Φορτιση μπαταριων

Απάντηση
Skropi

Φορτιση μπαταριων

Δημοσίευση από Skropi »

Μια απλη απορια. Οταν πετατε και φορτιζετε με την μπαταρια του αυτοκινητου,δεν την ξεζουμιζετε? Ποσο αντεχει? Μην μεινουμε και σε κανα βουνο και μας φανε οι λυκοι...
asterixx25

Απάντηση: Φορτιση μπαταριων

Δημοσίευση από asterixx25 »

Εξαρτάται απο τι χωρητικότητα μπαταρία έχει ο καθένας στο αυτοκίνητο του, αν είναι παλιά-καινούρια και τι και πόσες μπαταρίες θέλει να φορτίσει στο μοντελοδρόμιο.

Προσωπικά όταν πάω με φίλους, πάντα υπάρχουν 2 αμάξια σε περίπτωση ανάγκης και αν μείνω τελευταίος τσεκάρω το αμάξι μου πριν φύγει ο προτελευταίος.
Σε περίπτωση που πάω μόνος μου φροντίζω να έχω τις μπαταρίες ήδη φορτισμένες απο το σπίτι. Οταν τελeιώσουν τα μαζεύω και γυρίζω πίσω.
Αντε να φορτίσω 1-2 3s 2200 mah
gxaid

Δημοσίευση από gxaid »

Skropi έγραψε: Μια απλη απορια. Οταν πετατε και φορτιζετε με την μπαταρια του αυτοκινητου,δεν την ξεζουμιζετε? Ποσο αντεχει? Μην μεινουμε και σε κανα βουνο και μας φανε οι λυκοι...

Ισχύει, για το λόγο αυτό ανάβεις τη μηχανή για κανα 10 λεπτό ανά τακτά διαστήματα, κρατάς και κανένα καλώδιο μαζί...
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Με απλα αναμμενη μηχανη φορτιζει η μπαταρια? Δεν το ηξερα,αλλα τοτε ενταξει,υοπαρχει περιθωριο.Αν και το καλυτερο το ειπε ο αστεριξ,απλ ατσεκαρεις πριν φυγουν ολοι!
asterixx25

Έχω την εντύπωση, μπορεί να κάνω και λάθος, οτι στο ρελαντί δεν φορτίζει η μπαταρία. Χρειάζεται κάποιες στροφές παραπάνω η μηχανή.

Αλλη λύση είναι η ύπαρξη μιας μικρής ηλεκτρογεννήτριας που να μπορεί να παρέχει 12V.
Στη χειρότερη περίπτωση, όπως είπε και ο προηγούμενος φίλος, πάντα να υπάρχουν καλώδια ρεύματος. Ολο και κάποιος περαστικός θα περάσει. Ειδικά αν σε δει με τα καλώδια στο χέρι να κάνεις ωτοστόπ, πιστεύω θα σταματήσει.

Στην περίπτωση του βουνού φροντίζεις απο πριν να έχεις το αμάξι σε μια κατηφόρα. Οσο και ναναι με το τσούλημα μπορεί να πάρει μπροστά.
thanasis1

Δημοσίευση από thanasis1 »

Με αναμένη μηχανή και κάποιες στροφές φορτίζει. Αλλά μπορείς να τσεκάρεις ή να φορτίζεις τη μπαταρία σου με αναμένη μηχανή (αν ειναι γρήγορη η φόρτιση).
asterixx25

Αλλά μπορείς να τσεκάρεις ή να φορτίζεις τη μπαταρία σου με αναμένη μηχανή (αν ειναι γρήγορη η φόρτιση)

Εδώ όμως μπαίνει ενας άλλος παράγοντας του κόστους.
Υπολόγισε πόση βενζίνη θα χρειαστεί να κάψεις για να δουλέψει 1/2-1 ώρα η μηχανή μέχρι να φορτίσουν οι μπαταρίες? Τώρα πια που είναι και πανάκριβη...
Για εμένα η λύση αυτή δεν συμφέρει...

