(Περιμένοντας τον ... ) Aerospire multigov
(Περιμένοντας τον ... ) Aerospire multigov
Πηγαίνοντας "κόντρα" στον anti-govern-ισμό του Απόστολου, αποφάσισα να αγοράσω ένα governor.
Για να είμαι ειλικρινής ένα στροφόμετρο ήθελα αλλά ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο γρήγορα κατάλαβα ότι με τα ίδια περίπου χρήματα αγόραζα και ένα governor.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ξεκίνησα με τελείως λάθος κίνητρο: Αντί να αγοράσω στροφόμετρο για να ρυθμίσω καμπύλες γκαζιού και pitch, αγοράζω governor για να επιβάλλω εγώ τις σ.α.λ. του στροφείου (ελπίζοντας να είναι ευκολότερη η ρύθμιση του ελικόπτερου...
Μετά από τη σχετική έρευνα σε helifreak, runryder κλπ αποφάσισα να πάρω αυτό:
Aerospire Multigov
αντί 110 usd (ή 85 ευρώ με τα ταχυδρομικά). Επιβεβαίωσα έτσι και την επιμονή μου για κίνηση ανάποδα στο ρεύμα (π.χ. αγοράζω Sceadu όταν όλοι γύρω μου πετάνε Raptor ...) ???
Δεν το έχω παραλάβει ακόμα αλλά μόλις το κάνω θα γράψω αρθράκι για τις εντυπώσεις και τη ρύθμισή του, ίσως και κάποιο mini-review (και φωτογραφίες βεβαίως βεβαίως...).
Βαγγέλης (εν αναμονή ...)
Για να είμαι ειλικρινής ένα στροφόμετρο ήθελα αλλά ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο γρήγορα κατάλαβα ότι με τα ίδια περίπου χρήματα αγόραζα και ένα governor.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ξεκίνησα με τελείως λάθος κίνητρο: Αντί να αγοράσω στροφόμετρο για να ρυθμίσω καμπύλες γκαζιού και pitch, αγοράζω governor για να επιβάλλω εγώ τις σ.α.λ. του στροφείου (ελπίζοντας να είναι ευκολότερη η ρύθμιση του ελικόπτερου...
Μετά από τη σχετική έρευνα σε helifreak, runryder κλπ αποφάσισα να πάρω αυτό:
Aerospire Multigov
αντί 110 usd (ή 85 ευρώ με τα ταχυδρομικά). Επιβεβαίωσα έτσι και την επιμονή μου για κίνηση ανάποδα στο ρεύμα (π.χ. αγοράζω Sceadu όταν όλοι γύρω μου πετάνε Raptor ...) ???
Δεν το έχω παραλάβει ακόμα αλλά μόλις το κάνω θα γράψω αρθράκι για τις εντυπώσεις και τη ρύθμισή του, ίσως και κάποιο mini-review (και φωτογραφίες βεβαίως βεβαίως...).
Βαγγέλης (εν αναμονή ...)
Απ: Aerospire multigov
- Το πολυπόθητο πακέτο έφτασε επιτέλους κατά τις 10 Απριλίου. Μέσα σε ένα δωρικού (με την έννοια του απολύτως απαραίτητου) τύπου σακουλάκι με zip-lock περιέχονται τα παρακάτω:
* Multigov RC heli governor
* LCD configuration module
* 2 servo extensions
* 3 στηρίγματα για το Hall Sensor (για .30 / .50 / .90 μέγεθος μηχανής)
* 2 μαγνητάκια
* 1 κομμάτι θερμοσυστελλόμενο σωληνάκι
* 1 cable tie
* 1 Jumperάκι
* 1 εξασέλιδο (μεγέθους Α4) manual
- Συνημμένα
-
- DSC_6456-640.jpg (64.57 KiB) Προβλήθηκε 187 φορές
-
- DSC_6455-640.jpg (98.4 KiB) Προβλήθηκε 187 φορές
Αφού άδειασα περιεχόμενα, άνοιξα το αντιστατικό σακουλάκι με το governor και άρχισα να σκέφτομαι ποια είναι η καταλληλότερη θέση τοποθέτησης.
Η πρώτη σκέψη για τοποθέτηση στην κεφαλή του ρότορα :P καθώς και η δεύτερη στο paddle :00//απορρίφθηκαν άμεσα - αλλά δείτε τις φωτογραφίες για να καταλάβετε το λιλιπούτειο μέγεθος του multigov.
