GPF-140 _ Ελληνική Πτέρυγα

Απάντηση
DeltaMan

GPF-140 _ Ελληνική Πτέρυγα

Δημοσίευση από DeltaMan »

Καλησπέρα σε όλους και σε όλες σας.

Είναι τιμή μου, για ακόμη μία φορά, να παρουσιάσω μία νέα ιπτάμενη πτέρυγα (tailless flying wing) με λίγο πιό... ιδιαίτερο σχήμα. Ο λόγος για την GPF-140, όνομα που προέρχεται απο τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Glue, Paint, Fly ενώ το νούμερο αναφέρεται στο εκπέτασμά της, δηλαδή 140 εκατοστά. Την ονομάσαμε έτσι με ένα φίλο γιατί "έρχεται" σχεδόν έτοιμη για πτήση, απλά κολλάτε, βάφετε το νέο υλικό επικάλυψης και... πετάτε!
Όπως θα δείτε και απο τις φωτό, αποτελείται απο πέντε τμήματα, το κεντρικό, τα δύο πλαινά και τα δύο ακροπτερύγια (winglets). Το κεντρικό τμήμα φτιάχθηκε έτσι "μπαμπάτσικο" για να έχει χώρους για κάποιον που θέλει να βάλει fpv ή έξτρα μπαταρίες ή άλλο εξοπλισμό όπως αυτόματος πιλότος κλπ... Εσωτερικά υπάρχει "δρόμος" για τις καλωδιώσεις, ενώ στην απλή μορφή της πετάει χωρίς κυρίως δοκάρι (sparless) λόγω της ενισχυμένης επικάλυψης.
Έχω υιοθετήσει μιά νέα μορφή πηδαλίων. Είναι τριγωνικά και προσδίδουν στο χείλος εκφυγής ένα "γλυκό" washout προς την άκρη της πτέρυγας. Σε συνδυασμό με 40% aileron exponential, 30% elevator exponential και 50% differential, η 1η δική μου πετάει και στρίβει φανταστικά. Ειδικά στη στροφή της, μου αρέσει πολύ. Η αλήθεια είναι πως είμαι επηρεασμένος απο ένα project με όνομα Prandtl του καθηγητή Al Bowers ερευνητικών εργαστηρίων της Nasa. Είπα να κάνω τη δοκιμή και πετυχαίνει.
Το υλικό του πυρήνα είναι ενισχυμένο μαύρο EPS foam που βρίσκω στην τοπική αγορά και το πουλάνε σάν "ενίσχυσης με γραφίτη". Κόβεται στη cnc μηχανή μου λίγο πιό δύσκολα απο ότι το απλό, άσπρο φελιζόλ. Το υλικό επικάλυψης θα μου επιτρέψετε να μήν το μαρτυρήσω ακόμη γιατί θέλω να σταθεροποιήσω τον προμηθευτή και να σιγουρέψω τις πηγές μου. Είναι πάντως σε ρολό, μονοκόμματο κομμάτι σιδερώνεται πάνω σε κάθε πάνελ και είναι πολύ σκληρό στην τελική του μορφή, πιό σκληρό απο ότι ένα στρώμα ταινίας. Είναι μάτ επιφάνειας και βάφεται πανεύκολα με απλά σπρέυ του εμπορίου. Μασκάρετε και βάφετε με δικά σας σχέδια και χρώματα!

Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη GPF-140, μπορεί να με βρεί με 3 διαφορετικούς τρόπους... :
> Κινητό τηλέφωνο: 6983529262
> e-mail: greekwings@gmail.com
> Προσωπικό μήνυμα σε αυτό το φόρουμ

Απόστολος
Συνημμένα
GPF-140_010.jpg
GPF-140_010.jpg (420.95 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
DeltaMan

Απάντηση: GPF-140 _ Ελληνική Πτέρυγα

Το βάψιμο που βλέπετε στο εσωτερικό κάθε winglet, είναι τελείως πρόχειρο με απόφαση "της στιγμής" που λέμε λίγο πρίν φύγουμε για την πλαγιά στην παρθενική (σημερινή) πτήση. Σκέφτηκα... πωωω... όλη μαύρη είναι, κάπως πρέπει να τη βλέπω... και... φσσσστ... νάτες οι κοκκινωπές λωρίδες :)

