Τηλεκατευθυνση και κινητό τηλέφωνο

Γιώργος Μπέλλος

Απάντηση: Πώς να αποφύγουμε τα σπασίματα

Δημοσίευση από Γιώργος Μπέλλος »

Αντώνης Κριτζάς έγραψε: Ήμουν δίπλα όταν o Μπέλλος έφαγε τάπα με το που κτύπησε το τηλ και είχε ΒΤ
Περισσότερα απο τον ίδιο

Το επιβεβαιώνω,αυτό που γράφει ο Αντώνης.Να αναφέρουμε ότι η Τ/Κ ήταν DX6i DSMX,ο δέκτης Spektrum 6κάναλος και η απόσταση που έχασα το σήμα ήταν 15-20 μέτρα.
Προχθές που λόγω ημέρας,χτύπαγε συνεχώς το τηλέφωνο,πέταξα πάνω από μισή ώρα μιλώντας στο κινητό με ακουστικό με καλώδιο,όμως και η DX7s με AR6210 δεν έπαθε το παραμικρό.
Η αποψη μου είναι τότε που έχασα το σήμα και έπεσε τελικά το αεροπλάνο,οφειλόταν στο ΒΤ και όχι γενικά στο τηλέφωνο.
nasa

Δημοσίευση από nasa »

...πάντως κ' η Futaba επισήμως κρατάει κάποια επιφύλαξη για το όλο θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων σε χώρους πτήσεων αερομοντέλων ...

'...Is there any risk to using cellular phones in close proximity with my radio?
There are two separate parts to this question—frequency transmission interference vs. computer processor interference.
FREQUENCY: While most fields do not recommend the use of cell phones for liability reasons, there should never be a frequency problem between cell phones and radio systems. The FCC makes sure that neither cell phones, nor R/C frequencies are close enough in range to interfere with each other and they enforce this policy actively. We have many fliers in high cell phone use areas, who have never encountered frequency problems related to cell phones, but once again, with the volume of cell phones today, and for safety sake, it is best not to fly during a large amount of cell phone use in the area of the flying field.
PROCESSOR: There have been a few reported cases of modelers seeming to encounter strange programming issues with their computer radios when used in the vicinity of an operating cell phone. We have never seen this nor can we replicate it; however, when it comes to safety we always recommend the modeler err on the side of caution and avoid use of your radio equipment in close proximity with a cellular phone which is turned on.
It is always best to take all possible precautions to avoid a situation that could potentially harm someone. Therefore, we recommend limiting the proximity of powered-on cellular phones to at least 1000 feet from any radio in operation...'

(πηγή: http://www.futaba-rc.com/faq/product-faq.html#q278
)
η ταν, η, τα πετάν...
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

Γιώργος Μπέλλος έγραψε: Το επιβεβαιώνω,αυτό που γράφει ο Αντώνης.Να αναφέρουμε ότι η Τ/Κ ήταν DX6i DSMX,ο δέκτης Spektrum 6κάναλος και η απόσταση που έχασα το σήμα ήταν 15-20 μέτρα.
Προχθές που λόγω ημέρας,χτύπαγε συνεχώς το τηλέφωνο,πέταξα πάνω από μισή ώρα μιλώντας στο κινητό με ακουστικό με καλώδιο,όμως και η DX7s με AR6210 δεν έπαθε το παραμικρό.
Η αποψη μου είναι τότε που έχασα το σήμα και έπεσε τελικά το αεροπλάνο,οφειλόταν στο ΒΤ και όχι γενικά στο τηλέφωνο.

Θα πρότεινα να μή είσαι σίγουρος οτι το πρόβλημα είναι μόνο στο ΒΤ και ότι δεν θα σου συμβεί το κακό και χωρίς αυτό

Το κινητό έχει μεταβλητή εκπομπή ανάλογα με τις ανάγκες Όταν είναι κοντά στη κυψέλη χρησιμοποιεί χαμηλή ισχύ για να κάνει οικονομία στην μπαταρία ενώ αν είναι σε οριακό σημείο τα δίνει όλα Άρα μπορεί σήμερα να μη παρεμβάλει αλλά αύριο στην πτήση στο βουνό να γίνει η ζημιά
Κάποια κινητά μπορεί να έχουν άλλα φίλτρα η κάποια τηλ/ση να είναι ποιο θωρακισμένη από άλλη

Όταν όμως οι ίδιες οι εταιρίες συστήνουν την αποφυγή ταυτόχρονης χρήσης όπως και η Vodafone στο παραπάνω λινκ τότε δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε περεταίρω τεκμηρίωση
DUKE

Δημοσίευση από DUKE »

