Αλλαγή κεραίας σε DX7s
-
Αλλαγή κεραίας σε DX7s
Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα σε ένα πολύ όμορφο εξοχικό μέρος για τις διακοπές του Πάσχα και φυσικά φρόντισα να έχω μαζί μου ένα μοντελάκι για να κάνω καμία πτησούλα στη εξοχή.
Για κακή μου τύχη όμως όταν έβγαλα την τηλ/ση από την θήκη της διαπίστωσα ότι η κεραία είχε πιεστεί στην άρθρωση της υπερβολικά με αποτέλεσμα να σπάσουν τα λεπτά πλαστικά πυράκια που της επιτρέπουν την κίνηση στις 90 μοίρες.
Έγινε μία πρόχειρη στερέωση με την ελπίδα ότι δεν είχε ζημιά στο καλώδιο και σύντομα βρέθηκα στον χώρο πτήσης
Πονηρεμένος έκανα range test και δυστυχώς διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να απομακρυνθώ ούτε 2 βήματα από το μοντέλο πριν χαθεί η επαφή.wαλλαγή της κεραίας ήταν η ενδεδειγμένη και μοναδική λύση.
Για κακή μου τύχη όμως όταν έβγαλα την τηλ/ση από την θήκη της διαπίστωσα ότι η κεραία είχε πιεστεί στην άρθρωση της υπερβολικά με αποτέλεσμα να σπάσουν τα λεπτά πλαστικά πυράκια που της επιτρέπουν την κίνηση στις 90 μοίρες.
Έγινε μία πρόχειρη στερέωση με την ελπίδα ότι δεν είχε ζημιά στο καλώδιο και σύντομα βρέθηκα στον χώρο πτήσης
Πονηρεμένος έκανα range test και δυστυχώς διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να απομακρυνθώ ούτε 2 βήματα από το μοντέλο πριν χαθεί η επαφή.wαλλαγή της κεραίας ήταν η ενδεδειγμένη και μοναδική λύση.
- Συνημμένα
-
- IMG_20180413_214956.jpg (337.51 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
- IMG_20180413_215033.jpg (342.31 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
Απάντηση: Αλλαγή κεραίας σε DX7s
o κωδικός ανταλλακτικού είναι SPM 6831 και είναι η ίδια για την 7άρα και την 8άρα η δε τιμή του σε Ελληνικό κατάστημα είναι 20
Στην συσκευασία υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για την αντικατάσταση που μαζί με την δική μου παρουσίαση θα κάνουν την δουλειά αρκετά ποιο εύκολη
Στην συσκευασία υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για την αντικατάσταση που μαζί με την δική μου παρουσίαση θα κάνουν την δουλειά αρκετά ποιο εύκολη
- Συνημμένα
-
- IMG_20180413_215136.jpg (341.21 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
Τοποθετούμε την τηλ/ση μας σε μία μαλακή επιφάνεια με την οθόνη προς τα κάτω Αν έχουμε κρατήσει την συσκευασία της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα προστατευτικά φενιζολ που έχουν ακριβώς το σχήμα που θέλουμε
Το πρώτο βήμα που κάνουμε είναι να απομακρύνουμε τα δύο μαλακά μαξιλαράκια στο πίσω μέρος της τηλ/σης
Αυτά είναι στερεωμένα με ταινία διπλής όψης και μόλις τα αφαιρέσουμε θα δούμε τις δύο από τις έξι βίδες που χρειάζεται να ξεβιδώσουμε, για να ανοίξουμε τη συσκευή
Εναλλακτικά, ανασηκώνουμε μόνο το πάνω μέρος και βάζουμε το κατσαβίδι στην οπή ;;)
(με κόκκινα βέλη σημειώνω τις θέσεις που βρίσκονται οι έξι βίδες).
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν έκαναν οπές σε αυτά τα πλαστικά, ώστε να μη χρειάζεται η ολική αφαίρεση τους σε περίπτωση επέμβασης.