Η πρώτη σκέψη για τοποθέτηση στην κεφαλή του ρότορα :P καθώς και η δεύτερη στο paddle :00//απορρίφθηκαν άμεσα - αλλά δείτε τις φωτογραφίες για να καταλάβετε το λιλιπούτειο μέγεθος του multigov.
- Συνημμένα
-
- DSC_6465-640.jpg (61.4 KiB) Προβλήθηκε 187 φορές
-
- DSC_6464-640.jpg (68.92 KiB) Προβλήθηκε 187 φορές
Τελικά αποφασίστηκε η τοποθέτηση μπροστά και κάτω από το δέκτη AR7000 μιας και δεν υπάρχουν πουθενά αναφορές για επηρεασμό της λειτουργίας της μιας μονάδας από την άλλη. Καθάρισα λοιπόν με οινόπνευμα την επιφάνεια του Sceadu και κόλλησα το multigov χρησιμοποιώντας την ταινία διπλής όψης που ήταν ήδη κολλημένη πάνω του. Όπως βλέπετε, ο multigov δεν είναι κλεισμένος σε κάποιο κουτάκι (όπως ο Futaba π.χ.) αλλά η πλακέτα (PCB) είναι τυλιγμένη σε θερμοσυστελλόμενο υλικό (προφανώς για συγκράτηση του κόστους).
Η δε μονάδα LCD δεν έχει ούτε αυτό το θερμοσυστελλόμενο προστατευτικό. (Υπάρχει βέβαια και η θετική πλευρά - μείωση κόστους, βάρους και όγκου)
Η δε μονάδα LCD δεν έχει ούτε αυτό το θερμοσυστελλόμενο προστατευτικό. (Υπάρχει βέβαια και η θετική πλευρά - μείωση κόστους, βάρους και όγκου)
- Συνημμένα
-
- DSC_6561-640.jpg (58.18 KiB) Προβλήθηκε 187 φορές
-
- DSC_6469-640.jpg (63.75 KiB) Προβλήθηκε 187 φορές
Απ: (Περιμένοντας τον ... ) Aerospire multigov
Με gov σε τέτοια άθλια κατάσταση μήπως δεν πας απλά κόντρα στο ρεύμα αλλά παίζεις πλέον και επικίνδυνα; :-\
Το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση του αισθητήρα Hall και του μαγνήτη στην περιστρεφόμενη φάνα. Αρχικά φαινόταν εύκολη υπόθεση (και είναι) αλλά προϋπέθετε την αφαίρεση του κινητήρα. Στην περίπτωσή μου σήμαινε και αφαίρεση του MP5 muffler. Ζορίστηκα λίγο, αλλά ας είναι καλά και ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος blackbird που βρέθηκε on-line εκείνη τη στιγμή και με συμβούλεψε.
Ακολουθώντας προσεχτικά τις οδηγίες κατάφερα εύκολα να έχω σήμα 100% από το μαγνητάκι στο αισθητήρα Hall.
Το μαγνητάκι στερεώθηκε με κυανοακρυλική και εποξική 5 λεπτών στην τρύπα που υπήρχε γι αυτό το λόγο στη φάνα, αφού προηγουμένως εντοπίστηκε η σωστή πλευρά του (σωστός μαγνητικός πόλος).
Στη συνέχεια όλο το σύστημα κινητήρας/αισθητήρας/μαγνητάκι επανατοποθετήθηκε στη θέση του, και μαζί του και η εξάτμιση.
Επόμενο βήμα οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις...
Ακολουθώντας προσεχτικά τις οδηγίες κατάφερα εύκολα να έχω σήμα 100% από το μαγνητάκι στο αισθητήρα Hall.
Το μαγνητάκι στερεώθηκε με κυανοακρυλική και εποξική 5 λεπτών στην τρύπα που υπήρχε γι αυτό το λόγο στη φάνα, αφού προηγουμένως εντοπίστηκε η σωστή πλευρά του (σωστός μαγνητικός πόλος).
Στη συνέχεια όλο το σύστημα κινητήρας/αισθητήρας/μαγνητάκι επανατοποθετήθηκε στη θέση του, και μαζί του και η εξάτμιση.
Επόμενο βήμα οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις...
- Συνημμένα
-
- DSC_6563-640.jpg (69.59 KiB) Προβλήθηκε 187 φορές
-
- DSC_6468-640.jpg (54.23 KiB) Προβλήθηκε 187 φορές
-
- DSC_6466-640.jpg (76.69 KiB) Προβλήθηκε 187 φορές
έγραψε:
Με gov σε τέτοια άθλια κατάσταση μήπως δεν πας απλά κόντρα στο ρεύμα αλλά παίζεις πλέον και επικίνδυνα; :-\
Γιατί το λες αυτό Κοσμά?
