Χωροι πτησεων στο Μενιδι

Skropi

Χωροι πτησεων στο Μενιδι

Δημοσίευση από Skropi »

Γεια σας.Ηθελα να ρωτησω εαν υπαρχει καποιος χωρος στο Μενιδι που μαζευονται μοντελιστες.Ρωταω γιατι ο Μαραθωνας ειναι μακρια,ειδικα για μενα που ειμαι χωρις αυτοκινητο,οποτε με το που θα εχω το αεροπλανο στα χερια μου να ξερω αν μπορω να βρω κοντα μου ανθρωπους που μπορουν να βοηθησουν.
george_karasoulas

Απάντηση: Χωροι πτησεων στο Μενιδι

Δημοσίευση από george_karasoulas »

Γεια σου φίλε μου

στο Ολυμπιακό χωριό μαζεύονται κάποια παιδιά και πετούν ηλεκτρικά αεροπλανάκια. Οι συντεταγμένες Google για να βρεις αυτό το μέρος αλλά και να το δεις από δορυφόρο είναι

38.119432, 23.766067

Για να είμαι ειλικρινής, έχω επισκεφθεί το μέρος και -για τις δικές μου τουλάχιστον δυνατότητες- μου φάνηκε τελείως ακατάλληλο, γι αυτό και δεν το έχω προτείνει μέχρι τώρα. Δεν έχει διάδρομο (υπάρχει ένας στενός ασφάλτινος δρόμος, ο οποίος από τη μια πλευρά έχει συρματόπλεγμα, αλλά περνούν πότε-πότε και αυτοκίνητα) ενώ και ο περιβάλλων χώρος είναι ανώμαλος, δεν μπορείς να προσγειωθείς χωρίς μικροζημιές.

Επίσης σε σχετικά κοντινή, κατά την εκτίμηση μου, απόσταση υπάρχουν πυλώνες υπερυψηλής τάσεως, 450 KV, στους οποίους δεν επιτρέπεται να πλησιάσει το μοντέλο, γιατί λόγω του πανίσχυρου ηλεκτρικού πεδίου χάνεται ο έλεγχος, ανεξάρτητα τι συχνότητα και τι σύστημα χρησιμοποιείς.

Εν πάσει περιπτώσει, κάποια παιδιά χρησιμοποιούν τον χώρο, έχουν με κάποιο τρόπο βολευτεί και αυτοί θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν. Μιλάμε βέβαια αποκλειστικά για ηλεκτρικά αεροπλανάκια και μοτο-ανεμόπτερα.

Ένα καλύτερο -τουλάχιστον για εμένα- μέρος (αλλά πάντα για ηλεκτρικά αεροπλανάκια) είναι στους πρόποδες της Πάρνηθας, που είναι μάλλον και πιο κοντά σου, στο Μενίδι, αλλά εκεί δεν ξέρω αν πηγαίνει κανένας άλλος να πετά, ώστε να σε βοηθήσει.

Οι συντεταγμένες είναι:

38.131210, 23.733060

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Το πρωτο μερος το ξερω,παιζαμε που και που ποδοσφαιρο εκει.Ηδη το ειχα σταμπαρει,αλλα και εγω επισης παρατηρησα τον στενο δρομο,που για ενα αρχαριο ειναι οτι χειροτερο.Βεβαια,καθημερινες το γηπεδο ειναι αδειο και προσφερεται για προσγειωσεις,αλλα δεν ξερω για τους πυλωνες.Το δευτερο μερος,κοντα στο αεροπλανο,δεν το εχω επισκεφτει αρκετα χρονια,εχει ομαλο εδαφος για προσγειωσεις/απογειωσεις? Τι να κανω,μαλλον θα κλεψω το αυτοκινητο της αδερφης μου...w
george_karasoulas

Φίλε μου Καλημέρα

δεν πρόκειται για τα γήπεδα, αλλά για τον χώρο που έχω χρωματίσει με πράσινο στην αριστερή φωτογραφία. Δεν είναι και τόσο ομαλός και στην προσγείωση υπάρχει πρόβλημα (η απογείωση μπορεί να γίνει και με το χέρι). Για την προσγείωση στον δρόμο με τον φράχτη (οδός Αετού), το θεωρώ πολύ δύσκολο και επικίνδυνο.

Τώρα, όσον αφορά το άλλο μέρος: στην 2η φωτογραφία από αριστερά φαίνεται ο χώρος στους πρόποδες της Πάρνηθας. Τον διάδρομο -που έχει μήκος περίπου 100 μ και πλάτος περίπου 10μ - τον έχω χρωματίσει με πράσινο. Στην δεξιά φωτογραφία φαίνεται ο "διάδρομος" όπως είναι στην πραγματικότητα. Είναι αρκετά ομαλός εκτός από ένα μικρό νεροφάγωμα που έχει στο μέσον και το οποίο πολύ εύκολα μπορεί να εξαλειφθεί με μια τσάπα.