Διακρίνονται οι θέσεις των servos, οι δύο κεραιούλες του δέκτη των 2,4 GHz σε 90 μοίρες μεταξύ των, το καπάκι πάνω απ'το χώρο των ηλεκτρονικών για το οποίο είμαι ακόμη στο ψάξιμο για κάποιου τύπου όμορφο σκληρό πλαστικό.
Συνημμένα
13.JPG
13.JPG (501.93 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
12.JPG
12.JPG (335.32 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
DeltaMan

Σε παρακάτω φωτό, βλέπετε τη σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση που είχα βγάλει, όπου τα πηδάλια ήταν κομμένα με συμβατικό τρόπο. Προτιμώ την τωρινή έκδοση... :)
Φαίνονται και τα τυχαία βαψίματα πάνω στο μάτ υλικό επικάλυψης.
Σήμερα στην πλαγιά, ο καιρός ήταν πολύ απαλός, χωρίς καθόλου σχεδόν άνεμο. Πετάγαμε κυρίως με θερμικά αλλά κρατιόταν αξιοπρεπέστατα, τόσο που με γοήτευσε, ειδικά όταν σχεδόν την έχανα απ'το ύψος! Είναι βέβαια ελαφριά, στα 592 γραμμάρια, χωρίς άλλα υλικά πάνω της εκτός του έρματος στη μύτη, εσωτερικά του electronics bay...
Ίσως δέν φαίνεται καθαρά στον θηριώδη (σε μέγεθος) πομπό μου, αλλά σε μία απο αυτές τις πτήσεις που έκανε, έγραψε 26 λεπτά σε καιρό, επαναλαμβάνω, που δέ θα τόλμαγες να πετάξεις "straight glider" πτέρυγα! >F<

Σύντομα ελπίζω να ανεβάσουμε και το βιντεάκι απο τις πρώτες απογειώσεις για να δείτε και να απολαύσετε τις επιδόσεις της... :)
Συνημμένα
16.JPG
16.JPG (458.15 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
14b.JPG
14b.JPG (517.63 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
Άβαταρ μέλους
sukhoi.su29

Δημοσίευση από sukhoi.su29 »

Συγχαρητήρια Αποστόλη .
Παρακινούμενος από τις δημιουργίες του φίλου μας "ερμή" Felix με τον μικρό θαυματουργό του 3d_printer , o οποίος μας έχει φτιάξει πάμπολλα χρειαζούμενα για τα μοντέλα μας (καπάκια, θήκες, cowl , servo tray κ.λ.π ) , καί με πλαστικό αρκετά σκληρό καί ανθεκτικό , νομίζω πώς θα ήταν μια πολύ χρήσιμη λύση , εάν και εφόσον είναι διαθέσιμος , για να φτιάξεις το καπάκι όπως το θέλεις , με την απαραίτητη καμπυλότητα αλλά καί ανθεκτικότητα .
Καί πάλι πολλά μπράβο , εύχομαι να έχει την ανταπόκριση που της αξίζει.
DeltaMan

Καλημέρα φίλε Sukhoi.

Σε ευχαριστώ πολύ. Η ιδέα σου για 3d printed καπάκια δέν είναι καθόλου άσχημη! Χμμμ...
DeltaMan

Hi guys!

Τ'ορκίζομαι παιδιά... δέκα λεπτά μου πήρε για να μασκάρω και να βάψω με δυό σπρέυ (κίτρινο & κόκκινο) αυτές τις τέσσερις γραμμούλες... !!
Συνημμένα
21.JPG
21.JPG (137.74 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
19.JPG
19.JPG (158.71 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
DeltaMan

Καλησπέρα... :)

Η τιμή της πτέρυγας θα είναι 50 ευρώ! Για τις πρώτες 4 θα κάνω δωρεά τα μεταφορικά έξοδα για οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας κι αν είστε!

