Λιγη βοηθεια παρακαλω για vibrations

Απάντηση
ubhae

Λιγη βοηθεια παρακαλω για vibrations

Δημοσίευση από ubhae »

Ειχα ενα τρακαρισμα με το ελικοπτερο μεγαλο, εκει που εκανα hover σταθερα στα 3 μετρα υψος εσκασε σε 100 κομματια. κατι αντιστοιχο με αυτο http://www.youtube.com/watch?v=d1f0SfVoZMU
μονο που εγω δεν εκανα τρελλες εκεινη τη στιγμη.
Το επισκευασα αλλα ποτε δεν εμαθα το λογο, ολη η κεφαλη ηταν περασμενη με threadlock και δεν ειχα ποτε προβλημα με vibrations.
Ριχνω το φταιξιμο στις φτηνες ξυλινες λεπιδες μου οι οποιες ειχαν αρκετες πτησεις στην πλατη τους.

Το θεμα ειναι οτι μετα την επισκευη η οποια περιελαμβανε τα εξης:
ολη την κεφαλη καινουργια μαζι με τα ρουλεμαν, flybar , main shaft,paddles λεπιδες, και landing gear. εχω ενα θεμα με vibations μολις παω να το σηκωσω στα 30 εκατοστα αρχιζει και χορευει με cyclic κινησεις πολυ γρηγορα και αναγκαζομαι να το προσγειωσω.

Το εβαλα στον παγκο, ελεγξα οτι χωρις λεπιδες η κεφαλη δεν εχει δονησεις, ελεξα την ουρα και γενικοτερα ολη την ισσοροπεια του, blade tracking , balancing ολα κανονικα αλλα δε μπορω να βρω τι φταιει.

εχω αλλαξει και 2 ζευγαρια λεπιδες αλλα το προβλημα παραμενει. Στη ζυγαρια ακριβειας οι λεπιδες μου ειναι ενταξη.

Δεν ξερω τι αλλο να κοιταξω, λιγη βοηθεια θα την εκτιμουσα δεοντως.

Οταν εχουμε cyclic vibratios (σαν καποιος να κανει κυκλους πολυ γρηγορα στο μοχλο που ελεγχει aileron/elevator) τι ξεκιναμε να κοιταμε?
jeikas

Απάντηση: Λιγη βοηθεια παρακαλω για vibrations

Δημοσίευση από jeikas »

Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τα linkage rods της κεφαλής; Έχουν όλα το σωστό μήκος;
Έλεγξες τα μηχανικά μέρη της κεφαλής για τζόγο;
Επίσης ίσως θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στο κάθετο αξονάκι της κεφαλής, εκεί που βιδώνουν τα στηρίγματα των blades.
jeikas

Δημοσίευση από jeikas »

Και μιας και έθεσες το θέμα με τα vibrations… έχω κι εγώ πρόβλημα με κραδασμούς στην ουρά. Έχω αλλάξει τα πάντα (ακόμα και το μοντερ), μόνο τα ηλεκτρονικά άφησα) κι εξακολουθώ να έχω κραδασμούς στις ψηλές στροφές. Δοκίμασα 4 διαφορετικά blades ουράς, όλα ζυγισμένα και οι κραδασμοί εξακολουθούν να υπάρχουν. Να σημειωθεί ότι χωρίς blades στην ουρά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ubhae

Δημοσίευση από ubhae »

Δεν εβγαλα ακρη, ελυσα ολη την κεφαλη και την ξαναεδεσα με φρεσκο locktie και μαγικα λυθηκαν ολα. Το μονο που θυμαμαι ειναι οτι καποιες βιδες επικυνδυνες οπως του swash βγήκαν καπως ευκολα αντι να με παιδεψουν. κακο αυτο...

Καμμια φορα δειχνει η ουρα να κουνιεται αλλα το προβλημα ειναι στην κεντρικη κεφαλη και να μεταφερεται η δονηση απο εκει.
πολυ σφιχτο λουρι ή τεντωμενο ή φαγωμένο, blade tracking τα γνωστα...
Εγω βγαζω τα blades και ανοιγω στροφες και προσπαθω να καταλαβω με το χερι αν εχω τρεμουλο. Αν δεν εχω τοτε μηχανικα ειμαι οκ,ισια feathering shaft, ισιος κεντρικος αξονας, ισια ολα. αν βαλω τα blades κι εχω, δοκιμαζω μια της ουρας μονα τους και μια τα κεντρικα μονα τους. Οταν απομονοσω το προβλημα τοτε τα βαζω στη ζυγαρια και λιωνω με τις ωρες.
CG (center of gravity να ειναι ιδιο) και βαρος.
Το λαθος μου μεχρι τωρα ειναι οτι κοιταζα μονο το βαρος βαζοντας αυθερετα οπου να ναι τα αυτοκολλητα πανω στο blades. ενω τελικα θελει κοντα στο CG. Τελος παντων.... μαθηματα ειναι αυτα, ετσι μαθαινω εγω, πεφτωντας.
Παντως απο τοτε που εκοψα τις φτηνες ξυλινες λεπιδες στην ασπρη ζελατινη και τις φτηνες κινεζικες carbon βρηκα την υγεια μου.