Θα μπορούσε να προσγειωθεί στον διάδρομο εύκολα και ένα fun-fly ή 3D θερμικό αεροπλάνο. Όμως, επειδή και εδώ ο περιβάλλων χώρος είναι ανώμαλος και δεν ενδείκνυται για αναγκαστική προσγείωση, θα έλεγα μάλλον ότι ο χώρος είναι κατάλληλος περισσότερο για ηλεκτρικά αεροπλανάκια.

(Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και σε όλα τα μοντελοδρόμια ο περιβάλλων χώρος είναι πάντα ομαλός και ένα αεροπλάνο με σβησμένο κινητήρα θα σωθεί σε αναγκαστική -εκτός διαδρόμου- προσγείωση. Το αντίθετο μάλιστα!)

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας
Συνημμένα
runway.jpg
runway.jpg (52.83 KiB) Προβλήθηκε 76 φορές
PARNITHA.jpg
PARNITHA.jpg (53.63 KiB) Προβλήθηκε 76 φορές
OLYMPIAKO_XORIO.jpg
OLYMPIAKO_XORIO.jpg (96.87 KiB) Προβλήθηκε 76 φορές
v_tolias

Δημοσίευση από v_tolias »

Στη δευτερη φωτογραφία, τί είναι αυτό που φαίνεται σαν παρατημένο α/π????
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

Είναι αεροπλάνο Παλιά ήταν εστιατόριο μπαρ
Συνημμένα
αεροπλάνο Πάρνηθα.jpg
αεροπλάνο Πάρνηθα.jpg (90.95 KiB) Προβλήθηκε 76 φορές
george_karasoulas

Νομίζω έχει απομακρυνθεί το αεροπλάνο, δεν υπάρχει πλέον. Τουλάχιστον τον περασμένο Σεπτέμβρη που πέρασα από το μέρος, δεν το είδα.

Η φωτογραφία δορυφόρου του Google πρέπει να είναι παλιά.

Γιώργος Καρασούλας
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Κοντα στο παλιο αεροπλανο ο χωρος ειναι πολυ καλος! Τοσα χρονια στο μενιδι(κοντα στο πλαιο αεροπλανο μενω),και δεν το ειχα ελεγξει το μερος. Απορω γιατι δεν μαζευοντια εκει ατομα.Απο οτι φενεται εκει θα κανω τ νπρωτη μου πτηση,και τα αποτελεσματα θα τα στειλω με φωτογραφια να γελασει και ο καθε πικραμενος :'( :)
george_karasoulas

Εάν είναι η 1η φορά που πετάς, τότε καλύτερα να ζητήσεις βοήθεια από κάποιο από τα παιδιά που μένουν και πετάνε εκεί κοντά.

Πρώτα-πρώτα θα ελέγξει το αεροπλάνο σου εάν είναι σωστό και μετά θα σου το απογειώσει και θα στο δώσει στον αέρα. Κατόπιν θα στο προσγειώσει αυτός.

Έτσι μάθαμε όλοι μας.

Αλλιώς θα το σπάσεις με την 1η φορά, θα απογοητευτείς και μπορεί να σταματήσεις το χόμπυ -και θα είναι κρίμα.

Γιώργος Καρασούλας
makridelacos

Δημοσίευση από makridelacos »

Καλημέρα σας,
θέλω και εγώ δειλά δειλά να ξεκινήσω να πετάω μοντελάκια, και έψαχνα κάποιο χώρο κοντά στο σπίτι μου.
Έχω δει μια αλάνα πίσω από την πολεοδομία των Άνω Λιοσίων (gmaps: 38.076347, 23.710501). Δεν είμαι έμπειρος για να γνωρίζω τι χρειάζεται και τι όχι μία αλάνα, αλλά με μια πρώτη ματιά είδα ότι δεν έχει αυτοκίνητα, εκτός των ωρών γραφείου, και δεν έχει ηλεκτροφόρα καλώδια.
Πόσο χώρο πρέπει να έχουμε για πτήση;
Μπορεί κάποιος έμπειρος, να κάνει τον κόπο και να έρθει να τον ελέγξει από κοντά; Όπως το βλέπετε από το χάρτη είναι οκ;
thanasis1

Δημοσίευση από thanasis1 »

Αντώνης Κριτζάς έγραψε: Είναι αεροπλάνο Παλιά ήταν εστιατόριο μπαρ

Εχω πάει άπειρες φορές εκεί για καφεδάκι..! Πώς το κάνανε έτσι?! Κρίμα και μου άρεσε! Εχει πισω η περιοχή είχε γρασίδι πάντως και μια μεγάλη αλάνα, δε ξέρω πώς είναι τώρα! Α.. και είχε πετύχει και κοπάδι απο ελάφια!... τό μου θυμίσατε!
george_karasoulas

Έχω δει μια αλάνα πίσω από την πολεοδομία των Άνω Λιοσίων (gmaps: 38.076347, 23.710501). Δεν είμαι έμπειρος για να γνωρίζω τι χρειάζεται και τι όχι μία αλάνα, αλλά με μια πρώτη ματιά είδα ότι δεν έχει αυτοκίνητα, εκτός των ωρών γραφείου, και δεν έχει ηλεκτροφόρα καλώδια.
Πόσο χώρο πρέπει να έχουμε για πτήση;
Μπορεί κάποιος έμπειρος, να κάνει τον κόπο και να έρθει να τον ελέγξει από κοντά; Όπως το βλέπετε από το χάρτη είναι οκ;

Αγαπητέ Φίλε Καλημέρα

πράγματι από τον χάρτη φαίνεται αρκετά καλό το μέρος, για μικρά ηλεκτρικά αεροπλάνα όμως, με το δεδομένο ότι βλέπω πολύ κοντά κτίρια και σπίτια.

