Προβλημα με ηλεκτρισμο

Απάντηση
Skropi

Προβλημα με ηλεκτρισμο

Δημοσίευση από Skropi »

Λοιπον,παρατηρησα τυχαια οτι οταν συνδεω την τ/κ με το καλωδιο του εξομοιωτη στον υπολογιστη,το δεξι μερος της τ/κ (μεταλικο),εχει μια ελαφρια ταση ρευματος! Ακουμπησα τυχαια τα χειλη μου και το καταλαβα. Το εχει παρατηρησει κανεις αυτο? Ειναι φυσιολογικο?Η απλα να μην την ξανασυνδεσω?
thanasis1

Απάντηση: Προβλημα με ηλεκτρισμο

Δημοσίευση από thanasis1 »

Ποιά τηλεκατεύθυνση έχεις?
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Να πω οτι κατι υποπτευθηκα οταν ενιωσα κατι σαν να δονειται η τ/κ...και τελικα ηταν το ρευμα...
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Dx7s(δωρο μου την εκαναν ολε). Παλι καλα δεν την εκαψε(αν αυτο ειναι πιθανον).
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Ακομα και αν δεν εχει συμβει αυτο σε καποιον αλλο, ειναι φυσιολογικο η οχι? Καποιος ηλεκτρονικος ρε παιδια να με σωσει....
thanasis1

Η usb θύρα έχει ρεύμα 5V, φαντάζομαι μπαίνει adaptorάκι εκει, όπως στο DX4 που έχω εγώ με καρφί. Για να πάθεις ηλεκτροπληξία δε νομίζω, το simulator είναι original και τα καλώδια? Αλλοιώς κάτι με τη γείωση μπορεί να είναι.
george_karasoulas

Δημοσίευση από george_karasoulas »

Φίλε "skropi" Καλημέρα

αυτά τα τροφοδοτικά switcing επειδή είναι "floating", δηλαδή το δευτερεύον τους δεν έχει αναφορά ως προς την γη (δεν είναι γειωμένο) και λόγω της υψηλής συχνότητας που χρησιμοποιούν, αναπτύσσουν καμιά φορά (όχι πάντα όμως) στο δευτερεύον τους μια εξ επαγωγής τάση, που δεν είναι μεν επικίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά "γαργαλάει" δυσάρεστα.

Ούτε είναι επικίνδυνο για τις συσκευές που τροφοδοτούν, εν τούτοις αν ακουμπήσεις το δοκιμαστικό κατσαβίδι σε κάποιο από τα καλώδια του δευτερεύοντος θα ανάψει αμυδρά.

Εγώ χρησιμοποιώ ένα βιομηχανικό switching τροφοδοτικό για τους φορτιστές μου, το οποίο βγάζει 12-24 VDC και, όπως λες και εσύ, με "γαργαλούσε" όταν έπιανα το δευτερεύον. Επειδή αυτό μου ήταν δυσάρεστο, γείωσα το "0" του δευτερεύοντος και το φαινόμενο σταμάτησε.

Αυτό συμβαίνει ως επί το πλείστον στα κάπως ισχυρά τροφοδοτικά και όχι τόσο στα μικρά που φορτίζουν μικρές συσκευές, όπως π.χ. κινητά τηλέφωνα, ξυριστικές μηχανές κλπ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν γείωση στη συσκευή τους, αν έχουν εφαρμόσει τεχνολογία διπλής μόνωσης. Αν προσέξεις τον ρευματολήπτη του τροφοδοτικού σου, θα δεις ότι -αν και είναι "σούκο"- δεν έχει σιδεράκι γειώσεως.

Συμπερασματικά, αν σε ενοχλεί αυτό το "γαργάλημα" βάλε γείωση στο "0" του δευτερεύοντος. Δεν υπάρχει όμως κίνδυνος.

