Κόστος Μοντελισμού

yankos

Απάντηση: Κόστος Μοντελισμού

Δημοσίευση από yankos »

Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες.
Να προσθέσω επίσης ότι το κόστος του χόμπυ εξαρτάται και από τις μάρκες που επιλέγουμε.
Υπάρχει μεγάλη γκάμα τιμών σε προϊόντα που κάνουν περίπου την ίδια δουλειά.
Pastelidis

Δημοσίευση από Pastelidis »

Παιδες ετσι ειναι αυτα, τα hobby τα πληρωνουμε δυστυχως . . .
Σε ολες τις κατηγοριες ειναι το ιδιο, υπαρχουν οι αλαζονες και αυτοι που δεν ειναι αλαζονες, υπαρχουν τα ακριβα και τα φθηνα προιοντα αλλα και τα υπολοιπα εξοδα (βενζινες, καφεδες κλπ.)

Εγω επειδη ασχολουμαι και με αλλο hobby σας λεω οτι δεν ειναι πολυ ακριβο σαν hobby!
ubhae

Δημοσίευση από ubhae »

Όπως πολύ σωστά ανέφεραν όσοι μίλησαν πριν από εμένα είναι στον άνθρωπο πιστεύω, μέχρι να κατασταλάξω, πήρα και αεροπλανάκι, και ελικόπτερα μέχρι και quad-copter έφτιαξα customιά…

Τα ανταλλακτικά είναι θέμα, έχουν φθίνουσα γραφική παράσταση, στην αρχή θα σου κοστίσουν πιο πολύ κι από το πιο ακριβό μοντέλο σου, αλλά σιγά σιγά μαθαίνεις, μειώνονται οι τούμπες και περνάς μόνο σε κόστος αναλώσιμων.
Πχ στο ελικόπτερο ο κατασκευαστής λέει ότι κάθε 10 ώρες πτήσης πρέπει να αλλάξεις ιμάντα, ή κεντρικό γρανάζι, ή το ένα ή το άλλο ή το παραλλο…

Βέβαια στην αρχή όλα φαίνονται ακριβά, γιατί ας μη γελιόμαστε δεν είναι το κόστος απόκτησης το θέμα, θα χρειαστείς extra μπαταρίες να μη τρέχεις ΣΕΦ για 5 λεπτά μόνο, δε λέει… Έναν εξομοιωτή να κάνεις πρακτική (μέγα βασικό) ένα pitchόμετρο να φτιάξεις τις μοίρες, θα χρειαστείς κι ένα στροφόμετρο να δεις που βρίσκεται το μοτέρ σου, θα πάρεις κι ένα φορτιστή καλό γιατί αυτός που ήρθε στο RTF ελικόπτερο φορτίζει σε 3 ώρες, θα πάρεις κι ένα set κατσαβίδια (από τα καλά) όχι τα κινέζικα να μη χαλάς τις κινέζικες βίδες, θα πάρεις και ένα κόκκινο κι ένα πράσινο threadlock, κι ένα servo tester, κι ένα battery balancer, θα πάρεις κι ένα digital caliper (ψηφιακό μικρόμετρο) και γενικότερα θα πάρεις εργαλεία και θα κάνεις το γραφείο της γυναίκας σου εργοτάξιο κάθε Σαββατοκύριακο γιατί σε βάθος χρόνου σε συμφέρει να μάθεις να τα επισκευάζεις μόνος σου από το να τρέχεις όλη την ώρα στον τεχνικό.

Θα πάρεις και laptop να διαβάζεις τα .pdf και να ενημερώνεσαι από τα site… θα βγάλεις και visa pre-paid για να ψωνίζεις από τον κινέζο… άλλα για κάποιους είναι αυτονόητα για κάποιους πάλι όχι, άλλοι έχουν ήδη ότι χρειάζονται άλλοι όχι.