Το επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσουμε τη μπαταρία και την κάρτα μνημών Προσοχή εδώ γιατί αν ξεχάσουμε την κάρτα μπορεί να προκληθεί ζημιά
Το πρώτο βήμα που κάνουμε είναι να απομακρύνουμε τα δύο μαλακά μαξιλαράκια στο πίσω μέρος της τηλ/σης
Αυτά είναι στερεωμένα με ταινία διπλής όψης και μόλις τα αφαιρέσουμε θα δούμε τις δύο από τις έξι βίδες που χρειάζεται να ξεβιδώσουμε, για να ανοίξουμε τη συσκευή
Εναλλακτικά, ανασηκώνουμε μόνο το πάνω μέρος και βάζουμε το κατσαβίδι στην οπή ;;)
(με κόκκινα βέλη σημειώνω τις θέσεις που βρίσκονται οι έξι βίδες).
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν έκαναν οπές σε αυτά τα πλαστικά, ώστε να μη χρειάζεται η ολική αφαίρεση τους σε περίπτωση επέμβασης.
Το επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσουμε τη μπαταρία και την κάρτα μνημών Προσοχή εδώ γιατί αν ξεχάσουμε την κάρτα μπορεί να προκληθεί ζημιά
- Συνημμένα
-
- IMG_20180413_215412.jpg (300.73 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
- IMG_20180413_215117.jpg (228.8 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
Για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στο εσωτερικό της συσκευής πρέπει να απομακρύνουμε την πλάτη πολύ προσεκτικά διότι υπάρχει και σε αυτή καλωδίωση
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ανασηκώσουμε τα μαλακά αντιολισθητικά τμήματα που βρίσκονται στο πλάι της τηλεκατευθυνσης και μόνο στο τμήμα της πλάτης μας
Θα μας βοηθήσει ένα μη κοφτερό μαχαιράκι.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ανασηκώσουμε τα μαλακά αντιολισθητικά τμήματα που βρίσκονται στο πλάι της τηλεκατευθυνσης και μόνο στο τμήμα της πλάτης μας
Θα μας βοηθήσει ένα μη κοφτερό μαχαιράκι.
- Συνημμένα
-
- IMG_20180413_215624.jpg (222.03 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
Όπως είπα και παραπάνω η πλάτη έχει καλωδίωση οπότε την ακουμπάμε με απαλές κινήσεις στο πλάι.
Με βέλη δείχνω τα σημεία που αναφέρω παρακάτω
Στο επάνω μέρος και κάτω από την κεραία θα δούμε την πλακέτα του PCB
Προσεκτικά τραβούμε προς τα πάνω το βύσμα της κεραίας.
Ξεβιδώνουμε τις δύο μικρές βίδες που κρατούν την πλακέτα και πολύ προσεκτικά την ξεκουμπώνουμε από την κεντρική.
Η επόμενη κίνηση είναι να ξεβιδώσουμε την βίδα που συγκρατεί την κεραία.
Με βέλη δείχνω τα σημεία που αναφέρω παρακάτω
Στο επάνω μέρος και κάτω από την κεραία θα δούμε την πλακέτα του PCB
Προσεκτικά τραβούμε προς τα πάνω το βύσμα της κεραίας.
Ξεβιδώνουμε τις δύο μικρές βίδες που κρατούν την πλακέτα και πολύ προσεκτικά την ξεκουμπώνουμε από την κεντρική.
Η επόμενη κίνηση είναι να ξεβιδώσουμε την βίδα που συγκρατεί την κεραία.
- Συνημμένα
-
- IMG_20180413_220126.jpg (171.88 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
- IMG_20180413_220020.jpg (180.61 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
- IMG_20180413_215845.jpg (203.13 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
Τοποθετούμε το ανταλλακτικό στην θέση του
Προσοχή ....στην κεραία υπάρχει αυλάκωση για την όδευση του καλωδίου της κεραίας οπότε το τοποθετούμε ευλαβικά σε αυτή (την αυλάκωση).
Η θέση της κεραίας είναι αυτή που βλέπουμε στην φώτο με την βίδα προς επάνω και το καλώδιο από κάτω.
Προσοχή ....στην κεραία υπάρχει αυλάκωση για την όδευση του καλωδίου της κεραίας οπότε το τοποθετούμε ευλαβικά σε αυτή (την αυλάκωση).