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Το καλωδιο δεν ειναι original,ειναι απο τα γνωστα πειρατικα(πριν με κατηγορησει καποιος,ε ναι και βεβαια αγορασα τον εξομειοτη αλλα "εχασα" το adapter).Δεν με γαργαλουσε στο χερι,μονο με τα χειλη μου που ειναι ποιο ευεσθητα το ενοιωθα,και κατι ελαφρες δονησεις(αυτς τις ενοιθα στο χερι μου βεβαια),αλλα αφου δεν υπαρχει θεμα να καψω την τ/κ δεν με νοιαζει και πολυ. Ευχαριστω πολυ για το χρονο σας!
thanasis1

Αρα δεν έχεις ταυτόχρονα και φορτιστή στη τηλεκατεύθυνση όσο "παίζεις"? Το είχες παρατηρήσει και με το original usb? Εμένα είναι η Dx4 οπότε είναι πλαστικό για να δώ αν χανει ρεύμα!
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Φορτιστη δεν εχω ταυτοχρονα.Με το γνησιο ειχα την dx6i,την ειχα κε με το πειρατικο,και δεν ειχα παρατηρησει κατι.Μηπως να αποσυνδεσω την μπαταρια της τ/κ οσο ειναι9 στον υπολογιστη? Θα δουλευει αραγε?
bladeskiller

Δημοσίευση από bladeskiller »

Το μεταλλικό περίβλημα στην άκρη του βύσματος ,είναι συνδεδεμένο με το μεταλλικό σασσί του υπολογιστή. Αν το φις που χρησιμοποιείς δεν έχει γείωση τότε ,αυτό το "μυρμίγκισμα" μπορεί πράγματι να οφείλεται σε ηλεκτρισμό που αναπτύσεται στο μεταλλικό σασσί επαγωγικά. Θα μπορούσε όμως να είναι και κάποια διαρροή της φάσης στο σασσί και τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα όχι μόνο για την τηλεκατεύθυνση αλλά και για σένα τον ίδιο, στην περίπτωση που ταυτόχρονα πιάσεις κάτι που είναι γειωμένο.
Δοκίμασε το εξής τεστ. Πάρε ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι και ακούμπα το στο σασσί του υπολογιστή, κάπου που να είναι γυμνό το μέταλλο (όχι βαμένο). Αν ανάβει σβήσε τον υπολογιστή, βγάλε το φις από την πρίζα και ξαναβάλε το ανάποδα . Ξεκίνα τον υπολογιστή και βάλε πάλι το δοκιμαστικό. Αν τώρα δεν ανάβει ,πιθανότατα πρόκειται για διαρροή της φάσης στο σασσί. Μόλις όμως αλλάζεις πολικότητα στο φις ,η διαρροή γίνεται πλέον από τον ουδέτερο και δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος. Αν δεν πρόκειται για διαρροή από τα τροφοδοτικά καλώδια στο σασσί αλλά είναι απλά θέμα γείωσης ,τότε το δοκιμαστικό θα ανάβει όπως και να έχει οπότε ένα σωστό φις με γείωση θα λύσει το πρόβλημα. Φυσικά χρειάζεται και έλεγχος στην πρίζα γιατί πολλές φορές ,ειδικά σε παλιές εγκαταστάσεις, οι γραμμές που καταλήγουν στις πρίζες δεν έχουν γείωση ή μπορεί να είναι και ασύνδετη.
Αν τώρα ,μόλις αποκαταστήσεις τη γείωση, πέφτει το ρελέ του σπιτιού όταν βάζεις το φις με μια συγκεκριμένη πολικότητα τότε σίγουρα έχεις διαρροή τροφοδοτικών αγωγών στο σασσί. Αυτό δεν οφείλεται απαρραίτητα σε πρόβλημα στο εσωτερικό του τροφοδοτικού του υπολογιστή. Ενα ελαττωματικό φις ή ένα "δαγκωμένο" κορδόνι, μπορεί κάλλιστα να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Φιλικά Κώστας.
Skropi

Δημοσίευση από Skropi »

Κωστα, σε ευχαριστω πολυ,το ελυσα το προβλημα με τη βοηθεια σου.Τελικα ειχα οντως διαρροη,η οποια οφειλοταν στην πριζα; που ειχε η μανα μου το πολυπριζο,ΔΕΝ ηταν σουκο. Εβαλα μπαλαντεζα σε σωστη πριζα και το προβλημα διορθωθηκε! Το κακο ειναι οτι δεν μπορω να ελεγξω αν λειτουργει σωστα η τ/κ ακομα γιατι δεν εχω το αεροπλανο ακομα στα χερια μου,ανοιγει κανονικα και τα κανει ολα,αλα πρεπει να κανω ενα range test για να βεβαιωθω οτι δεν πληγωθηκε κατι μεσα. Ευχαριστω και παλι ολους σας.Απο δω και περα το δοκιμαστικο κατσαβιδι θα το εχω στην κωλοτσεπη.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τηλεκατεύθυνση - Πομπός - Δέκτης - Servo - accessories & Flight Simulators”