όταν το κάνουμε αρχίζει να χαλάει η ποιότητά της και να «σπάει». Ακριβώς το ίδιο παρατηρείται και με αυτές τις κάμερες.

Η on board κάμερα
Εδώ η λύση είναι μονόδρομος. Έχω δοκιμάσει τουλάχιστον 6 κάμερες κατά το παρελθόν, κυρίως φθηνές, και το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με μία GOPRO. Στο youtube γράφοντας GOPRO θα δείτε άπειρες εφαρμογές όχι μόνο στο χόμπι μας αλλά και σε δεκάδες άλλα. Όταν την απόκτησα πριν λίγα χρόνια αναγκάστηκα να την πάρω από το εξωτερικό αλλά πλέον την έχουν φέρει δεκάδες καταστήματα και ένα από αυτά είναι ο Γιατράκος που την έχει μαζί με πολλά αξεσουάρ σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Μην ψάχνετε για φθηνή GOPRO η για μεσοβέζικες λύσεις. Αν σας αρέσει και σας ενδιαφέρει αξίζει και με το παραπάνω τα λεφτά της.

Η φωτογραφία
DSLR και αν γίνεται CANON ή NIKON. Με τη SONY Α350 που έχω δεν έχω κανένα παράπονο αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο. Μου αρέσει σε ένα βίντεο να βάζω και φωτογραφίες μιας και πιστεύω ότι δίνει κάτι παραπάνω στη δουλειά. Οι συγκεκριμένες κάμερες, αν και λίγο μεγάλες, είναι οι κατάλληλες για φωτογράφιση αερομοντέλων μιας και η ταχύτητά τους είναι μεγάλη και έτσι είναι δύσκολο να βγάλουμε κάτι καλό με μία αξιοπρεπή συμβατική κάμερα. Σε πολλά εξειδικευμένα καταστήματα μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένες με τον εξοπλισμό τους σε πολύ καλές τιμές και κατάσταση από κάποιους τρελαμένους σαν κι εμάς που τις αλλάζουν σαν τα πουκάμισα.
Πάντως θα πρότεινα, αν σας ενδιαφέρει πραγματικά, να πάτε να δείτε ορισμένες από αυτές μιας και τώρα πια έχουν εκτός από φωτογραφία και βίντεο Full High Definition και έτσι μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο. Η πρότασή μου είναι η CANON 5DmarkII…

Το κομπιούτερ
Έως εδώ ήταν τα εύκολα… Το θέμα του κομπιούτερ είναι το δυσκολότερο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τις απαιτήσεις του συστήματος για επεξεργασία τέτοιων βίντεο. Ένα αρχείο 15 δευτερολέπτων είναι 30 megabytes και αντίστοιχα ένα ενός λεπτού 120 megabytes δηλαδή περίπου 2 το κάθε δευτερόλεπτο (τα μεγέθη αφορούν αρχεία MTS). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας το σύστημα να θέλει τεράστιους πόρους για να μας «δείξει» τι έχουμε κάνει, για να εφαρμόσουμε effectsκαι για να επεξεργαστεί όλα αυτά που έχουμε στήσει στο πρόγραμμα. Αν μιλάμε λοιπόν για pcκαι windowsη λύση είναι η εξής:
Windows 64 bitαπαραίτητα (πλέον όλα τα σοβαρά μηχανήματα έχουν)
Μνήμη 8 RAM (γι΄αυτό το λόγο και Windows 64, τα 32 δεν τα βλέπουν)
Επεξεργαστή τουλάχιστον i5 (ακόμα καλύτερα Intel Core i7 2600K)
Καλή κάρτα βίντεο (όχι κάτι εξεζητημένο αλλά καλή. Για παράδειγμα μία MSI GeForce GTX560 1GB)
Σκληρό δίσκο SSDτουλάχιστον 120GB
Αρκετά, αν όχι πολλά, ακόμα terabytesγια να αποθηκεύετε τα αρχεία και τα έργα σας!

