" ...που αναπτύχθηκαν από ελληνικά πανεπιστήμια , βρίσκονται στις Η.Π.Α. και περιμένουν την εκτόξευσή τους από τη NASA στα τέλη Μαρτίου.
Ο πρώτος , με την ονομασία DUTHSat κατασκευάστηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και απέκτησε το δικό του «εισιτήριο πτήσης», με ιδιωτικά κεφάλαια, από εταιρεία στήν Δράμα.
Στο πλαίσιο του ίδιου ερευνητικού προγράμματος , αναπτύχθηκε και ο (δεύτερος) UPSat από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Libre Space Foundation.
...η διαστημική αποστολή με την ονομασία QB50, κάλεσε πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο , με στόχο να μελετήσει «τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στην ατμόσφαιρα της Γης και το Διάστημα, τον χώρο που αποκαλείται Transition Region και έχει πολύ ενδιαφέρον.....ψάχνουμε να βρούμε πώς αλλάζει αυτή η περιοχή του Διαστήματος κατά τη διάρκεια ηλιακών διαταραχών και εκρήξεων ....»
Οι δορυφόροι βρίσκονται πλέον στο διαστημικό σκάφος Cygnus που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί στα τέλη Μαρτίου για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημ.Σταθμού.Η εκτόξευση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη NASA αλλά και από το duthsat.gr."
πηγές : http://www.ert.gr
- http://www.in.gr
- https://upsat.gr/
- http://www.ert.gr/o-ellinikos-mikrodoryforos-upsat-fevgi-gia-diastima/
- http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500136352
- https://www.kennedyspacecenter.com/
https://www.youtube.com/watch?v=N1PxPfaeuuY
https://www.youtube.com/watch?v=o-WvhgN7rYQ
https://www.youtube.com/watch?v=KcLfQ56kEpQ