Κατασκευή Μοντελιστικού Δισκοπρίονου
Κατασκευή Μοντελιστικού Δισκοπρίονου
Απο καιρό σκεφτόμουν για την αγορά ενός δισκοπρίονου για τα κοψίματα που δεν βγαίνουν σωστά στην πριονοκορδέλα.Η αγορά είναι γεμάτη απο δισκοπρίονα με μεγάλο δίσκο ,για βαριές δουλειές.Τα proxxon είναι μικρά για τα κοψίματα που θέλω να κάνω,ακόμα και το μεγάλο της μοντέλο δεν κόβει σε ύψος πάνω απο 2,5 εκατ. είναι δε και πανάκριβο.Ετσι απoφάσισα να κάνω μια κατασκευή με ενα δίσκο διαμέτρου 100χιλ. που θα μου δίνει καθαρό κόψιμο στα 40 χιλ.Σχεδίασα τις βασικές γραμμές ,για του πως θα είναι και ξεκίνησα την κατασκευή.
Ο δίσκος στηρίζεται σε έναν άξονα 10 χιλ. απο ατσάλι CK 60 ο οποίος γυρνά πιασμένος σε δύο ρουλεμάν τα οποία είναι ομοαξονικά τοποθετημένα σε έναν μεγαλύτερο άξονα 30 χιλ..Θα δείξω μερικές φωτογραφίες για τα πρώτα στάδια της κατασκευής και θα συνεχίσω με την πορεία της, μέχρι να φτάσω στο τελικό αποτέλεσμα.
Ο δίσκος στηρίζεται σε έναν άξονα 10 χιλ. απο ατσάλι CK 60 ο οποίος γυρνά πιασμένος σε δύο ρουλεμάν τα οποία είναι ομοαξονικά τοποθετημένα σε έναν μεγαλύτερο άξονα 30 χιλ..Θα δείξω μερικές φωτογραφίες για τα πρώτα στάδια της κατασκευής και θα συνεχίσω με την πορεία της, μέχρι να φτάσω στο τελικό αποτέλεσμα.
- Συνημμένα
-
- IMG_2440.jpg (89.87 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2444.jpg (93.42 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2436.jpg (96.5 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2445.jpg (88.45 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2443.jpg (96.8 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
Απάντηση: Κατασκευή Μοντελιστικού Δισκοπρίονου
Μάστορα, ησυχία δεν έχεις... _P_P
Καλή συνέχεια!
Καλή συνέχεια!
Αγγελε για μοτερ, το καλλύτερο που μπορεις να βαλεις ειναι απο πληντήριο. Ο Πότης εχει βάλει και μια πλάκα που ρυθμίζεται σε ύψος ώστε να κόβεις διάφορα πάχη ξυλων
ενδιαφερων. νομιζω ο αξονας πρεπει να εχει καποιο θρος πατουρα δηλαδη για να μην μπορει να μετακινηθει κατα μηκος αριστερα δεξια.
δηλαδη δεν πρεπει να το κρατα σταθερο μονο το μοτερ και τα ρουλεμαν ακομα και αν τα περασες εν θερμω στον αξονα για να σφιξουν
δηλαδη δεν πρεπει να το κρατα σταθερο μονο το μοτερ και τα ρουλεμαν ακομα και αν τα περασες εν θερμω στον αξονα για να σφιξουν
Γιάννη πρός το παρόν οι δοκιμές έχουν γίνει με δράπανο 500 watt και φυσάει,δεν κολώνει με τίποτα. Θέλω όμως ένα μοτέρ, να μπαίνει μέσα στην κατασκευή και το ψάχνω. Η πλάκα θα μπεί στήν συνέχεια της κατασκευής.
Χρήστο ,αν προσέξεις τον άξονα από την μερια την αριστερη ,έχω κάνει μια αυλακιά στο τελείωμα του ρουλεμάν, όπου εκεί προσαρμόζει μιά ασφάλεια DIN 471 η e-clip .Από την άλλη μερια ο άξονας κολάει στήν πατούρα . Οπότε δεν υπάρχει καμμία μετακίνηση.
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας !!