Ξέρω όλα αυτά σας φαίνονται πολλά λεφτά και μέσα σας θα αναρωτιέστε τι λέει ο ποιητής… Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω είναι να μην πετάτε χρόνο και χρήμα όπως έκανα εγώ τα τελευταία 2-3 χρόνια. Αν θέλετε να το κάνετε καλά πρέπει να έχετε κυρίως την όρεξη αλλά και τον εξοπλισμό που θα σας βοηθήσει. Όλος αυτός ο εξοπλισμός μας πάει ένα βήμα πιο κοντά στον επαγγελματικό ερασιτεχνισμό και πράγματα που πριν 10 χρόνια δεν τα διανοούμασταν τώρα είναι εφικτά!!!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
http://en.wikipedia.org/wiki/Video

http://en.wikipedia.org/wiki/1080p

http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5d_mark_ii#Specifications

http://www.giatrakos.gr/index.php?cPath=319&osCsid=79d6ded607e414221e0b42b101920f06

Συνεχίζεται...
KM

Δημοσίευση από KM »

Πριν προχωρήσω στην επόμενη ενότητα που έχει να κάνει με τα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο (software) παραθέτω το βίντεο της εκδρομής δίνοντάς σας μερικές πληροφορίες.

http://www.youtube.com/watch?v=Ci8K40nA5Ec

Ένα βίντεο σαν και αυτό έχει σαν πρωτογενές υλικό περίπου 40 gigabytes που αποτελείται από 1.440 αρχεία βίντεο και φωτογραφιών. Μου πήρε περίπου 10 καθαρές ώρες να το φτιάξω, επιπλέων 3 περίπου ώρες για το rendering και το upload στο youtube ήταν περίπου 1,2 gigabytes. Δεν ξέρω πόσες ώρες ακριβώς έκανε να ανέβει γιατί το άφησα να γίνει τη νύχτα.

Μείνετε συντονισμένοι…
palafdim

Δημοσίευση από palafdim »

Συμφωνώ με τη Sony Κώστα. Έχω όμως μια παρατήρηση, οι ψηφιακές κάμερες δεν κάνουν καλό traveling όπως οι παλιές αναλογικές και αφού η παρακολούθηση ενός μοντέλου που πετάει απαιτεί γρήγορο traveling, το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι φτωχό. Για να έχει κανείς καλό αποτέλεσμα σε αυτό δυστυχώς πρέπει να δώσει πολλά χρήματα σε κάμερα.
Όσο για το pc ναι θέλει δυνατό και γρήγορο υπολογιστή όμως και με τον διπύρηνό μου και με 4 GB Ram και το Pinnacle Studio 14 HD (Windows 7 Ultimate 32 bit) μια χαρά κάνω τη δουλειά μου...:)
palafdim

Δημοσίευση από palafdim »

Και να προσθέσω και κάτι ακόμα...οι νέες ψηφιακές κάμερες δεν έχουν όλες οθφαλμοσκόπιο, πολύ χρήσιμο για τέτοιες λήψεις ειδικά στο zoom, άλλο ένα μειονέκτημά τους μιας και το εικονοσκόπιο δε σε βοηθά πολύ στην εστίαση ειδικά εάν έχει ηλιοφάνεια.
Ελπίζω να είναι χρήσιμες οι παρατηρήσεις μου.
Ευχαριστώ
Δημήτρης
KM

Δημοσίευση από KM »

Δημήτρη όλες οι παρατηρήσεις είναι χρήσιμες και φυσικά ευπρόσδεκτες.