Πάντως είναι ακριβό hobby και θέλει εισόδημα από πίσω, η δικαιολογία ότι κοστίζει όσο ένα σινεμά ή ένα φαί σε ένα εστιατόριο δεν αρκεί.
Άμα πέσεις είναι ακριβό, άμα δεν πέσεις δεν είναι…
Το θέμα είναι ότι κανείς δεν μένει στα εκπαιδευτικά μοντέλα, κι εγώ έλεγα ότι το lama με καλύπτει και ότι σε 10 μέρες θα ξεπεράσω το καπρίτσιο αλλά, τώρα πετώ 3D.

Έχει να κάνει με τι φρένο βάζει ο καθένας στον εαυτό του. 3D και outdoors κάνεις και με 250αρακι Trex κάνεις και με 700αρι Trex κάνεις και με κινέζικο όμως.

Ενδεικτικά ένα μέτρο σύγκρισης για ελικόπτερο 450αρι θέλω 50-70€/μήνα πια, μεταφορικά, αναλώσιμα, μικροζημιές , το κοστος που πληρωσα για να φτασω ως εδώ είναι άλλη ιστορια

amartolos

Δημοσίευση από amartolos »

Ετσι ειναι 100% συμφωνω μαζι σου.Κι εγω για πλακα ξεκινησα στην αρχη με ενα 3καναλο,και τωρα σταματημο δεν εχει....Πραγματικα αναρωτιεμαι γιατι δεν το ειχα ξεκινησει νωριτερα.
Corsair

Δημοσίευση από Corsair »

Να πώ και εγώ την ιστορία μου+(*)

Ξεκίνησα μικρός, και αγόρασα ένα κίτ το Q.B. 15Hτης Pilot (made in Japan) εκπαιδευτικό, από τον Μακρυγιάννη τότε στο μικρό μαγαζάκι.Λίγο πρίν το 1980, πρέπει να έκανε 15.000 Δραχμές.
Μάζευα χαρτζιλίκι, κάλαντα, χορηγίες, κ.λ.π.

Μαζί με το κίτ αγόρασα και το κινητήρα, τον Τhunder Tiger 20 R/C (made in Taiwan )

Δέν φτάναν τα λεφτά μου να πάρω O.S.max, άν θυμάμαι καλά μου έλειπαν 4.000Δραχμές.

Κόλλες και τα υπόλοιπα δεν τα αγόρασα γιατί δεν είχα άλλα λεφτά.......να πάρω και το λεωφορείο. Τα αγόρασα όλα σιγά-σιγά αργότερα.^hola^

Κοντολογίς, 30.000 Δραχμές για σκάφος και κινητήρα.

Δέν ξέρω πόσο ήταν ο Βασικός μισθός τότε, αλλά το 1990 ήταν 50.000 Δραχμές.

Με λίγα λόγια το χόμπυ μας είναι ακριβό. Φθηνό δεν είναι κανένα χόμπυ.
Ίσως το ψάρεμα.

Μπορεί να έχεις επιλογές, να μήν πάρεις τα πρώτα ονόματα, να πάρεις 3-4-5 και κάτω, να το κάνεις, δεν ξέρω πώς θα το φχαριστιέσαι αλλά θα είσαι στην φθήνια και για σαββάτο όχι για σαββατοκύρικο και για επιδόσεις και απαιτήσεις.

Άμα θές να μπείς στο απαιτητικό κομμάτι, αγώνες, και πρωταθλήματα, ε τότε ξεφεύγεις.

Άμα αντέχει το ποτροφόλι σου έχει να φθάσεις στο θεό......επιλογές πολλές, και πανάκριβες.
Λεφτά και όρεξη νάχεις.

Για μάς τους κοινούς θνητούς τώρα που δεν υπάρχουν και λεφτά, όπως είπε και ένας παραπάνω με τα ηλεκτρικά έπεσε στο πάτωμα, από πλευράς εξόδων.

Ένα ανεμόπτερο, ένα ιστιοπλοικό, κάτι τέτοιο.

