Καταρχάς καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα αρχικά να περιγράψω κάποιο πρόβλημα που αντιμετώπισα με το ESC εν ώρα πτήσης στο μοντέλο μου και εν συνεχεία.. το πως θα προχωρήσω εφεξής για να μην έχω τα ίδια...
Το αεροπλάνο είναι ένα FMS Cessna 182 το οποίο έχει τα κάτωθι specs:
Stock Moter, ESC, Servos + 2 Extra Hobbyking Servos τα οποία έβαλα στην συνέχεια για να προσθέσω flaps(+Controller για την κίνησή τους. Η τηλεκατεύθυνσή μου είναι η Spektrum DX6i και το receiver Orange Rx ΜΕ extra δέκτη (satelite). Τα εξαρτήματα είναι τακτοποιημένα μέσα στο μοντέλο και τα καλώδια δεν μπλέκονται στους δέκτες (αν χρεαστεί φωτό θα βάλω στην συνέχεια) ενώ τα καλώδια στα φυσάκια είναι σφιχτά τοποθετημένα. Επίσης η μπαταρία που χρησιμοποιούσα στο Cessna ήταν σωστά φορτισμένη και μάλιστα μετά το θέμα που ανέκυψε πέταξε σε άλλο μοντέλο μου (Τ28) χωρίς κανένα πρόβλημα.
Στο ζουμί: Μετά απο ένα λεπτό πτήσης το ESC έκοψε την παροχή στο μοτέρ ενώ ξεκλείδωσε και η τηλεκατεύθυνση με αποτέλεσμα να βρεθώ σχέδον στο έδαφος. Το σήμα τελευταία στιγμή επανήλθε αλλά το μοτέρ λειτουργούσε κάπως ασθενικά και με ιδιαίτερες αναταράξεις όπως θα δείτε σε βίντεο που ακολουθεί. Τελικώς κατέβηκα άμεσα/απότομα και όπως φένεται στο τέλος το ESC έκανε ένα διaκεκομένο θόρυβο (το οποίο συνεπάγεται κάποιο "error".) Τώρα το βίντεο:
http://youtu.be/o2rMEww1sm0
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν έπαιξε ρόλο και η τηλ/ση δηλαδή: οκ το ESC κόβει το μοτέρ, έπρεπε να χάσω και το control στα κανάλια/servo? Επίσης σωστά αναγώρισα σαν πρόβλημα το ίδιο το ESC? και αν ναι η αιτία του προβλήματος? Επίσης οι καιροί δεν είναι για έξοδα απο τέτοια "θέματα" - Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τις πιθανότητες να επαληφθούν τα ίδια Είναι ασφαλέστερο να βάλω ESC και ξεχωριστό BEC?
Εαν αυτό το θέμα δεν έχει αναρτηθεί σωστά ή υπάρχει ίδιο παρακαλώ τον mod για την μεταφορά,
Ευχαριστώ,
Βύρων
ESC και διακοπή λειτουργίας δέκτη/RX
-
Απάντηση: ESC και διακοπή λειτουργίας δέκτη/RX
Είναι ασφαλέστερο να βάλω ESC και ξεχωριστό BEC?
Πάντα αυτό κάνουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Αν και δεν μας είπες πως τροφοδοτείς τον δέκτη-servos και χωρίς να έχω δει το βίντεο, απο τα γραφώμενα συμπεραίνω οτι για κάποιο λόγο έκοψε την παροχή ρεύματος το bec του esc με αποτέλεσμα να κλειδώσει ο δέκτης και στην συνέχεια το μοτέρ.
Απο αυτό το κλείδωμα, πιθανόν να αποσυχρονίστικε και το esc.
Δοκίμασε να βάλεις ξεχωριστό ubec και επίσης αν έχεις ξεχωριστό αμπερόμετρο, μέτρησε τα ρεύματα του μοτέρ γιατί πιθανόν αργότερα να μην αντέξει το esc και να σου καεί.
-
Απάντηση: ESC και διακοπή λειτουργίας δέκτη/RX
+1
ΠΑΝΤΑ μετράμε ρεύματα, και με αλλαγή προπέλας μπορεί να κάψεις ESC - motor
ΠΑΝΤΑ μετράμε ρεύματα, και με αλλαγή προπέλας μπορεί να κάψεις ESC - motor