Βασικά προσπαθούμε να επιλέγουμε πάντα χώρους που δεν είναι κοντά σε σπίτια, για το ενδεχόμενο μιας πιθανής πτώσης μοντέλου σε αυτά, από κάποια -οποιαδήποτε- αιτία (π.χ. κακός χειρισμός, βλάβη κλπ.)

Θα προσπαθήσω να έρθω να δω το μέρος και από κοντά.

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας
makridelacos

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση.
Το μοντέλο μου είναι ένας τηλέμαχος DIY από φελιζόλ, εννοείται ηλεκτρικός, με άνοιγμα φτερών 1,2 μέτρα. Δεν τον έχω πετάξει ακόμα, και γενικότερα δεν έχω καμία πτήση στο ενεργητικό μου.
Την αλάνα την έχω δει από κοντά και μου φαίνεται μια χαρά. Φαντάζομαι ότι θα αρκεί ο χώρος που είναι πάνω από το "κενό", και δεν θα χρειάζεται να πετάμε πάνω από σπίτια, με τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης πτώσης. Τώρα, σε περίπτωση βλάβης και απώλειας του ελέγχου δεν ξέρω...
Αυτό που με έχει προβληματίσει λίγο, είναι ότι έχει κάτι σαν λιμνούλα. Αν πέσει εκεί το μοντελάκι, πάνε τα ηλεκτρικά...
Ελπίζω όταν ο ίδιος δεις το χώρο, να πεις ότι κάνει για τη δουλειά μας - χόμπι μας, και να ξεκινήσουμε τις πτήσεις... :)
george_karasoulas

Θα ξεκινήσω σε λίγα ώρα -αφού προγραμματίσω το GPS στις συντεταγμένες- να έρθω να δω τον χώρο.

Πάντως, βλέπω το μοντέλο κάπως μεγάλο (1.20 m) για να πετάξει σε κατοικημένη περιοχή.

Και ανεξάρτητα από αυτό, θα σου συνιστούσα την πρώτη -ή καλύτερα τις πρώτες- πτήσεις, να τις κάνεις παρέα με πιο έμπειρους αερομοντελιστές. Αυτοί θα ελέγξουν το αεροπλάνο σου για να δουν εάν είναι σωστά φτιαγμένο, θα σου το απογειώσουν για 1η φορά, θα στο δώσουν στον αέρα, θα σε καθοδηγούν στην πτήση (ίσως και με καλώδιο TRAINER) και θα στο προσγειώσουν με ασφάλεια.

Επομένως θα σε συμβούλευα τις πρώτες φορές να πας σε κάποιο χώρο όπου πετούν και άλλοι αερομοντελιστές, έστω και αν μπεις σε κάποιο κόπο. Αφού μάθεις λίγο, θα δεις και μόνος σου, ποιος πραγματικά χώρος είναι κατάλληλος για εσένα.

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας
makridelacos

george_karasoulas έγραψε: Θα ξεκινήσω σε λίγα ώρα -αφού προγραμματίσω το GPS στις συντεταγμένες- να έρθω να δω τον χώρο.

Πάντως, βλέπω το μοντέλο κάπως μεγάλο (1.20 m) για να πετάξει σε κατοικημένη περιοχή.

Και ανεξάρτητα από αυτό, θα σου συνιστούσα την πρώτη -ή καλύτερα τις πρώτες- πτήσεις, να τις κάνεις παρέα με πιο έμπειρους αερομοντελιστές. Αυτοί θα ελέγξουν το αεροπλάνο σου για να δουν εάν είναι σωστά φτιαγμένο, θα σου το απογειώσουν για 1η φορά, θα στο δώσουν στον αέρα, θα σε καθοδηγούν στην πτήση (ίσως και με καλώδιο TRAINER) και θα στο προσγειώσουν με ασφάλεια.

Επομένως θα σε συμβούλευα τις πρώτες φορές να πας σε κάποιο χώρο όπου πετούν και άλλοι αερομοντελιστές, έστω και αν μπεις σε κάποιο κόπο. Αφού μάθεις λίγο, θα δεις και μόνος σου, ποιος πραγματικά χώρος είναι κατάλληλος για εσένα.

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας

Κάπως έτσι θα γίνει (με την καθοδήγηση έμπειρων μοντελιστών), απλά διάβασα το θέμα και είπα να προτείνω και εγώ κάτι κοντά στο Μενίδι.

:)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πεδία Πτήσεων - Μοντελοδρόμια/flight fields”