Αλλη λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι η ύπαρξη 2η μπαταρίας αυτοκινήτου που να την φορτίζεις απο το σπίτι και να την χρησιμοποιείς στο μοντελοδρόμιο.
george_karasoulas

Δημοσίευση από george_karasoulas »

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα η χωρητικότητα της καινούργιας μπαταρίας είναι συνήθως 55Αh (αμπερώρια).

Μια μπαταρία Li-Po 2200 mAh, έχει χωρητικότητα ασφαλώς

2200mAh = 2.2 Ah

Όταν λοιπόν φορτίσουμε αυτήν την μπαταρία από την μπαταρία του αυτοκινήτου μας, θα αφαιρέσουμε από αυτήν τα 2.2 Αh, αλλά επιπλέον και ένα 25% περίπου που αφορά τον συντελεστή απόδοσης του φορτιστή και αυτόν της φόρτισης της μπαταρίας. Δηλαδή, με απλά λόγια, για να αποδώσει η Li-Po τα 2.2 Ah, θα έχει τραβήξει προηγουμένως, κατά την φόρτιση της

2.2 x 1.10= 2.4 Ah

Το ίδιο και ο φορτιστής: όταν σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή αποδίδει κατά την φόρτιση, στην μπαταρία π.χ. 7W, εκείνη την στιγμή απορροφά από την μπαταρία του αυτοκινήτου

7x1.15= 8W

Τελικά, μια Li-Po π.χ. 2200 mAh, για να φορτιστεί, θα απορροφήσει από την μπαταρία του αυτοκινήτου σου

2.2 x 1.25 = 2.75 Αh

Αν λοιπόν φορτίσεις ένα λογικό αριθμό μπαταριών, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγώ όταν πάω για ηλεκτρικά, φορτίζω επί τόπου 2 μπαταρίες δικές μου και 2-3 ενός φίλου μου που έρχεται με βέσπα, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας
thanasis1

Θυμάμαι οτι ενας ταχυφορτιστής 7,2V φόρτιζε σε 10 λεπτα? Αλλοιώς οχι για μισή - 1 ώρα φόρτιση απο αυτοκίνητο δε συμφέρει με αναμένη μηχανή.
asterixx25

Ωραίοι οι υπολογισμοί αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει στην πράξη είναι, όχι πόσες μπαταρίες μπορούμε να φορτίσουμε, αλλά αν η υπόλοιπη ενέργεια που έχει μείνει στην κύρια μπαταρία είναι ικανή να γυρίσει την μίζα για να επιστρέψουμε πίσω.
Αυτό εξαρτάται απο την "ποιότητα" της μπαταρίας που αναφέρω παραπάνω και που προφανώς οι περισσότεροι δεν έχουν μπαταρία "του κουτιού" στο αμάξι τους.
Skynet

Δημοσίευση από Skynet »

george_karasoulas έγραψε:
Τελικά, μια Li-Po π.χ. 2200 mAh, για να φορτιστεί, θα απορροφήσει από την μπαταρία του αυτοκινήτου σου

2.2 x 1.25 = 2.75 Αh

Αν λοιπόν φορτίσεις ένα λογικό αριθμό μπαταριών, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγώ όταν πάω για ηλεκτρικά, φορτίζω επί τόπου 2 μπαταρίες δικές μου και 2-3 ενός φίλου μου που έρχεται με βέσπα, χωρίς κανένα πρόβλημα.
ς