Πιστευω πως οι λεπιδες μου προκαλουσαν τρεμουλο και κανανε τις βιδες της κεφαλης να χαλαρωνουν με τον καιρο, επειδη ειχαν μεν το ιδιο βαρος αλλα οχι το ιδιο CG. Επισεις πεταγα hover σε χαμηλες στροφες κατω απο 1650 που προτεινει ο κατασκευαστης (αλλα πολυ πιο κατω) τελικα αγορασα στροφομετρο, ρυθμισα pitch και thottle ετσι ωστε να εχω παντα 1650 στροφες σε ολη τη διαδρομη του throttle (οταν λεω ολη εννοω απο 50%-75%) και τωρα δεν νιωθω το παραμικρο τρεμουλο στο χερι μου.

Οταν ξεκινησα αυτη την ερωτηση δεν ηξερα καν το θεμα με τις στροφες και με τα δοντακια. Μερικα ελικοπτερα πρεπει να πιασουν συγκεκριμενες στροφες για να φυγει το τρεμουλο. Γι αυτο το λογο μου χαλαγανε και τα κεντρικα ρουλεμαν, απλα δεν ανοιξα ποτε post γι αυτο το θεμα γιατι δεν το ηξερα καν.
Τωρα λυθηκαν ολα και ειπα να μοιραστω την εμπειρια μου ωστε να το δουν κι αλλοι.
Θελει τις στροφες που πρεπει σταθερα και μετα παιζεις με το pitch , υποψη οτι η καμπυλη του pitch και του throttle ισως ξεφυγει λιγο σε τιμες απ οτι δινει ο κατασκευαστης αλλα με το ματι θα δειχνει (περιπου)ιδια.
δειχνει σαν λαθος αμα τις βαλετε διπλα διπλα αλλα στην πραξη πεταει καλα, (θα δεις θα αλλαξει κι ο ηχος που κανει) και δεν θα ειναι τοσο νευρικο, οταν κανεις hover θα δεις θα ειναι πιο ηρεμο.

Δυστυχως δεν θα εβρισκα τιποτα απ ολα αυτα μονος μου, με βοηθησε ενας πολυ καλος κυριος στο Αεροδρομειο του Ελληνικου που με ειδε να πασχιζω και να βριζω.
Δυστυχως δε συγκρατησα το ονομα του και το τελευταιο Σ/Κ που πηγα γεματος χαρα να του δειξω τα αποτελεσματα και να τον ευχαριστησω ελειπε.
Τον ευχαριστω ομως εστω κι ανωνυμα και στην πρωτη ευκαιρια θα επανελθω με post.
Δεν ειναι το μοντελο που σου δινει τη χαρα οταν πεταει, ειναι και οι ανθρωποι που συνοδευουν το spor αυτο.
amartolos

Δημοσίευση από amartolos »

τελος καλο ολα καλα,

1) τι ελικοπτερο εχεις?
2)το στροφομετρο απο που το πηρες?εχεις κανενα link?
ubhae

Δημοσίευση από ubhae »

Storm 450 εχω , σαν αυτο : http://www.youtube.com/watch?v=bAVwye0tB8c

(δεν ειναι η καλυτερη επιλογη αλλα καλως ή κακως εκει εμαθα, σε αυτο τον κλωνο, τον επισκευαζα με πολυ λιγα χρηματα με ανταλλακτικα απο εδω http://www.myrcmart.com/rcx-rcx-450cf-450gf-c-21_169_170.html

Μερικες τουμπες ακομα και θα παρω Align οταν νιωσω ετοιμος

Για στροφομετρο οτιδηποτε και να παρεις κανει.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10783__Turnigy_Multi_Blade_Micro_Tachometer.html

http://www.helipal.com/skyrc-imeter-7-in-1-multifunction-meter.html

http://www.myrcmart.com/skyrc-imeter-7in1-multifunction-meter-p-3491.html

Βασικη αρχη ειναι να κρατας σταθερα τις στροφες που λεει ο κατασκευαστης, αν ανεβασεις λιγο throttle θα αλλαξει και το pitch σε μια τηλεκατευθυνση μιξης, οποτε θα αλλαξεις και τις στροφες γιατι οι λεπιδες θα εχουν μεγαλυτερη αντισταση, εκει πρεπει να παιξεις λιγο με το throttle και το pitch ετσι ωστε οταν ανεβαζεις το αριστερο στικ οι στροφες σου να μενουν σταθερες στην σωστη τιμη κι ας αλλαξε το pitch.
ΠΡΟΣΟΧΗ ειναι διαδικασια trial and error και σπαει νευρα, αλλα το αποτελεσμα αξιζει. δε θα φανει με το ματι απο το πρωτο hover αλλα σε βαθος χρονου θα δεις οτι τα γραναζια σου και τα ρουλεμαν σου θα κρατανε περισσοτερο στο χρονο γιατι οταν δεν εχεις vibrations δεν ταλαιπωρουνται τα ρουλεμαν χωρις λογο και γενικοτερα η συμπεριφορα του στον αερα σταματαει να ειναι νευρικη
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ηλεκτρικά ελικόπτερα”