ερώτηση για δέκτη FrSky
ερώτηση για δέκτη FrSky
Γεια σας συναδελφοι. θα ήθελα τα φώτα σας για ενα δεκτη που αγόρασα απο τον Giatrako. ειναι η
http://www.giatrakos.gr/product_info.php?cPath=162_200&products_id=6179
Επειδη σημερα που πετουσα το cessnaκι μου μετά απο αρκετες πτήσεις στο ίδιο σημείο και χωρις κανενα προβλημα, ξαφνικα το εχασα με αποτελεσμα να πεσει θελω την γνωμη σας για το αν ειναι αξιόπιστη και αν εχει καποιος αντιμετωπισει καποιο παρομοιο προβλημα...
ευχαριστω
http://www.giatrakos.gr/product_info.php?cPath=162_200&products_id=6179
Επειδη σημερα που πετουσα το cessnaκι μου μετά απο αρκετες πτήσεις στο ίδιο σημείο και χωρις κανενα προβλημα, ξαφνικα το εχασα με αποτελεσμα να πεσει θελω την γνωμη σας για το αν ειναι αξιόπιστη και αν εχει καποιος αντιμετωπισει καποιο παρομοιο προβλημα...
ευχαριστω
Απάντηση: ερώτηση για δέκτη FrSky
Γενικά, θεωρούνται καλοί δέκτες και εγώ προσωπικά δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα.
Έχασες το μοντέλο κατά τη διάρκεια κάποιας στροφής ή ενώ πετούσε σε ευθεία?
Έχασες το μοντέλο κατά τη διάρκεια κάποιας στροφής ή ενώ πετούσε σε ευθεία?
-
Γενικά είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και με παρεμβολή να μείνει για πάνω από 3-5sec εντελώς ακυβέρνητο το μοντέλο σου αν έχεις Τχ με FASST. Ακόμα και με γλιτσαρίσματα, θα ανακτάς και θα ξαναχάνεις τον έλεγχο μέχρι το μοντέλο να βρεθεί κοντά στην Τx ή σε ζώνη με μικρότερο θόρυβο....Εκτός και αν μείνει από ρεύμα η Tx ή το Rx.
Από ότι κατάλαβα το Cessnaκι σου είναι ηλεκτρικό. Στην θέση σου θα έψαχνα το ΒΕCάκι του Speed Controler και θα προσπαθούσα να δω εάν για κάποιο λόγο έφυγε από την θέση του κατά την πτήση το φισάκι του Throttle (συνήθως Channel 3)....αυτό γενικά συμβαίνει αν:
1. μετά από διαδοχικές "βαριές" προσγειώσεις και λοιπές στούκες δεν ελέγχουμε τα εντόσθια...
2. το φισάκι του UBEC ή του ESC δεν κάθετε σφικτά πάνω στο Rx...
3. είναι προβληματικά το UBEC ή του ESC...
Παράλληλα με τα παραπάνω θα έψαχνα να δω εάν για κάποιο λόγο οι κεραίες του Rx παρέμειναν κατά την πτήση σε ελάχιστη απόκλιση 30 μοιρών ή εάν έχουν κάποιο κόψιμο ή έχουν ξεκολλήσει από την πλακέτα του Rx.
Σε ότι αφορά το FrSky TFR6 7ch 2.4Ghz Receiver FASST Compatible, έχω τέσσερα και πετάω σχεδόν ένα χρόνο με αυτά. Μέχρι σήμερα δεν με έχουν αφήσει ούτε καν να υπονοήσω την παραμικρή δυσλειτουργία ή ακόμα και το παραμικρό γκλιτσάρισμα. Χρησιμοποιώ μια Futaba T8FG και συνεργάζονται άψογα.
Σε ότι αφορά το range check αλλά και το πραγματικό range, δεν έχω δει κάποια διαφορά με τον αντίστοιχο 617 της Futaba...και πραγματικά, ώρες ώρες η ποιότητα του FrSky TFR6 7ch αλλά και η εμβέλεια του με κάνει να πιστεύω ότι μάλλον πίσω από την FrSky κρύβεται η Futaba και απλά επειδή ο 617 δεν πουλάει καθαρά λόγο τιμής (σχεδόν 60 ευρώ) είπαν μέσο της FrSky να διαθέσουν το ίδιο προϊών σε μια οικονομικότερη τιμή....θα μου πεις ακραίο, αλλά όλα είναι πιθανά πλέον....