Βέβαια το αεροπλάνο, θέλει αεροδρόμιο, μοντελοδρόμιο ρε παιδί μου.
Πού να πετάξεις ανεμόπτερο στην πλατεία;
Ανέβα στο βουνό.....έχει και λεωφορείο;
Και στις αλάνες, παίζουν ποδόσφαιρο, ή μαζεύονται τα μηχανάκια, ή,ή....κλπ.

Άρα πρόσθετε έξοδα συνδρομή στο μοντελοδρόμιο, ασφάλεια ( απαραίτητη ) βενζίνες, καφέδες, διόδια, σουβλάκια κ.λ.π.

Άσε και το έτερο ήμισυ, που θα σου λέει το πέταξες το αεροπλανάκι σου αγόρι μου;
Εμένα δεν θα με βγάλεις βόλτα;
Το κορίτσι σου;

Νάτα τα έξοδα συνολικά.

Κατά την αποψή μου βέβαια.

Ο καθένας τα μετράει διαφορετικά, και όπως ξέρει και μπορεί............

Υπάρχουν και τα ξύλινα ελευθέρας πτήσεις, και οι σαίτες.

Φτιάχνω σιγά-σιγά ένα ελευθέρας ξύλινο να παίζουμε με τον υιό, να τον μπολιάσω.

Το μέλλον θα δείξη..........@P@
palafdim

Δημοσίευση από palafdim »

To 1980 μια ΤΚ είχε 7 βασικούς μισθούς για να την αγοράσεις και το Hobby τότε ήταν απαγορευτικό. Σήμερα δεν είναι. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει από 100 και να συνεχίσει έως όσο η τσέπη του βαστάει. Πάντως το να βλέπω άνεργους στις αλάνες και στα μοντελοδρόμια σήμερα να πετάνε μοντέλα μου φαίνεται λίγο παράξενο ειδικά τώρα και με το τι πρόκειται να γίνει σε αυτή τη χώρα. Κύριοι δυστυχώς θα φτάσουμε πάλι στο 1980 μιας και η ζωή κύκλους κάνει και το simulator θα είναι μια παρηγοριά. Ξέρω πως είναι πολύ απαισιόδοξα αυτά που γράφω αλλά αυτός ο λαός μια ζωή κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και δε βλέπει γύρω του τι γίνεται, έχωντας στο νου του ότι όλα γρήγορα θα περάσουν. Μακάρι να γίνει έτσι αλλά...........
dimis

Δημοσίευση από dimis »

Και εγώ ξεκινησα καπως ετσι:

Βλεπωντας μικρος αλλους να τρεχουν αμαξια στα σχολεία ηθελα και εγω ετσι οταν μεγαλωσα ποια ειπα αφου μπορω θα κανω το παιδικο ονειρο πραξη και ετσι να το πρωτο buggy στο σπιτι παλευοντας να καταλαβω τι κανει και πως δουλευει οταν πια εμαθα την θεση του πηρε ενα 1/5 βενζινη μιας και το νιτρο ηταν ακριβο.Για να μην μακρηγορώ μια μερα η γυναικα μου λεει δεν περνουμε ενα αεροπλανακι?λεω δε χανουμε τιποτα να δοκιμασουμε και αυτο και να σου το calmato σπιτι(ετσι δε ξεκιναμε ολοι οι πρωτάρηδες).Με τα πολλα αργοτερα να παρω και ενα ακροβατικο, να παρω και ενα πολεμικο, να παρω και ενα διπλανο τελικα παρατησα τελειως τα αμαξια και στραφικα στα αεροπλανα.(Αλλη φαση)

Οπως προείπαν και αλλοι το χομπυ μας πιστευω εχει να κανει με το ποσα βαστας και ποσο μπορεις να περιορίσεις τον εαυτο σου αναλογα με το τι διαθετεις.Κακα τα ψεματα δε μπορουμε να τα εχουμε ολα.