Αν κάποιος έχει ασχοληθεί με ραδιοσυχνότητα (rf) ξέρει πολύ καλά το πως επηρεάζει η εκπομπή της διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές
Το κινητό εκπέμπει συνεχώς επικοινωνώντας με την εκάστοτε κυψέλη οσο πιο μακρυά είναι η κυψέλη τόσο ανεβάζει την ισχύ του
Το θέμα rf είναι πολύπλοκο και πρέπει για να το αναλύσουμε να γράφουμε με τις ώρες
Το καλύτερο πάντως είναι να μην έχουμε το κινητό μας επάνω μας όταν πετάμε
Τώρα όσο γι αυτό που λέει ο Αντώνης το έχω κάνει και εγώ
Κάποτε είχα ανοίξει 1 kw φορτίο στα μεσαία και εκτός από τα μάτια τις κουζίνας διαμόρφωναν ακόμα και οι πρίζες του σπιτιού μου Χώρια που τα σπίτια που πέρναγε από πάνω το καιραιοσυρμα άναβαν οι λάμπες φθορίου στην κουζίνα τους
Δείτε πως με ένα απλό φορητό μπορεί ν ανάψει μια λάμπα φθορίου χωρίς να είναι στο ρεύμα μόνο με την rf Και σκεφτείτε ότι το φορητό αυτό βγάζει το ανώτερο 5 watt

http://www.youtube.com/watch?v=lKatgq9sjj8
Αντώνης Κριτζάς

Δημοσίευση από Αντώνης Κριτζάς »

Πιτσιρικάς ακόμη αλλά μετά από πολλά παρακάλια βρέθηκα να έχω ένα πομποδέκτη CB
Γλυκό το μικρόφωνο και η πάρλα …………..περνούσε η ώρα και οι δικοί μου φώναζαν ότι δεν θα μπορώ το πρωί να ξυπνήσω
Το έκλεισα φώναζα………. αλλά συνέχιζα να μιλώ ψιθυριστά στο μικρόφωνο
Έλα όμως που η άτιμη ,προδότρα, καταραμένη rf διέγειρε τα πηνία του σβηστού στερεοφωνικού και ακουγόταν ότι έλεγα στο σαλόνι
Μέσα στην βραδινή ησυχία τα ηχεία έβγαζαν σχεδόν διαμορφωμένο ήχο
Την επόμενη ημέρα μου είχαν αφαιρέσει το μικρόφωνο από το μηχάνημα (είχα όμως το προενυσχημένο στο συρτάρι χι!χι!)
Όλα αυτά με μόλις 5 watt και με την κεραία δύο ορόφους παραπάνω
Σχεδόν εκτός θέματος η ιλαρή ιστορία αλλά είναι ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει και πως μπορεί να διεισδύσει στα κυκλώματα η rf
thanasis1

Απάντηση: Τηλεκατευθυνση και κινητό τηλέφωνο

Δημοσίευση από thanasis1 »

Κάποια στιγμή...στο σαλόνι μου, απο τα ηχεία είχα ακούσει ταξί να μιλανε!! Το στερεοφωνικό κλειστό..! Τα χρειάστηκα μέχρι να καταλάνω τί είιναι!
orck

Δημοσίευση από orck »

Δεν το ειχα σκεφτει καθολου μεχρι σημερα. Θεωρω οτι δεν ειναι τοσο σημαντικος ο κινδυνος. Παρολαυτα δεν βλαπτει να προσεχουμε.
Εχω πεταξει πολλες φορες με το κινητο στην τσεπη. Συχνα με καλουν, φυσικα δεν απανταω οταν πεταω, οποτε το κινητο χτυπαει μεχρι αυτος που καλει να καταλαβει οτι δεν προκειται να απαντησω. Δεν ειχα στιγμη απωλεια ελεγχου.
King Kostas

Δημοσίευση από King Kostas »

orck έγραψε:
....Δεν ειχα στιγμη απωλεια ελέγχου.

H T/K της Multiplex, του video
, την άκουσε κανονικά....

Να πω βέβαια ότι έχω κάνει το ίδιο πήραμε με την Futaba T8FG και με τον Rx 617 αλλά και με το Rx FRSKY TFR6 και δεν είχα κανένα πρόβλημα...ούτε καν γκλιτζάρισμα.
orck

Δημοσίευση από orck »

King Kostas έγραψε: H T/K της Multiplex, του video
, την άκουσε κανονικά....

Να πω βέβαια ότι έχω κάνει το ίδιο πήραμε με την Futaba T8FG και με τον Rx 617 αλλά και με το Rx FRSKY TFR6 και δεν είχα κανένα πρόβλημα...ούτε καν γκλιτζάρισμα.

Εαν καταλαβαινω καλα εχει βαλει τον δεκτη μαζι με το κινητο τηλεφωνο διπλα και μεσα σε ενα μεταλικο κουτι; Εαν ναι ειναι εξαιρετικα ακραιο καθως η ακτινοβολια εχει εκθετικη σχεση με την αποσταση. Θα το δοκιμασω εχω futaba με module 2,4 frsky. Να φαω πρωτα τα μπισκοτα απο το κουτι. _P_P
Corsair

Δημοσίευση από Corsair »

vasilisp έγραψε: Σε πρόσφατη πτήση στο Ρέθυμνο Κρήτης μου συνέβη το εξής:
Εκεί που πέταγα χτυπάει το κινητό μου και χάνω τον έλεγχο του αεροπλάνου.
Σημειωτέον ότι :
α. το κινητό το είχα στην μέση μου (Τσαντάκι μπανάνα)
β. είχα handsfree κρεμασμένο στο λαιμό μου
γ. η απόσταση που πέταγα ήταν αρκετά μακριά (είχα οριακή οπτική επαφή)

Ευτυχώς δεν τραυμάτισα καμιά κότα στην πτώση (δείτε video) να τρέχω με ασφάλειες ...:D:D
http://www.youtube.com/watch?v=AkTdy1Db32I&context=C4e22d0fADvjVQa1PpcFMI4AwMRl2By2gvbwfZ3qIciBI-4rU7auc=

Βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον στο θέμα.