Η θέση της κεραίας είναι αυτή που βλέπουμε στην φώτο με την βίδα προς επάνω και το καλώδιο από κάτω.
- Συνημμένα
-
- IMG_20180413_220614.jpg (176.86 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
περνάμε πολύ προσεκτικά το βύσμα της νέας μας κεραίας απο την παραλληλόγραμμη οπή του μεταλλικού support και το τοποθετούμε στην θέση του (βλέπε φώτο)
Βιδώνουμε την βίδα που το συγκρατεί χωρίς να κάνουμε υπερβολές όπως πάντα όταν έχουμε να κάνουμε με πλαστικά σπειρώματα.
Τοποθετούμε και πάλι την πλακέτα PCB στην θέση της επάνω στην κεντρική πλακέτα χωρίς να στραβώσουμε τις ακίδες και τοποθετούμε τις δύο βίδες συγκράτησης.
Κουμπώνουμε το βύσμα της κεραίας στην θέση του Δεν θέλει δύναμη αλλά πρέπει να ακούσουμε ένα χαρακτηριστικό κλίκ Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο!@/-=}{{
Βιδώνουμε την βίδα που το συγκρατεί χωρίς να κάνουμε υπερβολές όπως πάντα όταν έχουμε να κάνουμε με πλαστικά σπειρώματα.
Τοποθετούμε και πάλι την πλακέτα PCB στην θέση της επάνω στην κεντρική πλακέτα χωρίς να στραβώσουμε τις ακίδες και τοποθετούμε τις δύο βίδες συγκράτησης.
Κουμπώνουμε το βύσμα της κεραίας στην θέση του Δεν θέλει δύναμη αλλά πρέπει να ακούσουμε ένα χαρακτηριστικό κλίκ Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο!@/-=}{{
- Συνημμένα
-
- IMG_20180413_221446.jpg (235.08 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
- IMG_20180413_220940.jpg (272.7 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
.......ξεκινάτε τα αντίθετα βήματα συναρμολόγησης καπάκι πλάτης - βίδωμα - πλαϊνά λάστιχα στην θέση τους με έμφαση στην σωστή θέση των οδηγών - πίσω μαξιλαράκια (δεν χρειάζονται νέα ταινία) - μνήμη - μπαταρία.
Ας δούμε όμως και την παλιά κεραία .........
Οκ καταλαβαίνω την ζημιά πάνω στην άρθρωση (φώτο)...... αλλά είναι ανεξήγητο το κόψιμο (μασημένο θα έλεγα) μέσα στην βάση το οποίο πρέπει να πω ότι δεν ήταν τελείως αποκομμένο αλλά μου έμεινε στο χέρι κατά την απο συναρμολόγηση
Ας δούμε όμως και την παλιά κεραία .........
Οκ καταλαβαίνω την ζημιά πάνω στην άρθρωση (φώτο)...... αλλά είναι ανεξήγητο το κόψιμο (μασημένο θα έλεγα) μέσα στην βάση το οποίο πρέπει να πω ότι δεν ήταν τελείως αποκομμένο αλλά μου έμεινε στο χέρι κατά την απο συναρμολόγηση
- Συνημμένα
-
- IMG_20180413_220318.jpg (144.65 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
- IMG_20180413_222728.jpg (92.63 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
....... η τηλ/ση είναι και πάλι έτοιμη για νέες αεροπορικές περιπέτειες.
Οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα range test για να βεβαιωθούμε οτι όλα έχουν πάει όπως πρέπει και δεν θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Range test πρέπει να γίνεται πάντα πριν από την πτήση αλλά μέσα στη κάψα μας σπάνια το κάνουμε ..ΚΑΚΩΣ >:(
Θα πρέπει να πω ότι δεν φέρω καμία ευθύνη αν κατά την προσπάθεια να επισκευάσετε την κεραία σας με τα παραπάνω βήματα προκαλέσετε ζημιά (κλεμμένο αυτό).