Δεν θα ελεγα οτι ειναι ακριβο χομπυ αλλα ουτε και φθηνο.Πχ το κυνήγι πιστευω κοστιζει περισσοτερα βαλε φυσίγγια βενζινες νερα κλπ.Υπαρχουν και πιο ακριβα χομπυ.

Φιλικα Δημητρης
dimis

Δημοσίευση από dimis »

Και εγώ ξεκινησα καπως ετσι:

Βλεπωντας μικρος αλλους να τρεχουν αμαξια στα σχολεία ηθελα και εγω ετσι οταν μεγαλωσα ποια ειπα αφου μπορω θα κανω το παιδικο ονειρο πραξη και ετσι να το πρωτο buggy στο σπιτι παλευοντας να καταλαβω τι κανει και πως δουλευει οταν πια εμαθα την θεση του πηρε ενα 1/5 βενζινη μιας και το νιτρο ηταν ακριβο.Για να μην μακρηγορώ μια μερα η γυναικα μου λεει δεν περνουμε ενα αεροπλανακι?λεω δε χανουμε τιποτα να δοκιμασουμε και αυτο και να σου το calmato σπιτι(ετσι δε ξεκιναμε ολοι οι πρωτάρηδες).Με τα πολλα αργοτερα να παρω και ενα ακροβατικο, να παρω και ενα πολεμικο, να παρω και ενα διπλανο τελικα παρατησα τελειως τα αμαξια και στραφικα στα αεροπλανα.(Αλλη φαση)

Οπως προείπαν και αλλοι το χομπυ μας πιστευω εχει να κανει με το ποσα βαστας και ποσο μπορεις να περιορίσεις τον εαυτο σου αναλογα με το τι διαθετεις.Κακα τα ψεματα δε μπορουμε να τα εχουμε ολα.

Δεν θα ελεγα οτι ειναι ακριβο χομπυ αλλα ουτε και φθηνο.Πχ το κυνήγι πιστευω κοστιζει περισσοτερα βαλε φυσίγγια βενζινες νερα κλπ.Υπαρχουν και πιο ακριβα χομπυ.

Φιλικα Δημητρης
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

:>)η γυναίκα σου????????
Corsair

Δημοσίευση από Corsair »

Αντώνης Κριτζάς έγραψε: :>)η γυναίκα σου????????

.........................................................................................
Σωστός!!!!!!!!!!!!

Το πιό ακριβό '' χόμπυ '' μας είναι οι............γυναίκες μας!!!!!!_P_P>F<
Chris Calmato 40 Trainer

Δημοσίευση από Chris Calmato 40 Trainer »

d.corsair έγραψε: .........................................................................................
Σωστός!!!!!!!!!!!!

Το πιό ακριβό '' χόμπυ '' μας είναι οι............γυναίκες μας!!!!!!_P_P>F<

Πραγματικα ειναι το πιο ακριβο χομπι!!!!
grgasp

Δημοσίευση από grgasp »

Μια μεση τιμη ειναι πυστευω τα 100 ευρω.
w1ndsurfer

Δημοσίευση από w1ndsurfer »

palafdim έγραψε: Ξέρω πως είναι πολύ απαισιόδοξα αυτά που γράφω αλλά αυτός ο λαός μια ζωή κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και δε βλέπει γύρω του τι γίνεται, έχωντας στο νου του ότι όλα γρήγορα θα περάσουν. Μακάρι να γίνει έτσι αλλά...........

Ήδη έχουμε στο Forum 2-3 μέλη που ζουν στο εξωτερικό (Αγγλία, Σερβία, κλπ) και μας γράφουν για τις εμπειρίες τους εκεί.

Λες σε λίγο να γίνουμε forum απόδημων αερομοντελιστών; w
viper1

Δημοσίευση από viper1 »

DeltaMan έγραψε: Και 'γώ πιστεύω πως έχει να κάνει με το πόσο άπληστος είσαι γενικά σάν άνθρωπος... ;)

δες που φτασαμε σαν χωρα....
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελεύθερη συζήτηση - Διαγωνισμοί”