Απολαύστε και ένα πρώτο βιντεάκι της. Παρατηρήστε πως το δυναμικό της πλαγιάς (ωφέλιμος αέρας) είναι μηδαμινό... :
https://www.youtube.com/watch?v=ejXxxdB1AqQ

Στο τέλος έχει και προσγείωση, αξίζει να τη δείτε, δείχνει πόσο το φχαριστήθηκα απ'την ιαχή μου... +(*)
Άβαταρ μέλους
Dell Gatto Grande

Δημοσίευση από Dell Gatto Grande »

Πρόσφατα είδα την συγκεκριμένη πτέρυγα απο κοντά .
Το σχόλιο που θα κάνω ειναι οτι οι φωτογραφίες αδικούν την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος που απ οτι φαίνεται δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο αντίστοιχα προσόντα παραγωγής. Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα .
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το precision της κοπής και ο Αποστόλης μου εξήγησε οτι έχει CNC για την δουλειά αυτη ...τα υπόλοιπα τα λέει το video..

.
DeltaMan

Καλησπέρα Μεγάλε Γάτε!

Σε ευχαριστώ πολύ. Φυσικά, αν δέν ξέρουν οι φίλοι αναγνώστες πως έχω cnc foam cutting δικό μου λάθος, έπρεπε να το αναφέρω αρχικά. Θεώρησα απλά πως επειδή έχω χρόνια "στο κουρμπέτι" θα ήταν αυτονόητο!
Εντάξει, δέν έχω και κανά σούπερ επαγγελματικό εργαλείο, αλλά το'χω μάθει και το δουλεύω καλά πιά... +(*)
DeltaMan

Hello All.

Video #2... θυμάμαι που είπα στον φιλαράκο μου τον Γιώργο... "αν βρώ lift Ζόρζ, έφυγα, δέν ξαναγυρνάω". Δυστυχώς όμως, σε αυτή την πτήση, αναγκάστηκα να προσγειώσω την GPF εκτός "τεραίν". Πάνω στο πουρναράκι έκατσε, no worries... Wink
Όσο πέρναγε όμως η ώρα προς το μεσημέρι, η πλαγιά δούλευε καλύτερα και τότε γίνανε εκείνα τα 25λεπτα που βλέπετε στις φωτό...

Παρατηρήστε πως δέν έχω κάποια μίξη "Launch" για να κατεβαίνουν λίγο τα elevons στην εκτόξευση και έτσι λοιπόν όπως είναι τριμαρισμένη up για να πετά θερμικά, με την ταχύτητα απ'το χέρι μου, παίρνει απότομη άνοδο...

https://www.youtube.com/watch?v=0Cd3VTEPZdg&t=4s

Good evening to ya' all ^%^
DeltaMan

Καλησπέρα σε όλους.

Λίγες φωτό απο τις σημερινές slope πτήσεις...

Νομίζω πως το σημερινό βιντεάκι που θα ανεβάσω μεσοβδόμαδα, θα σας εντυπωσιάσει... ^%^
Συνημμένα
30.JPG
30.JPG (100.94 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
29.JPG
29.JPG (97.89 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
26.JPG
26.JPG (224.46 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
24.JPG
24.JPG (334.15 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
020.JPG
020.JPG (369.08 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
DeltaMan

Καλησπέρα σας.

Αυτή τη φορά θα την απολαύσετε σε καλύτερο δυναμικό, όπου βγάζει λίγο τα δόντια της...
Στο 0:55 πάει κατευθείαν πάνω στον κάμεραμαν, ο οποίος κάνει μιά φοβερή λήψη της πτήσης γύρω του!
Στο 1:38 ακούγεται που "ξύνει" το χορταράκι... !! Γιούχουουουουου... :D

https://www.youtube.com/watch?v=LHLYYRTKttA
DeltaMan

Καλησπέρα σε όλους...

Tip: Ξέρετε φαντάζομαι αυτές τις διάφανες ζελατίνες που χρησιμοποιούμε για να "ντύνουμε" σελίδες χαρτιού Α3 και Α4 έ? Τις περνάς μαζί με το χαρτάκι μέσα απο τη μηχανή πλαστικοποίησης, ζεσταίνονται και κολλάνε φανταστικά...
Αααα... για δοκιμάστε να πάρετε μιά σελίδα Α3, να την "ανοίξετε" και να τη σιδερώσετε σάν monokote πάνω σε φελιζόλ, φυσικά με την κολλητική πλευρά απο κάτω, να πατάει στο foam...

Ευχαριστώ πολύ τον φίλο Γιώργο Κ. που μου άνοιξε τα μάτια σε αυτή τη μέθοδο._

Καλές Γιορτές σε όλους και σε όλες +(*)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανεμόπτερα/RC Gliders, Sailplanes and Slope Soaring”