Κάποιοι θα πρόσεξαν οτι η 7άρα μου έχει φωτιζόμενη οθόνη
Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε και την μετατροπή αυτή http://www.petame.gr/forum/viewtopic.php?t=10608
Οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα range test για να βεβαιωθούμε οτι όλα έχουν πάει όπως πρέπει και δεν θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Range test πρέπει να γίνεται πάντα πριν από την πτήση αλλά μέσα στη κάψα μας σπάνια το κάνουμε ..ΚΑΚΩΣ >:(
Θα πρέπει να πω ότι δεν φέρω καμία ευθύνη αν κατά την προσπάθεια να επισκευάσετε την κεραία σας με τα παραπάνω βήματα προκαλέσετε ζημιά (κλεμμένο αυτό).
Κάποιοι θα πρόσεξαν οτι η 7άρα μου έχει φωτιζόμενη οθόνη
Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε και την μετατροπή αυτή http://www.petame.gr/forum/viewtopic.php?t=10608
- sukhoi.su29
...πώς κατάφερε το καλώδιο να κοπεί , μεγάλη απορία...>F<
Έχω ακριβώς το ίδιο θέμα με την φουφούκα μου, εδώ και κάμποσες βδομάδες , μέχρι που την προηγούμενη βρήκα κι εγώ ανταλλακτικό , και ετοιμάζομαι για την αλλαγή. Καί βεβαίως όλο αυτό το διάστημα πετάω με την κεραία πρόχειρα ''στερεωμένη '' , αλλά ούτε που τόλμησα να φανταστώ ότι θα κοπεί καλώδιο. Παρ΄όλη την ευλαβική συμπεριφορά στο πολυτιμότερο αυτό εργαλείο ενός αερομοντελλιστή , χωρίς να έχει πέσει , χωρίς να χτυπήσει ποτέ , αυτό το ηλίθιο πιράκι που συγκρατεί την κεραία κουμπωμένη στην βάση , σπάει για πλάκα . Σήμερα στο μοντελοδρόμιο είδα και τον Αντώνη (όχι εσένα , έχουμε πολλούς...*SAR* ) με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα επίσης σε φουφούκα .
Τέσπα , από τη στιγμή που βρέθηκε το ανταλλακτικό , τέλος καλό όλα καλά.
Πολύ καλή η παρουσίαση ΑΚ , θα βοηθήσει σίγουρα πολλούς φίλους.
Έχω ακριβώς το ίδιο θέμα με την φουφούκα μου, εδώ και κάμποσες βδομάδες , μέχρι που την προηγούμενη βρήκα κι εγώ ανταλλακτικό , και ετοιμάζομαι για την αλλαγή. Καί βεβαίως όλο αυτό το διάστημα πετάω με την κεραία πρόχειρα ''στερεωμένη '' , αλλά ούτε που τόλμησα να φανταστώ ότι θα κοπεί καλώδιο. Παρ΄όλη την ευλαβική συμπεριφορά στο πολυτιμότερο αυτό εργαλείο ενός αερομοντελλιστή , χωρίς να έχει πέσει , χωρίς να χτυπήσει ποτέ , αυτό το ηλίθιο πιράκι που συγκρατεί την κεραία κουμπωμένη στην βάση , σπάει για πλάκα . Σήμερα στο μοντελοδρόμιο είδα και τον Αντώνη (όχι εσένα , έχουμε πολλούς...*SAR* ) με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα επίσης σε φουφούκα .
Τέσπα , από τη στιγμή που βρέθηκε το ανταλλακτικό , τέλος καλό όλα καλά.
Πολύ καλή η παρουσίαση ΑΚ , θα βοηθήσει σίγουρα πολλούς φίλους.