Δεν θα την έλεγα με τίποτα "άθλια" την κατάσταση...
Βέβαια μην ξεχνάμε ότι είμαι νέοπας ...
(Να ξεκαθαρίσω ότι η μονάδα LCD συνδέεται μόνο κατά τη διάρκεια του σεταρίσματος και αφαιρείται πριν από την πτήση)
Βαγγέλης
..., Bοηθησα τον Βαγγελη λιγο με το ε/π, ειχε καποια ψιλοπροβληματακια C!C! με τον κιμητηρα του και αφου τοοοον φεραμε :00//στα ισια του, δοκιμαζοντας και διαβαζοντας το m/nl του gov. τον σεταραμε σε πολυ ικανοποιοιτικο σημειο, μπαινει σωστα λιγο μολις πανω απο την μεση θεση του stick και λειτουργησε αψογα για την υπολoiπη εκεινη ημερα. Το ε/π κουρτισμενο καλα πετουσε αψογα χωρις να παρουσιαζει διακυμανσεις και ανεβοκατεβασμα των στροφων. ^hola^ @P@
Για το θεμα 'αξιοπιστια' :-&& τωρα, δεν μπορω να εκφερω ακομη γνωμη, θα δουμε με τον καιρο...!!!
ΥΓ
Δεν γνωριζω εαν ο Βαγγελης εχει παρατηρησει κατι διαφορετικο μετα την μερα εκεινη, δεν ετυχε να τα ξαναπουμε, περιμενω κι εγω νααα δουμε τιιι γινεται ?!?!?!
@P@ ??? @P@ ??? @P@ ??? @P@ ??? @P@ ??? @P@
Για το θεμα 'αξιοπιστια' :-&& τωρα, δεν μπορω να εκφερω ακομη γνωμη, θα δουμε με τον καιρο...!!!
ΥΓ
Δεν γνωριζω εαν ο Βαγγελης εχει παρατηρησει κατι διαφορετικο μετα την μερα εκεινη, δεν ετυχε να τα ξαναπουμε, περιμενω κι εγω νααα δουμε τιιι γινεται ?!?!?!
@P@ ??? @P@ ??? @P@ ??? @P@ ??? @P@ ??? @P@
Χρήστο για τις ρυθμίσεις και το δικό σου ρόλο ( :>) ) θα τα πούμε παρακάτω. Από τότε έκαψα 4-5 τεπόζιτα χωρίς πρόβλημα. Αυριο, καιρού επιτρέποντος θα είμαι Σχοινιά.
Βαγγέλης
Βαγγέλης
Μπαβο :>), οοολα καλα λοιπον.Καλες πτησεις σου ευχομαι αυριο & κρατα μας update για την προοδο και την αξιοπιστια του 'εργαλειου' !(!)! !(!)! !(!)!
Οσο αναφορα την 'βοηθεια' δεν ηταν τιποτα μπροστα στην ικανοποιηση που μας εδωσε η σωστη πτηση του ε/π σου μετα τον λιγο χρονο που του 'αφιερωσαμε', ολα καλα-καλες πτησεις και παλι !!! ^hola^
Οσο αναφορα την 'βοηθεια' δεν ηταν τιποτα μπροστα στην ικανοποιηση που μας εδωσε η σωστη πτηση του ε/π σου μετα τον λιγο χρονο που του 'αφιερωσαμε', ολα καλα-καλες πτησεις και παλι !!! ^hola^
έγραψε:
Γιατί το λες αυτό Κοσμά?
Δεν θα την έλεγα με τίποτα "άθλια" την κατάσταση...
Βέβαια μην ξεχνάμε ότι είμαι νέοπας ...
(Να ξεκαθαρίσω ότι η μονάδα LCD συνδέεται μόνο κατά τη διάρκεια του σεταρίσματος και αφαιρείται πριν από την πτήση)
Βαγγέλης
Να μωρέ συ ξέρω γω....βλέποντας μια γυμνή πλακέτα δε θα το είχα και αρκετή εμπιστοσύνη...τελοσπάντων μπορεί να έχω και άδικο. Καλές πτήσεις.
Ηλεκτρική διασύνδεση λοιπόν:
Το Aerospire Multigov governor είναι μια συσκευή με 3 θύρες εισόδου και μια θύρα εξόδου. Σαν είσοδο παίρνει:
* την έξοδο από το κανάλι THROTTLE του δέκτη
* την έξοδο του αισθητήρα HALL
* την έξοδο από ένα βοηθητικό κανάλι του δέκτη ώστε να αναγνωρίζει διαφορετικά mode λειτουργίας
Σαν έξοδο δίνει το σήμα ελέγχου του σερβομηχανισμού του γκαζιού.