Από ότι κατάλαβα το Cessnaκι σου είναι ηλεκτρικό. Στην θέση σου θα έψαχνα το ΒΕCάκι του Speed Controler και θα προσπαθούσα να δω εάν για κάποιο λόγο έφυγε από την θέση του κατά την πτήση το φισάκι του Throttle (συνήθως Channel 3)....αυτό γενικά συμβαίνει αν:
1. μετά από διαδοχικές "βαριές" προσγειώσεις και λοιπές στούκες δεν ελέγχουμε τα εντόσθια...
2. το φισάκι του UBEC ή του ESC δεν κάθετε σφικτά πάνω στο Rx...
3. είναι προβληματικά το UBEC ή του ESC...
Παράλληλα με τα παραπάνω θα έψαχνα να δω εάν για κάποιο λόγο οι κεραίες του Rx παρέμειναν κατά την πτήση σε ελάχιστη απόκλιση 30 μοιρών ή εάν έχουν κάποιο κόψιμο ή έχουν ξεκολλήσει από την πλακέτα του Rx.
Σε ότι αφορά το FrSky TFR6 7ch 2.4Ghz Receiver FASST Compatible, έχω τέσσερα και πετάω σχεδόν ένα χρόνο με αυτά. Μέχρι σήμερα δεν με έχουν αφήσει ούτε καν να υπονοήσω την παραμικρή δυσλειτουργία ή ακόμα και το παραμικρό γκλιτσάρισμα. Χρησιμοποιώ μια Futaba T8FG και συνεργάζονται άψογα.
Σε ότι αφορά το range check αλλά και το πραγματικό range, δεν έχω δει κάποια διαφορά με τον αντίστοιχο 617 της Futaba...και πραγματικά, ώρες ώρες η ποιότητα του FrSky TFR6 7ch αλλά και η εμβέλεια του με κάνει να πιστεύω ότι μάλλον πίσω από την FrSky κρύβεται η Futaba και απλά επειδή ο 617 δεν πουλάει καθαρά λόγο τιμής (σχεδόν 60 ευρώ) είπαν μέσο της FrSky να διαθέσουν το ίδιο προϊών σε μια οικονομικότερη τιμή....θα μου πεις ακραίο, αλλά όλα είναι πιθανά πλέον....
-
O δεσκτης FrSky μου, επαιξε αψογ απο το πρωτο σεταρισμα μεχρι σημερα, ποτε δεν ειχε προβλημα (με Futaba Τ7C)
καταρχιν ευχαριστω για τις απαντήσεις σας. το cessnάκι δεν ηταν ηλεκτρικό αλλα θερμικό. ειχα ενα 60άρι νιτρο κινητηρα και η τηλεκατευθυνση που εχω ειναι ενος φιλου μου η 10κάναλη της futaba. το αεροπλανο χαθηκε στην ευθεια όχι σε πολυ μεγάλη απόσταση απο μενα (ειχα παει και πιο μακρυα) εριξε φτερο προσπαθησαμε με elevator και aileron να ανακτησουμε τον ελεγχο, πηγε να "ακούσει" για λίγο και μετα εχασε τελειως την επαφη και επεσε. σε ελεγχο απόστασης που καναμε αργότερα διαπίστωσα οτι ακουγε μεν ο δέκτης αλλα "επαιζε" το ledάκι που έχει πανω. Δεν ξερω τι να πω το μοντελο επεσε χωρις λογο και το μονο που σκεφτόμουν ειναι ο δεκτης μηπως δεν ειναι αξιόπιστος. αλλα βλεπω πολυ συναδελφοι τον χρησιμοποιούν χωρίς προβλημα. τι να πω.