-
Η αντικατάσταση της κεραίας δεν είναι πολύπλοκη υπόθεση μα θα έπρεπε να έχει καλύτερα προστατευμένη καλωδίωση και σίγουρα ανθεκτικότερη άθρωση
Παλιότερα είχα αντικαταστήσει και αυτή της 6άρας μου με πρόβλημα και πάλι στο σημείο που διπλώνει
Έπειτα απο σκέψη πιθανολογώ οτι αυτό "μάσημα" που προκάλεσε το κόψιμο έγινε στο σημείο που δείχνω στην φώτο και αυτό γιατί σε κάθε περιστροφή της κεραίας περιστρέφεται και το καλώδιο στο μεταλλικό σημείο που δείχνω
Δυστυχώς βιάστηκα να πετάξω το παλιό και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος πλέον Υπάρχει η περίπτωση να έγινε και απο την τριβή στο αυλάκι της όδευσης του καλωδίου Πιθανόν σε κάποιο γρέζι
Μάλλον θα την ξανανοίξω και θα βάλω θερμοσυστελόμενο για να προστατεύσω το καλώδιο απο την τριβή
Παλιότερα είχα αντικαταστήσει και αυτή της 6άρας μου με πρόβλημα και πάλι στο σημείο που διπλώνει
Έπειτα απο σκέψη πιθανολογώ οτι αυτό "μάσημα" που προκάλεσε το κόψιμο έγινε στο σημείο που δείχνω στην φώτο και αυτό γιατί σε κάθε περιστροφή της κεραίας περιστρέφεται και το καλώδιο στο μεταλλικό σημείο που δείχνω
Δυστυχώς βιάστηκα να πετάξω το παλιό και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος πλέον Υπάρχει η περίπτωση να έγινε και απο την τριβή στο αυλάκι της όδευσης του καλωδίου Πιθανόν σε κάποιο γρέζι
Μάλλον θα την ξανανοίξω και θα βάλω θερμοσυστελόμενο για να προστατεύσω το καλώδιο απο την τριβή
- Συνημμένα
-
- IMG_20180413_220940.jpg (111.26 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
Καλησπερα,
μου ειχε συμβει το ιδιο σε μια futaba 6ex. Εσπασαν τα προστατευτικα της κεραιας καθως την εβγαζα απο το βαλιτσακι.
Η κεραια ευτυχως μετα απο αυτο δουλεξε κανονικα.
Την εστειλα εξω αν θυμαμαι καλα μου στοιχισαν 20Ε τα μεταφορικα κ το κοστος του ανταλλακτικου κ της επισκευης καλυφθηκε απο την εταιρεια. Η futaba σαν εταιρεια εχει πολυ καλο after sales παγκοσμιως. Παλι futaba θα ξαναεπαιρνα.
μου ειχε συμβει το ιδιο σε μια futaba 6ex. Εσπασαν τα προστατευτικα της κεραιας καθως την εβγαζα απο το βαλιτσακι.
Η κεραια ευτυχως μετα απο αυτο δουλεξε κανονικα.
Την εστειλα εξω αν θυμαμαι καλα μου στοιχισαν 20Ε τα μεταφορικα κ το κοστος του ανταλλακτικου κ της επισκευης καλυφθηκε απο την εταιρεια. Η futaba σαν εταιρεια εχει πολυ καλο after sales παγκοσμιως. Παλι futaba θα ξαναεπαιρνα.
- sukhoi.su29
πού ακριβώς έσπασε δηλαδή....? Προστατευτικά είναι στην ουσία το μεγάλο άνω κομμάτι της κεραίας αυτό δηλαδή που γυρίζουμε όλοι μας όταν πετάμε στις 90 μοίρες συνήθως δεξιά , κάποιοι αριστερά , για να έχουμε την σωστή πόλωση στο σήμα, και μετά είναι η βάση όπου συνήθως σπάει ο πήρος.
Αν εννοείς ότι έσπασε το πάνω κομμάτι , τότε να ξέρουμε να την κουβαλάμε με πανοπλία.
Αν εννοείς ότι έσπασε το πάνω κομμάτι , τότε να ξέρουμε να την κουβαλάμε με πανοπλία.
-
η αλήθεια είναι οτι λίγοι έχουμε την σωστή θήκη μεταφοράς Ευτυχώς σιγά σιγά κάποιες εταιρίες βάζουν την κεραία στο χερούλι η σε κάποιες στιβαρότερες κατασκευές
- Συνημμένα
-
- s-l225.jpg (18.59 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
- futaba-8jh-main_1.jpg (89.98 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
-
- spm9900-spektrum-dx9-black-edition-system-with-ar9020-receiver-neck-strap-and-case-3102-p.jpg (51.36 KiB) Προβλήθηκε 144 φορές
sukhoi.su29 έγραψε: ↑πού ακριβώς έσπασε δηλαδή....?
χαχα σωστος.
εδω εσπασε