Αυτά τα 4 καλώδια συνδέθηκαν στις προκαθορισμένες θέσεις που είναι σημειωμένες πάνω στην πλακέτα. Χρειάζεται μια σχετική προσοχή γιατί οι συνδέσεις μπορεί να γίνουν ανάποδα. Το κίτρινο (JR) ή άσπρο καλωδιάκι (FUT/Hitec) πρέπει να «βλέπει» προς το κέντρο.
Συνδέθηκε και η οθόνη με το flat cable και έγινε το πρώτο power-on. Παρότι η οθόνη έχει μόνο μια γραμμή τα διάφορα settings είναι εύκολο να εισαχθούν (αν βέβαια ξέρει κανείς τι θέλει να κάνει). Έβαλα λοιπόν αρχικά 1700 στρ/min με Full Governor mode (δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς κάνει με το Overspeed limiter mode), έβαλα και το gear ratio στο 8.7 (αν θυμάμαι καλά - αλλά αφού συμβουλεύτηκα και το manual του Sceadu) και σε όλα τα άλλα άφησα τις εργαστηριακές ρυθμίσεις. Για πρώτη φορά που έπιασα στα χέρια μου governor μου φάνηκαν όλα πολύ εύκολα.
Φόρτωμα στο αυτοκίνητο και βουρ για Σχινιά.
(...Συνεχίζεται...)
Το Aerospire Multigov governor είναι μια συσκευή με 3 θύρες εισόδου και μια θύρα εξόδου. Σαν είσοδο παίρνει:
* την έξοδο από το κανάλι THROTTLE του δέκτη
* την έξοδο του αισθητήρα HALL
* την έξοδο από ένα βοηθητικό κανάλι του δέκτη ώστε να αναγνωρίζει διαφορετικά mode λειτουργίας
Σαν έξοδο δίνει το σήμα ελέγχου του σερβομηχανισμού του γκαζιού.
Αυτά τα 4 καλώδια συνδέθηκαν στις προκαθορισμένες θέσεις που είναι σημειωμένες πάνω στην πλακέτα. Χρειάζεται μια σχετική προσοχή γιατί οι συνδέσεις μπορεί να γίνουν ανάποδα. Το κίτρινο (JR) ή άσπρο καλωδιάκι (FUT/Hitec) πρέπει να «βλέπει» προς το κέντρο.
Συνδέθηκε και η οθόνη με το flat cable και έγινε το πρώτο power-on. Παρότι η οθόνη έχει μόνο μια γραμμή τα διάφορα settings είναι εύκολο να εισαχθούν (αν βέβαια ξέρει κανείς τι θέλει να κάνει). Έβαλα λοιπόν αρχικά 1700 στρ/min με Full Governor mode (δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς κάνει με το Overspeed limiter mode), έβαλα και το gear ratio στο 8.7 (αν θυμάμαι καλά - αλλά αφού συμβουλεύτηκα και το manual του Sceadu) και σε όλα τα άλλα άφησα τις εργαστηριακές ρυθμίσεις. Για πρώτη φορά που έπιασα στα χέρια μου governor μου φάνηκαν όλα πολύ εύκολα.
Φόρτωμα στο αυτοκίνητο και βουρ για Σχινιά.
(...Συνεχίζεται...)
- Συνημμένα
-
- CloseUp.jpg (24.59 KiB) Προβλήθηκε 187 φορές
Αυτό το Overspeed limiter mode είναι από τα ποιό ενδιαφέροντα Mode , αφίνει της καμπύλες σου να δουλέψουν και βάζεις ένα όριο πχ 2000 rpm . Μέχρι να φτάσεις της 2000 απλά δεν δουλεύει, μόλις ομως της περάσεις ενεργοποιείτε προστατεύοντας την κινητήρα από το ενοχλητικό OVERSPEED .
Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να περάσεις τον επιθυμητό αριθμό στροφών χωρίς να επεμβαίνει μόνιμα :) αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι δεν έχεις lag στο response :D
Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να περάσεις τον επιθυμητό αριθμό στροφών χωρίς να επεμβαίνει μόνιμα :) αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι δεν έχεις lag στο response :D
Φίλε vhal, το governor που χρησιμοποιείς, δίνει τήν δυνατότητα,
νά έχεις άλλες στροφές στό idle up 1 και άλλες στό idle up 2;
νά έχεις άλλες στροφές στό idle up 1 και άλλες στό idle up 2;