ευχαριστω και παλι
ευχαριστω και παλι
Φίλε μου καλημέρα, λυπάμαι πολύ για το μοντέλο σου! Κι εγώ χρησιμοποιώ δέκτη Frsky με Τ/Κ futaba 6EX εδώ και 5 μήνες περίπου χωρίς κανένα πρόβλημα!!! Τώρα τί να πώ δεν ξέρω. Θέλουν και οι κεραίες λίγο προσοχή πως θα τις τοποθετήσεις!!!
-
klime έγραψε: ↑
...σε ελεγχο απόστασης που καναμε αργότερα διαπίστωσα οτι ακουγε μεν ο δέκτης αλλα "επαιζε" το ledάκι που έχει πανω.
Αυτό είναι ή ρεύμα...
ή ελαττωματικό Rx...
Η μπαταρία δεν ειναι σίγουρα... την μετρησα μετα απο την πτώση και ήταν σχεδόν γεμάτη. το rain check στην ίδια απόσταση επαιζε το λαμπακι και σε μια futaba δεκτη. πιστευουμε οτι πρεπει να βγηκε η "φισα" απο το servo των aileron με αποτελεσμα την πτώση. τι να πω. ευχαριστω για τις απαντήσεις σας
-
klime έγραψε: ↑
....πιστευουμε οτι πρεπει να βγηκε η "φισα" απο το servo των aileron με αποτελεσμα την πτώση. τι να πω. ευχαριστω για τις απαντήσεις σας
Είναι πολύ πιθανό, την έχω πάθει και εγώ έτσι απλά το πρόλαβα πριν σηκωθεί το μοντέλο.
Αν προσέξεις, τα FrSky RX έχουν θέσεις (όπως και όλα τα Futaba) για να δεχτούν servo jacks τύπου Futaba, με το νυχάκι από την πλευρά του λευκού καλωδίου.
Οπότε να είχες βάλει servos που έχουν το Jr/Hitek jack, είναι πολύ πυθανό να έφυγε με τον καιρό διότι με το πάνω κάτω χαλαρώνουν και αυτά και θέλει ανα τακτά διαστήματα να ρίχνεις μια ματιά.
Καλησπέρα στους συναδέλφους...
τελικώς εγινε range check για τον δεκτη και το πορισμα μας εχει ως εξής:
απομακρινόμενος στα 200 περίπου μέτρα ακουγε μεν ο δεκτης όταν ειχα οπτική επαφή με το μοντέλο. με το που γυρνούσα την πλάτη στο μοντέλο δεν ακουγε καθόλου και αναβε και το κόκκινο led που έχει ο δέκτης. Με το που ξαναγυρνούσα πρόσωπο στο μοντέλο πάλι ακουγε ο δεκτης. Αρα τελικώς πιστευουμε οτι είχε να κάνει με το range που ακούει ο δέκτης. Δοκιμάσαμε με την ίδια τηλεκατευθυνση και εναν δεκτη της FUTABA και φυσικά άκουγε που να μουν και κρυμένος ... Δεν ξερω τι να πω παντως δεν πεταξα και για να εχω το κεφάλι μου ήσυχο θα παρω τον 617 της futaba για να κοιμάμαι ήσυχος τα βραδυα..._P_PV:))
τελικώς εγινε range check για τον δεκτη και το πορισμα μας εχει ως εξής:
απομακρινόμενος στα 200 περίπου μέτρα ακουγε μεν ο δεκτης όταν ειχα οπτική επαφή με το μοντέλο. με το που γυρνούσα την πλάτη στο μοντέλο δεν ακουγε καθόλου και αναβε και το κόκκινο led που έχει ο δέκτης. Με το που ξαναγυρνούσα πρόσωπο στο μοντέλο πάλι ακουγε ο δεκτης. Αρα τελικώς πιστευουμε οτι είχε να κάνει με το range που ακούει ο δέκτης. Δοκιμάσαμε με την ίδια τηλεκατευθυνση και εναν δεκτη της FUTABA και φυσικά άκουγε που να μουν και κρυμένος ... Δεν ξερω τι να πω παντως δεν πεταξα και για να εχω το κεφάλι μου ήσυχο θα παρω τον 617 της futaba για να κοιμάμαι ήσυχος τα βραδυα..._P_PV:))
-
klime έγραψε: ↑ Αρα τελικώς πιστευουμε οτι είχε να κάνει με το range που ακούει ο δέκτης.