Θέλεις να μας δώσεις μερικά στοιχεία;

Όπως τι κινητό ( εταιρία κατασκευής,χρονολογία,μοντέλο ) και ποιά εταιρία κινητής τηλεφωνίας;

Καθώς και τον χώρο που πετούσες και έγινε αυτό;

Ευχαριστώ.
bladeskiller

Δημοσίευση από bladeskiller »

Παιδιά ,αυτήν την κουβέντα την έχουμε ξανακάνει. Το κινητό δεν διακόπτει την ραδιόζευξη πομπού δέκτη με την έννοια παρεμβολών στο δέκτη. Οι συχνότητες είναι τελείως άσχετες εκτός κι αν κάποιος βάλει το κινητό δίπλα στο δέκτη ,σε αποσταση μερικών εκατοστών πάνω στο σκάφος, για να παίρνει η κάμερα χωρίς να το έχει βάλει σε flight mode οπότε ,αν χτυπήσει και εκπέμψει ,έχουμε απευθείας επαγωγική επίδραση στα κυκλώματα του δέκτη ασχέτως συχνοτήτων. Πάρτε διαφορους δέκτες, συνδέστε πάνω τους μερικά σερβό και μια μπαταρία , βάλτε πάνω στο δέκτη το κινητό, καλεστε το για να εκπέμψει με ισχύ και δείτε τι κάνουν τα σερβό και αν ακούνε τον πομπό.
Το ΒΤ τώρα μπορεί να εκπέμπει στην μπάντα 2.4 αλλά έχει τόσο μικρή ισχύ, που πρακτικά δεν επιδρά.
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει όταν έχετε το κινητό στη μπανάνα για παράδειγμα, η οποία είναι στη μέση σας όπου κρατάτε περίπου και την τηλεκατεύθυνση ,είναι ότι επιδρά επαγωγικά στα κυκλώματα του πομπού ασχέτως συχνότητας. Δεν σας έχει τύχει να κελαηδάει ένα ενεργό ηχείο για παράδειγμα αν πλησιάσετε το κινητό σε πολύ μικρή απόσταση? Δεν σας εχει τύχει να δείτε λωρίδες σε παλιές CRT οθόνες υπολογιστών όταν πλησιάσετε το κινητό τη στιγμή που εκπέμπει? Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για επαγωγική επίδραση στα εσωτερικά κυκλώματα. Ε λοιπόν ,το ίδιο παθαίνει και ο πομπός σας. Το ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του κινητού επιδρά στα ψηφιακά κυκλώματα του πομπού ασχέτως (το ξαναλέω) συχνότητας με αποτέλεσμα ,ενώ ο δέκτης εξακολουθεί να λαμβάνει τον πομπό, ο τελευταίος του δίνει αρλούμπες εντολές και το σκάφος κάνει τα δικά του. Η συμπεριφορά θυμίζει την περίπτωση παρεμβολής αλλά ΔΕΝ είναι παρεμβολή με την έννοια της πραγματικής παρεμβολής στη ραδιόζευξη. Φροντίστε λοιπόν το κινητό να βρίσκεται μακρυά από τον πομπό. Οχι ότι συμβαίνει αυτό κάθε φορά που χτυπάει το κινητό αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρουμε ο κάθε κατασκευαστής κατά πόσο έχει προβλέψει τα κατάλληλα φίλτρα στα κυκλώματα του πομπού καθώς και την ηλεκτρομαγνητική θωράκιση των ευαίσθητων υποσυστημάτων, καλό είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα μας γιατί πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση αλλά μια φορά σπάει.

Φιλικά Κώστας.
vasilisp

Δημοσίευση από vasilisp »

d.corsair έγραψε: Βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον στο θέμα.

Θέλεις να μας δώσεις μερικά στοιχεία;

Όπως τι κινητό ( εταιρία κατασκευής,χρονολογία,μοντέλο ) και ποιά εταιρία κινητής τηλεφωνίας;

Καθώς και τον χώρο που πετούσες και έγινε αυτό;

Ευχαριστώ.

Το κινητό ήταν το HTC DESIRE με ΒΤ ITECH
Ο χώρος πτήσης ανοιχτός χωράφια αμπέλια......όπως φαίνεται και στο video
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τηλεκατεύθυνση - Πομπός - Δέκτης - Servo - accessories & Flight Simulators”