Συμφωνώ, και εγώ φορτίζω 5-6 μπαταρίες 3s 2200 mAh άνετα με μπαταρία αυτοκινήτου 50 Ah. Για ασφάλεια έχω και ένα βολτόμετρο συνέχεια επάνω και όταν δώ την τάση της μπαταρίας να πέφτει κοντά στα 11.5 volt ανάβω τη μηχανή του αυτοκινήτου για 10 λεπτά περίπου και ή τάση της επανέρχεται πάνω από 12 volt. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα με alternator η μπαταρία φορτίζει και στο ρελαντί (στο δικό μου (σταρλετάκι), η τάση στο ρελαντί του alternator ανεβαίνει στα 13,5 volt, υπό φορτίο φόρτισης της μπαταρίας). Στα παλαιότερα της δεκαετίας του 60 με δυναμό η φόρτιση δεν ξενικούσε αν δεν έπερνε αρκετές στροφές το μοτέρ.
Όμως πρόσεξε και ένα ακόμη παράγοντα: το κρύο του χειμώνα, εκεί πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί μπορεί όλοι οι υπολογισμοί που κάναμε να ανατραπούν. Οπότε καλο είναι να είναι και φίλοι στην αλάνα :-)
thanasis1

Υπάρχουν κάποιες φορητές μπαταρίες (που βοηθούν και στην εκκίνηση του αυτοκινήτου). Τη φορτίζεις με ρεύμα και στη συνέχεια απο αυτές μπορείς να φορτίσεις και τις μπαταρίες (όμως δεν ειναι 50ρες). Οπότε αν έχεις και μια δεύτερη 50άρα μόνο για τη φόρτιση, ξεχνάς τη μπαταρία του αυτοκινήτου. Απλά φορτίζεις απο το βράδυ τη μεγάλη μπαταρία!
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Το εψαξα λιγο στα φορουμ,με αναμενη μηχανη δεν υπαρχει προβληαμ οπως ειπωθηκε,αλλα ειναι η βενζινη ενα θεμα(βεβαια αν με κανα 10λεπτο ρελαντι ειμαστε ενταξει,τοτε δεν ειναι και κανενα κοστος μεγαλο). Σαν εξτρα καποιος να αγορασει μπαταρια αυτοκινητου παντως δεν ειναι καλη ιδεα,χρειαζεται deep cycle μπαταρια(συγγνωμη αλλα δεν ξερω πως ειναι στα ελληνικα_αργης εκφορτισης μηπως?),αρα μπαταρια για πλεουμενα η οπως ειπε και ο Θανασης με jumperακι. Α,Γιωργο,με μια 2200 lipo δεν βαζουμε πισω 2200 mah γιατι δεν την αποφορτιζουμε πληρως,οποτε υπολογισε οτι εχεις λιγο παραπανω περιθωριο(αμα βαλεις και τις απωλειες).
Dimitris08

Δημοσίευση από Dimitris08 »

Αν έχετε υπολογιστη ταξιδιού στα αυτοκίνητα σας μπορείτε εύκολα να δείτε πόση βενζίνη καταναλώνεται. Εγω σε αυτοκινητο 1800 κ.ε. Εχω παρατηρήσει πως καίει 0.8 λίτρα την ωρα.

Επίσης εγω προτιμώ να φορτίζω τις μπαταρίες απο το σπιτι παρα εκείνη την ωρα στο πεδίο πτήσης. Και σαν εναλλακτική εχω μια μπαταρία 12Ah την οποια χρησιμοποιω για τη μίζα και ενίοτε για τη φόρτιση των μπαταριών οποτε η μπαταρία του αυτοκινήτου ειναι η εσχάτη λύση. Μια τέτοια θα βρείτε γυρω στα 35.
orck

Δημοσίευση από orck »

Skropi έγραψε: Σαν εξτρα καποιος να αγορασει μπαταρια αυτοκινητου παντως δεν ειναι καλη ιδεα,χρειαζεται deep cycle μπαταρια(συγγνωμη αλλα δεν ξερω πως ειναι στα ελληνικα_αργης εκφορτισης μηπως?),

Λεγεται βαθιας εκφορτισης. Σημαινει οτι μπορει να δωσει χωρητικοτητα (Ah) πολυ κοντα στην ονομαστικη της.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φορτιστές - Μπαταρίες - Φόρτιση & Αποφόρτιση”