νομίζω οτι ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούσες να βγάλεις μόνο αν συγκρίνεις με άλλο δέκτη ίδιου τύπου
Γενικά άκούγεται οτι είναι αξιόπιστοι δέκτες δοκιμασμένοι μάλιστα σε ανεμόπτερα που όπως και να έχει πάνε πολύ μακρύτερα
παντως και εγω που τον εχω στο gliderακι μου δεν εχω κανενα προβλημα και πολλες φορες ισα που το βλεπω!
Βασικά πιστεύω κάνατε το range check λάθος. Μέσα στο Manual της 8FG (και λογικά και της δικής σου) λέει ότι μπορείς να πας γύρω στα 30-50 βήματα μακριά χωρίς να χάσεις τον έλεγχο του μοντέλου. Πόσο μάλλον στα 200 μέτρα.
Ο λόγος που γίνεται αυτό όπως λέει και στο manual μου είναι γιατί: "during this mode, the RF power of output is reduced so the range test can be performed."
Καλύτερα δες στο Manual αν σου λέει και εσένα το ίδιο, αλλά πιστεύω αυτό πρέπει να φταίει. Μιλάω εκ πείρας γιατί το λάθος το έχω κάνει και εγώ!:D
Ο λόγος που γίνεται αυτό όπως λέει και στο manual μου είναι γιατί: "during this mode, the RF power of output is reduced so the range test can be performed."
Καλύτερα δες στο Manual αν σου λέει και εσένα το ίδιο, αλλά πιστεύω αυτό πρέπει να φταίει. Μιλάω εκ πείρας γιατί το λάθος το έχω κάνει και εγώ!:D
-
Φιλε μου πετουσες με monule frsky και δεκτη?
Αν ναι ελεγξε μηπως ειχες βαλει την επιλογη για range test σε αυτην την επιλογη το μοντουλ δεν εκπεμπει κανονικα αλλα περιορισμενα ,εχρι τα 30 βηματα!\Αν πετουσες παλι με μοντουλ της futaba τοτε δες και με αλλον δεκτη μηπως συμβαινει τπτ αλλο!
Αν ναι ελεγξε μηπως ειχες βαλει την επιλογη για range test σε αυτην την επιλογη το μοντουλ δεν εκπεμπει κανονικα αλλα περιορισμενα ,εχρι τα 30 βηματα!\Αν πετουσες παλι με μοντουλ της futaba τοτε δες και με αλλον δεκτη μηπως συμβαινει τπτ αλλο!
Skywalker έγραψε: ↑Βασικά πιστεύω κάνατε το range check λάθος. Μέσα στο Manual της 8FG (και λογικά και της δικής σου) λέει ότι μπορείς να πας γύρω στα 30-50 βήματα μακριά χωρίς να χάσεις τον έλεγχο του μοντέλου. Πόσο μάλλον στα 200 μέτρα.
δεν το καταλαβα αυτο... το range check δηλαδη πρέπει να γίνει στα 20-30 βήματα? ναι αλλα το μοντέλο πηγαίνει αρκετα πιο μακρυα... και οταν το εχασα το μοντέλο ηταν περιπου στην απόσταση που δεν επιανε και στο range check. η τηλεκατευθηνση ειναι η 10κάναλη της futaba. Παντως λογικά να σκεφτείς ειναι δυνατόν στα 200 μέτρα να χάνεται η επαφή με τον δέκτη? σαν άπειρος μοντελιστής που είμαι δεν μου κολλάει και πολύ αυτό ... με τον 617 της futaba που δοκιμάσαμε επιτόπου σε 2ο μοντέλο πηγαίναμε και πηγαίναμε και τελειωμό δεν έιχε και ουτε για μια στιγμή δεν ειπε να χάσει το σήμα... οποτε εσεις στην θέση μου τι θα κανατε?^%^