Προγράμματα επεξεργασίας βίντεο (software)

Τα διαθέσιμα προγράμματα μπορούμε να πούμε ότι κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. Αυτά που είναι για οικιακή χρήση και αυτά που προορίζονται για επαγγελματική χρήση.
Αν κάποιος θέλει ένα απλό εύχρηστο γρήγορο και φθηνό πρόγραμμα δεν έχει παρά να διαλέξει ανάμεσα από διάφορα προγράμματα διαφόρων εταιρειών τα οποία θα καλύψουν και τον πιο απαιτητικό. Είναι σχετικά φθηνά (από 40 έως 80 euro) και μπορείτε να τα παραγγείλετε από τις ίδιες τις εταιρείες. Μπαίνοντας στο link που παραθέτω μπορείτε να δείτε τα περισσότερα από αυτά και να τα συγκρίνετε μεταξύ τους.
http://video-editing-software-review.toptenreviews.com

Έχουν τεράστιες δυνατότητες και μπορούν να μας δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα. Προσωπικά, παλιότερα, χρησιμοποιούσα το Pinnacle Studio το οποίο θεωρώ και το καλύτερο σε αυτή την κατηγορία. Πάντως αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για την επεξεργασία του βίντεό σας τότε μπορείτε να το φτιάξετε μέσω του Windows Movie Maker το οποίο μια χαρά θα κάνει και αυτό τη δουλειά του.

Στην κατηγορία προγράμματα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση έχω να προτείνω και να μιλήσω για τη σουίτα της Adobe. Εδώ μιλάμε για ένα σύνολο προγραμμάτων το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κυριολεκτικά ότι θέλουμε. Από επεξεργασία εικόνας και δημιουργία flash εφαρμογών έως τη δημιουργία effects ήχου και εικόνας. Τη συγκεκριμένη σουίτα για να την εκμεταλλευτεί και να τη μάθει κάποιος θα πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο. Χρόνια θα έλεγα καλύτερα…
Το κόστος απόκτησης είναι σχετικά υψηλό αλλά αξίζει τα λεφτά της. Δείτε ένα σχετικό link της σουίτας, τι περιλαμβάνει, τι κάνει και πόσο…
http://www.adobe.com/products/creativesuite/mastercollection.html

Για να τρέξει καλά ένα πρόγραμμα σαν και αυτό θα πρέπει να έχουμε το PC που ανέφερα παραπάνω. Τα απλά προγράμματα τρέχουν και με μικρότερα συστήματα αλλά και πάλι χρειαζόμαστε κάτι δυνατό όταν μιλάμε για επεξεργασία full high definition βίντεο.

Έτσι λοιπόν για να ολοκληρώσω αυτή την ενότητα. Χρησιμοποιώ το Adobe Premiere για την επεξεργασία των βίντεο, το Photoshop για την επεξεργασία των φωτογραφιών και το After Effects για τα εφέ. Για παράδειγμα το εισαγωγικό κομμάτι που χρησιμοποιώ σε ότι βίντεο φτιάχνω είναι με After Effεcts. Φυσικά υπάρχουν και άλλα επαγγελματικά προγράμματα που δεν τα αναφέρω γιατί δεν τα γνωρίζω.
Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με τόσο πολύπλοκα και απαιτητικά προγράμματα προτείνω το Pinnacle Studio και το Adobe Elements και αν δεν θέλετε να ξοδευτείτε και το Win Movie Maker κάνει τη δουλειά του αρκεί να ασχοληθείτε.

Συνεχίζεται...
Mogolos

Δημοσίευση από Mogolos »

Μια παρατήρηση θα ηθελα να κάνω, όσο αφορά τον υπολογιστή.
Με κλείστά μάτια MAC παιδιά. Δεν το κουβεντιάζουμε καθόλου για PC όταν πρόκειται για επεξεργασία εικόνας και video. Το κόστος απόκτησης ειναι μικρότερο απ΄ότι για ενα PC που θα πρέπει να το κάνουμε "τουμπανο" για να δουλέψουμε!
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

αρκεί Γιάννη να τρέχει windows γιατί απο τα προγράμματα που έχει το site που μας έδειξε ο Κώστας μόνο το Adobe τρέχει σε περιβάλον mac
DjBac

Δημοσίευση από DjBac »

Μέσα στα προγράμμα να προσθέσουμε και το Final Cut Pro της Apple!!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Video - Φωτογραφίες & Ευτράπελα”