Χρήστο ,αν προσέξεις τον άξονα από την μερια την αριστερη ,έχω κάνει μια αυλακιά στο τελείωμα του ρουλεμάν, όπου εκεί προσαρμόζει μιά ασφάλεια DIN 471 η e-clip .Από την άλλη μερια ο άξονας κολάει στήν πατούρα . Οπότε δεν υπάρχει καμμία μετακίνηση.
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας !!
-
Καλημέρα κυριε Άγγελε καλή επιτυχία!
-
Καλή επιτυχία!! έχω ξεκινήσει κ εγώ το ίδιο project αλλά έμεινα στη μέση. Για μοτέρ έχω ένα απο παλία αντλία νερού δεν έχω ταχύμετρο να μετρήσω στροφές. Με το μάτι φαίνεται ικανοποιητικό και ισως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ντίμερ για αυξομείωση στροφών
Ροδόλφε και Αλέξανδρε ,ευχαριστώ!
Αλέξανδρε ,καλή η ιδέα σου. Έχω μια παλιά αντλία στην αποθήκη ,θα την δοκιμάσω να δώ τι έργο θα μπορέσω να πάρω από αυτήν. Μπορώ να κάνω και ένα έλεγχο στροφών και θα σου πώ.
Αλέξανδρε ,καλή η ιδέα σου. Έχω μια παλιά αντλία στην αποθήκη ,θα την δοκιμάσω να δώ τι έργο θα μπορέσω να πάρω από αυτήν. Μπορώ να κάνω και ένα έλεγχο στροφών και θα σου πώ.
-
Πρέπει να έχουν και καλή ροπή αυτές
-
δείτε κ αυτή τη φωτογραφία
- Συνημμένα
-
- dremel_table_saw_002_copy.jpg (74.33 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
Κατασκευή της βάσης ,απο κόντρα πλακέ συμήδας 18 χιλ. Αύριο θα κόψω το καπάκι απο αλουμίνιο 6 χιλ. , θα ανοίξω τα λούκια για το πριόνι και το μοιρογνωμόνιο. Βάζω μερικές φωτογραφίες.
- Συνημμένα
-
- IMG_2451.jpg (96.77 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2450.jpg (88.74 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2449.jpg (96.47 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2448.jpg (98.44 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ , ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΑ ΓΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ
Γώνιασμα Πλάκας και άνοιγμα των κάθετων αυλακιών για το δίσκο και το σύστημα προστασίας.
- Συνημμένα
-
- IMG_2456 sml.jpg (95.43 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2452.jpg (94.43 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2453.jpg (95.7 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2455.jpg (92.36 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2457.jpg (95.03 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
Τέλειωσα την πλάκα και την τοποθέτησα,έβαλα το μοιρογνωμόνιο για το κόψιμο γωνιών και μένει τώρα να βάλω την κινητή ευθεία για το ευθύ κόψιμο,το σύστημα προστασίας για ατυχήματα στα χέρια και τελειώνω την κατασκευή. Θα γίνει μια βαφή για προστασία. Αφού ετοιμασθούν όλα θα τραβήξω ένα video με διάφορα κοψίματα.
- Συνημμένα
-
- IMG_2458.jpg (94.26 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2459.jpg (92.21 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2461.jpg (91.27 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
-
- IMG_2460.jpg (96.04 KiB) Προβλήθηκε 490 φορές
Πολυ ωραια κατασκευη. Το καλοκαιρι προσπαθησα να κατασκευασω κατι παρομοιο χρησιμοποιοντας σαν μοτερ το Dremel 300 που εχω ηδη. Ηθελα να κοψω σανιδακια απο πηχακι πευκου. Ηταν σχεδον αποτυχια. Βεβαια καμια σχεση με την δικια σου κατασκευη καθως δεν εχω παρα μονο τα βασικα εργαλεια.
Αναρωτιεμαι εαν υπαρχει δισκος κοπης για δισκοπριονο χειρος (δηλαδη τουλαχιστον 160χιλ) χωρις τα δοντια που εχουν οι κλασικοι δισκοι.
Αναρωτιεμαι εαν υπαρχει δισκος κοπης για δισκοπριονο χειρος (δηλαδη τουλαχιστον 160χιλ) χωρις τα δοντια που εχουν οι κλασικοι δισκοι.